Cuba                  
Nieuwsbrief over Cuba: 26 november 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD 
 
  1. Commentaar: Zij die niet wilden rouwen
  2. Eén jaar zonder Fidel
  3. Havana vanaf je middel
  4. Cuba als inspiratiebron voor schrijver en schilder
  5. Verslag over Cuba uit 1977
  6. Cartoon: Het werkt niet!
  7. Documentaire RTL: Laatste kans voor Cuba
  8. 75 locomotieven uit Rusland 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich hier voor een gratis abonnement aanmelden.
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven: klik hier
 
Voorgaande nummers
CubaTips als E-magazine verscheen voor het eerst in april 2002. Alle nummers vanaf 15 mei 2016 zijn hier op internet te lezen.   



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERDE
WEBLOG OVER CUBA
 
 
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Deze wekelijkse Nieuwsbrief CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
VRIJWILLIGERS



Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze Nieuwsbrief niet goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken: klik hier.
 
1. Zij die niet wilden rouwen
Ons commentaar op de actualiteit
Cuba zal 9 dagen lang de dood van Fidel Castro (op 25 november 2016) herdenken. Dit feit gaat gepaard met de nodige herdenkingen, concerten en uren durende televisiedocumentaires. De rouw krijgt soms potsierlijke trekken. Zo werd een reuze militaire pet van Fidel geconstrueerd (zie de rubriek Het laatste nieuws) en zongen Cubaanse Pioniertjes over Fidel als over ‘hun aller novio / verloofde.’ Zie hier You Tube.
 
De rouw eist ook slachtoffers want niet meedoen met de rouw of een kritisch geluid laten horen, wordt in dictaturen als Cuba zwaar gestraft. Hier volgt een greep:
 
- Carlos Alberto González, ingenieur, werd tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat hij op 26 november 2016 in Santa Clara, een plakkaat droeg met de tekst Abajo Fidel / Weg met Fidel.
 
- Tijdens de begrafenisplechtigheid van Fidel Castro op de boulevard van Camajuani werd González Rodriguez gearresteerd omdat hij anti-castristische graffiti tekende. In zijn woning vond een huiszoeking plaats. Hij wordt ‘staatsgevaarlijk’ geacht en werd tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld en zit in Santa Clara in de gevangenis El Pre.
 
- Darío Pérez Rodríguez in Holguin werd in januari 2017 veroordeeld tot 1 jaar dwangarbeid wegens ‘belediging van de vijanden van het vaderland’. (Artikel 204 van de Strafwet) Hij weigerde op 2 december op zijn werk naar de televisiereportage van de begrafenis van Fidel Castro te kijken omdat hij ‘ervan walgde’.

- Eduardo Cardet, coördinator van de Christelijke Beweging Bevrijding (MCL), werd 5 dagen na de dood van Fidel Castro, gearresteerd. Hij had zich kritisch uitgelaten over de gestorven dictator en de erfenis van repressie die deze achterliet. Hij werd tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty International noemt hem 'een gewetensgevangene’.
 
- Luis Andrés Domínguez Sardiñas werd op 27 november 2016 gearresteerd omdat hij een feest zou hebben gehouden tijdens de rouwperiode.
 
- Hugo Damián Prieto werd tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens ‘belediging van de figuur van de Comandante’. Hij was gearresteerd omdat hij publiekelijk had gezegd dat 'nu Fidel dood was, men Raúl Castro zou moeten terecht stellen.'
 
- De graffitikunstenaar Danilo Maldonado (El Sexto) zat drie dagen gevangen. Hij schreef op een muur van Hotel Habana Libre direct na de dood van Fidel Castro ‘Se fue’ / ‘Die is weg’. Maldonado zat 2 maanden gevangen zonder aanklacht en zonder proces.

Eén ding is duidelijk. Hoewel officieel geen sprake is van persoonsverheerlijking van Fidel Castro, is het huidige Cuba er 24 uur per dag van doordrenkt. Ook omdat een visie op een levensvatbare toekomst bij de huidige leiders ontbreekt. Slechts weinig Cubanen hebben de moed om hun stem te verheffen tegen deze rouwkitsch. Die verdienen onze steun.

De redactie
 
2. Eén jaar zonder Fidel
‘Het is een jaar geleden dat de dood van Fidel Castro werd gemeld. Het lijkt een eeuw geleden. Meer dan tien jaar lang, van 26 juli 2006 tot 25 november 2016, leefde hij met één voet in het graf. Die doodstrijd was zeer nuttig voor zijn broer Raúl. Het verstevigde zijn positie als president en hij omringde zich ondertussen met mensen die hij vertrouwde.'

'Raúl is president omdat Fidel dat heeft besloten. Hij mag dan, vergeleken met Fidel, de mindere zijn geweest van Fidel, niet zo gewiekst en zonder charisma, maar hij was absoluut loyaal. Dat is een deugd die paranoïde mensen hoog in het vaandel hebben staan boven alle andere menselijke eigenschappen. Fidel fabriceerde zijn biografie en hees hem op het schild. Hij sleepte hem in de revolutie. Maakte hem Commandante. Maakte hem Minister van Defensie. Maakte hem vicepresident en gaf hem uiteindelijk de macht om de dynastie van de familie uit te bouwen’. 

Drie problemen
Aldus de auteur en regimecriticus van liberale huize, Carlos Alberto Montaner, die o.a. ingaat op de familiedynastie van de Castro’s. Volgens Montaner hebben zijn dochter Mariela, zijn zoon Alejandro Castro Espín, zijn kleinzoon en bodyguard Raúl Guillermo Rodriguez Castro en zijn (voormalige?) schoonzoon generaal Luis Alberto Rodríguez López Calleja drie serieuze problemen. Zij verloren het geloof in het systeem en verbleven vaak buiten Cuba. Het tweede probleem is dat de rol van de communistische partij in het Cuba van nu onbeduidend is geworden. Het derde probleem is dat Raúl een heel oude man is (86), die beloofde zich in februari 2018 als president terug te trekken maar wellicht een rol in de politiek en partij zal blijven spelen.

Lees verder
* Website 14ymedio, Carlos Alberto Montaner, 19 februari 2017 (Engelstalig)
 
3. Havana vanaf je middel
Juan Suarez is fotograaf in Havana.

Van alledaagse taferelen, maar hij besloot mensen te fotograferen vanaf zijn middel en hen te fotograferen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Dit is wat hij zag.

Bekijk
* Havana Times, 22 november 2017 met 24 foto’s
 
4. Cuba als inspiratiebron voor schrijver en schilder
Dit kunstwerk van Wim Noordam is ontstaan in samenwerking met schrijver René Kerkhoven. Het contact tussen schrijver en schilder kwam tot stand op de ARA Art Fair 2017 in Zwijndrecht. De foto's in dit kunstwerk zijn door René Kerkhoven gemaakt tijdens zijn reizen door Cuba.

Naar aanleiding van zijn ervaringen op Cuba heeft hij een aantal reisverhalen gebundeld in het boek: De Hanenfluisteraar, alledaagse indrukken van het leven op Cuba. Regelmatig geeft hij lezingen over Cuba, vaak in samenwerking met een Cubaanse kok. Zie voor meer informatie: http://www.deiningindordrecht.nl

Pixels
Noordam is grafisch ontwerper en kunstenaar. Zijn kracht zit in het maken van originele, creatieve ontwerpen voor online en offline uitingen. Daarbij maakt hij regelmatig illustraties. Hij houdt van netwerken en verbinden en koestert de vrijheid om te spelen met miljoenen pixels.

Link
 
5. Verslag over Cuba uit 1977
In zijn boek Testament van de pers beschrijft Klaas Salverda de journalistieke trends in het verleden.
 
Op zijn blog schrijft hij: 'Terugkijkend zie je hoe zelfs geschoolde en ervaren journalisten er compleet naast kunnen zitten' en geeft het volgende voorbeeld van een journalistiek verslag over Cuba uit 1977.
 
Lyrisch
Harry Lockefeer bijvoorbeeld, die later hoofdredacteur van de Volkskrant zou worden en nog later hoogleraar in de journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als sociaal-economisch redacteur en thuis in ontwikkelingssamenwerking kwam hij, alle distantie verloren hebbend, in maart 1977 helemaal lyrisch terug uit Cuba.
Hij is wég van achttien jaar Castro-bewind. Ik citeer: De rond tien miljoen Cubanen plukken dagelijks de vruchten van de revolutie. Cuba presteert geweldige dingen. Cuba heeft na de revolutie een basis gelegd die stellig in de toekomst zijn vruchten gaat afwerpen. De Sovjet-Unie kan Cuba als het enige communistische land op het Amerikaanse continent niet in de steek laten en dat gebeurt ook niet. De steun is enorm.
Als je in Havana vraagt aan de gids die de regering elke dag beschikbaar stelt, of het wel verstandig is veel bekwame jongeren te onttrekken aan de opbouw ter wille van de strijd in Angola, kijkt hij verbaasd. “Dat is voor ons geen punt. Het is een kwestie van solidariteit en dan tellen de lasten daarvan voor ons niet.”
 
6. Het werkt niet! 
 

De jeep die een jaar geleden de as van Fidel Castro naar Santiago bracht, kreeg onderweg panne en moest door soldaten worden voortgeduwd.
Het haperende militaire voertuig van Russische makelij doet sterk denken aan het land dat Raúl moest leiden na de dood van zijn broer.
 
 
7. Documentaire RTL: Laatste kans voor Cuba 
'Door de recente radicale economische hervormingen bevindt het communistische bastion zich in het oog van een kapitalistische revolutie,’ aldus de Britse reisjournalist Simon Reeve toen hij in 2012 een documentaire maakt voor de BBC Last Chance to See Cuba.

Hij was euforisch over de ontstane ruimte voor particulier initiatief maar vroeg zich ook af of ‘die hervormingen het precaire lot van de Cubanen zullen verbeteren, of net niet’.
De film is nu te zien op de website van RTL, 50 minuten

Link
* Documentaire Simon Reeve
 
8. 75 locomotieven uit Rusland
Rusland heeft afgelopen week 7 locomotieven in Cuba afgeleverd. Volgens een eerder gesloten contract tussen Rusland en Cuba ontvangt het land 75 locomotieven in totaal.
 
De voertuigen dienen o.a. voor het transport van suiker, containers, voedsel en brandstof.

1 miljoen dollar
De leiding van de Cubaanse spoorwegen is enthousiast en wijst erop dat de locomotieven (model TGM8km) zijn uitgerust met moderne technologie en aangepast zijn aan het klimaat in Cuba. In 2021 zal de laatste locomotief worden afgeleverd. Het Russische bedrijf Sinara draagt ook zorg voor de training van Cubaanse specialisten. Elke locomotief kost 1 miljoen euro’s.

Bron: Persbureau Prensa Latina 
 
9. Culturele Agenda
Muziek, exposities, lezingen enz.
* Concerten ‘Mujeres de Luna – Women in Cuban Music’: Estrella Acosta Group in Lelystad, Amsterdam en Voorburg
‘Mujeres De Luna’, maanvrouwen, noemt zangeres Estrella Acosta haar favoriete Cubaanse songwriters van de laatste 100 jaar. Dat Cuba muzikaal veel moois te brengen heeft is bekend. Estrella ging op zoek naar wat er de laatste eeuw in haar geboorteland door vrouwen werd gecomponeerd en koos daar de leukste en origineelste stukken uit.
De concerten wordt begeleid door beelden die laten zien waar de muziek uit voortkomt en hoe de componistes, vaak tegen de stroom in, een eigen stijl en carrière ontwikkelden. 
Data en plaatsen:
-  2 december (avond) in Agora Theater, Lelystad
-  8 december (avond) in Ostade, Amsterdam
- 15 december (avond) in Theater Ludens, Voorburg
Meer informatie over plaats en tijd: www.estar.nl 
 
* Musical On Your Feet: t/m april in Utrecht 
Joop van den Ende en Albert Verlinde presenteren de Stage Entertainment productie On Your Feet! De swingende Broadway-show gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de op Cuba geboren Gloria Estefan en haar man Emilio. Gloria Estefan groeide uit tot de ‘Queen of Latin Pop’. Ze heeft al meer dan 100 miljoen platen verkocht en won zeven Grammy's.
On Your Feet! is op zondag 29 oktober in première gegaan in het Beatrix Theater in Utrecht, in aanwezigheid van Emilio en Gloria Estefan. Kaarten zijn verkrijgbaar tot en met april 2018. Meer informatie: www.onyourfeet.nl
 
* Concert Afro-Cuban All Stars: 25 januari 2018 in Arnhem
Afro-Cuban All Stars staat bekend om hun combinatie van verschillende Latijns-Amerikaanse (dans)stijlen zoals mambo, cha cha, rumba, son montuno, timba, guajira en bolero. Het is vier jaar geleden dat de band voor het laatst in Nederland was en de geplande show in Luxor Live in Arnhem is de enige in Nederland. Deur open: 20.00 uur, aanvang: 20.30 uur
Meer informatie: Afro-Cuban All Stars
 
* Cuba Is: tot 4 maart 2018: Expositie over Cuba in Los Angeles (USA)
In Annenberg Space for Photography in Los Angeles is sinds 9 september een controversiële expositie over Cuba te zien. De foto’s werden gemaakt door 20 fotografen, onder wie twee Cubaanse. Raúl Cañibano maakte bijvoorbeeld een serie over de begrafenis van Fidel Castro. Leysis Quesada over het ballet en Tria Giovan maakte een serie foto’s over Cubaanse kunstenaars in Cuba.
 
10. Het laatste nieuws
Dagelijks worden actuele berichten gepubliceerd in onze Cuba-weblog
Cuba: duurste paspoort ter wereld (20 november 2017)
Alexis denkt er al langer over om vanuit Madrid het vliegtuig te pakken naar Havana. Hij woont al 20 jaar in Europa en zou zijn geboorteland graag nog eens willen bezoeken, maar ‘de belangrijkste pagina uit zijn groene boekje’ is vier maanden geleden verlopen. En dat is een kostenpost waar hij geen rekening mee heeft gehouden. Het verhaal van Alexis, ook een Spaans staatsburger, staat niet op zichzelf. De website El Toque concludeert dat het Cubaanse paspoort tot de duurste ter wereld behoort. Lees verder
 
Fidel’s uniformpet in reuzeformaat (21 november 2017)
Een 30 kilo wegende replica van de olijfgroene uniformpet die Fidel Castro ooit droeg, is vanuit Buenos Aires (Argentinië) per vliegtuig naar Havana gevlogen. De gigantische uniformpet werd gemaakt door de Cubaanse kunstenaar Hector Gutierrez en is geschilderd door een Argentijn in samenwerking met een groep metaalarbeiders uit de stad Carmen de Areco. Lees verder
 
Eén jaar na de dood van Fidel Castro (23 november  2017)
Eén jaar na de dood van Fidel Castro is er sprake van vertraging van de toch al beperkte pogingen van zijn broer Raúl tot economische hervormingen. Dat werd duidelijk toen de uitgave van vergunningen voor particuliere ondernemers werd opgeschort en de kritiek vanuit de Cubaanse staat op coöperaties, aanzwol. Dat laatste leidde tot de sluiting van een aantal van hen. Pedro Campos, publicist en voormalig Cubaans diplomaat en pleitbezorger van een democratisch socialisme in dit land, maakt de balans op. Lees verder
 
Bedrijven mijden Cuba onder druk Trump (25 november 2017)
De gevolgen van de uitspraken die president Donald Trump afgelopen juni deed over een harde lijn tegenover Cuba worden merkbaar. Producenten en handelaren dreigen zich terug te trekken. Lees verder