Nieuwsbrief nr. 56 - Juli-Augustus 2014
 
Beste ,
 
Alweer de laatste editie voor de zomervakantie. De tijd vliegt en hoe dat komt ga ik uitvinden in de vakantie. Want in de rugzak gaat een boek mee met de titel 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Je hoort het van mij zodra ik het uit heb.
We maken de nieuwsbrief niet langer dan nodig is. Zo vlak voor de vakantie is er werk en leesvoer te over voor iedereen. 
 
Een heerlijke zomer gewenst en tot in september!
 
Wat was - Wat is - Wat komt

De afgelopen tijd heeft Praktijk 'Op een Blaadje' tal van activiteiten gehouden. Zo waren wij op een trouwerij aanwezig met wildpluk en proeverijen. Met mooi weer en geïnteresseerde gasten. 
Voor het Instituut Voor Natuurstudie (IVN) was er een excursie in een kruidenrijk gebied waarbij we keken welke kruiden je kunt eten en wat het doet voor je gezondheid. De aanloop was zo groot, bijna veertig mensen, dat we de groep in tweeën deelden. Ook nu weer mooi weer en een 'veldproeverij' na afloop. Met vlierbloesemsiroop, een pesto van allerlei bladkruiden en een soepje met brandnetel en weegbree. 
Verder een rondleiding op een privé landgoed waar in de herfst heelveel bramen te plukken zijn.
De komende tijd staan er nog wat besloten proeverijen op het programma waarbij we eindigen bij de vuurplaats. In september zijn er weer supermarktservivals en wildpluks, moestuinuitleg en jaarrond smullen van eigen grond.
Jij kunt ook je eigen programma samenstellen. In overleg en rekening houdend met je wensen. Of je nu alleen komt of met 10 personen, er is altijd een programma dat past.
 
Foto: Ruud Snijders
   
  Walnotenboom
   
  Heb je een walnotenboom in de tuin of kun je aan rauwe noten komen (die kun je nu plukken zonder aantasting van de boom) dan kun je dit recept maken dat ik kreeg van een Hongaarse vriendin.
  Het is een Hongaars recept. De noten op de foto zijn in 2006 fles achter glas gegaan en heb ik mogen proeven. Het vruchtvlees smaakt heerlijk zacht, zoet en fris. Dat laatste komt door de citroen die eraan is toegevoegd. Gebruik hiervoor biologische citroenen. 
   
   
  Een culinaire decoratie op ijs en toetjes, maar naast vlees kan het ook gegeven worden.
   
  Het recept:
   
  Gebruik dunnen handschoenen, je handen worden anders heel erg bruin. De groene noten met een dunne breinaald doorsteken. Niet insteken, maar doorsteken. In koud water laten wellen in een glazen pot. Gebruik geen plastic of metaal. Veertien dagen lang, elke dag het water vervangen door vers koud water. Uiteindelijk worden de noten zwart van kleur. Dit is normaal.
   
  De 15e dag de noten 15 minuten lang koken. De noten met een schuimspaan uit het water halen, af laten koelen en het gewicht meten op een weegschaal.  
  In een pan siroop maken. De pan moet zo groot zijn, dat de noten in 2 rijen op elkaar passen. Doe evenveel suiker bij als het gewicht van de noten.
   
  Bij 1 kg suiker reken je 80 cl water en 1 citroen. Gebruik hiervoor biologische citroen. De citroen in schijfjes snijden. Acht kruidnagels en 4 kaneelstokjes toevoegen. Goed laten koken en vervolgens de noten bijvoegen. Dit gezamenlijk nog eens 15 min. lang koken. Dan laten afkoelen.
   
  De 16e dag de noten weer 15 min. lang laten koken. Als het waterniveau daalt, voeg dan nog eens 10 cl water met 150 gr suiker bij. De noten moeten onder water blijven, maximaal in twee rijen op elkaar.
   
  De 17e dag herhaal je de 16e dag. Daarna haal je de noten eruit, leg ze in glazen potten met draaideksel. De siroop doorzeven en op de noten gieten. De citroen eruit halen en tussen de noten leggen. Die zijn ook heel lekker!
   
  Alle potten in een grote pot zetten, met doeken ertussen in. Dan heet water opgieten, tot de rand van de potten. Op heel laag vuur 20 min. lang laten steriliseren.
   
  Het is een bewerkelijk recept, vooral als je het voor de eerste keer leest. In de praktijk valt het werk wel mee. Het is een heel leuk proces met een heerlijk eindresultaat!
   
  Laat me weten als je het gemaakt hebt  en hoe je het vindt.
    
   Tuin op grote hoogte
   'bloemencorso'
    
   Esmé Stuart

   Er is meer leven op ons balkon dan we wisten. Tijdens de voetbalwedstrijd Nederland tegen Australië 
   loopt er een muis over het balkon. Zou dat de knager zijn geweest die van de snijbietblaadjes heeft 
   gegeten...?
   Naast fauna doet ook de flora het op ons balkon erg goed. Er zijn vier nieuwe logees bijgekomen; twee slaplanten en twee tomatenplantjes die met een omweg via Den Haag vanuit Haarlem naar ons balkon zijn verkast. 
   Deze maand ook de eerste oogst! Wat zal ik er eens van maken....? Wat het geworden is zie je 
   volgende maand.
   Bijna alle planten op het balkon staan nu in bloei. Wie van alle bloemen op de foto raadt wat voor 
   plant het is wint aan het eind van de zomer een pompoen. En daarmee heb ik er al eentje verklapt!
     
    Zin in leesvoer ..
     
    Als je klaar bent met het lezen van de ingrediënten van deze vegetarische cordon bleu heb je gegeten en gedronken! En dit product heeft een keurmerk hè!
     
      
     Wist jij dit?
      
     Varkens liggen nog maar al te vaak vast op een manier die jij en ik geen dag volhouden. Moet je je eens indenken dat je niet aan je eigen oor kan krabben. Ik weet er niet genoeg van dus help me uit de droom en zeg me dat dit niet waar is! We doen hier aan mee als we voor de kiloknaller gaan of geen faire prijs betalen willen.
      
       
      Uit de tuin van Truus

      Het is nu 3 jaar geleden dat we besloten om het zwembad in onze achtertuin af te breken en er een moestuin van te maken. Ik maakte een leuk plan aan de hand van een aantal wensen. In de moestuin wilde ik wat kruisbessenstruiken. Kruisbes is een ondergewaardeerde bessensoort, die bijna nergens meer te koop is. Dus 'moet' je hem zelf in de tuin zetten. Je kunt hiervan namelijk overheerlijke jams maken. Verder wilde ik zwarte bes, rode en witte aalbes, framboos en braam. De frambozen en de 
      bramen groeien langs draden die bevestigd zijn aan stevige palen. De struiken heb ik zodanig geplant dat het er ook leuk uitziet. 
      Een klein gedeelte van de moestuin wilde ik inrichten als groentetuin. Daarvoor kocht ik 3 vierkante meterbakken. Het idee van de drie bakken is dat je drie groepen groenten hebt die ieder een andere bemesting nodig hebben. Zo kun je ieder jaar een bak opschuiven met de groenten. De zgn. wisselteelt. Dit heeft als voordeel dat je de grond niet uitput en daardoor je teelt ongevoeliger is voor ziekten en plagen.


      In bak nummer 1 staan worteltjes, vier soorten bietjes (witte, gele, rode en rood-wit 
      gestreepte), pastinaak en snijbiet. Deze bak is niet bemest.
      In bak nummer 2 staan de koolsoorten. Koolrabi, stengelbroccoli of bimi, paksoi en shanghai paksoi (kleine soort). Ook heb ik hierin wat Aziatische koolsoorten gezaaid, maar dat was geen groot succes. Ze zijn heel snel doorgeschoten. Deze groentesoorten hebben het meeste mest nodig.
      In bak nummer 3 staan sperzieboontjes, venkel, pluksla, rucola, peterselie, basilicum en mini bindsla. Deze bak heeft een klein beetje mest gehad. Tussen de bakken en tussen de bessenstruiken liggen houten tegels op antiworteldoek. Dat ziet er mooi uit, je krijgt geen modderschoenen, je trapt nergens op en je staat stevig.
      Op de lege plekken tussen de struiken staan nu wat kroppen sla, tomaten en knolselderie.
      Het is een feestje om in de zomer je eigen groenten te kweken. Je loopt  ́s middags de tuin in en kijkt wat er geoogst moet worden. Dan pas besluit wat je gaat koken.

      De bessenstruiken bemest ik in het voorjaar met gedroogde koeienmest en de bakken bemest ik met biologische mest speciaal voor groenten. Van de zaden koop ik zoveel mogelijk de biologische variant.
       
      Drinkontbijt
       
      Deze wilde ik je niet onthouden. Heb ik het altijd verkeerd begrepen. Ben ik daarom zo moe na mijn drinkontbijt? ...
        
       Agenda
        
       Supermarktservival
       Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In ca. twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en kijken we welke keuzes we gewoonlijk maken. We staan stil bij welke weg je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Op aanvraag te houden in elke supermarkt naar keuze. Prijs en data op aanvraag. 
        
        
       Inloopspreekuur en Bodyscan
       Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!
       Op dinsdagen tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
       Tot snel!
        
       Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
       In de maand september geef ik, voor wie dat wil, elke zaterdag tussen 11-15 uur informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin op miniformaat. Dus je hoeft hiervoor geen lap tuin te hebben. Een paar stoeptegels verwijderen of een hoekje van het balkon vrijmaken is al voldoende.
       Je bent welkom in Sint Odiliënberg tussen 11-15 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 7,50.
        
       Plukken, proeven en proosten
       Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door wildplukexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur.
       Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2 uur durende kruidenwandeling vooraf. Data op afspraak.
        
        
        
        
        
       Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
        
       Copyright

       Niets van deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
        
       Praktijk aan huis:
       Reutjesweg 35
       6077 NA Sint Odiliënberg
        
       Gezondheidscentrum:
       Agricolastraat 73
       6131 JW Sittard
        
       0475-527561 / 06-46022065