'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 33 - Juni 2012
 
Beste ,
 
Het was hartverwarmend om van zoveel cliënten en nieuwsbrieflezers reacties te ontvangen over mijn 'emigratie naar het zuiden'. Waar mogelijk sturen jullie de nieuwsbrief al door om zo mee te werken aan het opzetten van een nieuw netwerk.
Blijf dat vooral doen en schroom niet om eens deze kant op te komen. Zorg ik dat de koffie klaar staat (of thee natuurlijk). Gecombineerd met een kruidenwildpluk en heerlijke picknick of een lezing. Blijf de agenda volgen voor de activiteiten die vanaf september weer volop van start gaan.
 
 
De junimaand neigt naar afronding. Als je schoolgaande kinderen hebt merk je dat aan het programma van je kind, het verenigingsleven loopt voor dit seizoen ten einde en op de sportschool gaat de knipkaart weer in.
Buitenzwembaden worden geopend en ook op het strand zal het nu en dan goed toeven zijn.
Nog even en de vakantietijd breekt aan. Als we het in de winter al druk hebben, in de zomer komen daar nog heel wat activiteiten bij. Bovendien blijven we vaak langer op en drinken wat vaker een drankje buiten de deur, op je eigen terras of daarbuiten.
 
Probeer hierbij optimaal gebruik te maken van de kwaliteit van de planeten. De planeet Neptunus gaat tot 11 november achterwaarts door de dierenriem bewegen. Grenzen vervagen en de verbeelding wordt levendig. Geniet van elke dag. De logica raakt wat op de achtergrond, en de intuïtie en gevoelens worden sterker. Creatieve mogelijkheden komen naar voren om je dromen tot werkelijkheid te maken. Richt je zowel naar binnen als naar buiten. Behulpzaamheid wordt sterker.
 
Walnoten vertragen de groei van prostaatkanker
 
 
Walnoten worden omwille van hun karakteristieke vorm beschouwd als voeding voor de hersenen. Terecht, zo blijkt. Walnoten zijn rijk aan het omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur), een essentieel vetzuur dat inderdaad een gunstig effect heeft op de hersenwerking, maar ook op het hart en de bloedvaten. Walnoten bevatten ook heel wat polyfenolen, stofjes die alleen in planten voorkomen en die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben en vrije radicalen neutraliseren.
 
Prostaatkanker wordt gelinkt aan een hoge inname van vetten. Mannen met prostaatkanker of mannen die prostaatkanker willen voorkomen krijgen daarom te horen dat ze minder vet moeten eten. Helaas worden noten daardoor ook vaak van het menu geschrapt, omdat noten een hoog vetgehalte hebben.
 
Wetenschappers onderzochten onlangs het effect van walnoten op de groei van prostaatkanker bij muizen die speciaal gekweekt worden om prostaatkanker te krijgen. Een deel van de muizen kreeg een vetrijk dieet met veel walnoten, een ander deel kreeg een vetrijk dieet met veel sojaolie en een derde deel kreeg een vetarm dieet. De muizen die walnoten kregen, hadden kleinere, minder snel groeiende prostaattumoren. Een vetrijk dieet met sojaolie en een vetarm dieet deden de tumoren even snel groeien, dus vet op zich is blijkbaar toch niet de boosdoener. Wellicht is een gebrek aan omega-3 in beide diëten de gemeenschappelijke factor. Maar ook de rol van de andere stoffen in walnoten mag niet zomaar van tafel geveegd worden.
 
Referentie: Davis PA, Vasu VT, Gohil K, et al. A high-fat diet containing whole walnuts (Juglans regia) reduces tumour size and growth along with plasma insulin-like growth factor 1 in the transgenic adenocarcinoma of the mouse prostate model. Br J Nutr. 2012 Jan 16:1-9.
 
 Wildpluk en mooie plekken
 
Camping Beers
 
Afgelopen weekend was er weer een wildplukexcursie annex lezing op Landgoed Beers annex camping, verzorgd door Praktijk 'Op een Blaadje'. Door de mooie opkomst was er een goede sfeer van beslotenheid en kwamen er tijdens de lezing vragen aan bod uit het publiek die voor iedereen relevant waren en leerzaam. 
De wildpluk had wat te lijden van het warme, droge weer. Onkruiden zijn nu al rijkelijk voorzien van cellulose wat het blad hard maakt en stug. De bitterstoffen en alkaloïden nemen toe wat de smaak en toegankelijkheid niet ten goede komt. Evengoed zijn we op stap gegaan met mandje en handschoenen. Aan het einde werden er recepten uitgedeeld om de opgedane kennis in stelling te brengen in de keuken.
Wil jij dat ook eens meemaken , neem dan contact op voor een offerte op maat.
 
 Simpel smullen
 
 
Omdat het niet altijd feest kan zijn nu eens zelfgemaakt ijs met een minimum aan inspanning, weinig vet en geen suiker.
 
Koop bij de vriesafdeling van je supermarkt een blauw en rood diepgevroren fruit. Doe het in een beker, zet er de staafmixer op of doe het in de foodprocessor en je hebt het lekkerste ijs. Vers en gezond.
 
Stem mee!
 
 
Ken je de organisatie Foodwatch al ? Jij kunt het verschil maken als je wilt meebepalen wat er in de schappen ligt. Foodwatch onderzoekt wat er ècht in je eten zit en komt samen met jou in actie. Vóór eerlijke voeding in plaats van misleidende marketing. Foodwatch stelt voortduren misleidende marketing aan de kaak en organiseert protestacties waaraan iedereen kan meedoen. Eenmaal per jaar reikt Foodwatch het 'Gouden Windei' uit aan de producent die het meest misleidende voedingsproduct in de markt heeft gezet. Bepaal mee wie deze prijs krijgt. Er zijn vijf producten genomineerd. Wil je weten welke kijk dan hier. 
 
Agenda 
    
Elk gewenst weekend een lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Boek deze unieke gelegenheid in je agenda. Op een mooie locatie, een landgoed met kikkerpoel, vuurplaats, speelterrein voor de kleintjes en spannende Geocache wandeling rondom het terrein.
Aantrekkelijk geprijst want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van een lezing èn excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's. Voor meer informatie kun je me mailen. 

Elke eerste woensdag van de maand een rondleiding op de moestuin in Sint Odiliënberg. 
 
Supermarktsurvival door een reformwinkel in Roermond en ter vergelijking op stap door een filiaal van Albert Heijn. Wat zijn de verschillen?
 
 
 Zonnebrandolie geen garantie tegen huidkanker
 
 
Zonnebrand mag dan wel een onaangename ervaring zijn, het uiteindelijke doel om je in te smeren met zonnebrandolie is dat je voorkomt dat je huidkanker krijgt. Zonnebrandoliën lijken te beschermen tegen plaveiselcelcarcinomen en ook (doch minder effectief) tegen basaalcelcarcinomen. Tegen de dodelijkste vorm van huidkanker, melanomen, is er weinig overtuigend bewijs dat zonnebrandolie bescherming biedt. Sommige studies tonen zelfs een hoger voorkomen van melanomen onder de gebruikers van zonnebrandolie.
  
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
Reutjesweg 35 6077 NA Sint Odiliënberg
 
 
 
06 - 46022065