'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 16 - Januari 2011
 
"Wij leven niet om te eten;
wij eten om te leven."
 
Sokrates (470-399 v. Chr.)
 
Beste ,
 
Allereerst nogmaals een gezond en gelukkig 2011 gewenst. Een heel nieuw jaar met 365 nieuwe kansen. Met frisse moed gaan we er weer wat van maken. Dat gaat in golfbewegingen. Zo is het vaak een hele kunst om elke dag gezond te eten. Je kunt het je voornemen, maar het lukt niet altijd. Dat is niet erg, als je er maar weer uitkomt. Na de feestdagen hebben veel mensen behoefte aan eenvoudige kost. De kunst van de juiste voeding komt aan bod in deze nieuwsbrief. Ook ga ik in op de vragen en suggesties die jullie stuurden. Mede namens jullie: deze nieuwsbrief, waarvoor dank!
 
Quizvraag
 
Wat is Dehydroepiandrosteron?... Het antwoord staat onderaan in deze nieuwsbrief.
 
Broze nagels
  
Ik had er zelf last van en ging er mee naar de drogist. Daar waren meer mensen die klaagden over broze nagels, droge nagelriemen en velletjes. In de winter hebben de nagels het meer te verduren door diverse factoren. Zo is er te weinig zonlicht (vit. D (zon) bevordert de aanmaak van Keratine (zit in het vel van de zalm en dát gooien we meestal weg ...) nodig voor haar en nagels). Daarnaast staat onze huid bloot aan de overgang van warm naar koud en droogte. Broze nagels zijn soms teken van een tekort aan vitamine A of eiwitten. Losse harde stukjes aan de zijkant van je nagels kan een tekort aan foliumzuur zijn. Maar je kunt ook last van droge handen hebben. Smeer je handen in met olijfolie en eet foliumzuurrijke (vit. B11) groenten zoals broccoli, rode kool, spinazie en spruitjes.
 
 
 
Zes voedingsregels om gezonder te leven 
  1. Eet minder, reduceer het aantal calorieën dat je dagelijks verbruikt.
  2. Geef de voorkeur aan voedingsstoffen die weinig suiker bevatten.
  3. Neem liever fruit en groente, eet voldoende plantaardige voeding.
  4. Eet de juiste dingen op het juiste moment. Geen blokjes kaas na 21 uur.
  5. Neem drie maaltijden en eet bij trek eerst fruit.
  6. Gebruik een voedingssupplement om tekorten te voorkomen.
Hierbij een recept voor een hele simpel gerecht dat licht verteerbaar is maar alles bevat wat je nodig hebt om je lichaam te zuiveren en toch sterk en vitaal te zijn. Het heet Kitchri en komt uit de Ayurvedische keuken.
 
  
Benodigdheden voor 4 personen:
3 koppen basmati rijst
1 kop mung dal (of masur dal) (rode linzen)
Evt. halve theelepel zout (of (biologische) bouillonpoeder)
1 theelepel roomboter of ghee (geklaarde boter
                                                         
Bereiding:
Zet een pan met water op (ongeveer 8 koppen). Als het water kookt de rijst en de dal (linzen) erbij met evt zout en boter. Zachtjes gaar laten koken in ca. 8 minuten.
Je kunt het prima eten met wat groente (curry) en yoghurt erbij.                            Fotografie: www.ellendevries.com
 
Mung dal of masur dal is in Turkse winkels maar waarschijnlijk ook in natuurwinkels goed verkrijgbaar. Neem de ”split en washed” versie, die is het lichtst verteerbaar.
 
Het graan heeft de orkaan doorstaan
 
winterrogge moestuin 
 
Iedere graansoort heeft zijn eigen voedingsgeografie. Ook al is die kennis in de tijd vervaagd. Het oorspronkelijke hoofdvoedsel van een bepaald land wordt tegenwoordig net zo goed aan de andere kant van de aarde gegeten. Betekenis van de plaats en de omstandigheden waar iets groeit, is niet meer zo bekend.
Graan is een algemeen voedsel maar als je de essentiële waarde van elke soort kent, kan je de specifieke werking ervan benutten.
Wie kent het spreekwoord 'geef een vurig paard geen haver' nog? Dat houdt in dat als je al druk en temperamentvol bent dat je dan beter geen haver kan eten, dat werkt namelijk verwarmend en is een krachtig graan.
 
Rijst is het hoofdvoedsel van het oosten, maÏs van het westelijk deel van de aarde. Haver kwam het verste naar het noorden toe nog voor, tot aan de poolcirkel (sterk verwarmende kwaliteit, bevat veel vet). Gierst vormt het belangrijkste graan van Afrika. Het middengebied verbouwde tarwe, rogge en gerst, waarmee brood gebakken werd.
 
In een wereldbolschema ziet het er zo uit:
 
N
haver
 
                W        maïs         rogge, tarwe, gerst          rijst        O                
 
gierst
 
Wil je eens in de granen duiken probeer dan tweedehands het boekje '7 granen' van Udo Renzenbrink op de kop te tikken. Met 182 verrassende recepten, eenvoudig, voedzaam en gezond.
 
Informatie delen
 
Op verzoek kan ik bij je thuis een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik. Vanaf 4 personen.
 
Roomboter of halvarine 
 
Over vet doen veel verhalen de ronde. Je zou er dik van worden, niet gezond en wat al niet meer. Dus kwam er light op tafel. Maar is dat slim? Lees HIER meer over hoe het zit met vetten.
 
 Winterweidsheid
 
Op 8, 9 en 10 april gaan we (weer) bivakeren op de Mollenvlied voor de jaarlijkse sapvasten en reinigingskuur. Daarover in een volgende nieuwsbrief meer maar nu alvast een sfeerplaatje. Op de website is er meer informatie over te vinden.
 
 
Agenda
  
Januari 
Inloophuis, voor algemene vragen. Woensdag 12 januari van 10-12 uur, kosten 5 euro.
Februari
Gezondheidsbeurs in bibliotheek Velsen, zaterdag 5 februari van 11.00-16.00 uur.
Villalezing over het Energie Herstelplankoken. Dinsdag 15 februari vanaf 19.30 ontvangst. In Villa Uitzicht, te Hillegom. Voor meer informatie en aanmelding klik hieronder.
 
Villa Uitzicht te Hillegom
 
Villa Uitzicht geeft ook in 2011 weer Mindfulnesstrainingen, ook voor ouders en kinderen. Alle mindfulnesstrainingen worden vergoed door zorgverzekeraar Uvit.  Waarom Mindfulness? Een deelnemer: “De training is een verrijking in alles wat ik doe en ben, het heeft voor mij echt een keerpunt in mijn leven betekend”.
Andere inspirerende nieuwe activiteiten zijn:
  • Power Mindfulnessdagen, ook voor moeders.
  • Masterclasses, tweedaagse trainingen voor nieuwe leiders.
  • Opleiding “Werken met Mindfulness voor ouders en kinderen” voor hulpverleners, coaches en leerkrachten.
  • Yogalessen, elke dinsdag overdag en ’s avonds. 
 
Quiz-antwoord
 
De-hydro-epi-androsteron is de moeder der hormonen en helpt je de functie van de hersenen op latere leeftijd verbeteren. Dit hormoon wordt in de bijnieren geproduceerd. DHEA wordt wel het energie- en welzijnshormoon genoemd en is betrokken bij talrijke vitale functies. Het beschermt tegen typische ouderdomskwalen zoals osteoporose en aderverkalking, versterkt het immuunsysteem, de vitaliteit en heeft een anti-depressieve werking. Extra chroom en ontspanningsoefeningen helpen de DHEA-productie verhogen. Qua voeding te vinden in avocado, olijfolie, aubergines, vis, lijnzaadolie en wild yam.
 
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065