Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
oktober  2012
 
In deze nieuwsbrief kunt u lezen dat de website is uitgebreid met informatie over de schommels uit de nieuwsbrief van juni 2012. Er is ook nog extra informatie over het ophangen van schommels toegevoegd. Het ledenblad van de Nederlandse Verenigning voor Autisme heeft aandacht besteed aan prikkelverwerking bij autisme en heeft daarover een interview met mij gehouden. Via deze nieuwsbrief kunt u het interview lezen. Vervolgens twee recensies over zeer lezenswaardige Nederlandse boeken.
De cursus sensomotorische integratie is overgedragen aan Facet trainingen. Esther Fleurbaay en Cor Reusen zijn vol enthousiasme in september met de cursussen begonnen. U vindt ook de data voor de cursussen die in het voorjaar van 2013 beginnen. Zowel voor paramedici als voor andere professionals.
 
Veel leesplezier. 
 
In deze nieuwsbrief:
 

 Interview in 'Engagement met Autisme'.

  
Het septembernummer van het tijdschrift 'Engagement met Autisme', is voor een deel gewijd aan: Autisme en prikkelgevoeligheid. Bernadette Wijnker-Holmes (hoofdredactrice) van het ledenblad van de Nederlandse vereniging voor Autisme (NVA) heeft daarvoor een interview met mij gehouden. Het interview is ook op de website sensomotorische integratie te lezen:   ‘ Engagement met Autisme’, ledenblad NVA, nr. 4 jaargang 2012.  

Boekbespreking: 
 
Prikkels in de groep!
 
Samenwerken aan een sensorische waardevolle omgeving voor kinderen en jongeren met en verstandelijke handicap.
 
  
Auteurs: R. de Hoog, S. Stultiens-Houben, I. van der Heijden. P aperback, 171 pagina's, Garant, 2012.
 
De titel van het boek dekt precies de inhoud. De zintuigprikkels die in groepen op kinderen afkomen worden er overzichterlijk in beschreven. Ook de verschillende manieren waarop kinderen en jongeren met een verstandelijke handicap daarop kunnen reageren. Daarnaast wordt er met veel praktische tips aandacht besteed aan de manier, waarop je het beste met kinderen met een afwijkende manier van reageren op zintuigprikkels kunt omgaan. Hierbij wordt voornamelijk uitgegaan van de ideeën van Winnie Dunn. Er worden vier verschillende manieren van omgaan met zintuigprikkels onderscheiden, die mogelijk problemen kunnen opleveren. De auteurs geven hiervoor maar twee oplossingen aan: prikkels toevoegen of prikkels verminderen. Wat meer nuancering zou daar op zijn plaats zijn. Er is aandacht voor de verwerking van prikkels van ieder zintuig op zich, zonder veel aandacht te besteden aan de mogelijke relatie met de verwerking van met name vestibulaire (evenwicht), proprioceptieve (houding) en tactiele (tast) zintuigprikkels. De ideeën van Jean Ayres, hoewel genoemd in dit boek, komen daardoor niet helemaal tot hun recht.
 
Het is vooral een praktisch boek waar de meest voorkomende activiteiten en situaties in groepen met kinderen met een verstandelijke handicap worden besproken.
 
Dit boek is rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op onderstaande link te klikken. Ook kunt u dit boek samen met andere geschikte boeken vinden bij boeken 
 
 
 
 
 
Boekbespreking: 
 
Sherborne Bewegingspedagogiek.
 
Ontwikkelingsstimulerend bewegen.
 
 
Auteurs: J. Daems, T. Missine, I. Bontinck, B. Jaminé, V. Goethals, M. v. Renterghem. Sherborne Vereniging België. Gebonden, 229 pagina's, Abimo uitgeverij, 2012.
  
Een heel mooi en overzichtelijk uitgegeven boek. De Sherborne bewegingspedagogiek wordt hierin heel duidelijk en gedetailleerd omschreven. Samen met de vele mooie foto's maakt het dat je er zo mee aan de gang kunt. Hoewel 'Sherborne' als een aparte benaderingswijze wordt besproken heeft het zeer veel raakvlakken met sensomotorische integratie. Beide benaderingeswijzen maken gebruik van het ervaren van voelen en bewegen. 'Sherborne' gebruikt vooral de grond en een medemens om het voelen en bewegen te ervaren terwijl bij de sensomotorische integratie verschillende materialen gebruikt worden om kinderen aan te raken en te bewegen. In beide methoden ligt de nadruk op de lichaamsgebonden zintuigen, met name vestibulaire (evenwicht), proprioceptieve (houding) en tactiele (tast) zintuigprikkels. Het plezier van het ervaren van de beweging staat voorop en niet de prestatie. De beide benaderingswijzen zijn dan ook zeker een aanvulling op elkaar. 'Sherborne' is vooral heel geschikt om in de meest verschillende groepen toe te passen.Van bedrijfstrainingen tot ernstig verstandelijk gehandicapten. Daar wordt in het boek dan ook veel aandacht aan besteed.
 
Zeer aanbevolen voor iedereen die werkzaam is met groepen en de ontwikkelingsmogelijkheden van zowel kinderen als volwassenen wil stimuleren door middel van beweging.
 
Dit boek is rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op onderstaande link te klikken. Ook kunt u dit boek samen met andere geschikte boeken vinden bij boeken

 
 
 
Speelgoed en materiaaltips:
 
Verstelbaar ophangpunt
 
Naar aanleiding van de informatie over het ophangen van schommels in de nieuwsbrief van juni 2012, heeft Theo Slijkerman op zijn website knoopenzo een pagina over de schuif-klemknoop gemaakt. Met deze knoop kun je een schommel of een hangmat gemakkelijk in hoogte verstellen.
 
Deze informatie is samen met de informatie over het zelf maken van een paardschommel en een elastische hangmat op de website geplaatst.
Je kunt het vinden bij;
 
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in 2013 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
 
  • 7, 8 februari, 7, 8 maart, 4, 5 april, 23, 24 mei, 6 en 7 juni 2013.
  • Najaar 2013.
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay.
 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.  
  • 14, 15 februari, 21, 22 maart, 18, 19 april, 16, 17 mei, 13 en 14 juni 2013.
  • Najaar 2013..
Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen.
Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten,remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
Cursussen sensomotorische integratie voor andere professionals die in 2013 beginnen:

Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen:

  • 14, 15 maart, 11, 12 april, 30 en 31 mei 2013.
  • Najaar 2013.
Deze cursussen worden gegeven door Esther Fleurbaay.
 
 
Voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, remedial teachers, leerkrachten, verpleegkundigen en andere professionals werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking.
  • 4, 5 maart, 8, 9 april. 6 en 7 mei 2013.
  •  Najaar 2013.

Deze cursussen worden gegeven door Cor Reusen.
 
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart