Bethlehemkerk                                                   
Mei 2021 nr. 20
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl
Viering zondag 23 mei: Feest van de Hoop
 
Ontvang hoop, deel hoop: bloemengroet
 
Hoop: bijdrage RdB gevraagd
 
Ontvang hoop, deel hoop: bloemengroet
 
Vrijdag 28 mei start MIHL weer!
 
Bach en Pinksteren,
een vervolg
 
Online kinderconcerten Pinksteren
 
Catechese & stercafé
op 21 mei:
thema LBTIQA+
 
Sirkelslag 28 mei: Keuzes maken
 
Grote kerk:
Lighten the Night
 
Renate Japenga
verlaat PgH
 
 
 
Viering
Zondag 23 mei
 
Aanvang: 10:00 uur
 
Thema:
'Feest van de Hoop'
 
ds. Jetty Scheurwater
 
 
 
 
 
Sterretjes
samen@
bethlehemkerk.nl
________________
Samen:
__________________
Voorbede aanvragen
U kunt uw verzoek om voorbede in de week daaraan voorafgaand ook per e-mail: voorbedegevraagd
@bethlehemkerk.nl of telefoon aan de wijkpredikant doorgeven.
----------------------------
 
 
 
 
 
 
 
----------------------------
Onze rubriek met vraag en aanbod in deze tijden van crisis!
 
samen@
bethlehemkerk.nl
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kent u iemand die deze Nieuwsbrief nog niet ontvangt?
 
Kent u een gemeentelid zonder PC of Tablet?
 
Print dan deze nieuwsbrief uit en breng een zonnetje in huis tegen de eenzaamheid.
 
 
AGENDA
 
Vrijdag 21 mei
Nieuwsbrief
 
 
Zaterdag 22 mei
---
 
Zondag 23 mei
ds. Jetty Scheurwater
 
 
 
Maandag 24 mei
Tweede Pinksterdag
 
Dinsdag 25 mei
---
 
Woensdag 26 mei
 
Donderdag 27 mei
Voedselbank: uitgifte vanuit Bethlehemkerk
 
Vrijdag 28 mei
Nieuwsbrief
 
 
 
Zaterdag 29 mei
----
 
Zondag 30 mei
ds Kick Bras
 
Samen online koffiedrinken 
 
 
Zondag 23 mei
 
Romeinen 8:18-27
 
18 Ik weet zeker dat wat voor lijden wij hier ook doormaken, het in het niet valt bij de schitterende heerlijkheid die God ons straks zal laten zien. 19 De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. 20 De hele schepping is namelijk onderworpen aan dood en verval, hoewel niet uit eigen vrije wil. God heeft dat gedaan als gevolg van de zonde. Maar er is hoop! 21 Ook de schepping zal bevrijd worden uit de macht van dood en verval en dezelfde heerlijke vrijheid krijgen als de kinderen van God. 22 Wij weten dat de hele schepping in afwachting van dat grote moment nog altijd zucht en kreunt als een vrouw die moet baren. ... lees meer
 
 

Bethlehemkerk op Facebook

Onze Facebook pagina is te vinden onder de naam Bethlehemkerk Hilversum.
 
 
 
 
Wijkkrant 1215
Hilversum Zuid
 
 
"DE WERELD IN"
 
 
Website van de PgH www.pknhilversum.nl
 
 
BEZOEK ONZE SITE
We zijn blij dat we weer met gemeenteleden kunnen vieren. Vanwege de coronapreventie is er echter een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar in de kerkzaal. Daarom gebruiken we voorlopig een reserveringssysteem.
 
Wilt u een voorbede aanvragen?
Gebruik hiervoor: voorbedegevraagd@bethlehemkerk.nl dan neemt de voorganger uw voorbede mee in de gebedsintenties.
 
Viering zondag 23 mei: Feest van de Hoop
In de viering van zondag 23 mei ronden we de serie preken over scheppingsmotieven af. Het gaat vandaag over Romeinen 8, het ‘zuchten’ van de schepping. Zelfs de schepping is van hoop vervuld zo valt te lezen in vers 19: ‘De schepping ziet er reikhalzend naar uit dat openbaar wordt wie Gods kinderen zijn’.
 

Ontvang hoop, deel hoop: bloemengroet

Pinksteren is het feest van hoop. Hoop. Het is een woord van maar vier letters. Maar wat het zegt is meer welkom dan ooit. Zelden beleefden we wereldwijd zulke ingrijpende tijden. En zelden verlangden we zo naar uitzicht. We hopen weer mensen te kunnen ontmoeten of elkaar in de armen kunnen sluiten, om maar wat te noemen. Waar hoopt u op?
 
Eerste Pinksterdag willen we u en iedereen, die dat wil, de gelegenheid geven iemand anders een bloem te geven en een gevouwen papieren duif, die in de kerkdienst een wolk van hoop uitbeelde.
 
Wilt u iemand hoop, moed of zomaar een bloem en duif geven? Dat kan.
De diaconie zal op Eerste Pinksterdag van 13.00 tot 14.30 uur bij de Bethlehemkerk klaar staan om u coronaproof een bloem en een duif van papier mee te geven. Die kunt u dan aan iemand geven of zelf houden.
 
 
'Hoop is maar een woord van vier letters'.
Bijdrage RdB gevraagd
 
"Hoop is maar een woord van vier letters, maar wat het zegt is meer welkom dan ooit. Zelden verlangden we zo naar uitzicht”, zo staat te lezen in het materiaal dat de landelijke kerk naar de diverse gemeenten stuurde ter voorbereiding op het Pinksterfeest. Met Pinksteren vieren we dat er hoop is, omdat Gods Geest bij ons is. 
 
Als u het volgende nummer van ‘Rond de Bethlehemkerk’ in de bus krijgt is Pinksteren al voorbij. Maar we blijven toch hopen?
 
Er zijn mensen van de hop en er zijn mensen van de hoop. Beide zien er naar uit dat het leven een feest wordt. Toch is er een wereld van verschil tussen het ene feest en het andere feest. Of lijkt dat maar zo? Vandaar onze vraag: waar hoopt u zó op, dat u er moeite voor doet? Of waar u dingen voor laat? Of is er in uw geval meer sprake van op wie u hoopt?
Zou je een bijdrage willen leveren aan komende nummer van de RdB? Dan zien we e bijdrage graag tegemoet vóór 23 mei a.s.
 
 

Vrijdag 28 mei start MIHL weer!

We gaan weer beginnen met Midden in het Leven groep, het mag weer, uiteraard rekening houdend met de nu nog geldende regels wordt het anders dan eerder aangekondigd was.
Dansen in de kerk gaat deze keer helaas nog niet lukken, dat wordt verzet naar het najaar, houdt de nieuwsbrief en website goed in de gaten!
 
Vrijdag 28 mei ben je van harte welkom, leuk om elkaar eindelijk weer te kunnen ontmoeten.
 
 

Bach en Pinksteren, een vervolg

In mijn blog over Bach, Luther en Pinksteren van vorig jaar (Bach als troost 10) ging ik niet in op Bachs motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf (BWV 226). Graag doe ik dat nu alsnog. Voor de komende dienst van 1e Pinksterdag staat namelijk Romeinen 8:18-27 op het leesrooster. De laatste twee regels 26-27 uit deze passage uit Paulus’ brief aan de Romeinen vormen het uitgangspunt voor Bachs motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf. Een uitvoering hiervan is te horen op de website van de Nederlandse Bachvereniging: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-226/.
 
Bach volgt in het eerste deel van dit motet de tekst van Romeinen 8:26-27 letterlijk. Het is heel bijzonder wat Bach hier met de muzikale uitbeelding van het woord ‘Geist’ doet. In de achtergrondvideo van de Bachvereniging zegt de bas Sebastian Myrus hierover: “Wat Bach met deze tekst doet, is virtuoos. Hij laat meteen alles dansen.” De tekst luidt als volgt:
 
Der Geist hilft unser Schwachheit auf,
denn wir wissen nicht, was wir beten sollen, 
wie sich’s gebühret;
sondern der Geist selbst vertritt uns aufs beste
mit unaussprechlichem Seufzen.
Der aber die Herzen forschet,
der weiss, was des Geistes Sinn sei;
denn er vertritt die Heiligen
nach dem, das Gott gefället.
 
 
 
Online kinderconcerten Pinksteren
 
In de periode naar Pinksteren organiseert de Protestantse kerk Nederland elke week een online kinderconcert. Hiervoor zijn gratis tickets te bestellen via de website van de PKN.
 
Marcel & Lydia Zimmer – Feest van Hoop – Online Pinksterconcert
Vanaf 5 mei is het online pinksterconcert met Marcel en Lydia Zimmer op elk gewenst moment te bekijken. Dit interactieve concert zal een feestelijk karakter hebben met bekende en nieuwe liedjes over hoop, troost en blijdschap die God ons geeft door de Heilige Geest. 
 
Familietheater over Schapen en Zo
Beleef de sprookjesachtige familievoorstelling met liedjes, live muziek en interactie van Schapen en Zo mee. Kijk mee met Fars, die onder de grond woont. Daar is het donker en muf. Zijn oom Gosse droomt over een prachtige plek om te wonen. 
Je kunt deze voorstelling vanaf 12 mei a.s. op een door u gewenst tijdstip bekijken. 
 
Simara met Kids Crew en Elly Zuiderveld
Deze enthousiaste zangcombinatie houdt van dansen en zingen. Ze willen graag andere kinderen door hun toffe nummers laten horen dat God groot is en dat het gaaf is om voor Hem te zingen! Luister naar mooie luisterliedjes, maar ook nummers waar je lekker op kunt mee dansen! Doen jullie mee?
Het concert is vanaf 19 mei op elk gewenst tijdstip te bekijken. 
 
 
 
Catechese & stercafé op 21 mei:
thema LBTIQA+
Het laatste gedeelte van het seizoen vindt plaats in De Morgenster. Op 21 mei om 19:30 is daar de bovenwijkse catechese.
Thema: LBTIQA+
We gaan het hebben over LHBTIQA+. God heeft ons zo divers geschapen en zo mogen we in de kerk en de maatschappij ook samenleven, in al onze veelkleurigheid.
De avond start met een inhoudelijk gedeelte onder leiding van Piet, Corné en Renate. Daarna is het tijd voor Stercafé: chips, drinken en spelletjes. Heb je nog een leuk spel liggen? Neem het mee!
Ben jij erbij?
Opgeven kan via de appgroep van de Bethlehemkerk of via JJW@Bethlehemkerk.nl
 
Sirkelslag 28 mei: Keuzes maken
Sirkelslag YOUNG is een spannend en interactief spel tussen jeugdgroepen (12-16 jaar) uit heel Nederland. De volgende editie vindt plaats op 28 mei 2021 (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen). Je speelt het spel vanaf je eigen locatie en je groep speelt online tegen honderden andere groepen uit heel Nederland.
 
Sirkelslag YOUNG is een laagdrempelig spel om jongeren (kerkelijk en niet-kerkelijk) te betrekken bij activiteiten van de kerk. Uit ervaringen van andere gemeenten blijkt dat Sirkelslag een mooi startpunt kan zijn voor missionair jeugdwerk. Het spel spreekt jongeren aan en brengt jongeren op een laagdrempelige manier met elkaar in verbinding. 
 
 
Grote kerk: Lighten the Night

Elke derde donderdag van de maand, van 19.00 tot 21.00 uur, wordt er in de Grote Kerk een maandelijks terugkerend moment gehouden dat schittert van eenvoud: Lighten the night. Iedereen, van jong tot oud, gelovig of niet gelovig, kan tijdens de koopavond naar binnen lopen om een kaarsje aan te steken en naar muziek te luisteren. De eerstvolgende keer is op donderdagavond 20 mei.

Meer informatie over Lighten the night en bekijk de mooie sfeerimpressie, klik hier.

 
Renate Japenga verlaat PgH
Renate Japenga legt het werk als jongerenwerker PgH per 1 oktober neer. Na ruim drie jaar neemt zij afscheid van jongeren en de jeugdleiding van de Protestantse gemeente Hilversum. Zij gaat zich fulltime toeleggen op haar studie theologie en de voorbereiding op het predikantschap.
Renate geeft aan dat haar besluit mede is ingegeven door de onzekere gezondheidssituatie van haar echtgenoot Dirk Gudde. Daardoor wil zij eerder klaar zijn met haar studie. 
 
 
Insturen kopij naar nieuwsbrief@bethlehemkerk.nl graag voor woensdag 20:00