Nr 4 - 2018   
Under sommaren har många plitat på remissvar till utredningen Konstnär — oavsett villkor. Att överanvända ord som "viktigt" kan devalvera både dess värde och innehåll. Men i det här fallet är det på plats att lyfta fram just vikten av denna utredning, inte bara bokstavligt, den är nästan femhundra sidor. Utredningen är ett grund-läggande grepp om själva fundamentet i kulturprocessen. Varför kultur överhuvud taget blir till. Musikcentrum Östs perspektiv är musiken och inom hela Musikcentrumrörelsen finns ett par tusen av Sveriges främsta musikskapare som varje dag utför ett jobb med svagt reglerade arbetsvillkor, oftast både låga men framförallt över tid, osäkra inkomster. Detta får också rent mänskliga effekter på hälsa, trygghet, boende etc.
 

Q — Qarin WIkström magnifika album Up up Up har releasekonsert den 26 september. Foto: Mike Højgaard / neue.pink
 
Våra medlemmar fortsätter enträget att skapa och arbeta för att nå en ny och större publik, utveckla sina utryck för att beröra, provocera, få det där riffet att svänga optimalt, ta musiken några steg längre. Och i våra hundratals möten med musiker varje år så förundras vi över den kraft som gör att våra musiker trots svåra förutsättningar fortsätter att producera musikkonst av exceptionellt hög kvalitet.
 
 
 
 
 
 
När nu "staten" ställt ett antal relevanta frågor till det breda segment som på olika sätt jobbar tillsammans med och för kulturskapare, bland annat centrumbildingar, så träder en del intressanta mönster och frågeställningar fram. Hur kan vi använda digitaliseringen för att lyfta kulturlivet och vilka utmaningar kan den innebära?Vilka effekter får det ensamma konstnärsskapet för hela livssituationen? Hur omfattande är snedrekryteringen till kulturlivet, hur skall man skapa en rimligare trygghet och långsiktighet för konstnärer etc, etc. I nära femtio punkter lägger man förslag och drar slutsatser.
 
Men det vi på ett strukturellt plan vill framhålla är att utredningen lyfter behovet av att stärka det helt avgörande professionella segmentet mellan musiken och publiken, den infrastruktur som består av centrumbildningar, arrangörsorganisationer men också agenter, bokare, managers, PR-personer som kan utveckla sina genrer och artister.
 
Vi ser fram emot att fortsätta samtalet och förmedla de frilansande musikernas perspektiv i detta. Som ni kan läsa har vi både invändningar och tillägg till utredningens slutsatser, och efterlyser en mer komplex analys på många områden. Men vi kan också se att man i många fall äntligen tycks ha hittat in i de delar som kulturpolitiken i många år har förbisett.
 
Läs hela eller delar av utredningen här. Läs Musikcentrums samlade svar här.
 
MEN nu bjuder vi också på ett sanslöst matigt nyhetsmail med ett litet uns av det som våra überkreativa medlemmar har för sig just nu. Välkomna att frossa i den bästa musiken! Låt oss också hoppas att den kommande hösten blir den bästa tiden! Framåt och uppåt!
 
 
 
NYA MEDLEMMAR: 
 
 
Vi är otroligt glada att efter sommmaren hälsa en skara nya medlemmar välkomna i Musikcentrum Öst. 
 
We Float                                           foto Felix Johnny
 
Vi ser fram emot att jobba med Gotlandsbaserade Lazy Afternoon som levererar en stadig americana i ny sättning. 
 
 

Den känsliga piano/sång/fiol-duon John Daniel & Malin Bratt har sin bas i Norrköping och från södra Sverige kommer Malmökvartetten We Float med norskättade basiste Anne Marte Eggen i skarpt fokus.
 
Den alltid lika relevanta röst-konstnären Anna Fält och multiflöjtisten Kim Persson har närmare till kontoret som stockholmare men vi ser självklart att musiken skall få färdas helt oavhängigt geografin.
 
Vi ser enormt mycket fram emot att jobba med dessa artister.
Läs mer på
 
 

  
 
KEYCHANGE: Reeperbahn Festival 19-22 september och succe för MUTEK i Kanada.
 
 
I förra mailet berättade vi om Way Out West där starten på Keychange-hösten ägde rum. En föregångsfestival som sedan länge förstått att kvalitet, publikarbete och jämställdhet är entiteter som samverkar på ett så självklart sätt att det inte ens längre är uppe till diskussion. Tre fantastiska festialdagar som visar att det faktiskt handlar om att bestämma sig, att gå framåt eller stagnera. 
 
Efter snabb ompackning tog sig projektet över Atlanten till Montréal och festivalen MUTEK, moderfestivalen för det nätverk som nu består av sju festivaler i lika många städer, dedicerade till elektronmusik och digital konst. Två dagars seminarier och paneler som belyser utvecklingen av den kvinnliga och icke-binära delen av musikbranschen. Det blev många spännande möten och nya kontakter samt ett suveränt showcase av dj:n och elektronmusikern *TMRW (aka Maria W Horn) som var den svenska deltagaren från Keychange. Kolla in hennes superba EP Ångerland här.
 
Denna vecka fortsätter Keychange till Reeperbahnfestivalen i Tyskland som är en av de partnerns som tillsammans med Musikcentrum Öst/Sweden först gick med i projektet.
 
Den svenska akt som showcasear är den göteborgska duon Pale Honey, Tuva Lodmark och Nelly Daltrey, som just nu går från klarhet till klarhet med större och större livespelningar och intresset är exceptionellt stort för lördagkvällens spelning både från bransch och media. För den som åker till festivalen finns all info om spelningen här - se till att komma i tid!
 
 
 
 
 
Pale Honey
 
*TMRW
 
 Theodora Nordqvist
 
Keychange lyfter även fram kvinnliga innovatörer inom musikbranschen och 'Keychanger' från Sverige är innovatören Theodora Nordqvist som just nu kombinerar sitt eget bolag Parents' House och jobbet på innovations-företaget Amuse. Läs mer om alla deltagarna på Keychanges 
sida under "participants".
 
INTE BARA MUSIK: Från Camilla R till Sofia C
 
 
 
Bland Musikcentrum Östs medlemmar finns många som skapar helt egna föreställningar och några av dem vill vi passa på att lyfta fram här.

Camilla RIngquists intensiva höst
Camilla har under lång tid lyft fram kvinnliga och manliga personligheter ur både kultur- och musikhistorien i hyllade och uppmärksammade föreställningar. Hon har också en särskild fäbless för fransk kultur. Brel, Piaf, Barbara är några exempel. Den 7 oktober blandar hon upp detta i föreställningen Bläck —från Brel till Bellman på Teaterstudio Lederman där också vissångaren Martin Tode gästar. Mer info om föreställningen här: 
 
 
Den 16 oktober framför hon sin föreställning Vivre en Bleu — ett liv i blått på Ystad teater. Ett musikaliskt möte mellan mor och son. Piaf, Brel, Barbara, Ferré, Bécaud, Hörberg, egna sånger och personliga reflektioner. Tankar kring kärlek och uppbrott. Chanson på franska och svenska med Camillas son (och MCÖ-medlemmen), Elias RIngquist på piano. Info här:
 
Ytterligare en av hennes föreställningar, Historien om Camille Claudel, spelas i Paris på Svenska klubben den 27 november.
 
 
 
 
 
Mansfantasier - En klangfull drag-varieté. Premiär 3 oktober.
Gretli & Heidi Brothers skärskådar männen de är- vill bli- och förväntas vara. Med sina unika glasinstrument, sina dragspel och sin manssång befäster de sin ställning som världens härskare.

Förband: Gretli & Heidi
Medverkande Catharina Backman och Carin Blom. Gretli & Heidi uttrycker sin mångskiftande manlighet i sorgesånger, bar-rundor, hjälteepos och andlig begrundan. Kolla in Ö2:s sida för mer info.
 
 



 
 
Pulso blir Pul So — Sofia Castro gör ny föreställning
 
Den som sett föreställningen Pulso med Sofia Castro, Daniel Boyacioglu, Johan Moberg glömmer det inte. En sammansmältning av electronica, poesi och flamenco i modig tolkning och med respekt för traditionerna. Den är en av de mest spelade föreställningarna inom MCÖ det senaste året. Utgångspunkten var människans hjärta och puls - vad som får oss att vilja leva.
 
Nu tar Sofia föreställningen ett steg till i Pul So. Hur fortlever pulsen i det som avstannat. Ett gripande framträdande om närvaro, och frånvaro. Den 10-11 oktober spelas föreställningen på Dansens hus, info här: Och sedan turnerar den inom Dansnät Sverige under hösten, kolla in alla turnédatum här. En föreställning att uppleva och reflektera över.
 
Gästartist på turnén är också den makalösa flöjtisten och MCÖ-medlemmen Anna Petrini som tillhör europas främsta musiker på petzold, eller kontrabas-blockflöjt. Ett kongenialt samarbete med täta band till föreställningens tema.
 
 
Compoz på turné i Sörmland
Unikt och nyskapande är ord som ofta används i musik men om det finns något projekt som både är helt nyskapande och där publiken bokstavligen är medskapare så är det detta. Compoz drevs av Musikcentrum Öst/Audiorama med stöd av Arvsfonden mellan 2014 och 2017. Konstnärer med funktionsvariationer tillsammans med musiker, koreografer och dramaturger skapade ett interaktivt rum där publiken interagerar med hjälp av sensorer i rummet och ett mångkanaligt ljudsystem.
 
Verken blir aldrig desamma och att uppleva dem blir till en märklig resa av rörelse, ljud och musik. Hösten 2018 och våren 2019 kommer verken att spelas på olika platser i Sörmland, håll koll på Scenkonst Sörmlands sida för detaljer. Har du möjlighet att uppleva Compoz, missa det inte!
 




 
LIVE, NYTT & PÅ GÅNG: från Emili Milou till Seven Deadly Sins av Maria Lithell Flyg, In m bild på Symbio
 
 
 
Vi ser fram emot att låta höstens intåg ackompanjeras av utsökta musikupplevelser och även om det blir mörkare så finns det mycket att se fram emot närmaste tiden.
 
 
Emili Milou på Strand/Bar Brooklyn den 21 september:
Med sina melankoliska och vassa texter sjunger Emili träffsäkert om tabubelagda känslor som svartsjuka, ilska och hämnd. Men även om kärlek, längtan och revanschlust. Missa inte hennes spelning med fullt band nu på fredag. Det blir också ett firande av rykande färska singeln Vill du vara med mig. Mer info om spelningen här:
 
 
Omslaget tll Seven Deadly Sins av och med Maria Lithell Flyg
 
Maria Lithell Flyg — nytt album Seven Deadly Sins
Maria kan inte beskrivas som annat än en ofattbart mångfacetterad artist, låtskrivare och tonsättare som har fötterna stadigt förankrade i konstpop och nutida konsmusik. Varje nytt album är emotsett och hon arbetar med en lång rad fantastiska musiker (Jerker Eklund, Vindla String Quartet, Magdalena Meitzner, Anders Matell, Linn Persson m fl) på det senaste. I ett popkoncept byggs intrikata soundscapes och hon har nu gjort sin mest politiska platta. Med utgångpunkt i de sju dödssynderna handlar det om kvinnliga erfarenheter med många bottnar. Länk till teaser här och till spotify.  
 
 
 
Suranjana Ghosh på Sverigeturné med dansaren Nandini Ghosal
Suranjana Ghosh är en tablaspelare i världsklass som pendlar mellan Uppsala och Indien. Nu har hon i samarbete med Scenkonst Västernorrland skapat en föreställning tillsammans med ytterigare fem musiker från Sverige och Indien. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Suranjanas föreställning är ett möte mellan indisk och västerländsk tradition. Meditativt, improviserat och traditionellt. Kompositioner, sånger och graciösa rörelser med ursprung i en månghundraårig musik- och danstradition. Ghazal, Thumri, Bollywood, Rabindra Sangeet och Odissidans. Läs mer om föreställningen här. 
 
Turnédatum oktober: 
7 - Stockholm
10 - Sundsvall
11 - Sollefteå 
13 - Örebro
14 - Stockholm
19 - Malmö 
20 - Uddevalla
28 - Uppsala
 

 
 
Bridget & Leif — residens i Östersund och turné
Estrad Norr, Jämtlands läns innovativa länsmusik, har inrättat ett residens som är en kombination av möjlighet till konstnärlig och scenisk utveckling och turné. Fler borde följa efter idén och vi förstår sannerligen hur man har tänkt. Denna fantastiska folkmusikduo är både prisbelönad och älskad för sitt intima och närmast existentiellt metafysiska sätt att skapa musik. Det är bara att gratulera den jämtländska publiken! Mer om residenset här.
 
 
Symbios nya album har release på Stallet den 27 september.
 
Releaseparty för Symbio på Stallet den 27 september
Duon Symbio har skapat ett unikt sound med vevlira och dragspel och mycket moderat använd livelektronik. Deras plattor har både rosats och belönats med priser, bland annat årets nykomling. Nu kommer släppet av deras länge emotsedda nya album.
 
Symbio består av musiker som jobbar delikat och precist med ljuden i studion, ändå kan man inte förstå dem förrän man mött deras obändiga utstrålning live. Trots avsaknad av percussion-instrument skapar Symbio ett sällsamt sväng och vi kan inte nog rekommendera att fira in deras nya platta på Stallet i Stockholm. Om någon finsmakarmusik har en absolut förmåga att nå in i all tänkbar publiks hjärta så är det detta.
 
Unna dig en av höstens varmaste konserter. Biljetter här:
 
 
SPOTLIGHT: Nils Berg CInemascope upptäcker världen
 
Nils Berg Cinemascope har etablerat sig som en av de mest innovativa svenska akterna internationellt och har ett intensivt år med just avslutad italienturné, ompackning till Liepaja i Lettland och ett spännande projekt på gång med Butohdansare i Daijanjitemplet i Amimori i Japan i oktober. För den som vill kolla in bandet i Stockholm spelar de på Scalateatern den 8 oktober. Vi passade på att ta ett snack med Nils Berg för att berätta lite mer om bandet som består av "tre musiker och en projektor". Läs mer på bandets hemsida.
 
 

Nils Berg Cinemascope                foto Miki Anagrius
 
MCÖ: Ni jobbar ju med ett unikt koncept där ni spelar live tillsammans med youtubeklipp från hela världen som projiceras samtidigt. Hur började det hela?
— Jag ville skriva för ett stooort band, men som gick att få in i en liten turné-buss. Harpor, pukor, körer och grejer. Lösningen blev en nyinköpt projj och inspelningar/filmer jag gjorde tillsammans med kompisar. Men rätt snart fattade vi, Josef, Christopher och jag, i replokalen, att det var när vi försökte lira med filmer som inte var avsedda att byggas vidare på som det började bli spännande på riktigt. Sen har det rullat på i den riktningen, med YouTube-klipp från otippade musik-magi-tillfällen, nån som får feeling i ett fikarum eller i ett gathörn, snarare än i en ljussatt proffsig studio.

MCÖ: Har ni haft kontakt med några av musikerna IRL?
— Ibland blir det lite krokiga vägar för att hitta fram till musikerna, en del detektivjobb. En banjolärare som publicerat sig själv på YouTube fick jag kontakt med först efter att ha scrollat några år ner på hans facebook-vägg tills jag hittade en post där han publicerade sitt telefonnummer i en jobb-annons... Och i morse fick jag tag på en norsk tjej, hon är stödperson till en nyss invandrad pakistaner i Oslo vars granne spelar fantastisk casio-synt och sjunger i ett hemsnickrat PA, i vardagsrummet. Krokiga vägar helt enkelt, som leder till otippade men ibland gyllene möten. Den casio-spelande grannen släpper vi en singel tillsammans med förresten, nu i höst!
 
 



Nils Berg Cinemascope i Punjab
 
MCÖ: NBCs publik kan beskrivas som väldigt bred. Internationella festivaler, konstvärlden och alla former av jazzklubbar, konserthus etc i Sverige. Men ni har också turnerat mycket i Norge för skolbarn. Berätta lite om hur ni möter dem och vilka reaktioner ni får?
—  Ja, vilket mastodont-projekt det blev till slut, vi har spelat nånstans runt 200 konserter för högstadie-youngsters i Norge, genom deras Rikskonserter. Superkul. Och rätt slitigt på sina håll. Både motigt och mäktigt. Att spela för morgontrötta 14-åringar som i princip är tvångs-kommenderade på konstig svensk konsert ;-). Men så värt, eller värdefullt, att få spela något ganska annorlunda för dom. Jag minns särskilt några konserter vi spelat där afganska ensamkommande tonåringar suttit i den norska publiken. Vi har en låt som heter Pashto Love, som landade liksom rakt i knät på de där unga killarna från Afghanistan. 

Vad är era drömprojekt, har ni idéer om att utveckla konceptet ytterligare?
—  Förra året var vi på en resa till Punjab för att leta upp en av våra YouTube-artister som inte gick att få tag på på nåt annat sätt. Med oss på resan var filmaren Elias Lindén. Tillsammans med honom och hans filmer från resan ligger vi i startgroparna för att göra en föreställning av materialet, liksom en roadmovie med livemusik där publiken får upptäcka Punjab tillsammans med oss. Och i oktober åker vi till Japan för att skapa en föreställning med en traditionell butoh-dansare från Aomori. Två helt olika ingångar till visuell scenkonst, det blir spännande!
 
 
 
 
SOCIALA MEDIER: Musiktips på Facebook & #Instatake
 
 
Facebook
Varje vecka ger vi tips på en bra låt och en aktuell konsert med våra medlemmar på Facebook
 
#Instatake varje vecka
På vårt Instagramkonto följer vi artisterna bakom kulisserna - Musikcentrumost
 
 
 
 
OM MUSIKCENTRUM ÖST: 
 
 
Musikcentrum Öst är till för dig som är arrangör lika mycket som för musiker. Vill du ses för att bolla programidéer eller diskutera livemusiken i Sverige?

Maila oss på: info@musikcentrum.se  
och boka ett möte.
 
 
 
 
 
Musikcentrum Öst är musikernas egen agentur och drivs utan vinstsyfte. Vi kan alltid hjälpa dig att hitta rätt akt till rätt tillfälle! Vårt kontor ligger centralt i STIM-huset på Hornsgatan i Stockholm. Kontaktuppgifter till oss och alla våra artister hittar du på vår hemsida
 
Vår hemsida innehåller mycket information men vi står också till tjänst med tips och råd kring hur du kan använda våra medlemmars musik på olika sätt. Ring eller maila oss!
 
Musikcentrum Öst finansieras huvudsakligen av medel från Statens Kulturråd & Stockholms Läns Landsting
 
hemsida: www.musikcentrumost.se mail: info@musikcentrum.se tel: 08-651 01 42