Cuba                  
17 april 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Van de redactie
  2. 150 jaar Cubaans-Amerikaanse geschiedenis in 6 minuten
  3. Cuba moet religie respecteren
  4. Gift voor Glasnost
  5. Een auto huren in Cuba
  6. 'Retourtje Havana? Dat is dan 8 bomen'
  7. De geschiedenis van de Cubaanse sigaar in een notedop
  8. Concert Stones in Havana in Ultra HD
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws
TIP
 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  
CUBA OP TWITTER

Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
CUBA OP FACEBOOK
  Alle actuele berichten op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Met enige spanning wordt uitgekeken naar de resultaten van het 7e Congres van de Cubaanse Communistische Partij, dat vrijdag is begonnen. Grote vraag is, of de partij werkelijke diepgaande veranderingen zal aankondigen of dat toch nog veel bij het oude zal blijven.

Over het algemeen zijn de verwachtingen niet erg hooggespannen. De communistische elite zal ongetwijfeld alles doen om haar eigen machtspositie te handhaven. Met daarbij wel veranderingen richting een markteconomie en een zekere verjonging van de leiding. Dat alles onder het motto 'De veranderingen in Cuba zijn er voor méér socialisme'.

Komende week weten we wellicht nog iets meer.
 
Redactie
 
2. 150 jaar Cubaans-Amerikaanse geschiedenis in 6 minuten
Volgens de makers van de video '150 years of US-Cuba history, told in 6 minutes' praten Amerikanen liever niet over de periode in de 19e eeuw toen het land verdeeld was over een vraag over de identiteit.
 
Vraag
Deze vraag luidde: Moeten de VS een uitgesproken imperiale macht worden en zich aansluiten bij de Europese grootmachten die de wereld verdelen? Of zou het zijn fundamentele idealen van de democratie moeten uitdragen door onafhankelijkheidsbewegingen op deze wereld te steunen. Het was de strijd over de vraag wat voor natie we willen zijn.

Cuba
Het verhaal van Cuba en de VS – de tientallen jaren van vijandschap, waarom het zolang duurde, waarom het nu lijkt te eindigen – wordt in de VS vaak onterecht gezien als slechts een verhaal over de Koude Oorlog en de strijd tegen het wereldcommunisme. Cubanen zagen het optreden van de VS na 1959 - de pogingen het regiem in Havana omver te werpen en zelfs de communistische leider Fidel Castro te doden - als een herhaling van het Amerikaans imperialisme en een poging om de koloniale controle over het eiland te herstellen. (…) Het is maar een van de redenen waarom het conflict tussen de VS en Cuba zolang duurde zoals men in onderstaande video kan zien. Het politiek conflict tussen Castro en Cubaanse dissidenten is verder de Amerikaanse politiek binnengedrongen door de komst van zoveel Cubanen.

Bekijk
 
3. Cuba moet religie respecteren
Europarlementariër Bas Belder (CU-SGP) riep de EU-buitenlandchef Mogherini dinsdagavond ertoe op de Cubaanse autoriteiten 'rechtstreeks en concreet' op respect voor religie aan te spreken.

Dominees
Belder nam het op voor protestants-christelijke groepen in Cuba die niet in de pas willen lopen met het regime. Nog onlangs werden dominees bedreigd en huizen waar men bijeenkwam, met de grond gelijk gemaakt. Belder deed deze dringende oproep in een debat over het toekomstige samenwerkingsakkoord tussen de Europese Unie en Cuba.

Link
* Christian Solidarity Worldwide: Pastor arrested and wife put under house arrest
 
 
Bron: Reformatorisch Dagblad, 12 april 2016
 
4. Gift voor Glasnost
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo en vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba.
 
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor deze CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten. 
 
Mocht u ons willen steunen met een gift: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Bij voorbaat onze dank!
 
5. Een auto huren in Cuba
Je hebt tickets geboekt. Alle papieren zijn ingevuld en kloppen. En dan nog een huurauto regelen in Cuba, aldus de Amerikaane reisorganisatie Travel & Leisure, die met adviezen komt vooral aan Amerikaanse toeristen.

Huurauto
De toeristenindustrie in dit land staat op ontploffen en de infrastructuur in Cuba kan het allemaal niet bijhouden. Stedentrips per trein zijn bijna onmogelijk, busvervoer is niet op tijd en zelfs binnenlandse vluchten zijn onvoorspelbaar. Een eigen auto biedt dan veel mogelijkheden en vrijheid maar het is een gecompliceerde zaak om een huurauto te boeken, als er al een te vinden valt. De onderstaande diaserie voor vnl. Amerikaanse toeristen geeft informatie over autokaarten, gps, gevaren, hoofd- en zijwegen en de kwaliteit van het wegdek.

Meer informatie
* Website Travel & Leisure (Engelstalig)
 
6. 'Retourtje Havana? Dat is dan 8 bomen'
Hoe belastend is mijn vakantie voor het milieu? Nederlandse touroperators kondigden deze week aan de klimaateffecten door te rekenen van diverse vakantiekeuzes. Binnenkort pronkt op websites van reisbureaus naast de schade voor uw portemonnee ook de schade voor het milieu.
 
Retourtje Havana
De klimaatcalculator houdt niet alleen rekening met het type vervoer, maar ook met 'het energiegebruik van verschillende typen accommodaties in diverse klimaatzones en zelfs met de al of niet duurzame manier waarop in diverse landen energie wordt opgewekt.'
Wow, geen half werk dus. Ik ben alleen huiverig voor hoe de touroperators de klimaatschade aan de klant gaan presenteren. Nu werpen websites me nog vaak tonnen CO2 in de schoot. Zo kost een retourtje economy class Amsterdam-Havana '1,5 ton koolstofdioxide-equivalent'.
 
Acht bomen
Tsja, is dat veel? Weinig? Wat dat betreft voel ik meer voor een aanvulling in de presentatie zoals bij de website Carbonify. Die rekent uit hoeveel bomen je moet planten om je CO2-uitstoot te compenseren. Ongeveer acht bomen, in het geval van dat retourtje Amsterdam-Havana.
 
 
7. De geschiedenis van de Cubaanse sigaar in een notedop
Wie heeft niet gehoord van de Cubaanse sigaren met merken als H.Upmann en Romeo & Julietta? Sigaren horen bij Cuba net als rum en Fidel Castro. Aldus Petrus in zijn blog over de geschiedenis van de Cubaanse sigaar.

Koloniale tijd
Cubaanse tabak en sigaren zijn een export product van hoge kwaliteit in Cuba en daarmee tevens leverancier van veel inkomsten voor het land. Dat was al zo in de Spaanse koloniale tijd.
 
Foto: Straatveger met cigaar in Cienfuegos: Foto Petrus
 
Nieuwe markt
Op het ogenblik worden wereldwijd ongeveer 150 miljoen Cubaanse sigaren verkocht. Op het moment dat Noord Amerika een einde zou maken aan de economische blokkade van Cuba komt er een markt vrij met een omzet van 300 miljoen stuks per jaar. Natuurlijk zullen die sigarenrokers niet allemaal overgaan op Cubaanse sigaren, maar de verwachting is toch dat het aandeel Cubaanse sigaren op die markt groot zal worden. Voor de productie is er genoeg land beschikbaar in de streken waar de beste tabak geproduceerd wordt (Vuelta Abajo) en er zijn genoeg mensen die de kennis en de toewijding hebben om tabak te planten en de bladen te verwerken.
 
Lees het gehele artikel met unieke foto's
* Geschiedenis van de Cubaanse sigaar in een notedop
 
8. Concert Stones in Havana in Ultra HD
Het historische popconcert dat de Britse rockband The Rolling Stones onlangs in Cuba gaf, is door het Nederlandse bedrijf United in Ultra HD geregisseerd.

United krijgt steeds vaker opdrachten om content in Ultra HD op te nemen. Het concert van The Rolling Stones werd in Cuba door meer dan 1,2 miljoen mensen bijgewoond. United maakte van dit concert opnamen met veertien Sony F55 camera’s met een portable regie set. Hierdoor kan men dit concert in de beste beeldkwaliteit ook buiten Cuba bekijken.
United had hiervoor al popconcerten van Muse, Beyoncé, U2, Lenny Kravitz en Coldplay in Ultra HD geregisseerd.
 
9. Culturele Agenda
* Première van documentaire over Castro: 30 april in Antwerpen
De première van de nieuwe documentaire Castro: World’s Most Watched Man is op 30 april in Antwerpen. De documentairemakers praten met voormalige geheim agenten van de CIA, de KGB en de Cubaanse geheime dienst en schetsen zo een interessant portret van Fidel Castro die er alles aan deed om zijn revolutie te laten slagen en zelf al die tijd aan de macht te blijven. De première is inclusief hapjes, cocktails, een bijzondere Cubaanse goodiebag en meer.
 
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen t/m 13 mei
Tango Extremo treedt ook dit jaar in verschillende plaatsen in Nederland op met een bijzonder programma: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle komende voorstellingen.
 
* Expositie Cuba La Lucha: Brussel: tot 15 mei
Magnum-fotograaf Carl De Keyzer is al heel zijn leven gefascineerd door machtsstructuren, die hij genadeloos blootlegt in zijn beelden. Voor zijn nieuwe boek en tentoonstelling ‘Cuba. La Lucha’ reisde hij door Cuba. De expositie is van 18 maart tot 15 mei bij de Roberto Polo Gallery in Brussel. Eind dit jaar op fotofestival BredaPhoto.
 
10. Het laatste nieuws
* Toeristen veroorzaken biertekort
Toerisme is goed voor de economie, roepen we altijd. Behalve als je gek bent op bier en in Cuba woont. Toeristen zuipen daar namelijk zoveel, dat leveranciers de biervoorraad met moeite op peil kunnen houden. De vraag naar een biertje is zo hoog, dat de brouwerijen het niet bij kunnen houden, meldt de Costa Rica Starreported. Lees verder
 
* Het museum van Google in Havana
Het internetlokaal Google+Kcho van de Cubaanse kunstenaar Kcho in Havana leidt de bezoeker binnen in een onbekende wereld. Vaste vloerbedekking, gemakkelijke stoelen, mooie verlichting  en twintig laptops en – ongekend in Cuba – een snelle internetverbinding die ook op recente wifi-plekken in Cuba ongekend is. Eén ding is gebleven; de eigenaar controleert de pagina’s die men bezoekt. Leyva Kcho, een goede vriend van Fidel Castro, zegt tegen enkele bezoekers: ‘Wij monitoren alle pagina’s die jullie bezoeken want ik wil weten waarvoor je de internetverbinding gebruikt’. Lees verder
 
* Cruiseschepen naar Cuba verboden voor Cubaanse-Amerikanen
Carnival, het eerste Amerikaanse bedrijf dat regelmatig cruisetochten vanuit Cuba naar de VS zou verzorgen, ligt onder vuur omdat Amerikaanse burgers die geboren zijn in Cuba, niet kunnen boeken voor zo’n reis. De Cubaanse wetgeving verbiedt hen Cuba over zee te bereiken. Lees verder 
 
* Partijcongres: meer van hetzelfde of verrassingen?
Ruperto, de grappige hoofdpersoon uit de televisieserie Vivir del cuento, wordt na 28 jaar wakker uit een coma en begrijpt niks van de dubbele munteenheid in Cuba, noch van het einde van het communisme in de wereld. Wanneer het gaat om het komende 7e partijcongres van de Partido Comunista de Cuba (PCC) zijn er veel Rupertos die geloven dat alles bij het oude zal blijven. Voor hen is er de laatste 10 jaar in Cuba niets gebeurd nadat Fidel Castro in 2006 zijn functie neerlegde en de macht overdroeg aan zijn broer. Kritisch journalist Reinaldo Escobar schrijft op de website 14ymedio: ‘Dit partijcongres zal niet hetzelfde zijn’. Toch verwacht hij geen spraakmakende veranderingen. Lees verder
   
* Zevende partijcongres van de Cubaanse Communistische Partij
Het zevende partijcongres van de Cubaanse communistische partij vindt plaats vanaf 16 april tot 19 april. Lees verder