logohkwvl
 
 

Heemkunde West-Vlaanderen

Nieuwsbrief Sprokkels 2017 - nr. 41

 

1
 

 

"Verzekering Burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand.

 

Graag herinneren wij er onze leden aan dat wij een gratis verzekering BA aanbieden aan al onze leden van Heemkunde West-Vlaanderen vzw. We deden daar op 17 oktober jl. al een oproep voor. Wie er gebruik van wenst te maken, ......

 

lees verder

 

 
 

1

Heemprijs 2018

 

De Prijs Heemkunde West-Vlaanderen is inmiddels aan haar zesde editie toe. Tot 1 februari 2018 kunnen kandidaturen voor de prijs, die zal worden uitgereikt op de heemdag 2018, worden ingediend.

lees verder

 

 

 

Ingelmunsterse Heemkring Den Hert houdt op te bestaan.

 

 

Na 39 jaar houdt de heemkring er mee op. De hoofdreden is dat er geen opvolging is in het bestuur. Begin november pakte men voor de laatste keer uit met een tentoonstelling rond bidprentjes.

Sinds 1979 werd alle geschiedkundige info over Ingelmunster bijgehouden.


lees verder

 

 


Boek ‘West-Vlaams schuimend erfgoed

 

 

 

Begin oktober verscheen het nieuwe jaarboek van de West-Vlaamse Gidsenkring. Dit keer werd het West-Vlaams bier onder de loep genomen. De hoofdauteur is ongetwijfeld Belinda Eelbode, sinds meer dan 2 jaar voorzitter van de koepelvereniging.

lees verder

 

 

Boek: Oostkamp en Hertsberge in de Eerste Wereldoorlog

 

 

Dat het oorlogsverleden in West-Vlaanderen zich niet beperkt tot de streek van Ieper bewijst het pas verschenen boek van de hand van Wim Deneweth.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog is er veel Duitse militaire activiteit in Oostkamp en Hertsberge. Dat heeft alles te maken met de gunstige ligging van de gemeente.


lees verder

 

 

 

 

 

 

 

Reacties bij waterschade

 

 

Graag hadden we bij Spaenhiers vzw informatie ingewonnen hoe andere heemkringen zich wapenen tegen een mogelijke ramp in hun archief. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan een brand, waterschade,…

lees verder

 

 

 

 

 

Heemdag 2019 – 2020

 

 

Binnenkort krijgt u meer info over het programma voor de provinciale heemdag in Brugge. Organisator is de heemkring Het Brugs Ommeland. We worden op 28 april verwacht in het Sint-Leocollege te Brugge en het thema is ‘kant’. Noteer alvast de datum in uw agenda.

lees verder

 

 

 

 

 

 

Voordracht Meulebeke: Luchtoorlog boven Vlaanderen

 

 

 

Ondanks dat de luchtvaart nog in zijn kinderschoenen stond, werden in de Eerste Wereldoorlog al vroeg vele vliegtuigen ingezet voor spionage en verkenningsopdrachten boven het IJzerfront. Later werden er ook bombardementen mee uitgevoerd. Bommen werden toen gewoon met de hand uit het vliegtuig gegooid.

lees verder

 

 

 

 

 

 

Grote veiling van stukken locale geschiedenis

 

 

Op zaterdag 16 december 2017 gaat de grote veiling terug door in het ontmoetingscentrum van Moere. De veiling is een samenwerking tussen heemkring Graningate en de archeologisch-historische kring De Spaenhiers uit onze buurgemeenten Middelkerke en Koekelare.

lees verder

 

 

 

 

 

 

2018 wordt het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.

 

 

Op 11 mei 2017 beslisten de Europese Commissie en het Europees Parlement om 2018 uit te roepen tot Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed.
Dit is een heuglijk feit waar inmiddels alle Europese erfgoedplatformen zich enthousiast achter geschaard hebben.

 

lees verder


 

 

 

Tentoontstelling: Oude factuur en briefhoofden van Wakkense ondernemingen en ambachten.

 

 

Begin november richtte Heemkring Het Bourgondisch Erfgoed uit Wakken een tentoonstelling in rond dit thema. De bezoeker kreeg een goed overzicht van de vroegere economische activiteit in het dorp. Men kon daarvoor putten uit het rijke archief van de bestuursleden Jules Desmet, Denis Haerens en voorzitter Koenraad Degroote.

 

lees verder

 

 

 

 

Priester Alban Vervenne op 89-jarige leeftijd overleden

 

 

Op donderdag 5 oktober overleed priester Alban Vervenne op 89-jarige leeftijd.

Hij werd geboren in Wevelgem op 26 februari 1928. Hij werd tot priester gewijd in Brugge op 30 mei 1953. Van 1953 tot 1956 was Vervenne leraar aan het Sint-Jozefscollege in Torhout en

 

lees verder

 

 

 

 

Wevelgemse heemkring Wibilinga bezocht
de Franse Soc. d'Historique de Tourcoing

 

 

Op zaterdag 21/10/2017 brachten een 50 tal leden van de heemkring WIBILINGA uit WEVELGEM  een geslaagd tegenbezoek aan  de 'Soc. d'Historique de Tourcoing'  die in 2016 zelf een dag doorbracht in de vlasgemeente.

Het Programma begon met een ontbijt in de “Cercle Militaire” waar een 5-tal militaire vriendenkringen  hun vaste stek hebben, daaropvolgend was er ...

 

lees verder

 

 

 

 

Tentoonstelling:
Het gebeurde in 1967 ... Izegem 50 jaar terug

 

In 2002 besloot het bestuur van de Izegemse heemkundige kring Ten Mandere om ieder jaar een tentoonstelling op te zetten over onze stad een halve eeuw terug : herinneren aan feiten en gebeurtenissen die zich 50 jaar geleden hier ter stede hebben voorgedaan, personen memoreren die toen in beeld kwamen en dit alles gesitueerd in een nationaal, en ruimer zelfs, een internationaal kader.

 

lees verder

 

 

 

Wenst u een activiteit of een bijdrage in deze nieuwsbrief?
Stuur dit dan door op redactie@heemkunde-westvlaanderen.be. Een illustratie wordt het best, apart van de bijdrage meegestuurd.

U mag deze nieuwsbrief gerust doorsturen of vrienden uitnodigen om zich in te schrijven voor de volgende nieuwsbrieven.


oude nieuwsbrieven kunt u lezen in

ons archief

 

 

 

 

[SUBSCRIPTIONS]