PRESSEMEDDELSELSE – DAN PARKS OG DANSK FOLKEPARTI
 
Hykleri?
DF støtter Dan Parks men nægter at kæmpe for dansk kunstners ytringsfrihed. 
 
…”du burde henvende dig til folketingsmedlemmer, som ikke er svinehunde... Jeg skal nok, som jeg ofte har gjort i forskellige sammenhænge, selv protestere overfor regeringen i Kina, men det bliver aldrig i livet med dig som mellemmand. Vorherrebevares!”  Med venlig hilsen Søren Espersen.
 
Sådan lød svaret fra Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører, MF Søren Espersen, da hans parti og den daværende danske regering, i 2009 blev anmodet om støtte til indrejse i Hong Kong for kunstneren Jens Galschiøt. Kunstneren var inviteret dertil af Hong Kongs af demokratibevægelsen for at holde taler og reparere skulpturen ’skamstøtten’, et mindesmærke for Tianamen-massakren og er byens symbol på ytringsfrihed.
 
Den manglende reaktion førte til at kunstneren blev nægtet indrejsetilladelse og sendt på et fly hjem – selvom Danmark har aftale om visumfrihed med Hong Kong. Et klart eksempel på Hong Kongs (og Kinas) holdning til ytringsfriheden.
 
Den daværende regeringen, Dansk Folkeparti og Trykkefrihedsselskabet var påfaldende tavse i sagen. Det var de også i 2008 da kunstneren blev nægtet adgang til Hong Kong hvor han gennem kunsten skulle støtte ytringsfriheden i forbindelse med de olympiske leje i Beijing.
 
Sagen giver anledning til en række spørgsmål til ytringsfrihedens mest højtråbende fortalere:
  • Med kommentaren ”du burde henvende dig til folketingsmedlemmer, som ikke er svinehunde...” menes der så at Dansk Folkeparti kun støtter kunstnerisk ytringsfrihed for kunstnere der er ukritiske overfor partiet?

  • Hvorfor er det vigtigere for DF at kæmpe mod Sveriges censur af den svenske kunstner Dan Parks, end det er at støtte en dansk kunstners mulighed for at udstille i Hong Kong?

  • Hvorfor er trykkefrihedsselskabet mærkbart mere forargede over at jøder ikke kan gå med kalot på Nørrebro, end at muslimer med tørklæder dagligt bliver antastet og tilsvinet af danskere i det offentlige rum?
 
Venlig hilsen
 
Pressesekretær Lasse Markus
Telf :6618 4058 eller 6170 3083
 
Kontakt til Galschiøt: 6618 4058 eller mobil 4044 7058 
 
 
 
 Mail fra Søren Espersen som svar på anmodning. Mailen indeholder:
  1. Svar fra Søren Espersen
  2. Brev til  Espersen fra Gaschiøt om anmodning om hjælp
  3. Brev til  Statminister Lars Løkke Rasmussen
  
Subject:
SV: Galschiøt beder regeringen om støtte i ytringsfriheds sag
Date:
Fri, 15 May 2009 08:27:57 +0200
From:
Søren Espersen
To:
CC:
Ulla Raaschou


Kære Jens Galschiøt,
 Tak for mail. Synes, du burde henvende dig til folketingsmedlemmer, som ikke er svinehunde... Jeg skal nok, som jeg ofte har gjort i forskellige sammenhænge, selv protestere overfor regeringen i Kina, men det bliver aldrig i livet med dig som mellemmand. Vorherrebevares!

Med venlig hilsen Søren Espersen

Medlem af Folketinget / Member of Parliament Christiansborg - Danmark
Qvi desiderat pacem, praeparet bellum www.sorenespersen.dk
 
 
-----Oprindelig meddelelse-----

Fra: Jens Galschiøt [mailto:aidoh@aidoh.dk] Sendt: 14. maj 2009 18:55 Til: Søren Espersen
Emne: Galschiøt beder regeringen om støtte i ytringsfriheds sag Til medlemmerne af Folketinget
 
Kære Søren Espersen
Til din orientering har jeg med nedenstående brev opfordret statsminister Lars Løkke Rasmussen om politisk at gribe ind i en større sag omkring ytringsfriheden, 20-årsdagen for Tiananmen-massakren, den kinesiske demokratibevægelse og undertegnedes mulighed for at komme ind i Hongkong. Sagen har udløst omfattende opmærksomhed med flere forespørgsler i Hongkongs parlament og massiv omtale i den asiatiske presse.
 
Jeg vil opfordre dig til at tage stilling til sagen og være med til at lægge politisk pres på Hongkong for at forsvare retten til at ytre sig og demokratibevægelsens ret til også at invitere folk der stiller spørgsmålstegn ved menneskerettighedssituationen i Kina til Hongkong.
Pressen i Hongkong har spurgt om der er nogle danske politikere der vil udtale sig i sagen.
 
Hvis du vil det, hører vi meget gerne fra dig, så vil vi give dit navn og telefonnummer videre til journalisterne.
 
Venlige hilsener Jens Galschiøt
 
  
Brevet til statsministeren, se nedenstående eller på nettet: http://www.aidoh.dk/Statsminister Alle vigtige dokumenter i sagen kan findes på: www.aidoh.dk/4June09 ***********************************
 
Statsminister Lars Løkke Rasmussen Statsministeriet Christiansborg Prins Jørgens Gård 11 1218 København K Odense, 14. maj 2009
 
 Kære statsminister Lars Løkke Rasmussen,
 
Jeg vil hermed anmode om den danske regerings støtte i forbindelse med indrejse til Hongkong. Som det fremgår af medfølgende korrespondance, har jeg i længere tid haft kontakt med Hongkongs myndigheder og politikere ang. at få en indrejsetilladelse til Hongkong.
Jeg er blevet inviteret til Hongkong af den kinesiske demokratibevægelse for at deltage i mindehøjtidelighederne omkring 20-årsdagen for massakren på den Himmelske Freds Plads. Jeg rejste i foråret 2008 til Hongkong sammen med et filmhold og to medarbejdere for at deltage i et protestmøde om menneskerettighedssituationen i Kina i forbindelse med OL faklens indtog i Hongkong.
Det var meningen at jeg sammen med kinesiske aktivister skulle male 'Skamstøtten' orange. Denne skulptur opstillede jeg i 1997 sammen med studenterne som et monument over Tiananmen-massakren. -

Men jeg kom ikke til at deltage i malingen af skulpturen. Jeg blev nægtet at rejse ind og måtte tage hjem med uforrettet sag. På denne baggrund vil jeg denne gang vil sikker på at jeg kan komme ind før jeg rejser. Min frygt for udvisning bestyrkes af at Hongkongs myndigheder netop den 11. maj har nægtet indrejse til Dr Yang Jianli, se http://initiativesforchina.org. Han var en del af demokratibevægelsen i 1989 på Fredspladsen og derfor ville han gerne deltage i 20-års mindedagen i Hongkong.

Så der er god grund til at formode at Hongkongs immigrations-myndigheder kunne finde på at nægte mig indrejse også. En vurdering som Hongkongs præsident Jasper TSANG Yok-sing er enig i og derfor har sendt mig sin opbakning til at få en forhåndstilladelse. Det er helt åbenbart at Hongkongs immigrations myndigheder forsøger at lave en politisk sortering af hvem der skal have tilladelse til at komme ind i landet. Denne sortering bliver i sin systematik mere og mere åbenlys og truer med at sætte de demokratiske rettigheder og især ytringsfriheden under pres i Hongkong.

Den nuværende danske regering gør og har gjort en massiv indsats for at forsvare netop ytringsfriheden bl.a. i forbindelse med Muhammed-tegningerne og forsvaret for Gert Wilders ret til fri bevægelse. Jeg vil derfor opfordre regeringen til at udvide dette engagement og lægge et politisk og diplomatisk pres på Hongkongs myndigheder og måske ad den vej være med til at forhindre praksissen med politisk sortering af indrejsende til Hongkong.

Der er brug for et politisk pres og en officiel protest imod at en dansk fredelig kunstner bliver nægtet indrejse og dermed afskæres fra at tage imod en invitation fra en lovlig demokratisk bevægelse, der oven i købet har flere af deres ledende medlemmer i Hongkongs parlament. Et officielt politisk pres vil: * bevirke at jeg igen kan rejse frit og uhindret ind i Hongkong. * understøtte de garantier der blev givet til Hongkong om at kunne opretholde sin samfundsorden i forbindelse med genforeningen med Kina i 1997. Det blev lovet at princippet om 'Et land - To systemer' ville sikre Hongkongs rettigheder til opretholdelse af demokrati og ytringsfrihed.
 
Mange demokratisk sindede havde vel håbet at Hongkongs system efterhånden kunne brede sig til selve Kina, men nu ser det desværre ud til at det modsatte bliver tilfældet. * og til sidst som måske det vigtigste, hjælpe og understøtte de gode demokratiske kræfter i både Hongkong og Kina, der arbejder for respekt for menneskerettighederne og for en bevarelse af ytringsfriheden i Hongkong. Som det fremgår af medfølgende kopier af korrespondancen har jeg selv gjort en hel del for at fremme sagen. Jeg har: * ansøgt immigrationsmyndigheder om en forhåndstilkendegivelse * kontaktet den danske repræsentation i Hongkong for at få hjælp * kontaktet alle medlemmer af Hongkongs parlament, LegCo * kontaktet præsidenten for LegCo * givet interview til stort set alle Sydasiens aviser
 
Jeg mener at mine egne muligheder for at få en løsning på sagen er ved at være udtømt, og jeg vil derfor med dette brev anmode den danske regering til at gå ind i sagen. Alle vigtige dokumenter i sagen kan findes på www.aidoh.dk/4June09 Dette brev vil også blive lagt på nettet.
Når jeg lægger sagen frem for offentligheden, er det for at støtte idealet om åbenhed i politik og forvaltning. Jeg har netop besøgt din hjemmeside (www.stm.dk/_a_1587.html) hvoraf det fremgår at du deler dette ideal.
Jeg sender en kopi af dette brev til Udenrigsministeriet, da de før har været inde i sagen. Jeg står gerne til rådighed med yderligere oplysninger.
 
Venlige hilsener Jens Galschiøt
 
 
 
 
 
****
  Galschiøt og Hong Kong
 
Det ser ud til, at Kinas knægtelse af ytringsfriheden har bidt sig fast også i Hongkong. Jens Galschiøt er blot én blandt flere kritikere, som er blevet nægtet indrejse til Hongkong.

Byen bliver dermed berøvet den mulighed for kulturudveksling, som anses for en selvfølge i ethvert åbent og demokratisk samfund. Udvisningerne er en klar overtrædelse af princippet om ’Et land – to systemer’ som blev lovet, da Hongkong i 1997 blev genforenet med Kina.

I 2013 lykkedes det Galschiøt at komme ind I Hongkong for at reparere Tiananmen monumentet ”The Pillar of Shame”.

Netop i disse år står Hongkong foran at realisere aftalerne fra 1997 omkring udviklingen af et reelt demokrati i byen. Resultater af disse forhandlinger er afgørende for Hongkongs fremtid.

Netop et velfungerende demokrati på kinesisk grund - også selv om det er i  Hongkong – er et vigtigt symbol for den milliard kinesere, der bor i fastlands Kina.
 
Nyttige links:

 
Demokratibevægelsen i Hongkong:
 
 
Genrel info om Galschiøt 
Der er nok mange der ikke har helt styr på hvem Galcshiøt er, men her er nogle nyttíge links: Han iøvrigt igang med er større skulpturprojekt omkring Islam- Kristen- og Jørdedom.
 
Om Jens Galschiøt på Wikipedia:
Portræt af Jens Galschiøt (engelsk) CV (PDF) 
Galschiøts hjemmeside: Galleri Galschiøt
 
 Kontakt til Jens Galschiøt:
E-mail:
aidoh@aidoh.dk, Internet: www.aidoh.dk, tel. +45 6618 4058, Banevænget 22, DK-5270 Odense 
 
 
 
 
Denne mail er udsendt fra billedhuggeren Jens Galschiøts værksted.
Kontakt til værkstedet:
Galleri Galschiøt
Banevænget 22
5270 Odense N

Tlf : (+45) 6618 4058
Fax:(+45) 6618 4158
Database over Galschiøt skulpturer (ikke opdateret ;.-)

Portræt af Galschiøt med link til alle projekter fra hans værkstedet(PDF på engelsk)
200 sider E-bog om Galschiøt på dansk (PDF)


 
****************************************** 
 ******************************************
 
Af- og tilmelding af nyhedsbrev fra Jens Galschiøt
Vil du slettes fra denne infoliste så klik her: Afmeld min e-mail fra denne liste
Vil du opdatere dit navn-email m.m på listen:  Opdater min profil
Vil du tilmelde dig til infoliste, så tryk her: Tilmelding til Galschiøts infoliste