Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Zomer op de Citadel  ☀️

Donderdag 20 juni vond de zomerzonnewende plaats, de langste dag op het noordelijk halfrond. Vanaf nu worden de dagen weer korter. Hoewel de zomerse temperaturen de afgelopen weken achterwege zijn gebleven, is de zomer op onze Citadel nu toch écht begonnen. Want deze unieke, historische plek is binnenkort hét decor voor een reeks intieme zomerconcerten, de TUINSESSIES. Theater aan de Parade en Willem Twee muziek en beeldende kunst organiseren in onze Citadeltuin negen zomerconcerten. Strijk tijdens de zomerse weekenddagen hier neer om te genieten van livemuziek in de openlucht. Dit klinkt toch als muziek in de oren? Kijk daarom snel naar het programma en zorg dat je er bij bent.
 
Onder welk regiment viel de compagnie van kapitein Severijn Paludan? Wie was in 1692 gouverneur van Willemstad, of wachtmeester in Klundert? En in 1710, en in 1770? We hebben nu een index bij de Staten van Oorlog, die je hulp biedt bij het terugvinden van militairen die in het leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hebben gediend. Hoe mooi is dat? Dit en nog veel meer nieuws in deze nieuwsbrief! 
 
Margot America, redactie
 

Op zoek naar Staatse militairen? Zoek in meer dan 400.000 inschrijvingen uit de Staten van Oorlog (1595-1795) 

Sinds kort staat een index bij de Staten van Oorlog op onze website. Je vindt er niet alleen Brabantse personen en plaatsen, maar ook wie in 1761 bijvoorbeeld commies op de Ommerschans was, ammunitiemeester in Utrecht, of boomsluiter in Delfzijl.  

Nieuwe bronnen mei online

Indexen zijn een geweldige hulp voor onderzoekers. Dat bleek maar weer eens op de publieksdag over oorlogsboeven die op 24 mei plaatsvond in de Citadel. Zo kun je bijvoorbeeld criminele voorouders gemakkelijk vinden dankzij het feit dat onder meer veel gevangenisregisters en strafvonnissen op naam doorzoekbaar zijn op onze website. En er komen dagelijks nieuwe indexen bij! 
"Live horen hoe een pornoshop in het centrum van Den Bosch wordt gekraakt? Of hoe vrouwen in het vredeskamp in Volkel zó hard zingen dat de politie er niet boven uitkomt? Dit soort fragmenten hoorde je in de jaren tachtig op Vrouwenradio; radio gemaakt door en voor feministische vrouwen. Samen met onderzoeker Elisa Hendriks ga ik terug naar de plek waar deze radio zijn oorsprong vond, in het krakersbolwerk de Paap in Den Bosch. En spreken we met de radiomakers van toen: brandt het idealistische vlammetje nog net als toen?"   
 
Marilou Nillesen, podcastmaker Het geheugen van Brabant 

Historische films Oss nu te zien op BrabantinBeelden

Het net verhuisde Stadsarchief Oss heeft zijn filmcollectie onder gebracht bij BrabantinBeelden, het foto- en filmgeheugen van Brabant. Vanaf nu zijn daardoor nog meer films uit Oss en omgeving online te bewonderen. Bijzonder is de film over de bevrijding van Oss van september 1944 van een onbekende filmmaker.

Directeur Jan Kriek neemt afscheid van het BHIC

Zijn eerste daad als kersverse directeur van het BHIC, vier jaar geleden? Jan Kriek hoeft er niet lang over na te denken. “Ja, dat was het sluiten van de Citadel. Corona klopte op de deur, de wereld stond op z’n kop. Maar tekenend voor het BHIC was dat er onmiddellijk werd gekeken: oké, veel kan er niet maar wat kan er nog wél? Ik zag meteen hoe veerkrachtig deze club is. Die houding sprak me enorm aan.” 

Beste verhalen deze maand

“Die duivelse Spinola!” gromt Frederik Hendrik. Het is augustus 1624. Zojuist is een ijlbode komen melden dat de Spaanse opperbevelhebber Ambrogio Spinola met 18.000 man het beleg heeft geslagen om de vestingstad Breda. Dé Nassaustad verliezen? Dat nooit! (Bijdrage: Jan L.G. van Oudheusden) 
Jan Bax mocht met zijn 1.59 meter dan niet groot zijn, hij was niet bang uitgevallen. Je kon de jongeman uit Oeffelt beter maar te vriend houden. Net als zijn neef Antoon, die sloeg er snel op los en schepte er een genoegen in om een ander te sarren. (Bijdrage: Geurt Franzen) 
Dochter van een Poolse moeder en een Noorse vader, geboren in Amsterdam en gestorven in Den Haag: wat heeft dat met Noord-Brabant te maken, zou je zeggen? Nou, meer dan je denkt. (Bijdrage: Rien Wols)  
Vanaf de troonsaanvaarding door Willem II leek het Den Haag verstandig een charme-offensief voor het Huis van Oranje te starten. Dat bleek vooral belangrijk te zijn in Brabant. (Bijdrage: Gerard Strijards) 

Historisch wist-je-datje

Brabant hofleverancier betaald voetbal ⚽️

De groepsfase van het EK is alweer een tijdje bezig. Maar eigenlijk wil iedereen maar één ding weten: mogen we onze oranje outfit nog even aanhouden of moeten we deze kleding weer snel opbergen in de kast?
 
Voetbal is een populaire sport die door velen wordt beoefend, maar waar nog veel meer mensen naar kijken, over lezen en praten. 
 
Wist je dat Noord-Brabant (nog steeds) dé voetbalprovincie van Nederland is met de meeste professionele clubs? In november 1954 ging in Nederland het betaald voetbal van start met maar liefst 56 clubs. Acht teams kwamen uit Noord-Brabant. In 1955 kwamen er daar nog zeven bij en speelden er in totaal dus veertien Brabantse clubs betaald. Dit is geen rekenfoutje: Brabantia ging in 1954 met twéé betaalde elftallen van start! Cocu, Van Hooijdonk, Van Nistelrooij, maar ook Gillhaus en Rijvers; zomaar een paar Brabantse voetbaliconen die geschitterd hebben in het Nederlands Elftal.
 
Iedereen kent de Oranje-internationals Virgil van Dijk en Arnaut Danjuma, maar wist je dat je in alle uithoeken van de wereld voetballers met Brabantse roots kunt bewonderen? 
 
Foto: Selectie PSV op het balkon van 't Silveren Seepaerd na het behalen van de landstitel, 9 juni 1963. Foto: Frans J. van Mierlo, collectie RHCE 

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Foto's & films
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven