Nieuwsbrief augustus 2015
Staart- en maneneczeem
Mugjes
De Culicoïdes mugjes, ook wel beter bekend als de knut, kunnen vervelende klachten veroorzaken bij paarden.
Paarden met staart- en maneneczeem zijn allergisch voor het speeksel van dit mugje, waardoor ze na een steek erg veel jeuk krijgen.
Staart- en maneneczeem uit zich, zoals de naam al zegt, voornamelijk in de staart en manen. Het kan echter ook op andere plaatsen voorkomen, zoals onder de buik en op het hoofd.
De mugjes komen voornamelijk voor in water- en bosrijke gebieden vanaf april/mei. Ze zijn het meest actief in een vochtige warmte, als het halfdonker is en windluw.
 
Erfelijkheid
Naast omgevingsfactoren speelt erfelijkheid een rol.
Bepaalde rassen zijn aanzienlijk gevoeliger voor staart- en maneneczeem, met name de koudbloedrassen zoals Friezen, Fjorden, IJslanders en Tinkers.
Echter kan het bij ieder ras, elk geslacht en op elke leeftijd voorkomen.
 
Insulineresistentie
Ook wordt insulineresistentie in verband gebracht met het ontstaan van staart- en maneneczeem.
Te veel vetopslag geeft een verhoogde macrofagenactiviteit met ontstekingsbevorderende stoffen (LGI). Macrofaag is een grote mononucleaire cel die in staat is resten van dode of beschadigde lichaamseigen cellen, te veranderen in intercellulair materiaal, lichaamsvreemde cellen.
Eczeem is een verhoogde macrofagenactiviteit in de huid. Ook staart- en maneneczeem is zo’n LGI. De staartaanzet en manen zijn juist die locaties bij het paard met de grootste hoeveelheid vet. Bij LGI is het immuunsysteem verzwakt, waardoor o.a. het Culicoïdesmugje meer kans heeft om schade aan te richten. Hierdoor wordt een ontstekingsreactie in stand gehouden. Vetweefsel is bovendien een opslagplaats van afvalstoffen en toxinen. Deze geven jeuk (schuren). Er ontstaat meer schade, dus meer ontsteking en een vicieuze cirkel ontstaat.
 
Aanpak
Management en voeding spelen een grote rol bij de aanpak van staart- en maneneczeem.
De mugjes zijn het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang. Het is dus verstandig paarden op tijd op stal te zetten. De mugjes kunnen niet zo goed vliegen waardoor er in windrijke gebieden, zoals de polder en de kust, vaak minder klachten zijn. Verder zijn er natuurlijk diverse dekens te koop die uw paard kunnen beschermen tegen de mugjes.
Het is raadzaam om paarden sober en uitgebalanceerd te voeren, om afvalstoffen in het lichaam zoveel mogelijk te voorkomen.
 
Zoals bij veel klachten is het voorkomen beter dan het genezen. Als u weet dat uw paard gevoelig is voor staart- en maneneczeem begin dan tijdig met de aanpak hiervan.
De mugjes worden vanaf april/mei actief, begin daarom al in februari/maart met uw behandelplan.
 
Opgehoopte afvalstoffen belasten het immuunsysteem van het paard en hierdoor worden ze vatbaarder voor allergieën en eczeem.
Begin daarom vroeg in het voorjaar met het opschonen van het lichaam d.m.v. een drainagekuur.
Verder zijn er meerdere middelen verkrijgbaar voor het desensibiliseren, de jeuk, eczeem en zwelling.
Het van belang om uw paard goed op gewicht te houden en eventuele insuline resistentie aan te pakken.
 
Hét wondermiddel tegen staart- en maneneczeem bestaat helaas nog niet.
Wil de behandeling echt succesvol zijn moeten de verschillende factoren die invloed hebben op het ontstaan van staart- en maneneczeem worden aangepakt.
 
Wilt u meer informatie over een behandelplan of de in te zetten middelen, neem dan contact op met onze praktijk.
 
  
Zwemplezier!
 

De meeste honden vinden het heerlijk om te zwemmen, en zeker in de zomer is dit een aangename verkoeling.
Er zijn echter een aantal dingen waar u rekening mee moet houden als u uw hond ergens laat zwemmen.
 
In de zomer is er een verhoogd risico op blauwalg. Blauwalg wordt veroorzaakt door de Cyanobacterie en is giftig. De bacterie zorgt ervoor dat het water troebel wordt en gaat stinken. De blauwalg gedijt het beste in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius en kan voorkomen in sloten, zwemwateren (zoet en zout), maar ook in drinkbakken.
Honden kunnen blauwalgen binnen krijgen door zwemmen, spelen of drinken van water. Ook het schoonlikken van de vacht na het zwemmen kan een risico geven.
Na het binnenkrijgen van blauwalg kan de hond (maar ook andere huisdieren) misselijk worden, gaan braken, dunne ontlasting krijgen en algeheel verzwakken. In ernstige gevallen kunnen zich zenuwverschijnselen voordoen zoals trillen en stuiptrekken. Daarna kunnen er ademhalingsproblemen en zelfs verlammingen optreden. Dit kan zo ver gaan dat honden er aan overlijden. Een klein beetje blauwalg kan binnen een paar uur al dodelijk zijn voor een hond!
De meeste zwemgebieden in Nederland worden regelmatig gecontroleerd, maar veel honden zwemmen buiten deze gebieden.
Als uw hond na het zwemmen klachten krijgt, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.
 
De ziekte van Weil is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Leptospira interrogans. De ziekte van Weil wordt ook wel de rattenziekte genoemd, omdat de belangrijkste verspreider de bruine rat is. Ook geïnfecteerde honden scheiden via de urine leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren.
Via wondjes of de slijmvliezen kunnen leptospiren vanuit de leefomgeving het lichaam van de hond binnen dringen.
In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziektesymptomen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het ziektebeeld kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen ontwikkelt.
 
De entingen ontwikkelen zich steeds verder en op dit moment is er net een nieuw vaccin op de markt. Deze beschermt tegen meer varianten dan de eerdere entingen. Om optimaal beschermt te zijn moet de hond de eerste keer een booster krijgen. Dit houdt in dat er na de eerste enting binnen 3 weken nogmaals geënt moet worden. Hierna is een jaarlijkse herhaling van de enting voldoende.
Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop.
 
Voor meer informatie kunt u uiteraard contact opnemen met de praktijk.
 
Nieuw - Prolotherapie
Den Hoek introduceert een nieuwe therapie, Prolotherapie, voor paarden en kleine huisdieren.
Met genoegen kunnen wij onze klanten mededelen dat de dierenartsen van Den Hoek een nieuwe therapie, genaamd Prolotherapie, kunnen toepassen. Prolotherapie bevordert het herstel van acute en chronische problemen in bijvoorbeeld spieren en pezen.
 
Prolotherapie stimuleert de regeneratie van verzwakt bindweefsel, gewrichtsbanden en pezen op de beschadigde plekken en vermindert pijn aan spieren en gewrichten.
 
Bij Prolotherapie worden bepaalde oplossingen ingespoten op plekken die beschadigd zijn door letsel, trauma of overbelasting. De oplossing wordt specifiek samengesteld op basis van de weefselschade van het individu en bevat combinaties van zuivere natuurproducten die de groeifactoren op de beschadigde plekken stimuleren. De uiterst milde, natuurlijke ontsteking die aldus ontstaat zal het beschadigde weefsel prikkelen tot herstel, pees en bindweefsel dikker, sterker en stabieler maken en daardoor de plaatselijke en dieper gelegen belasting verminderen.
 
Prolotherapie bestaat in eerste instantie uit 4 behandelingen om de 2 weken. Daarna volgt een evaluatie en zullen de behandelingen op steeds langere termijn plaatsvinden tot slechts eens in de paar jaar of helemaal niet meer. Prolotherapie kan daarom een goed alternatief bieden voor ingrijpende en dure operaties en/of gecombineerd worden met andere beschikbare therapieën zoals acupunctuur, neuraal therapie, chiropractie of osteopathie.
 
Prolotherapie is voor het eerst toegepast aan het eind van de 19e eeuw en werd daarna verder ontwikkeld door de Amerikaanse huisartsen Dr. G.S. Kackett en Dr. Gustav Hemwall. De laatste heeft meer dan 10.000 gevallen beschreven met een succes percentage van 75%-90%.
Sindsdien hebben veel dierenartsen de positieve resultaten van deze methode bewezen.
 
Wanneer?
Prolotherapie kan bij dieren behulpzaam zijn bij artrose en in veel voorkomende acute en chronische blessures, zoals bijvoorbeeld:
 
  • chronische pijn in bindweefsel of pezen als gevolg van verstuiking of overbelasting.
  • chronische pijn als gevolg van regelmatige bewegingsbelemmeringen, vooral in de hals/nek, borst, lenden en lumbosacrale gebieden. Cervicobrachiaal pijnsyndroom, schouder en nekpijn, lendeninstabiliteit, lumbale spondylose, blessures in het SI gebied, wobbler syndroom. 
  • artrose en artritis van de perifere gewrichten, spondylose op alle plaatsen van de rugwervels,  zwakke kruisbanden, kniebandletsel, afgescheurde kniebanden.
  • intolerantie voor steroïde en non-steroïde medicijnen en wanneer patiënten niet opknappen na operaties, steroïde injecties, fysiotherapie, chiropraktische en ostheopatische behandelingen of wanneer deze therapieën niet wenselijk zijn.  
Heeft deze therapievorm uw interesse gewekt en zou u hier meer over willen weten? Neem dan contact op met een van onze dierenartsen.
Hoera, een zoon!
 
 
Op 26 juni is onze dierenarts Margot Kempenaars bevallen van een prachtige zoon genaamd Jens.
Moeder en zoon maken het gelukkig goed.
Bij deze wensen wij hen nogmaals heel veel geluk toe!
 
Vlo en Teek spray

Hét natuurlijke middel tegen vlooien en teken.
 
Na een aantal jaren ontwikkelen heeft Den Hoek een middel samengesteld, dat bestaat uit natuurlijke ingrediënten en ook nog goed werkzaam is bij paarden, honden & katten. 
 
"Vlo en Teek spray" is te verkrijgen in onze webshop.
 
 
 
Vlo en Teek spray 100ml
€29,95

Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar onze Webshop
 
Aanbiedingen!
 
 

PUUR SME Lotion
Bij schuren. Voor staart- en manen en buik.
 
 
 
PUUR SME Lotion 500ml
 
van €30,55 voor €26,50
 
 

 
 
 PUUR Allergie
Inwendig product ter verzorging en verzachting van de gevoelige huid bij insectenbeten.
 
PUUR Allergie 100ml.
 
van €21,95 voor €18,95
 
 
Deze aanbiedingen zijn geldig tm 30 september 2015

 
Vakantie

 
De vakantieperiode is aangebroken en dus zullen niet alle artsen constant aanwezig zijn. Hieronder een overzicht van de geplande vakanties zodat u op de hoogte bent van de afwezigheid van uw arts.
 
 
Eric Laarakker
  • Week 33 & 34
    (10 augustus tm 21 augustus)

Annika ten Napel
  • Week 31 & 32
    (27 juli tm 10 augustus)
 
Michelle Sliedrecht
  • Week 33, 34 & 35
    (10 augustus tm 28 augustus)

Elske Buijs
  • Week 31,32,33 & 34
    (27 juli tm 20 augustus)
 
 
NB: Natuurlijk kunt u bij ons altijd terecht met vragen over uw dier of over uzelf.
Is uw behandelend arts op vakantie, dan staat een van de andere artsen u graag te woord.
 
Wat neemt u mee?
 
De zomervakantie is in volle gang. Vele zijn druk met het inpakken van hun koffers. En wanneer het geliefde huisdier ook meegaat op vakantie, moeten ook daarvoor spullen ingepakt worden.
Bij deze enkele tips van ons:
  • K9 diervoeding.
    Wanneer uw hond thuis vers vlees te eten krijgt, kan dit voer de oplossing zijn tijdens de vakantie. Vers vlees meenemen is voor velen erg lastig en daarom willen wij u graag attenderen op het gevriesdroogd vlees van K9.
    Wilt u meer weten over K9 diervoeding klik dan hier 
  • Den Hoek's Vlo en teek spray.
    Het natuurlijke middel tegen vlooien en teken.
    Helaas zijn het vaak tekenrijke gebieden waar we met ons huisdier naartoe gaan. Wees hierop goed voorbereid en zorg dat u een anti teek middel bij u heeft om de kans op besmetting met de ziekte van Lyme zoveel mogelijk te beperken.
    Voor meer informatie of aanschaf klik hier
  • PUUR Reis. Is reizen voor uw dier ook geen pretje? Gebruik dan het middel PUUR reis; bij onrust en overgeven gedurende het reizen met auto, boot of vliegtuig.
  • Phytonics All sept spray, voor de uitwendige verzorging van de huid. Een goede aanvulling voor uw EHBO koffer. Klik hier voor meer informatie.
  • Traumeel. Hét middel dat onmisbaar is in uw EHBO koffer. In te zetten bij o.a. kneuzingen, verstuikingen en spierpijn. Dit middel is in meerdere vormen verkrijgbaar. In onze webshop vindt u zowel de gel voor uitwendig gebruik, als de druppels voor inwendig gebruik.
Wij wensen u een prettige vakantie!
Holistische praktijk voor dieren Den Hoek, Bisschopsweg 2, 3732HW de Bilt  www.holistischdierenarts.nl