'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 20 - mei 2011
 
Beste ,
 
Op het recept met brandnetel uit de aprilnieuwsbrief heb ik veel positieve reacties gehad. Leuk om te horen. Dit keer weer een slow-food en slow-mood nieuwsbrief met een recept met een Op-en-Top-seizoensproduct: Asperges! Wist je dat telers die na 24 juni nog aspers steken kans lopen op een boete?
Oude kruidenboeken omschrijven de asperge als een geneeskruid. In asperges komt het aminozuur asparagine voor dat de nierfunctie stimuleert. Verder heeft de stof asparagine een gunstige uitwerking op leverstoornissen, jicht, chronische reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Asperges bevatten weinig calorieën en passen dus in een caloriebeperkt voedingsplan. 
Sint Odiliënberg april 2011
 
 Dagdromen
 
Heb jij dat ook? Dat je in een wolk ineens een olifantje ziet, of een poedel? Of Donald Duck? Ik had het met een gat in een raam van een boerderij en ik ben benieuwd of jij het ook ziet? ...
Ik vind het net Jip van Janneke. Sommigen maken fantasierijke krultekeningen tijdens telefoongesprekken en vergaderingen, die hebben de functie van concentratie.
Dagdromen of vrij associëren is gezond voor onze geest. Hiermee kunnen onze geest en ons onderbewustzijn zich ordenen. Dagelijks filteren we enorm veel indrukken en geluiden weg. Dat zijn we ons vaak niet eens bewust maar het kost wel energie. Dus zorg dat je af en toe even tijd hebt om lekker naar de wolken te kijken. 
 
Boerderij Velserbroek
 
Quizvraag
 
Hoeveel spreekwoorden en gezegden ken jij met brood?
Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
Sport en stilte 
 
Kampeerboerderij en Outdoor Ossa
    
Af en toe ben ik in Limburg en omdat het ver rijden is blijf ik daar slapen. Dat doe ik met veel plezier op een heel mooi plekje dat ik graag met jou wil delen. Het is er superstil en toch dichtbij de bewoonde wereld. Een plekje waar je kunt kamperen of gebruik kunt maken van een trekkershut (mét ontbijt) en ook voor een kanotocht terecht kunt. Maar er is veel meer te doen. Wil je er wat meer over weten lees dan hier verder.
 
Informatie delen
    
Op verzoek kan ik bij je thuis of op kantoor een lezing geven over voeding en de gezondheid, over het Energie Herstelplan, over vitaminetekorten en -gebruik.
Ook geef ik excursies, lezingen en kookworkshops over eetbare onkruiden, eetbare bloemen, zaden, bessen en wilde groenten. Tijdens een wandeling kom je veel eetbaar spul tegen. Leuk om eens wat meer van te weten en eten. Vanaf 4 personen. Lees hier verder.
 
Taste the Waste
  
Een onderwerp wat me blijft fascineren is voedselverspilling. Ik kan er met mijn pet niet bij dat er eten wordt weggegooid. Zijn mensen dan niet creatief, is er niets meer van te maken? Als je, zoals ik, vele honderden zaadjes in een potje stopt, dan uitplant en blijft verzorgen tot er een eetbaar stuk groente uit tevoorschijn komt dan is het ondenkbaar dat je daar ook maar iets van verspilt. Zelfs de uiteindjes gebruik ik voor bouillon. En ik ben verre van vrekkerig.
Lees maar eens wat het Ministerie van LNV er op gevonden heeft: Wereldvoedseldag. 
 
Kas moestuin april 2011
 
Groeien, bloeien, stralen
 
 
 
Myrtle Vos: Sinds bijna 3 jaar wonen we met veel plezier in de Bollenstreek. In deze periode van het jaar is het een waar feest van oogverblindende kleuren, waar je ook maar kijkt. Ik geniet er mateloos van! Het fascineert me om te zien hoe kleine sprietjes groen uiteindelijk uitbloeien tot een prachtige bloemenzee. Het is duidelijk dat ik niet de enige ben die daar van geniet. Fietsers stappen af om foto’s te maken en auto’s staan stil om van het uitzicht te genieten.
Dat heb ik ook met mensen. Ik word er bijzonder blij van als ik mensen tot bloei zie komen. Als ik ze zie stralen wanneer ze helemaal in hun kracht staan en tot hun recht kunnen komen. Wanneer ze met plezier hun dingen doen. Bloeiende en stralende mensen inspireren en kleuren hun hele omgeving. Herken je dat?
Je voelt je niet altijd zo krachtig en blij. Soms ben je dat gevoel even kwijt. Het helpt dan om jezelf af te vragen: waar ga ik van stralen? Hoe kom ik in mijn kracht?  Hoe ga ik vandaag het beste van mezelf laten zien? Je wordt er niet alleen zelf blij en gelukkig van, maar je hele omgeving fleurt op wanneer jij in bloei staat.
 
 
 Bollen Lisserbroek april 2010 
 
Myrtle Vos, Basic Balance Coachatelier, werkplaats voor persoonlijk en professionele groei en ontwikkeling, Hillegom. www.basicbalance.nl
 
Maanstanden
  
Ongetwijfeld weet je, als je mijn nieuwsbrief al wat langer krijgt, dat de maan van grotere invloed is op ons doen en laten dan veel mensen weten. De maan kent 8 maanfasen en tijdens deze beweging van de maan om de aarde heeft deze invloed op het wel een wee op aarde.
Een vriendin van mij heeft de maanfasen voor mij uitgewerkt en deze wil ik met je delen.
 
De fasen zijn:
 
1        De nieuwe maan        
2        De maansikkel
3        Het 1ste kwartier
4        De wassende maan
5        De volle maan
6        De afnemende maan
7        Het laatste kwartier
8        Asgrauwe maan
 
Het volledig doorlopen van alle acht fasen duurt ongeveer 29,5 dagen. Dit staat bekend als een maanmaand. Als je wilt weten wat de dagelijkse invloed van de maan is vraag dan de maankalender eens cadeau. Lees hier wat je er van kunt verwachten.
 
 Hoe zit het met nutriënten
  
Als je een maaltijd samenstelt kun je kiezen uit basisvoedingsmiddelen en niet-basisvoedingsmiddelen.
Basisvoedingsmiddelen         *zijn nutriëntrijk en relatief laag in energie.
Niet-basisvoedingsmiddelen   *zijn energierijk en relatief laag in nutriënten.
Vraag je, wanneer je de keuze maakt in de winkel, af met welk van de twee je te maken hebt. Het antwoord moet voor het overgrootste gedeelte uit basisvoedingsmiddelen bestaan. Daarmee voed je je lichaam en daardoor kun je denken en presteren.
 
 Recept van het seizoen
 
Zoals beloofd; een recept met asperges. Ik heb niet de pretentie dat ik iets nieuws toevoeg hiermee want zoveel recepten als er met asperges zijn, dat is echt niet normaal. Dit recept vind je óf heel lekker óf je gruwelt er van. Het is een gemakkelijk recept maar niet goedkoop. Dus eet het als je iets te vieren hebt en drink er dan een mooi glas witte wijn bij.
 
 
Koop per persoon 5 dikke AAA asperges en maak ze schoon (schillen vanaf de kop naar beneden met een dunschiller). Snijd 1 cm vanaf de onderkant. Kook de asperges ca. 6 minuten in kokend water. Drink het vocht op (erg gezond). Maak een vinaigrette van een eetlepel mosterd, een half uitgeknepen citroen en klop er zoveel olijfolie door tot het een mooie schenkbare dikte heeft voor over de asperges. Kook jonge geschrapte krieltjes gaar en snipper er wat bieslook over. Maak verse (bijvoorbeeld Gillardeau) oesters open en serveer deze er bij. Eet met smaak!
 
Als bijlage het hele recept in printbare versie.
 
Agenda  
Mei   
  • Zondag 1 mei infostand bij Olmenhorst Lisserbroek over E-nummers en een proeverij.
  • Dinsdag 3 mei slot lezing EPC Waterland in Amsterdam met quiz.
  • Woensdag 4 mei open tuindag van 10-12 uur. Graag vooraf aanmelden.
  • Donderdag 12 mei lezing in Lemmer, Friesland voor scholengemeenschap.
Voor meer informatie of aanmelden klik hier.
*In Juni is er geen Open Tuindag.
 
Quiz-antwoord
 
Terras 'de Wachtkamer' Vogelenzang
  
Brood kent een lange geschiedenis. Ik schrijf bewust niet 'rijke' geschiedenis omdat het eenvoudig voedsel was. Het behoort tot de broodnodige dagelijkse behoefte, nog altijd. Heb je zin in wat meer informatie over brood? Lees hier dan verder.
 

Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Weblog en op Twitter

, als je de nieuwsbrief nooit leest zou je je dan willen uitschrijven. Zo houd ik zicht op een actueel lezersbestand. Dank je wel.
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065