Nieuwsbrief 60 Kracht van Utrecht en Vrienden van Amelisweerd 

20 mei 2017
Informatiebijeenkomst verbreding A27 op wo. 7 juni
brochure_kruMilieucentrum Utrecht, Oudegracht 60, 20.00-22.00u 

Laat even weten of je komt! Schrijf je in via kru@snelwegen-utrecht.nl 
 
De Kerngroep Ring Utrecht organiseert op woensdag 7 juni een informatie-bijeenkomst over het juridische traject van de A27 verbreding bij Amelisweerd. Iedereen is van harte uitgenodigd, zeker de crowdfunders die hebben meegeholpen via de '15 tegen 14' crowdfunding. 
 
Aanmelden kan door een e-mail aan de KRU te sturen.
 
Juridisch traject bij de Raad van State
 
We zullen jullie informeren over hoe het ervoor staat met het juridische traject bij de Raad van State. Daarnaast is er gelegenheid om dieper in het Decisio onderzoek te duiken over de maatschappelijke kostenbatenanalyse. Voor o.a. dit onderzoek hebben we immers via de crowdfundingscampagne massale financiële ondersteuning gekregen. Verder willen we graag met jullie bespreken wat voor verdere acties we samen kunnen ondernemen. De Kerngroep heeft al een brief gestuurd aan de informateur van het nieuwe Kabinet, met een goed onderbouwde boodschap: Het opschorten van de verbreding van de Ring Utrecht levert het Rijk grote maatschappelijke en financiële winst op. 
 
Brochure: Feiten vragen om andere keuzes
 
Voor wie zich graag nog eens wil inlezen in de zaak, is er de brochure "Ring Utrecht - feiten, fabels, keuzes". In deze brochure prikt de Kerngroep Ring Utrecht een aantal aannames door van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu, met cijfers en analyse. Dat is nodig, want er zijn diverse fabels en scheefgetrokken verhalen in omloop. De feiten leiden tot belangrijke conclusies: Verbreding van de Ring Utrecht is helemaal geen oplossing. Neem nu dus geen besluit tot verbreding. Onderzoek alternatieven, die duurzamer en effectiever zijn en die beter uitwerken voor stad en regio Utrecht. 
 
 
 kru logo
 
Zondag 21 mei Fête de la Nature Amelisweerd 
Zondagmiddag 21 mei vieren we Fête de la Nature op Amelisweerd/Rhijnauwen. Locatie is Het Vogelnest, de natuurspeelplaats bij het fort en theehuis Rhijnauwen a/d Rhijnauwenselaan. 
 
Het wordt vast mooi weer. En dat komt goed uit, want in heel Nederland wordt het festival Fête de la Nature gevierd. Voor de derde maal ook in Amelisweerd en Rhijnauwen! Vanaf 13.00 uur ’s middags is er voor jong en oud van alles te doen en te beleven. Zo kunnen kinderen onder toezicht veilig in grote bomen klimmen, toverdrank bereiden, vuur maken, nestkastjes bouwen en vrij spelen op het natuurterrein. Voor iedereen zijn er speciale excursies. 
 
Boek "Amelisweerd & Rhijnauwen" te koop bij de Vrienden
 
Zoals altijd zijn de Vrienden van Amelisweerd aanwezig om meer te vertellen over de landgoederen en de acties tegen de verbreding van de Ring Utrecht. In de kraam van de Vrienden is ditmaal voor €19,95 te koop het prachtige boek "Amelisweerd & Rhijnauwen, wandelen en verkennen van heden en verleden", geschreven door de helaas dit jaar overleden Bea Groen. Voor wie interesse heeft en zondag niet kan komen, is het boek ook online nog verkrijgbaar op de "Amelisweerd Agenda" website. 

Het natuurfeest duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Het volledige programma, bezoekinformatie en foto's en video's van vorige edities, vind je op de evenementenwebsite van Fête de la Nature Amelisweerd
 
 
Over de toekomst van Museum Oud Amelisweerd
Zwanenfamilie voor het MOAHet Museum Oud Amelisweerd (MOA) verkeert in financiële problemen. Dat is even voorspelbaar als spijtig. De Vrienden van Amelisweerd zijn altijd warm voorstander geweest van een museumfunctie. Wel hebben wij altijd de vrees gehad dat de sterke koppeling aan het werk van Armando – hoe treffend zijn werk ook is – op de langere termijn geen solide basis kon bieden. 

Binnenkort neemt de gemeenteraad van Utrecht een besluit hoe het verder moet. Wij zijn verbaasd dat noch de Vrienden noch de omwonenden tot dusverre op welke manier dan ook bij de voorliggende keuze zijn betrokken of zelfs maar geïnformeerd. Wij vinden dat de museumfunctie in combinatie met modernere kunst meer recht zou kunnen doen aan haar aanwezigheid binnen de landgoederen en in sterkere mate een verbinding zou moeten leggen met wat de bijzondere omgeving en haar bijzondere geschiedenis te bieden heeft. 
 
 
 
Donaties 
Hartelijk dank voor de ontvangen donaties. Wij ontvangen geen subsidie en kunnen de donaties goed gebruiken voor onze activiteiten. 
 
U kunt uw gift of donatie overmaken op:
  • Triodosbank - rekeningnummer NL50 TRIO 039 049 23 29 t.n.v. Stichting Onderzoek en Educatie Stad en Amelisweerd. Wilt u specifiek aan de Kerngroep Ring Utrecht doneren? Vermeld er dan "donatie KRU" bij. 
  • ING - NL21 INGB 0004 0565 70 t.n.v. Penningmeester van Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
SOESA is een ANBI-erkende instelling; zowel eenmalige als periodieke schenkingen zijn mogelijk. Neem contact op als u meer informatie wilt. 
 
Mail ons als u een bedrag heeft overgemaakt, dan kunnen wij u via e-mail bedanken. Twijfelt u over de hoogte van het bedrag? U helpt ons al met €10,- per jaar.
 
 
Sociale Media
Twitter en Facebook logo
 
Like de Vrienden van Amelisweerd op Facebook

Twitter: Volg de Kracht van Utrecht (@KrachtvanU) en de Vrienden van Amelisweerd (@Amelisweerd) voor interessante links, snelle reacties op de actualiteit en de laatste nieuwsupdates.
 
--
 
Tot ziens,
Olivier Beens en Jos Kloppenborg
 
U ontvangt deze e-mail, omdat u zich hebt aangemeld voor onze nieuwsbrieven of omdat u een vast contact van ons bent. Uitschrijven of wijzigen van uw gegevens kan via de link onderaan deze e-mail.
 
Wilt u ons ontmoeten om een idee of initiatief te bespreken? Graag! Mail ons voor een afspraak