Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 26 maart 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Gift voor Glasnost
  2. Minister Bussemaker naar Cuba
  3. Cubanen en de dagelijkse strijd voor drinkwater
  4. Laatste eer aan Fidel Castro in Dead Body
  5. Cartoon: Alles in Cuba is symbolisch
  6. Regime drukt 500 kilo voedsel achterover
  7. Censuur op filmfestival in New York
  8. Tekst Universele Verklaring van de Rechten van de Mens: vijandelijke propaganda
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Gift voor Glasnost
De Stichting Glasnost in Cuba heeft sinds de oprichting nooit haar mening onder stoelen of banken gestoken. Of het nu ging om Obama’s reis naar Cuba, Nederlandse handelsdelegaties, het Amerikaans embargo of vooral de schendingen van de mensenrechten in Cuba.
 
De organisatie is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies. De gemaakte kosten, zoals voor deze CubaTips, worden betaald uit giften van individuele sympathisanten.  
 
Wij vertrouwen ook dit jaar op uw financiële steun: U kunt uw bijdrage overmaken op NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.

Bij voorbaat onze dank!
 
2. Minister Bussemaker naar Cuba
Minister Bussemaker vertrekt vandaag voor een vierdaags bezoek aan Cuba. Haar collega’s en specialisten uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten nemen ook deel aan dit werkbezoek.

Doel van het werkbezoek, dat tot donderdag duurt, is de banden aanhalen met Cubaanse partners. Bussemaker zal universiteiten en een kunstacademie bezoeken en spreken met alumni uit de regio die in Nederland hebben gestudeerd. Ook bezoekt ze de organisatie voor seksuele rechten CENESEX.

Geen antwoord

Op een vraag van de stichting Glasnost in Cuba of ook contacten zijn voorzien met de oppositie in Cuba, bleef het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het antwoord schuldig.
 
3. Cubanen en de dagelijkse strijd voor drinkwater
Geen regen betekent geen drinkwater. Op Cuba is het maar de vraag op welke dag je kunt douchen en of je de wc kunt doorspoelen. Door toenemende droogte en slecht onderhoud is de basisbehoefte van ieder mens een dagelijks gevecht.
 
Verouderd 
In Cuba is het heel gebruikelijk om natte straten aan te treffen, ook als het dagen niet heeft geregend. Het water in de straat komt uit verouderde poreuze waterleidingen, waaruit het water weglekt. Meer dan de helft van het drinkwater loopt eruit. Door gebrek aan materieel (op het communistische eiland is aan alles een gebrek) is er geen duurzame oplossing. De lekken worden provisorisch en tijdelijk gedicht.
 
Dagen en weken
De eigenaar van een paladar, een huiskamerrestaurantje, in Havana: “Het duurt dagen, soms wel weken voordat er iemand komt om het te maken. Vorige week nog boorde een man die hier bezig was met electriciteitskabels per ongeluk een gat in de waterleiding. Het water spoot eruit. Maar omdat het zolang duurt voordat er iemand komt kijken, hebben we het gat samen met buurtbewoners zelf maar dichtgegooid met zand om het water te stoppen.”
 
4. Laatste eer aan Fidel Castro in Dead Body
In Hong Kong bewijst de Chinese kunstenaar Shen Shaomin de laatste eer aan Fidel Castro, die 25 november 2016 overleed. Het dode lichaam van de voorbije leider ligt als een standbeeld op een met witte lakens bekleed bed. Fidel zelf draagt zijn olijfgroene legeruniform.

Shen Shaomin maakte eerder soortgelijke beelden van Lenin, Mao Zedong, Kim Il-Sung en Ho Chi Minh.

Relevant?
Shaomin die in Australië woont, zegt over de betekenis: ‘Op een moment dat de hele wereld mee wordt gesleurd in de maalstroom van een economische crisis en twijfels ontstaan over de diepste waarden van het kapitalisme, stelt dit werk ons de volgende vragen: zijn de ideeën en idealen van deze verdwenen socialistische leider nog steeds relevant? Zullen hun opvattingen, concepten en theorieën op zekere dag ons opnieuw tot nadenken stemmen?’

Direct gecremeerd
In werkelijkheid is het lichaam van Castro onmiddellijk na zijn dood gecremeerd en brachten de Cubanen de laatste eer aan een levensgrote foto van de leider. De urn met zijn as stond in een zaal van de Staatsraad en was slechts toegankelijk voor zijn familie en de politieke elite van het land. Uiteindelijk werd de as bijgezet op het kerkhof Santa Ifigenia in Santiago de Cuba. Er zijn geen foto’s, noch getuigen die zeggen dat zij de overleden Castro, in zijn bungalow in Punto Cero bij Havana hebben gezien. Ook Fidel’s zoon, Alex Castro, die de laatste jaren uitgroeide als de persoonlijke fotograaf van zijn vader, heeft zich daar tot nu toe niet over uitgelaten.
 
5. Alles in Cuba is symbolisch
 
'Dat gesleep met water, vernielt nog eens mijn rug'.
'Ga naar het ziekenhuis. Ik hoor dat de rekeningen die je daar krijgt louter symbolisch zijn'.
'Het probleem is dat de recepten die ze er uitschrijven ook symbolisch zijn'.
‘En het openbaar vervoer, om er te komen, dat is net zo symbolisch'.

Tekenaar Santana reageert op het bericht dat ziekenhuizen in Cuba voortaan symbolische rekeningen uitschrijven om het kostenbewustzijn van de patienten te vergroten.
Zie rubriek: Het laatste nieuws hieronder
 
6. Regime drukte 500 kilo aan voedsel achterover
Begin maart hebben de Cubaanse autoriteiten 500 kilo aan voedsel, eigendom van  de oppositiebeweging Patriottische Unie van Cuba / Unión Patriótica UNPACU), in Santiago en Palma Soriano in beslag genomen. Het voedsel was bedoeld voor actieve leden van UNPACU en voor behoeftige gezinnen.

De voorraad voedsel bestond uit 150 pond graan, 100 pond suiker, 20 pond poedermelk, 28 pond zout, 40 pond groente, 230 pond varkensvlees, 60 pond kip, 5 pond vis, 20 liter olie en 20 liter yoghurt. Ook werd een doos met video’s in beslag genomen.

Geheime dienst
Zeven woningen van activisten werden door de geheime dienst doorzocht en 17 activisten aangehouden. In de woningen werden mobieltjes, laptops, fototoestellen, twee draagbare radio’s, een printer, een elektrische schrijfmachine, harde schijven en 100 dvd’s  met informatie over de organisatie, door de geheime dienst meegenomen. Ook werden medicijnen met een waarde van 100.000 CUC weggenomen. Meer dan 100 medewerkers van de Cubaanse geheime dienst waren bij de operatie betrokken.

Bron

* Diario de Cuba, Cuba Verdad
 
7. Cubaanse-Amerikanen tegen censuur op Filmfestival New York 
Cubaanse-Amerikanen protesteren bij de leiding van het Havana Film Festival in New York tegen het verwijderen uit de competitie van de film Santa y Andrés. De film werd in Cuba al eerder verboden omdat de vervolging van homoseksuelen in de eerste jaren van de revolutie erin centraal staat. De maker van Santa y Andrés Carlos Lechuga heeft nu besloten de film volledig terug te trekken van het filmfestival in de VS.
 
De 77 ondertekenaars onder wie de acteur Andy García, de musicus Paquito de Rivera, de kunstenaar Tania Bruguera en de econoom-journalist Carlos Alberto Montaner, constateren in de petitie dat ‘het logisch is dat dergelijk gedrag in Cuba onze weerzin opwekt, maar het is nog minder te tolereren wanneer in de VS dergelijke autoritaire praktijken worden gepraktiseerd.’

Linken
 
8. Universele Verklaring Mensenrechten ‘vijandelijke propaganda'
Hoewel Cuba lid is van de VN-Mensenrechtenraad worden kennisname en verspreiding van de tekst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens gehinderd en vervolgd. Tijdens de grootschalige arrestaties in maart 2003, bekend als de Zwarte Lente, werden teksten van de verklaring in beslag genomen bij velen van de 75 activisten en onafhanklijke jouurnalisten, die toen werd opgepakt en gearresteerd. Een deel van hen werd veroordeeld tot straffen van 15 tot 20 jaar gevangenis. De tekst van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd als ‘vijandelijke propaganda’ omschreven.
 
Journaliste Marlene Azor Hernández zag hoe in januari 2016 pamfletten met de tekst van de verklaring werden verbrand tijdens een ‘haatbijeenkomst’ tegen de Damas de Blanco. Dominee en activist Mario Felix Lleonart meldde hoe 64 exemplaren van de verklaring in beslag werden genomen ‘als was het pornografie’. Hoewel elke regering de plicht heeft de teksten van VN-conventies onder de bevolking na ratificatie te verspreiden blijft de Cubanse regering in gebreke en onthoudt de bevolking essentiele informatie over hun rechten. Azor Hernández geeft een opsommming van de Conventies die Cuba ratificeerde:

– The Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, ratified in May 1995.

– The International Convention for the Protection of All Persons from Enforced Disappearance, ratified in February 2009.

– The Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, ratified in July 1980.

The International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination, ratified in February 1972.

– The Convention on the Rights of the Child, ratified in August 1991.

– The Convention on the Rights of Persons with Disabilities, ratified in September 2007.

– Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child regarding the Involvement of Children in Armed Conflict, ratified in September 2001.

– Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child regarding the sale of children, child prostitution and child pornography, ratified in September 2001.
 
Schending
Azor Hernández constateert dat de Cubaanse regering deze Conventies schendt door de teksten te verbergen voor discussie onder de bevolking. Een verbod op diskussie over mensenrechten in Cuba is een schending van de afspraken in VN-verband. 'Heeft het wel zin dat Cuba sinds 2006 deel uitmaakt van de VN-Mensenrechtenraad?', vraagt de journaliste zich af.
 
Link
*
Website Hoge Commissaris van de Mensenrechten, Cubaanse sectie
 
9. Culturele Agenda
* Concert: Daymé Arocena: 5 april in Borgerhout
De jonge zangeres, componiste en koordirigente Daymé Arocena wordt omschreven als de nieuwe stem van Cuba. Enerzijds omdat haar muziek gegrond is in de klassieke ritmes van Cuba, anderzijds evenzeer omdat ook de buitenwereld present is in haar muziek. Zij streeft naar een samenhangende mix van de verschillende muzikale dialecten van Cuba in dialoog met de invloeden die zij op haar reizen oppikte. Ze maakt eigenwijze verfrissende soul/jazz met Cubaanse ritmes en spirituele invloeden. De wereldberoemde en toonaangevende BBC-dj Gilles Peterson ontdekte haar en tekende Daymé voor zijn label Brownswood Recordings, waar in 2015 haar debuutalbum Nueva Era uitkwam. In De Roma stelt zij haar ambitieuze tweede langspeelplaat Cubafonía (Brownswood Recordings) voor. Dit is muzikaal erfgoed voor de hedendaagse wereldburger om duimen en vingers bij af te likken
- Datum: 05/04/2017, 20.30 uur:
- Plaats: De Roma, Turnhoutsebaan 329, Borgerhout (België)
 
* Foto's Cuba in Singer Laren: t/m 14-5-2017
Onder de titel Xteriors toont Singer Laren van 18 januari t/m 14 mei een overzicht van het werk van een van de meest succesvolle fotografen van Nederland: Desirée Dolron (Haarlem, 1963).
Onderdeel van haar werk zijn foto's gemaakt in Cuba.
Daar maakte Dolron Te dí todos mis suenos (Ik gaf je al mijn dromen) (2002-2003). Het zijn interieurs, portretten en landschappen die een bijzonder, soms beklemmend sfeerbeeld van het leven op Cuba weergeven.
- Plaats: Singer Museum, Oude Drift 1, Laren (NH)
- Data: 18/01 t/m 14/05 2017, di t/m zo van 11.00 – 17.00 uur
- Entree:  € 15,- ; Museumkaart/ BankGiro Loterij VIP-kaart gratis + € 3,- toeslag
- Meer informatie: Singer Laren
 
10. Het laatste nieuws
* Groeiend tekort aan frisdranken (deel 2)
De tekorten aan frisdrank en de falende bevoorrading van bedrijven zijn een vruchtbare voedingsbodem voor boeven, speculanten en tussenhandelaars. Clandestiene fabrieken waar bier en frisdrank worden gebotteld, zijn een onderdeel van het landschap geworden, samen met die bedrijfjes waar valse rum en sigaren worden gefabriceerd. Lees verder

* Ziekenhuispatiënten krijgen fictieve rekeningen
Ziekenhuispatiënten in Cuba zullen na een behandeling voortaan een symbolische factuur krijgen. Het is onderdeel van een campagne die het Ministerie van Gezondheid is begonnen, ondermeer als reactie op de groeiende kritiek onder de Cubaanse burgers over de kwaliteit van de gezondheidszorg. Lees verder
 
* Cubanen 1 jaar na Obama’s bezoek ontgoocheld
Vorig jaar 20 maart begon Barack Obama zijn historische bezoek aan Cuba. De verwachtingen bij veel betrokkenen waren hoog gespannen. Een jaar later maken Cubanen de balans op over wat er gebeurd is en vooral wat niet gebeurde. Ook de mensenrechtenactivisten met wie Obama tijdens zijn bezoek aan Cuba achter gesloten deuren sprak, geven hun mening een jaar na Obama's bezoek. Lees verder: Deel 1 en Deel 2
 
* Prominente Afro-Cubaanse priester ‘Enriquito’ overleden
Woensdag jongstleden is de vooraanstaande Afrocubaanse priester Enrique Hernández Armenteros, beter bekend als Enriquito of Tata Nganga op 99-jarige leeftijd in Guanabacoa bij Havana overleden.
Enriquito was praktiserend priester of babalawo van vier van oorsprong Afrikaanse riten. De belangrijkste is Palo Monte, afkomstig uit Congo. Hij was ook lid van het geheime religieuze en mannengenootschap Abakuá of Ñañiguismo, zoals dat in Cuba bekend staat. Lees verder