Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 18 november 2018
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Mededeling: CubaTips en Cubaweblog stoppen
  2. Cubaanse artsen weg  uit Brazilië 
  3. Cuba's voetbalteam deserteert 
  4. Nieuwe rechtstreekse vlucht VS-Cuba
  5. Cartoon: Is de president al terug?
  6. Strafexpeditie tegen 16 Cubaanse hotels
  7. Cubaans-Amerikaanse Republikeinen verliezen bolwerken in Florida
  8. De Cubaanse weerman valt uit zijn rol
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze nieuwsbrief CubaTips is de grootste wekelijkse onafhankelijke nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Mededeling: CubaTips en Cubaweblog stoppen
 
Het zal de lezers van deze CubaTips en van de Cubaweblog verrassen, maar ik heb besloten een punt achter twee van mijn Cuba-activiteiten te zetten. Op dit moment eist mijn gezondheid al mijn aandacht op. Ik heb Parkinson en dat betekent dat ik nu aan andere prioriteiten voorrang moet geven, zoals veel bewegen en sporten.
  
Ooit begonnen in juni 1990 als een A4-tje Mensenrechtenberichten Cuba, groeide dit initiatief uit tot een actuele Cubaweblog en de wekelijks verschijnende nieuwsbrief CubaTips. Ik stop met de weblog en de wekelijks verschijnende CubaTips. Met Twitter ga ik door.
 
Voor velen was Cuba in de beginjaren een soort paradijs op aarde. Dankzij uw steun en belangstelling was het mogelijk de andere werkelijkheid van Cuba voor het voetlicht te brengen. Die van een harde dictatuur die achter de zonnige stranden, de schitterende natuur, de aardige mensen, de rum en de vrolijke salsaklanken schuilgaat. Dat is hier en in Cuba gelukkig niet onopgemerkt gebleven.
 
Kees van Kortenhof
 
 ----------------------------------------------------------------------
 
Het bestuur van de Stichting Glasnost in Cuba acht bovenstaande beweegredenen van haar voorzitter volstrekt onaanvechtbaar en respectabel.

Vaak wordt iemand de gemeenplaats toegevoegd dat hij/zij onmisbaar is. In ons geval blijkt dat ook werkelijk het geval. Pogingen om een vervanger te vinden bleven zonder resultaat. Vandaar dat we hebben besloten de Cubaweblog en de uitgave van de CubaTips te beëindigen.
 
De Cubaweblog blijft wel als historisch naslagwerk bestaan en via Twitter zal Kees ons regelmatig blijven attenderen op alle nieuwswaardigheden rond Cuba.
We adviseren u als abonnee daarom volger te worden van Glasnost in Cuba via Twitter
 
 
2. Cubaanse artsen weg uit Brazilië
De Cubaanse regering heeft aangekondigd zich terug te trekken uit het project Máis Medicos/Meer Artsen in Brazilië omdat de komende president van Brazilie Bolsonaro de condities waaronder Cubaanse doktoren in Brazilië werkzaam zijn, wil wijzigen. Hij zou contracten met de Cubaanse doktoren willen sluiten zonder de bemiddeling van de Cubaanse staat.
 
Een woordvoerder van het Cubaanse Ministerie van Volksgezondheid sprak van ‘onaanvaardbare voorwaarden die een inbreuk vormen op de garanties die gelden sinds de start van dit programma.’ Cuba is sinds augustus 2013 bij dit programma betrokken en werkte daarbij nauw samen met de regering van Dilma Rousseff. (zie foto) Sinds de oprichting waren 20.000 Cubaanse artsen actief in het programma Más Médicos. De Braziliaanse regering betaalt 3.500 dollar per maand voor elke Cubaanse arts. De arts zelf ontvangt 900 dollar. De export van medische diensten is een belangrijke inkomstenbron voor de Cubaanse overheid. In meer dan 60 landen werken Cubaanse artsen, die 11 miljard dollar per jaar verdienen voor de Cubaanse staat.
 
Bron
* Diverse persbureaus

Link
De Telegraaf, 10 november 2018: Cuba haalt duizenden artsen terug uit Brazilië
 
3. Cuba's voetbalteam deserteert
Bijna het volledige Cubaanse voetbalteam is tijdens een toernooi in Florida ‘verdwenen'. Twaalf spelers zijn sinds vorige week spoorloos. Het is een van de grootste deserties waar de Cubaanse sportwereld mee te maken kreeg.
 
De sportautoriteiten van de voetbalbond van Noord- en Midden-Amerika en de Cariben, CONCACAF, willen de verdwijningen niet bevestigen. De spelers hebben hun team in drie groepen verlaten en zijn nu hoogstwaarschijnlijk bij vrienden of familieleden in Florida. De massadesertie vond plaats 10 jaar nadat zeven Cubaanse voetballers en hun coach in Florida verdwenen; zij waren daar ter voorbereiding van de Olympische Spelen van Peking.

Profvoetbal
De verdwijningen vinden plaats op een moment dat de Cubaanse voetbalbond ruimte maakt voor Cubaanse spelers om contracten te sluiten met professionele teams in de Cariben. Cubaanse voetballers spelen nu in de Dominicaanse Republiek, Antigua, Barbados, Costa Rica en Honduras, maar dit proces verloopt zeer traag. De twaalf spelers die nu in Florida achterblijven mogen volgens de Cubaanse wet de eerste acht jaren niet naar hun geboorteland terugkeren
 
4. Nieuwe rechtstreekse vlucht VS-Cuba
JetBlue opent een nieuwe rechtstreekse vlucht van New England naar Havana. De frequentie van de vlucht is één keer per week. De nieuwe vlucht heeft  geen tussenstops.

Volgens de verklaring van het bedrijf is ‘het besluit genomen om Boston aan de reisroute toe te voegen, aangezien dit een stad is die meer dan 120 instellingen van hoger onderwijs kent en waar veel studenten wonen.'

JetBlues biedt momenteel vluchten aan naar de Cubaanse provincies Santa Clara, Camagüey en Holguín en heeft directe verbindingen met Havana vanuit New York, Orlando en Fort Lauderdale. Het bedrijf is gevestigd op de luchthaven John F. Kennedy in New York. Het had al in 2016 vergunning bij de Amerikaanse autoriteiten aangevraagd om in Cuba te mogen opereren. Daarom wordt het bedrijf niet getroffen door de huidige verslechterde relaties tussen de VS en Cuba.
 
5. Is de president al terug?
'Is de president al terug?'
'De president? De president is sinds 1952 niet meer  teruggekomen.'

(In 1952 werd de democratisch gekozen president Carlos Prío Socarras afgezet door Fulgencio Batista. Sinds die dag wordt Cuba geregeerd door dictators
.)
 
6. Strafexpeditie tegen 16 Cubaanse hotels
De regering Trump heeft woensdag de lijst van Cubaanse bedrijven waarmee Amerikaanse burgers geen zaken mogen doen, uitgebreid. Onder hen zijn  16 hotels die eigendom zijn van het Cubaanse leger. Het verbod werd een dag later van kracht. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zegt ‘te willen voorkomen dat Amerikaanse fondsen in handen van het Cubaanse leger, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten komen.’

De uitbreiding van de lijst werd op 1 november aangekondigd door de nationale veiligheidsadviseur John Bolton, tijdens een toespraak in de Freedom Tower in Miami, waar de Amerikaanse regering Cubaanse ballingen huisvestte in de eerste jaren van de door Fidel Castro geleide revolutie. Onder de hotels op de nieuwe lijst, waarop al zo'n 80 hotels stonden, zijn het Iberostar Grand Packard Hotel (zie foto) en het Paseo del Prado in Havana  en de Angsana Cayo Santa María in Cayos de Villa Clara. Hotels in Varadero, Cayo Santa María en Cayo Guillermo waren al langer taboe voor Amerikanen.
 
Ontspanning
Trump heeft gedeeltelijk de ontspanningspolitiek van zijn voorganger Barack Obama terugedraaid. Obama en Raúl Castro herstelden in 2015 de diplomatieke betrekkingen tussen beide landen. Hoewel de respectievelijke ambassades open blijven, heeft Trump het embargo op het eiland aangescherpt door de reizen van de meeste Amerikaanse burgers te beperken tot georganiseerde groepsreizen en door Amerikaanse toeristische bedrijven te verbieden om te werken met bedrijven in de handen van de Cubaanse strijdkrachten, die volgens deskundigen in de Verenigde Staten ongeveer 60 procent van de economie van het land en 80 procent van de toeristische sector controleren.

Bron
* Havana Times, 14 november 2018
 
7. Cubaans-Amerikaanse Republikeinen verliezen bolwerken in Florida 
Bij de tussentijdse verkiezingen (de midterms) in de VS hebben de Republikeinen twee belangrijke bolwerken in Zuid-Florida verloren, die beide gecontroleerd werden door congresleden van Cubaanse afkomst.

De Cubaans-Amerikaan Carlos Cubelo verloor met 48% van de stemmen, vergeleken met 51,38% van de stemmen van de winnaar, de Democrate Debbie Mucarsel-Powell. Terwijl de voormalige president van de Universiteit van Miami, Donna Shalala won met 51,68% tegen 45,93% behaald door de Republikeinse journaliste van Cubaans-Amerikaanse afkomst Maria Elvira Salazar. Deze laatste race in District 27 was bijzonder opvallend omdat de zetel meer dan 30 jaar bezet was door de Cubaans-Amerikaanse Ileana Ros-Lehtinen, die begin 2019 met pensioen gaat. (zie foto) In een ander district slaagde het Republikeinse congreslid Mario Diaz-Balart, van Cubaanse afkomst, er wel in om zijn zetel te behouden met 61,17% in vergelijking met de Democraat Mary Barzee Flores die 39,01% bereikte. Alle drie de districten bevinden zich in de agglomeratie Miami.
 
Verandering
Na het bekendmaken van de resultaten analyseerde de Cubaans-Amerikaanse academicus Arturo Lopez-Levy dat het vertrek van de twee Republikeinse Cubaans-Amerikaanse congresleden het begin is van een diepgaande verandering in het beleid van Zuid-Florida t.a.v. Cuba. 'Ik denk dat het een trend is die met enige vertraging komt, maar ze komt eraan. De trend wijst erop dat de Cubaans-Amerikaanse stem in de richting gaat van de meer typische latino stem in de Verenigde Staten. Terwijl ze voorheen uitgesproken Republikeins was en voor een hard beleid richting het eiland en de Cubaanse Revolutie.'
 
Bolton
Het bezoek van Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton die nieuwe sancties tegen Cuba aankondigde, was bedoeld om nog een meer hardline politiek naar Cuba voor te stellen en daarmee stemmen te winnen. Maar de boodschap kwam niet zo goed aan. De Cubaans-Amerikaanse gemeenschap kreeg de boodschap dat ze bij bij deze verkiezingen niet genoeg in de pas liepen van Trump, zijn beleid en degenen die een koers van vijandigheid jegens het eiland steunen. De kandidaat Cubelo bijvoorbeeld, hield er op het vlak van het migratiethema veel ruimere gedachten op na dan Trump. Er is ook een duidelijk generatieconflict in de maak: vele jonge Cubano-Amerikanen zijn niet enthousiast over Bolton's plannen voor extra sancties omdat het hun familie op Cuba zal treffen.
 
Bron
* Cubanismo, 10 november 2018
 
8. De Cubaanse weerman valt uit zijn rol
Rafael Serrano is de bij iedereen bekende weerman van de Cubaanse televisie. Hij is altijd keurig gekleed; donkerkleurig kostuum, witte boord en altijd met stropdas. Op dit moment circuleert onder Cubanen via sociale media een foto van Serrano die daarvan sterk afwijkt.
 
Een enkele keer wijkt zijn kleding af, bijvoorbeeld als de Cubaanse milities oefenen. Dan trekt hij zijn uniform van ‘miliciano’ aan. Aan zijn geloof in de revolutie kan niet worden getwijfeld.

De foto die nu van Serrano circuleert, toont hem echter zonder schoenen en shirt, hij draagt een gouden ketting, een cap van het merk Puma, een geel T-shirt en hij rookt een sigaar. Aan zijn linkerarm staat een meisje, die ook de foto van hen beiden op internet publiceerde. Al eens eerder werden opvallende foto’s van Serrano gepubliceerd. Zij waren toen gemaakt op het vliegveld van Fort Lauderdale in Florida na een korte vakantie die hij doorbracht in de VS; de weerman mag zijn vakanties graag doorbrengen in het ‘vijandige Imperio.’ Serrano probeerde toen met twee zware koffers tevergeefs weg te duiken voor de fotocamera’s.
 
Bron
* Periódico Cubano, 23 oktober 2018
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concert Los Van Van: zondag 18 november in Amsterdam
Al decennia lang is Los Van Van een salsa-orkest van wereldklasse waar niemand bij stil kan blijven staan. De zestienkoppige formatie blijft aansluiting vinden bij deze tijd door middel van Cubaanse ritmes en Caribische passie. Vandaag de dag bestaat Los Van Van uit een selectie van de beste muzikanten van de eerste generatie én nieuwe Cubaanse talenten en vocalisten, onder leiding van Samuel Formell, zoon van de legendarische oprichter van de band, Juan Formell. Een concert voor liefhebbers van latin en salsa!
 
Meer informatie:
- Email: info@q-factory-amsterdam.nl
- Telefoon: 020-7606780        
- Locatie: Q-Factory, Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam     
- Tijd: zondag 18 november, 19.30 – 22.30 uur     
- Entree: € 29,-
 
* Cubaanse affiches: tot 6 januari 2019 in Stedelijk Museum Amsterdam
Tot 6 januari 2019 is in het Stedelijk Museum in Amsterdam de expositie Amsterdam, Magisch Centrum over de jaren zestig te bezoeken. Onderdeel daarvan is een zaal vol revolutionaire affiches uit Cuba die in 1970 door conservator Ad Petersen werden verzameld.
 
* Hitmusical Carmen La Cubana: 25 januari tot en met 10 februari 2019 in Amsterdam
De Cubaanse hitmusical Carmen La Cubana komt naar het DeLaMar Theater in Amsterdam. De musical is gebaseerd op de wereldberoemde opera van Georges Bizet en is van 25 januari tot en met 10 februari 2019 exclusief daar te zien.
Een 14 koppige live Latin band, de beste Cubaanse zangers & dansers en een prachtig decor nemen het publiek mee naar de bars en clubs van Havana. ‘De beroemde opera van Bizet heeft altijd een opzwepend en passievol karakter gehad, maar in deze Cubaanse bewerking spat dat gevoel nóg sterker van de bühne af’, zegt DeLaMar Theater directeur Margreet Wieringa.
 
- Info en kaarten: DeLaMartheater
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
* Prijzen stijgen, maar salarisverhogingen blijven uit  12 november 2018
Het salaris is voor Cubanen op dit moment het grootste probleem. Raúl Castro erkende dit al in 2006 en Ulises Guilarte de Nacimiento, secretaris-generaal van de vakcentrale CTC, blijft de werknemers tot vandaag om geduld vragen. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek (ONEI) bedroeg het gemiddelde maandsalaris in 2017 740 peso’s of 26,50 dollar. In de onderwijssector was het 549 peso’s of 19,46 dollar en in de gezondheidszorg 833 peso’s of 25,84 dollar. Uit studies – o.a. Cambios en Cuba 2010 van Oscar Espinosa Chepe – blijkt dat de koopkracht van een maandsalaris tussen 1989 en 2009 aanzienlijk daalde als gevolg van de geaccumuleerde inflatie. De waardedaling bedroeg 74% ten opzichte van 1989. Ook de nominale loonsverhogingen hebben de koopkracht verre van gecompenseerd. Lees verder 
 
Einde bliksemcarrière van Alejandro Castro Espín? 13 november 2018
Volgens The New Yorker wordt de politieke positie van de zoon van Raúl Castro, Alejandro Castro Espín, bedreigd door zijn mogelijke rol bij de akoestische aanvallen, die bij Amerikaanse en  Canadese diplomaten in Havana gezondheidsprobleem veroorzaakten. Alejandro was chef van de Commissie voor Defensie en Nationale Veiligheid. Die afdeling bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken werd in maart ontmanteld. Lees verder 
 
* Hoe Che ‘de koning van de suiker’ zijn rijkdom afnam 14 november 2018
Julio Lobo (1898) was tot 1958 de rijkste mens van Cuba. Hij werd ‘de koning van de suiker’ genoemd en bezat 14 suikercentrales. BBC Mundo beschrijft hoe Che Guevara in oktober 1960 Lobo’s rijkdom in beslag nam. In de jaren vijftig werd zijn bezit op 2 miljard dollar geschat. Lees verder
 
Europarlement: ‘grote bezorgdheid’ over nieuwe grondwet Cuba 16 november 2018
De voltallige vergadering van het Europees Parlement (EP) heeft ‘grote zorgen’ over de nieuwe ontwerpgrondwet en het voor februari 2019 geplande referendum in Cuba. Een resolutie ingediend door de Liberale en Conservatieve fracties, werd aangenomen met 325 stemmen voor, 240 tegen en 4 onthoudingen. De sociaaldemocraten stemden tegen evenals links-radicale partijen als Podemos (Spanje) en Groen Links (Nederland). Lees verder 
   
* De grote vergissing van Fidel Castro 17 november 2018
David D’Omni ZF (1984) is een betrokken Cubaanse musicus. Hij groeide op in de wijk Alamar in Havana en maakt deel uit van de interdisciplinaire groep Omni-Zonafranca. Rock, new age, hiphop en reggae hebben zijn muziek beinvloed. Maar hij is ook een politiek betrokken Cubaan; zijn teksten op Facebook bewijzen dat. Hij publiceerde in oktober een post waarin hij de ‘grote vergissing van Fidel Castro' beschreef namelijk ‘dat hij geen vertrouwen stelde in zijn volk.’ Op 26 november 2016 is het twee jaar geleden dat Fidel Castro overleed. Hier volgt zijn betoog. Lees verder