Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Doodsoorzaken in een ver verleden...

Het wordt frisser en de zon verliest aan kracht. Vanochtend zag ik onze Citadel voor het eerst weer in nevel gehuld. Voor de meesten is de vakantie nu voorbij. Ook bij het BHIC is iedereen druk als vanouds en staan de agenda’s vol met afspraken en projecten. Gelukkig kunnen we er ook een paar afvinken. Neem het digitaliseren en toegankelijk maken van de ‘doodsbriefjes’. Dat zijn briefjes waarin de arts de doodsoorzaak van zijn patiënt optekende, maar die je tegelijkertijd een directe inkijk geven in die tijd. 
In deze nieuwsbrief ook mooie filmpjes, een interessante podcast over een - voor jou misschien - onbekende Brabander in hart en nieren én leuke verhalen. Scroll maar snel naar beneden. 
 
Margot America, redactie
 

 

Fellows presenteren hun onderzoeksresultaten

In april 2022 startte het BHIC met een gloednieuw fellowship-programma. Inmiddels is de eerste ronde van het fellowship-programma 2023 afgelopen. Op donderdag 21 september delen onderzoekers Laura Brinkhorst en Nadeche Diepgrond graag de resultaten van hun onderzoek met belangstellenden. Jij kunt daar bij zijn! lees meer
 

Alle doodsbriefjes via index online! 

Een groep vrijwilligers is druk bezig geweest met het toegankelijk maken van de briefjes waarin een arts de doodsoorzaak heeft opgetekend. Dat project is afgerond. Dankzij hen kan iedereen nu via een index de doodsbriefjes raadplegen van alle gemeenten waarvan wij ze hebben. Je vindt daar bijzondere gegevens van je voorouders in terug. lees meer

Nieuwe bronnen juli online

Ook in de vakantieperiode zijn er verschillende indexen en nieuwe aanwinsten op de website geplaatst. Hier staan ze allemaal overzichtelijk op een rijtje. Zo ontdek je gemakkelijk of er iets tussen zit wat jouw onderzoek weer een stukje verder kan helpen! lees meer
“Of het nu gaat om het tegengaan van overstromingen, het aanpakken van dronken automobilisten, of de start van het Noordbrabants Museum: er zijn maar weinig ontwikkelingen in Brabant waarvoor de ‘ontzaglijk populaire’ politicus Alexander van Sasse van IJsselt zich níet sterk heeft gemaakt. En dat allemaal naast zijn werk als rechter, voorzitter van de Hoge Raad van Adel en zo nog wel tien functies. Een vrijgezelle workaholic die niet kon trouwen omdat hij maar één grote liefde had: Brabant!"  lees meer
 
Marilou Nillesen, podcastmaker 'Het geheugen van Brabant'

Beste verhalen deze maand

Den Bosch en de Bosschenaars
Piet Bosschenaar was goudsmid gedurende zijn werkzame leven. In zijn verhalenserie schetst hij een mooi beeld van Den Bosch in de jaren 1870 maar ook van de teloorgang van de Bossche goud- en zilver industrie. (Bijdrage: Piet Bosschenaar)
Binnen drie minuten kan een rustig gehucht in één groot slagveld veranderen. Dat bleek op 10 augustus 1925, toen een ‘cycloonachtige windhoos’ over Langenboom trok, daarbij zes dodelijke slachtoffers maakte en een enorme ravage veroorzaakte.
De jaarmarkt van Geffen is in volle gang. Het is al behoorlijk druk in de herberg van Hendrik Soetens. In de gelagkamer zit een stel mensen uit Kessel onder wie Thomas Keetels. Hij is daar burgemeester, dat was toen zoiets als wethouder financiën en financieel ambtenaar tegelijk. (Bijdrage: Rien Wols)
Baron Hop of Van Dopff?
In 1941 schreef historicus pastoor Juten dat kasteel De Nobelaer in Etten-Leur tot 30 april van dat jaar bewoond werd door baron d’Hopf. Maar bij raadpleging van Wiewaswie.nl blijkt dat er in die tijd in Nederland geen familienaam d’Hopf voorkwam. Wie woonde er in die tijd dan wel? (Bijdrage: Cor Kerstens)
Groen licht voor Market Garden
Na eerdere mislukte plannen, is het op 16 september 1944 eindelijk zo ver. Lewis Brereton geeft groen licht voor de start van Operatie Market Garden. Onze regio zal onverwacht getuige zijn van de tot dan toe grootste luchtlanding ooit. (Bijdrage: Rolf Vonk)
De scholen zijn weer begonnen. Ook voor de brigadiers, beter bekend als “klaar-overs”. Vanaf midden jaren 40 werd het verkeer in Nederland steeds drukker. Verkeersbrigadiers gingen kinderen helpen om op drukke wegen rondom scholen veilig over te steken (met mooie filmbeelden).
Op 19 september 1944 werd tijdens een bevoorradingsmissie een Short Stirling LJ-647 van 570 RAF Squadron ernstig beschadigd door Duits luchtafweergeschut. Dat resulteerde in een geslaagde noodlanding aan de ‘Groenendijk’ bij Oss. (Bijdrage: Joop Thuring)
Een hooggeleerd, duurbetaald college - de rechters Verheijen, Jonker en Van Nispen en griffier mr. Scheefhals – boog zich op dinsdag 25 november 1856 over de vraag of Maria van Boekel (43) uit Grave zich wel of niet schuldig had gemaakt aan diefstal. Wat was er gestolen? Een kip. (Bijdrage: Geurt Franzen)
BHIC Nieuwsbrief
Natuurlijk weet jij heel wat van de Nederlandse geschiedenis. Maar is dat wel het héle verhaal? Welke verhalen worden nog niet verteld? Wil jij dat onderzoeken en ben je niet langer dan drie jaar geleden afgestudeerd? Dan is een fellowship van het BHIC ook iets voor jou. De eerste fellow van het BHIC, de jonge historicus Felix Bosch, vertelt je wat dat precies inhoudt, maar vooral hoe ongelooflijk tof het is om dat te zijn! lees meer  
 
Felix Bosch, eerste fellow BHIC, docent en promovendus Universiteit Leiden
 

Het geheugen van Brabant? Ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven