'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief nr. 28 - Januari 2012
 
Beste , 
 
Een nieuw begin van het jaar, altijd even een mooi moment om bij stil te staan, terug te blikken op wat je wilt afleggen of juist wilt meenemen het nieuwe jaar in. En dan zijn er nog de goede voornemens, die door velen worden weggehoond terwijl het merendeel van de mensen ze (stiekem) toch heeft. 
In deze nieuwsbrief daarom toch maar iets voor de sprankelende levenskunst van lekker eten en toch slank blijven en een checklist met een knipoog.
 
Op het voornemen om in maart lezingen te houden over de Romeinse levenswijze en hun eetgewoonten zijn al veel leuke reacties gekomen, wordt vervolgd.
 
Voor wie de nieuwsbrief al langer leest weet dat de maankalender daarin regelmatig wordt geciteerd. Volgens de kalender gaan we in 2012 anders denken, maken we ons los van beperkende regels, worden bestaande structuren afgebroken en zijn deze aan vervanging toe.
 
Het kan zijn dat je de nieuwsbrief deels in een vreemde opmaak krijgt te zien. Na veel gepuzzel is het me niet gelukt deze eigenwijsheid der techniek recht te breien. Volgende maand beter.
 
Beeldentuin Cuijk
 
Quizvraag 
 
Wat doet lachen voor je gezondheid.
Bedenk twee invloeden.

Het antwoord vind je onderaan de nieuwsbrief.
 
  
   
 
Lekker eten, genieten van je eten en toch slank blijven  is het levensmotto van Mireille Guiliano. Zij schreef een bestseller 'Waarom Franse vrouwen niet dik worden' waarop nu een vervolg is uitgegeven. Een kookboek voor het goede leven met recepten die de hoeksteen van haar filosofie vormen.
Ze groeide op in de Elzas na de Tweede Wereldoorlog, werd omringd door het goede leven, leerde wat lekker eten was en de fijne kneepjes van het ultieme genieten à la française. Zij leidde jarenlang het bekende champagnehuis Veuve Clicquot in de VS waar ze eerder was en waar haar verhaal begon. Ze studeerde in Boston in haar jonge jaren en kwam terug naar Frankrijk met een enorme gewichtstoename, tot afgrijzen van haar vader die hulp zocht bij de huisarts van de familie. Sindsdien wordt deze huisarts 'Dr. Miracle' genoemd.
Zelf ook genietend van mooi opgemaakte borden wist deze dokter Mireille's gewicht terug te brengen onder invloed van gezonde, lekkere Franse maaltijden. Zijn magische preisoep bleek effectief voor de eerste kilo's. Prei heeft een licht vochtafdrijvend effect. De belangrijkste les van de dokter was: sla geen maaltijden over, kies voor verse ingrediënten, geniet van de kleine dingen.

Hollywood lonkt want de rechten voor haar boek zijn opgekocht om er een romantische komedie van te maken, in de voetsporen van Julie And Julia. Kunnen we allemaal in de bioscoop met een zak popcorn de kunst gaan afkijken.

Meer informatie: www.mireilleguiliano.com
 
Magische Preisoep
 • 1 kilo prei
 • een grote pan om ze onder water te zetten
Bereidingswijze:
Maak de preien schoon en was ze grondig. Snijd het groene gedeelte af, je gebruikt alleen de witte en de lichtgroene delen (houd de groene stukken apart voor soepbouillon).
Doe de preien in een grote pan en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat ze zonder deksel 20-30 minuten op zacht vuur koken. Leg de preien op een schaal en houd het kookvocht apart.
Gebruik:
Elke 2 tot 3 uur drink je wat groentenat. Neem voor de maaltijden of wanneer je honger hebt wat van de preien zelf. Besprenkel ze met een paar druppels olijfolie en wat citroensap, zout en peper.
       
 
 Checklist
  

 • Dag zonder teevee  
 • Ren naar de bakker
 • Ga op de fiets naar je werk
 • Ga bij iemand op de thee
 • Eet meer fruit en geen pizza
 • Vraag iemand mee uit
 • Probeer iets nieuws
 • Doe een week zonder (vul maar in ...)
 • Doe iets aardigs voor ...

Ik, _____________, beloof hierbij plechtig me in 2012 aan al mijn goede voornemens te houden. Voor 1 maart 2012 heb ik alle bovenstaande dingen gedaan. Als ik deze belofte verbreek, zal ik op 2 maart om 10.00 uur in mijn ondergoed op de trappen van het gemeentehuis het Wilhelmus zingen. Ik hoop dat het niet te koud is.

Getekend _______________
 
Quiz-antwoord
 
Lachen verlaagt de aanmaak van stresshormonen. Uit een onderzoek onder diabetici blijkt dat patiënten die, naast hun medicatie, een dagelijkse portie humor kregen voorgeschreven het gehalte aan HDL (goede cholesterol) met 26% procent was toegenomen en een ontstekingsremmer in hart- en bloedvaten met 66% was gedaald.

In een lichaam dat schudt van het lachen komt endorfine vrij. Deze stof werkt lustverhogend en ontspannend en gaan zwaarmoedigheid en pijn te lijf. Ook geeft het een antidepressief effect. Dit ontstaat door lichaamsstoffen zoals serotonine en dopamine. Lekker lachen dus.
 
Agenda
 
  
Elke 1e avond van de maand Workshop Energie Herstelplan in Boerderij Landzicht, Hofgeesterweg 6, Velserbroek. Woensdag 1 februari, donderdag 1 maart, enz. We beginnen om 19.00 en de avond eindigt omstreeks 22.00 uur. De kosten zijn 52 euro per persoon. Dit is inclusief eten en thee, koffie en een aantekeningenboekje. Klik hier voor aanmelding of vragen.
 
Februari, donderdag de 9e geef ik een lezing voor therapeuten bij Vitakruid, orthomoleculair Nederlands bedrijf gespecialiseerd in voedingssupplementen.

Maart, diverse avonden: lezing en proeverij over het eten van de Romeinen en het paleodieet, eten als de oermens.

Weekend van 5-6 mei, en 26-27 mei lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. 
 
Er staat weer een reinigingsweekend gepland in samenwerking met Prana Massage en wel van 20 t/m 23 april 2012. De week eraan voorafgaand wordt er onder mijn begeleiding vanuit je eigen huis gestart met de afbouw van de maaltijden. Hetzelfde geldt voor de opbouw, na de reinigingskuur. Voor meer informatie kun je contact  met me opnemen.

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming van de rechthebbende worden overgenomen.
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065