Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Brabantse voorouders geven hun erfenis prijs

Benieuwd of je voorouders goed in de slappe was zaten of misschien juist op een houtje moesten bijten? Vanaf nu kun je hun vermogenspositie online onder de loep nemen door in de memories van successie te duiken. Deze memories vormen een prachtige bron van onderzoek, boordevol informatie over het kapitaal, de inboedel en erfgenamen van de overledenen. Het gaat om bijna 1.000 archiefdozen met daarin 230.000 memories, samen wel 600.000 scans! lees meer

Boeven in je stamboom

Boeven in je stamboom? Onlangs werden de archieven van de Brabantse gevangenissen aangevuld. Je kunt nu al zoeken in de inschrijfregisters tot en met 1928. Zitten er nog boeven in jouw stamboom? lees meer

Nieuwe bronnen augustus

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Genealogie een luxe hobby van de laatste decennia? Absoluut niet! Ook in de vroege 18e eeuw snuffelden (vooral adellijke) mensen in stokoude papieren op zoek naar hun roots. Jean Baptiste Barbou en zijn zoon hebben zelfs een genealogisch dagboek bijgehouden. Hierin geven ze ook een uniek inkijkje in hun eigen, soms tragische levensloop." lees meer
 
Lisette Kuijper, Studiezaalmedewerker BHIC
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Hij wilde geen vader worden
Goof Fasen uit Leur zat niet te wachten op het vaderschap of een huwelijk toen zijn meisje Jaantje zwanger van hem bleek te zijn. In plaats van het gebruikelijke 'moetje' zocht Goof zijn heil in de misdaad, waarvoor hij uiteindelijk achter de tralies is beland. (Bijdrage: Klaas de Graaff)
De arrestatie van een pastoor
Pastoor Becx was al enkele jaren pastoor van de schuilkerk in Helvoirt toen hem verplicht werd trouw te zweren aan de Franse grondwet. Hij weigerde, wat hem een hardhandige en vernederende arrestatie opleverde. Gelukkig kreeg hij hulp uit onverwachte hoek... (Bijdrage: Gerard Veltman)
Trouwen zonder bier
Het is even schrikken in Brabant in 1656, wanneer de Staten-Generaal bepalen dat er voortaan andere regels gelden rond het sluiten van een huwelijk. Geen overdadig drankgebruik meer tijdens het huwelijksfeest, maar ook de aanwezigheid van alleen de pastoor is dan niet meer voldoende. Het Echt-Reglement heeft vergaande gevolgen.
Het Puzzelbad in Terheijden is een zwembad dat er gekomen is door de inzet van de dorpelingen van Terheijden, en dat door acties van diezelfde dorpelingen nog steeds behouden is. Al in de zestiger jaren van de vorige eeuw wilde de Terheijdense bevolking een veilig en vertrouwd zwembad, maar dat kwam er niet zonder slag of stoot. (Bijdrage: Jan van Vliet)
High Society in Duizel
Dit verhaal laat een glimp zien van de wereld van rijke mensen van stand aan het begin van de twintigste eeuw. Het is net als de tegenwoordige jet-set een internationaal, gemengd gezelschap van mensen met geld of van adel (soms allebei). En dat in een kasteeltje in Duizel, gezien door de ogen van de niet-zo-rijke Franse jongeman Victor Jacquet. (Bijdrage: Sandra Hakkens)
Als eerste naar Amerika (om nooit meer terug te keren)
In 'Ode aan de Brabander' staan we stil bij alle gewone mensen die Brabant hebben gemaakt tot wat het nu is. Dit keer leren we Hendrikus Gerrits (1817-1909) uit Mill kennen die in 1848, samen met zijn moeder, als één van de eersten vanuit Brabant de verre sprong naar de Verenigde Staten van Amerika waagt. In die tijd een vrijwel onomkeerbare stap.
Het raadsel van de twee bruiden
Ben je stamboomonderzoeker, dan herken je dit vast wel: raadselachtige en tegenstrijdige gegevens in de DTB boeken. Ook in de Burgerlijke Stand kom je soms vreemde zaken tegen. Zo stapt Anna Maria twintig jaar ná haar overlijden nog in het huwelijksbootje. En wordt Adriana bijna gelijktijdig moeder van twee kinderen met verschillende vaders. Wat zijn de oplossingen achter deze raadsels? Bert Meijs vertelt erover.
Een krasse Bossenaar
De 75-jarige Johannes Pechtold uit Berlicum was al 15 keer grootvader geworden toen zijn jongste dochter werd geboren. Het schandaal was des te groter omdat zij geboren was uit de 36-jarige dienstmeid van Johannes, waar hij slechts twee maanden eerder mee was getrouwd. Het voorval was zo opmerkelijk, dat het zelfs de Commissaris van de Koningin ter oren kwam. (Bijdrage: Theo van Herwijnen)
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wil je meer weten over deze stille kloosterorde, of over andere kloosters, kerken en roomse tradities. Kijk dan bij 'Wierook, Wijwater en Worstenbrood', de website over het Rijke Roomse leven!

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven