Cuba                          
7 februari 2016
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Cubaanse windsurfer op de vlucht
 3. Het meest gebruikte woord in Cuba!
 4. Enorme exportkans: aardappel is verdwenen in Cuba
 5. Tien tips voor een bezoek aan Trinidad
 6. Ook Belgische bedrijven in Speciale Ontwikkelingszone Mariel
 7. Cubalezing in bibliotheek Hilversum
 8. Paus Franciscus en patriarch Kyrill in Havana
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Niet alleen (Amerikaanse) toeristen, kunstenaars en Europese politici bezoeken Cuba. Twee prominente kerkleiders, paus Franciscus en patriarch Kyrill, maken vrijdag aanstaande een tussenstop in Havana om een samenwerkingsverdrag te ondertekenen. Cuba schrijft opnieuw geschiedenis.
 
De reis van een Cubaanse windsurfer richting Florida was minder riant, zoals het bericht hieronder leert. Verder in deze CubaTips de kansen voor de export van aardappelen, de Belgische bedrijven in Mariel en tien tips om Trinidad te bezoeken. En vergeet niet de bijdrage over het meest gebruikte woord in het Cuba van vandaag.
 
De redactie
 
2. Cubaanse windsurfer op de vlucht
Een Cubaanse migrant en windsurfer is vorige week via de Straat van Florida geland bij de Amerikaanse marinebasis Key West. Hij heeft er asiel aangevraagd.

De Cubaan vertelde het personeel op de basis dat hij 12 uur boven water had gezweefd voor hij door de camera’s van de Joint Interagency Task Force South werd gespot. Het is de vierde keer sinds 2014 dat Cubanen op deze manier de gevaarlijke Straat van Florida oversteken.

Driemaal eerder
In februari 2014 kwam een Cubaanse windsurfer bij Key West aan, die vertelde dat nog twee man op zee waren. Een dag later werd een tweede man 10 mijl uit de Amerikaanse kust gevonden, zich voortbewegend met zijn windsurfboard. Hij werd gered maar had onderkoelingsverschijnselen. Een dag later werd ook de derde man door de kustwacht gered bij de zee van Marquesas Keys. De drie Cubaanse mannen waren vertrokken vanuit het vissersdorpje Jibacoa in de provincie Mayabeque.
 
3. Het meest gebruikte woord in Cuba!
De schrijfster Lourdes Cruz van de website Cuba en Cubaans Spaans Info is serieus en heeft een voorkeur voor ‘nette woorden en uitdrukkingen’. Maar wie op zoek gaat naar het meest gebruikte woord in de Cubaanse taal kan niet om de term Pinga! (mannelijk geslachtsdeel) heen. 

Lourdes Cruz: ‘Oké, ik geef het toe: ik heb geen cijfers in mijn hand, maar weet vrijwel zeker dat het woord dat je het meest in Cuba zult horen Pinga is. Als je vaker naar Cuba gaat had je dat al lang in de gaten, maar…. Weet je wel waarom dit klankrijke en lekker vlot klinkend woordje zo vaak in ons tropisch landje uit de monden van mannen, vrouwen (en zelfs kinderen) komt? Omdat het veel meer is dan de naam voor het mannelijk geslachtsorgaan, het is ook een krachtterm en stopwoord.

Krachtterm
Zo'n term is iets dat geuit wordt door iemand die ergens van schrikt, zich pijn doet of ergens zeer (on)tevreden over is. Op deze manier tracht men deze heftige gevoelens te uiten en eventuele frustraties af te reageren. Bij het uiten van krachttermen is de betekenis van het woord niet van belang, maar de gevoelens die de woorden oproepen. De meeste krachttermen zijn korte uitroepen. Heb je je ooit afgevraagd waar dit woord vandaag komt?

Oorsprong van het woord
Het woord zou van het latijnse pingar komen en het betekent “hangen”. Een “pinga” is eigenlijk een juk, een lang stuk hout dat wordt gebruikt om twee voorwerpen aan beide kanten te dragen. Dit gebruiksvoorwerp is langwerpig en dun, vandaar dat men het in straattaal gebruikt om iets heel anders te noemen. 

Lees verder
* Voorbeelden van het gebruik van de term pinga op de weblog Cuba en Cubaans Spaans om Cubanen en hun taal beter te leren. De auteur is Lourdes Cruz.
 
4. Enorme exportkans: aardappel is verdwenen in Cuba
De Nederlandse landbouwsector kan profiteren van de groeiende handelscontacten met Cuba. Sinds het handelsembargo voor het Caribische eiland van de Verenigde Staten is versoepeld, wakkeren de exportmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven aan. Vooral voor aardappelen zijn er kansen.
 
Landbouwbeurs
Waarbij voorheen vooral handelsagenten in Cuba actief waren, willen Cubaanse bedrijven nu graag rechtstreeks in contact komen met Europese bedrijven. Om Cuba beter op de kaart te zetten organiseert het Ancla Cuba Consult in maart een internationale landbouwbeurs genaamd FIAGROP 2016.

Geografische ligging
Volgens de Cubaanse Koelen-Sosa Faez heeft Cuba een uitstekende geografische ligging. Met een centrale ligging binnen Noord- en Zuid-Amerika kunnen goederen gemakkelijk aangevoerd en geleverd. Verder noemt ze het opmerkelijk dat Cubanen momenteel niet aan aardappelen kunnen komen. Vanwege het klimaat kan de aardappel moeilijk worden geteeld en ook de invoer ligt momenteel zo goed als stil. Hierdoor is de aardappel verdwenen van het eiland. Koelen-Sosa Faez: “Voor een land met ruim 11 miljoen inwoners ligt hier een enorme kans voor Nederlandse aardappelexporteurs.”
 
Bron: Z24
 
5. Tien tips voor een bezoek aan Trinidad
Veel mensen hebben vragen over Trinidad, dus vandaar deze week een artikel met mijn 10 beste tips over dit misschien wel schattigste plaatsje in Cuba 
 
Gerenoveerd
De meeste gebouwen in Trinidad stammen uit de 18e eeuw en behoorden tot suikerriethandelaren die op de plantages in de buurt bakken met geld verdienden – voornamelijk door slaven het harde werk te laten doen en zelf het geld van de handel op te strijken. Met geld van de UNESCO zijn de pastelkleurige huizen en kinderkopjesstraten de afgelopen jaren gerenoveerd en in hun oude glorie hersteld.
 
Kunstmatig en toeristisch
Sommige mensen vinden Trinidad wat te kunstmatig en te toeristisch, en dat snap ik op zich wel. Toch vind ik het echt een heel leuk en fotogeniek dorp en ik zou je zeker aanraden Trinidad met twee of drie nachten op te nemen in je reis. Plak er dan eventueel ook een minder toeristisch dorp bij, zoals bijvoorbeeld Sancti Spíritus of Remedios.
 
Tien tips
Ik deel in dit artikel tien tips met je om het beste uit je tijd in Trinidad te halen!
 1. Slaap in een casa particular
 2. Slenter door de straten en houd je camera paraat
 3. Bekijk Trinidad van bovenaf
 4. Met de trein naar de Valle de los Ingenios
 5. De natuur in: dagtrip naar Topes de Collantes
 6. Vamos a la playa!
 7. Eten bij La Botija
 8. Pastelería Dulcinea
 9. Wifispot op Plaza Carillo
10. Voetjes van de vloer in de Casa de la Música
 
 
6. Ook Belgische bedrijven in Speciale Ontwikkelingszone Mariel
Ook België heeft twee bedrijven in de speciale ontwikkelingszone Mariel, zo'n 45 km ten westen van Havana. Het Belgische BDC International van Benoit Croonenberghs investeert met twee bedrijven: BDC Log S.A. en BDC Tec S.A..
 
BDC Log S.A.
BDC Log S.A. levert logistieke diensten: container- en droog bulkvervoer, verhuur van bouwmaterialen en toestellen en meer van dergelijke diensten. Dit bedrijf zal met een 80-tal medewerkers opereren. Een klein jaar geleden werd de aanvraag gedaan en tegen april van dit jaar hoopt Croonenberghs zijn 1500 m² gebouwen klaar te hebben
 
BDC Tec S.A.
BDC Tec S.A. bouwt elektronische thermometers, elektronische schakelborden voor industriële toepassingen en assembleert waterbehandelingsinstallaties voor de industrie, meer bepaald voor de farmaceutische productie.Het zijn drie productgroepen waarmee Croonenberghs ervaring opdeed in België en de Dominicaanse Republiek. Die technologie komt nu ook naar Cuba en zorgt daarbij voor een 20-tal arbeidsplaatsen.
 
 
7. Cubalezing in bibliotheek Hilversum  
Cuba is een fantastisch vakantieland, het heeft alles wat een reis aantrekkelijk maakt. Maar hoe kijken Cubanen tegen hun land en hun regime aan?

Politicoloog en fotograaf Jacques van Rooijen heeft in 2015 vijf weken door Cuba gereisd. Hij heeft gepraat met dissidenten en bloggers, jongerencentra en sportscholen bezocht en is de Escuela Nacional de Arte binnen geslopen. Op dinsdagavond 16 februari en woensdagochtend 17 februari geeft hij een lezing met een fotopresentatie over Cuba, in de bibliotheek van Hilversum aan de ’s Gravelandseweg.
 
Meer informatie
* Cuba lezing De erfenis van Fidel Castro
* Dinsdagavond 16 februari 20.00 - 21.30 uur en woensdagochtend 17 februari 10.00 – 11.30 uur
* Bibliotheek Hilversum ’s Gravelandseweg 55
* Deelname opgeven via: info@stichtingartefacts.nl
 
8. Paus Franciscus en patriarch Kyrill in Havana
Paus Franciscus en patriarch Kyrill van Moskou ondertekenen vrijdag a.s. op Cuba een gezamenlijke theologische verklaring. Dat kan, omdat Patriarch Kyrill volgende week Cuba op uitnodiging van de Cubaanse president Raúl Castro bezoekt, terwijl paus Franciscus op vrijdag een tussenstop maakt, op weg naar Mexico.
 
De paus en de patriarch zullen een persoonlijk gesprek hebben op het José Martí-vliegveld van Havana. Franciscus en Kyrill zullen hun ontmoeting afsluiten met het ondertekenen van een gezamenlijke verklaring. De historische ontmoeting is een mijlpaal in de oecumene, maar ook belangrijk voor de binnen-orthodoxe betrekkingen.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Major Lazer in Havana: 6 maart
Major Lazer is de eerste Amerikaanse act die gaat optreden op Cuba, sinds de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Cuba vorig jaar werden genormaliseerd. De act Major Lazer, bestaande uit dj Diplo, Jillionaire en Walshy Fire, geeft een gratis optreden in de hoofdstad Havana op 6 maart. Major Lazer is in Nederland vooral bekend van het nummer Lean On.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
10. Het laatste nieuws
* Fidel’s zorgen over zika-virus
Fidel Castro (89) maakt zich grote zorgen over de verspreiding van het zika-virus. Dat zei de voormalige president van Uruguay José Mujica (80), nadat hij de Cubaanse ex-leider bezocht. Mujica zei dat Fidel er ‘schitterend, zeer wakker en gelukkig’ uitzag. Te oordelen naar de achtergrond van zonnebloemen op de officiële foto vond de ontmoeting plaats in Fidel’s bungalow Punto Cero. Lees verder 
 
* Frankrijk wil schuld Cuba verder verlagen
De Cubaanse president Raúl Castro stond een cadeau te wachten bij aankomst in Frankrijk. Volgens een diplomatieke bron, geciteerd door persbureau Reuter, zal de Franse regering met een voorstel komen om de schuld verder te reduceren. Dat schreef het FD. Lees verder
 
* De Amerikaanse invasie van Cuba is begonnen (2)
Amerikanen verslinden de Cubaanse cultuur net zo gemakkelijk als zij hun vele mojitos drinken. Het eiland staat voor een uitdaging. Op het vliegveld van Havana is het niet ongewoon meer dan drie uur te wachten op vertrek. Kamers in hotels en de casas particulares zijn vaak volgeboekt. Uit de meest recente overheidscijfers blijkt dat het aantal beschikbare particuliere kamers op 9.700 wordt geschat hoewel experts schatten dat slechts 3.500 van die overnachtingsmogelijkheden bruikbaar zijn. Aldus het tweede deel van de reportage van Lisette Pool van de Wall Street Journal. Deel 1 publiceerden wij op 30 januari. Lees deel 2
 
* Cuba hindert expositie in Leusden
Conservator Margareth Degeling wil de expositie van de tekeningen van Ronald Guillén Campo graag door laten gaan. ‘Desnoods met reproducties van zijn werk.’ Plannen voor een bescheiden expositie in een klein museum hebben geleid tot een internationaal conflict. De Cubaanse overheid doet er alles aan om te voorkomen dat de kunstenaar Ronald Guillén Campos zijn tekeningen kan laten zien in Leusden. Lees verder
   
* Pleidooi voor realisme relatie Cuba en de VS
De regering van president Barack Obama nam twee weken geleden nieuwe maatregelen om de last van het embargo/de blokkade te verlichten op weg naar de normalisatie van de relaties tussen zijn land en Cuba. Dat is de enige weg die hem rest om het embargo stap-voor-stap te doen verdwijnen. Wanneer de Democratische kandidaat bij de komende presidentsverkiezingen wint, kan een voortzetting van dit beleid worden verwacht. Dat zal anders zijn als een van de huidige Republikeinse kandidaten wint, tenminste als we hun uitspraken moeten geloven en die van enkele veel geprezen internationale analisten. Dit wordt echter betwijfeld door Pedro Campos, publicist en voormalig diplomaat van Cuba. Lees verder
 
* Mensenrechtengroep meldt 1.414 arrestaties in januari
De Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening meldde donderdag dat de repressie in Cuba blijft groeien. De  Comisión Cubana de Derechos Humanos y Reconciliación Nacional (CCDHRN) telde in de maand januari 1.414 arrestaties. Enkel in november vorig jaar was er sprake van een hoger aantal politiek gemotiveerde aanhoudingen, namelijk 1.447. Lees verder