Eigentijds EcoZeN Netwerk
Nieuwsbrief februari 2017 - Ecolonie & Eigentijds Festival
Beste belangstellende,
 
Na jaren van relatief zachte winters maken we weer een strenge winter mee; temperaturen in de nacht van 10 tot 20 graden onder nul waren 3 weken lang in januari niet ongewoon.  De sneeuw gaf het een romantisch sausje. Eindelijk weten we weer eens dat we hier een landklimaat hebben. Het is na zoveel jaren van zachte winters even wennen voor ons en de geiten. We hadden hier al drie keer de Elfstedentocht kunnen houden…

Nieuwe participanten melden zich aan waaronder al één kaasmaker, waarvan een aantal minimaal een half jaar wil blijven. Stap voor stap gaan we een nieuwe fase in waarvan heel voorzichtig de contouren zichtbaar worden. Over die nieuwe fase zullen we later nog eens schrijven, als dat proces verder is uitgekristalliseerd.

Onze prachtige nieuwe website www.ecolonie.eu is wat dat betreft een eerste tastbaar en symbolisch baken (lees visitekaartje). De website is het afgelopen jaar in eigen beheer helemaal vernieuwd en up to date gemaakt zodat hij te bekijken is op alle moderne apparatuur: van computer tot mobiele telefoon. Het is een gigantische klus ‘achter de schermen’ geweest gelet op de vele aspecten van onze gemeenschap die hun aandacht vragen. Je wordt uitgenodigd om er een kijkje te nemen. Mocht je nog suggesties hebben of kom je onvolkomenheden tegen dan horen we dat graag.

In deze nieuwsbrief verder aandacht voor het 23ste Eigentijds Festival en het Kinderfestival,  het zomerprogramma van ECOlonie, de webwinkel, de Ecofunding Community en de gebruikelijke bijdrage (met name banners) in februari van aanverwante organisaties.

We wensen je veel leesplezier,
met vriendelijke groet,

bewoners en participanten

Kom.... en vier samen het leven

Op het 23ste Eigentijds Festival 2017
van 24 juni t/m 1 juli
 
Want laten we wel wezen, er gebeurt veel in de wereld om ons heen, waardoor het meer dan ooit nodig is dat we ons als individu kunnen verbinden met gelijkgezinde medemensen om er samen voor te zorgen dat we ons niet van de wijs laten brengen. Dat we inspirerende geestelijke voeding tot ons nemen die ons sterker maakt, die aanzet tot verandering. Die ons creatieve vermogen om hoop te putten uit het kleine dat ons omringt, en ons tot mens maakt, stimuleert als een voeding voor onze ziel. Juist die voeding brengt ons dichter bij ons verlangen om een zingevend en scheppend wezen te zijn. Waar vind je nog zulke inspirerende ontmoetingsplaatsen? Het Eigentijds Festival is er al 23 jaar een voorbeeld van. Een hele week loskomen van de bestaande patronen, mee doen aan de tientallen workshops, lezingen voor een meer dan betaalbare prijs.

Vorig jaar werd het festival een groot succes. Het festival en Ecolonie bleken opnieuw een perfecte combinatie. Ook nu weer zijn we er in geslaagd om kwalitatief zeer goede docenten / workshopleiders aan te trekken, zodat we kunnen zeggen dat het ook op dit festival om kwaliteit en verdieping zal gaan in een ontspannen sfeer met muziek en dans in de avonduren.

De website www.eigentijdsfestival.nl biedt je een overzicht van alle workshops, lezingen en andere activiteiten. Ook al ben je niet van plan mee te doen, het is al een bijzondere ervaring om ook dit mooie kunstwerk te bekijken.

Twee oproepen

Onze eerste oproep betreft het verspreiden van onze flyers in biologische winkels, cursuscentra, bibliotheken en op plaatsen waar jij van vindt dat we bekend zouden moeten zijn. We hopen van harte dat je mee wilt doen. Het neemt niet zoveel tijd en vaak kost het weinig moeite omdat je op die plaatsen al komt. Stuur even een mailtje naar info@eigentijdsfestival.nl
 
Onze tweede oproep is gericht op diegenen die het een inspirerend idee vinden om mee te werken als vrijwilliger aan de op- en/of afbouw van het festival.  Die sfeer van samen een klus klaren, co- creator zijn van dit unieke evenement is bijna niet uit te leggen. Het is erg gezellig. Buiten je diensten als vrijwilliger kun je (gratis) meedoen aan de verschillende workshops, lezingen en andere activiteiten, of genieten van de festivalsfeer op het terras van de Orangerie. 
 
Informatie over de mogelijkheden om dit te doen vind je op www.eigentijdsfestival.nl/vrijwilligers
 
 
 

Aktiviteiten op Ecolonie

De krokusvakantie
 
Over een paar weken is het al weer Krokusvakantie. Even lekker ertussen uit, genieten van de rust en natuur rondom Ecolonie. We bieden dan een speciale glasworkshop aan: tiffany of glasmozaïek maken en kun je genieten van een heerlijke massage
 
Activiteiten in mei

In de meivakantie (22-29 april) is er een dagworkshop Kleisculpturen creëren en yoga met o.a. Carin Terpstra en yoga voor kinderen en volwassenen door Ann Brosens.

Ook verwijzen we graag naar onze andere voorjaarsactiviteiten, zoals onze bekende wandelplúsweken: een week Wandelen & Schilderen met Kees Fluitman of Wandelen & Yoga met Caroline Kluijtmans; de vitaliteitsweek door Puurvitaal en de sjamanistische schilderweek 'Soul-Art' met Patricia Queritet.

Het zomerprogramma

Graag maken we je er op attent dat ons uitgebreide activiteitenoverzicht klaar is en vermeld staat op de website www.ecolonie.eu/activiteiten
 
Daarin staan onder andere de activiteiten in de Zomervakantie.
 
Wij maken in ons activiteitenprogramma onderscheid tussen workshops en cursussen. Workshops duren een dagdeel, maximaal één dag en je schrijft je daar ter plaatse voor in. Een cursus bestaat uit minimaal 5 dagdelen per week en je schrijft je daar vooraf voor in via de website.
 
Bij de cursussen kun je denken aan de Eigentijdse Yogaweek (in samenwerking met de Vereniging van Yogadocenten Nederland), stembevrijding, ontspanningsmassage, krijgskunst, pottenbakken en vooral niet te vergeten de kookcursussen.
 
Ons workshopprogramma in de zomer is nog veel gevarieerder en wordt de komende maanden nog verder aangevuld. Natuurlijk is ons atelier ook weer de hele zomer open.
 
NIEUW: Agenda
We hebben nu ook een Agenda op de website waar alle activiteiten die we aanbieden op staan. Daar is ook een handige zoekfunctie waar je snel iets kunt zoeken, bijv. een docent of een bepaald thema.
Na vorig seizoen lieten we al weten dat we het beste seizoen hadden mee gemaakt in de laatste 28 jaar. Daaruit blijkt al de waardering voor onze plek, de sfeer en aard van onze activiteiten. Het is een levendige ontmoetingsplaats voor wie samen of alleen naar ons toe wil komen. ‘Hier voel ik me thuis’, is in dit verband een veel gehoorde zin. Een prima uitgangspunt om je vakantie te vieren zoals die bedoeld is te zijn.

Eigentijds Kinderfestival

Dit Kinderfestival wordt al weer voor de derde keer gehouden van 14 t/m 17 augustus. Het afgelopen jaar was het een groot succes en de inschrijving met 120 kinderen was volledig volgeboekt. De uitbreiding met één dag was een goede zet omdat de kinderen daardoor minder vermoeid waren. Voor wie daar nog niet mee bekend is: het is een festival waar kinderen van 5 t/m 12 jaar vier dagen lang onvergetelijke ervaringen opdoen, veel plezier beleven en waar ze ook nog iets leren. Denk aan koken op vuur, vilten, djembee spelen, kinderyoga, zang, theater en voorstellingen, acrobatiek, sieraden maken en vele andere creatieve activiteiten. Dit alles in de prachtige natuurlijke omgeving van ECOlonie in de Franse Vogezen.
 
De inschrijving is per 1 februari jl. weer geopend.

Uitgebreide informatie plus de mogelijkheid om je in te schrijven staat op:
www.eigentijdskinderfestival.nl
 
Kaardebol en andere geneeskrachtige theeën
 
Kaardebol (Dipsacaceae) is een bloeiende plant, met lange, cilindervormige bloemen en schutbladeren die gebogen zijn en doornen bevatten. Kaardebol wordt hedendaags o.a. toegepast bij de behandeling van de ziekte van Lyme. Dat is met een goede reden: Borrelia, de Lyme bacterie, is een spirochete bacterie. Terwijl ze begraven zitten in het weefsel van ons lichaam, zijn de spirocheten slim verborgen en buiten het bereik van o.a. antibiotica en het immuunsysteem. 
 
Kaardebol beschikt over de unieke capaciteit om de spirocheten te vinden en ze de bloedbaan in te sturen, waar andere medicijnen (kruiden of farmaceutisch) ze vervolgens kunnen aanvallen en verzwakken of uitroeien. Een sterk punt van de Kaardebol is dat hij binnen de Lymetherapie een groter aantal functies kan vervullen. Zo heeft de plant naast de antispirochetale eigenschap ook een sterk ontgiftende werking en een stimulerende werking op lever en nier. 

In ons assortiment is kaardebol één van onze medicinale theeën en die zijn deze maand in de aanbieding! Op elke medicinale thee krijg je 20% korting als je bij het afrekenen de volgende kortingscode invult: KAARDEBOL 

Ecofunding Community

is een prachtig alternatief voor wie spaargeld duurzaam wil beleggen, gelet op de historisch lage spaarrentes ooit.  Help mee Ecolonie verder te ontwikkelen waar het gaat om zonne-energie!
 
Bij geld lenen is het gebruikelijk dat er gesproken wordt over het betalen van rente. Wij gebruiken het woord waarde omdat we ook in natura kunnen terugbetalen c.q. uitwisselen. Gelet op de huidige minimale rentevergoedingen die een particulier krijgt voor het spaargeld bij de bank, denken wij aan een rente ( = vergoeding = waarde ) van maximaal 2 % per jaar.  Die rente kan worden betaald in euro’s of  in natura (bijvoorbeeld de waarde wordt afgetrokken van de kosten voor een verblijf op de terreinen van Ecolonie) of een combinatie van beide. Of de leninggever koopt producten in onze webshop en in overleg trekt deze de  waarde van de kosten af. Het is aan de leninggever om te bepalen voor welke waarde het geld aan ons geleend wordt en hoe hoog de waarde zal zijn (0 tot max. 2% per jaar). We staan open voor andere voorstellen. Je hoeft geen miljonair te zijn om mee te werken aan dit ecofunding plan. Met elke duizend euro zijn wij al blij.
 
Op onze website vind je een uitgebreide uitleg over dit prachtige duurzame project.
 
 

Facebook

De facebook pagina’s van Ecolonie en het Eigentijds Festival krijgen steeds meer volgers. We roepen iedereen op die pagina’s te delen met vrienden, familie en kennissen. Op de pagina van Ecolonie staan de actuele berichten over onze gemeenschap; op die van het Eigentijds Festival met bijna 4500 volgers vind je steeds een actuele inbreng van activiteiten van diegenen die actief zijn in ons achterland. Heel boeiend om te zien wat er allemaal leeft.

Uitwisseling van banners

In onze nieuwsbrief zijn we vorig jaar begonnen namen van websites te plaatsen over onderwerpen, activiteiten  of organisaties die in onze ogen speciale aandacht verdienen.  
Dat doen we in deze nieuwsbrief van februari opnieuw. We willen deze mogelijkheid echter uitbreiden. We willen de gelegenheid geven om je banner onderop onze nieuwsbrief te plaatsen in de maanden maart, april, en mei op voorwaarde dat jij  onze banner plaatst op jouw website of nieuwsbrief. Wij versturen 15.000 nieuwsbrieven. We gaan er vanuit dat er een zeker evenwicht is in de aantallen die jij en wij bereiken. Dat vraagt vanzelfsprekend overleg om tot een goede afstemming te komen.
Wil je van dit aanbod gebruik maken en samen onderzoeken hoe we tot een goede afspraak kunnen komen mail dan naar: info@ecolonie.eu
 
 
 
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
  Vind ons op Facebook