Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Netflix uit vervlogen tijden... ❤️

Misschien is deze kop in het regionale nieuws van de afgelopen dagen je niet ontgaan. BrabantinBeelden.nl staat online; een mooie, nieuwe website met oude Brabantse filmbeelden en beeldverhalen over het Brabantse leven van toen. Wat je er zoal vindt? Nu al meer dan 1300 filmtitels uit de provincie die je kunt streamen, denk aan bedrijfsfilms maar ook straatbeelden, verjaardagen en andere taferelen uit het dagelijks leven van begin 19e eeuw tot nu. Je vindt er ook meer dan tachtig beeldverhalen en duizenden foto's!
 
En heb je zelf nog oude filmbanden of -rollen op zolder of in een kast liggen? Laat het ons alsjeblieft weten, want jouw gewone films zijn voor ons bijzonder. Om ook in de toekomst nog te kunnen zien hoe het was in onze provincie, moeten we de beelden ervan nú veiligstellen. Jij kunt ons daarbij helpen.
 
Margot America, redactie 
 
 
 

Studiezaalbezoek weer mogelijk zónder 1,5 meter afstand

Onlangs zijn veel beperkende coronamaatregelen vervallen of veranderd. Zo verdwijnt de verplichte anderhalve meter afstand houden. Daarom kunnen wij vanaf dinsdag 28 september weer méér bezoekers in onze studiezaal ontvangen en daar zijn we kei-blij mee! lees meer

Nieuwe bronnen juli en augustus online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer

Jan Sanders benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau

Bij zijn afscheid als rijksarchivaris en adjunct-directeur van het BHIC heeft Dungenaar Jan Sanders (1955) een koninklijke onderscheiding gekregen. Deze werd overhandigd door de burgemeester van Sint-Michielsgestel, Han Looijen, voor zijn ruimhartige vrijwilligerswerk, de vele bestuursfuncties en zijn inspirerende onderzoeksactiviteiten. lees meer

Zo gaat de Brabantse geschiedenis op film niet verloren...

We hebben een 'koudedepot' in gebruik genomen. Daar kunnen alle historische films van Noord-Brabant veilig worden bewaard. "Dit koude- depot is niet alleen voor de films uit onze eigen collectie. Ook kunnen we de historische films van bijvoorbeeld bedrijven, heemkundekringen of families bewaren." lees meer
"Op 15 september vond in Waalre de 77ste provinciale herdenking plaats voor alle Brabantse gesneuvelden. Het afgelopen jaar heb ik vijf slachtoffers in onze Eregalerij geplaatst, waaronder de 29-jarige Michael Donkervoort uit Veghel die in 2006 is neergestort in Afghanistan. Brand een kaarsje voor Michael en de 2132 andere Brabantse militairen en verzetsplegers die sinds 1940 zijn gevallen voor vrijheid en gerechtigheid." lees meer
 
Frank van Doorn, onderzoeker BHIC en Erfgoed Brabant

Beste verhalen deze maand

Bekende meesterorgelmaker blijkt 'geile minnaar'
Vellen vol vurig verlangen pent Nicolaas van Hirtum over zijn 'beminde huysvrouw', die hij op de Bossche kermis in 1785 leert kennen. "Mijn penne is genog en wilt niet verder schrijven, eenig woord te veel zou geile minaar stijven."
In de nacht van 25 op 26 juli 1776 werd Theresia Aldenhoven bij een razzia van schout en schepenen van 's-Hertogenbosch overgebracht naar de Gevangenpoort. Van alle medewerkersters zat zij het langst in het bordeel van Driesken de Bakker en zijn vrouw Anna Maria van der Meulen aan de Bossche Louwschepoort. (Bijdrage: Jos Wassink)
Flirten met de knappe bankovervallers
Ze rijden in opvallende witte Citroëns en zien er bijzonder goed uit. Maar hun plannen zijn minder fraai: vier mannen plegen op 15 oktober 1965 een brute bankoverval in Tilburg. Het blijkt de eerste 'echte' bankoverval van Nederland. Raad eens hoe hoog het gestolen bedrag is? 
Bossche oorlogsslachtoffers
Wilhelmus Salfischberger is een vrijwilliger van de Bossche Luchtbeschermings Dienst. Op 22 oktober 1944 wordt hij 'opgetrommeld' om te gaan helpen in de Abeelenstraat: daar zaaien bommen uit een geëxplodeerde geallieerde bommenwerker dood en verderf. (Bijdrage: Pieter van der Schoot)
Mijn ome Jan en het klooster
"Bij het klooster van de Fransciscanessen in Bergen op Zoom hoorde ook een grote moestuin en varkensstallen. En dat was het domein van mijn bijzondere peetoom Jan Franken, den 'onkel'." Lees wat Jan de Crom over hem schrijft.
Extreme regenval, zware stormen, overstromingen en hittegolven, we gaan er steeds vaker mee te maken krijgen. Extreem weer deed zich in het verleden ook voor. Denk aan de wervelstorm van 1925, die van Oost-Brabant tot in Twente een spoor van vernieling achterliet. Die van 1800 deed er nog een schepje bovenop, lees maar.
Een ingetogen tafereel, vastgelegd in glas in lood, met drie torens, een draak en een koe. Jarenlang hing het bij Eduard van Voorst tot Voorst, burgemeester van Tilburg. Dit kleinood dook na een verhuizing op bij zijn kleinzoon Coen van Loon. En dan blijkt dat de achtergrond van dit raampje buitengewoon actueel is.
Cor en Annie Wevers wonen in een nieuwbouwwijk in Zevenbergen. Alles loopt op rolletjes in hun gezin. Alleen vindt vader Cor dat de oudste, de driejarige Angela, een beetje 'schrielekes' blijft en dan neemt hij plotseling een besluit. (Bijdrage: Angela Rindt-Wevers)
"Voor het project 'Protest in Brabant' zijn wij op zoek naar vrouwen die in de jaren '70-'80 actief zijn geweest in protestbewegingen in Noord-Brabant, en hun ervaringen willen delen. Ben je actief geweest in een protestbeweging in die tijd of ken je iemand die dat was? Of heb je misschien meegedaan aan acties en zou je daarover willen praten? Ook als je materiaal wilt delen, zoals affiches, nieuwsbrieven of foto's en zo een bijdrage wilt leveren aan ons project, zou ik graag met je in contact komen. Je kunt me mailen via: sanne.jussen@bhic.nl." lees meer
 
Sanne Jussen, stagiaire Projectenbureau BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Vragen over Vroeger? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven