Cuba                          
26 april 2015
 
 

Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 1. Van de redactie
 2. Gesprek Koenders en Ploumen met Rodriquez
 3. IS: Overenthousiasme over Cubaanse lente
 4. SEZ: Hulp aan theologiestudenten in Cuba
 5. Restaurant Moscú: Vroeger was alles beter
 6. Vandaag in Soupalicious: optreden Latin Adventure
 7. Niet Open, maar Abierto
 8. Herwonnen vrijheid – zolang het duurt, ook in Cuba: 3 mei in Tilburg
 9. Culturele Cuba Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 
 
Alles over CubaTips

 

U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt aangemeld als gratis abonnee. Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier 
 
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
 
De Stichting is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De gemaakte kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
Actueel Cuba-Nieuws op Twitter

Het laatste nieuws uit en over Cuba vindt u op Twitter
Glasnost in Cuba op Facebook
  
 
U vindt Glasnost in Cuba en onze actuele berichten op Facebook
 Best geïnformeerde webpagina over Cuba
 

‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 

(Citaat Dagblad Trouw)


KLIK HIER!
Het digitale Cuba-archief
 
Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode van 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 
 Disclaimer

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Van de redactie
Deze week veel informatie over de ontspanning  tussen de VS en Cuba en de toenadering die Nederland zoekt tot dit land.
Maar ook een belangwekend kritisch artikel uit De Internationale Spectator.
Verder een film over de historische relatie tussen Cuba en de toenmalige Sovjet Unie aan de hand van het populaire restaurant Moscú in Havana. Het restaurant brandde tot de grond toe af kort nadat de Muur in Berlijn viel en het communisme verdween. En verder zijn er kleine ondernemers in Cuba die zich liever van het Engels dan van het Spaans bedienen. Vanwege de toeristen.
 
Veel plezier gewenst met deze nieuwe CubaTips.
 
2. Gesprek Koenders en Ploumen met Rodríguez
Hoog bezoek vrijdag j.l .in Nederland. Voor het eerst sinds lange tijd brengt een Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken een bezoek aan ons land.
 
Nieuwe handelsmissie
Begin volgend jaar gaat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en OS) met een handelsmissie (de tweede binnen een jaar!) naar Cuba. Op 7 mei vertrekt minister Koenders van Buitenlandse Zaken naar Havana. Dat is vrijdag afgesproken tijdens een ontmoeting met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez in Den Haag.

Eén van de grootste handelspartners
De politieke hervormingen op het eiland maken de missie mogelijk, aldus een persbericht van het ministerie. De hervormingen leidden er onlangs al toe dat de Verenigde Staten en Cuba hun betrekkingen herstelden. Nederland is een van de grootste Europese handelspartners van Cuba. ‘De economie van Cuba is volop in beweging. Voor Nederland is dit het moment om te komen tot een volwaardige handelsrelatie met Cuba', aldus Ploumen. Nederlandse ondernemingen die voor het eerst aan Cuba gaan leveren, krijgen nu ook ondersteuning van de Nederlandse overheid. Op de agenda staan onder meer de economische relatie tussen de twee landen en mensenrechten.

Samenwerking
Ministers Koenders zei na afloop van het gesprek met Rodríguez dat Nederland en Cuba de samenwerking willen versterken op terreinen als handel, landbouw en toerisme, zo meldt persbureau ANP. Ook op sportgebied wordt meer samengewerkt, zo geeft Feyenoord op dit moment voetbalclinics in Cuba. Nederland gaat ook Cubaanse diplomaten trainen. Koenders wil verder helpen met een snelle beëindiging van het Amerikaanse embargo tegen Cuba, schrijft ANP. Lees verder

Ons commentaar
De leden van de Nederlandse handelsmissie die afgelopen week in Cuba op bezoek waren, bogen zich over de mogelijke investeringskansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Cuba verlaagt de belastingen op winst tot de helft en biedt nieuwe investeerders maar liefst 8 jaar of meer belastingvrijdom. 
De handelsmissie negeerde helaas de civil society en de mensenrechten in Cuba. De handelsmissie o.l.v. staatssecretaris Ybema, die in 1999 Cuba bezocht, stelde destijds wel de mensenrechten aan de orde en sprak wel met dissidenten. Waarom dan nu niet? (Klik hier voor het verslag ervan in De Volkskrant)
 
Ook Minister Koenders kan tegen de achtergrond van zijn zorg voor de mensenrechten in Cuba, de mensenrechtengroep Damas de Blanco, dissidenten en kritische bloggers zoals Yoani Sánchez en Reinaldo Escobar, toch onmogelijk de rug toekeren? Zij tonen de andere kant van de lonkende medaille, die Cuba in korte tijd is geworden.
Het Ministerie constateerde na het overleg met de Cubaanse minister Rdoriguez dat deze missies mogelijk zijn geworden door de ‘politieke hervormingen’ die zich op het eiland voordoen. Met gemiddeld 500 arrestaties per maand van critici van het bewind, lijkt hier de wens de vader van de gedachte. Er is een economische liberalisering in Cuba in de afgelopen maanden zichtbaar geworden, maar van een politieke liberalisering ontbreekt helaas nog elk spoor.

Linken
Historisch?
Edwin Koopman, journalist van Bureau Buitenland van de VPRO, kent het land goed en beantwoordde donderdag j.l bij Eén Vandaag vragen. Is het historisch en wat valt er te halen voor beide landen?

Gaten in de markt
Minister Ploumen gaat begin 2016 op handelsmissie naar Cuba. Welke gaten zitten er in de markt, tips voor ondernemend Nederland en waar hebben gewone Cubanen behoefte aan en kunnen kleine ondernemers in de gaten springen?. Kees van Kortenhof van Stichting Glasnost in Cuba heeft verrassende tips: fietsen, slippers, matrassen en lucifers.
* Beluister hier dit gesprek - 3 minuten - Met het oog op Morgen, 23.55 uur 
 
3. Internationale Spectator: Overenthousiasme  over Cubaanse lente
De Internationale Spectator publiceert deze maand een artikel van de hand van Pamela Kalkman, projectassistent Politek en Misdaad bij Instituut Clingendael. Kalkman zegt over de dialoog tussen Cuba en de VS: ‘Al deze ontwikkelingen leiden soms tot overenthousiaste reacties van de buitenlandse pers over het succes van de nieuwe relaties. Maar is al dit optimisme wel gerechtvaardigd?’

Civiele vrijheden
De auteur wijst o.a. op het heikele discussiepunt van de mensenrechten tussen beide landen. Dat bleek al direct in maart toen beide landen het thema mensenrechten agendeerde en de Cubanen de Verenigde Staten bekritiseerden vanwege hun slechte mensen­rechtensituatie. Zij wijst ook op de weerstanden waar president Obama in eigen land mee te maken heeft. ‘Als een hardiner als Rubio na de verkiezingen in 2016 wel eens aan de macht kan komen, is dat ook niet heel geruststellend.’ Thema’s als communicatie en civiele vrijheden blijven een bron van conflicten en spanningen en daar is nog een lange weg te gaan maar van de andere kant kan ‘Cuba het geld van toerisme en buitenlandse investeringen goed gebruiken.’

NIet naïef zijn
Pamela Kalkman maant daarom tot voorzichtigheid met ‘het bewieroken van de nieuwe dialogen met de Verenigde Staten en de EU als oplossing voor al Cuba’s problemen.’ Diplomaten moeten niet naïef zijn in hun denken over de hervormingsgezindheid van Raúl Castro, al helemaal niet wat betreft mensenrechten. Verder moeten we niet vergeten dat de banden met Rusland en China net zo goed worden aangehaald, getuige ook het recente bezoek van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov aan Raúl Castro, die hem nadrukkelijk bedankte voor zijn steun in de strijd tegen het ‘imperialistische embargo’ van de Verenigde Staten.’ Maar er is ook geen weg terug: ‘Ongeacht wie de verkiezingen in de Verenigde Staten zal winnen, en of het Castro-regime de repressie wel of niet opvoert: de jonge generatie Cubanen is niet meer bang en zal blijven strijden voor meer democratische vrijheden, zoals zij al jaren doet.‘
 
4. SEZ: hulp aan theologiestudenten in Cuba
 
De Zendingsbode (maart-april 2015) bericht over hulp die deze orthodox-protestantse groepering met een behoudende theologie, Cubaanse theologiestudenten aanbiedt. De Spaans-Evangelische Zending (SEZ) constateert dat theologie studeren in Cuba een stigma oplevert dat je later in de weg kan zitten bij een andere carrière.
 
Citaat:
'Roeping?Soms wordt ons gevraagd of de theologiestudenten die wij in Cuba steunen, wel geroepen zijn tot het ambt. Een belangrijke vraag, maar ook een ‘Nederlandse’ vraag. Want in Cuba ga je niet ‘zo maar’ theologie studeren. Het betekent dat je heel veel andere mogelijkheden in de communistische maatschappij definitief afsluit: lukt het niet met de studie, dan kun je bijvoorbeeld niet meer overschakelen naar het onderwijs of kantoorwerk. Iemand die theologie gaat studeren, wordt niet meer ‘betrouwbaar’ geacht voor het communistische onderwijs of enige werk voor de staatsbedrijven. Dat geldt al als je actief lid van een kerk bent, maar als je laat zien dat je ‘pastor’wilt worden, zal het buiten de kerk niet meevallen een bestaan te hebben. Kortom, jonge mensen op Cuba die theologie gaan studeren, mogen zich beslist geroepen voelen. Waarmee we natuurlijk niets afdoen van de inwendige roeping die ieder predikant moet kennen’.

Link
Website SEZ 
 
5. Restaurant Moscú: vroeger was alles beter
Vanaf 1974 tot begin jaren negentig, kende Havana een populair restaurant Moscú /Moskou genoemd, gelegenen aan de P y 23 y Humbolt waar maaltijden uit Oost-Europese landen werden geserveerd.

Socialistische kamp
De film Todo tiempo pasado fue mejor / Vroeger was alles beter (2008) van Zoe García Miranda legt een  relatie tussen de geschiedenis van het restaurant dat begin jaren negentig in vlammen zou opgaan en het verloop van de relaties tussen Cuba en de Sovjet Unie. Met beelden van Russische tekenfilms en het bezoek van Gorbachov, gesprekken over huwelijken tussen Cubanen en Russen, de afkeer van Cubanen van de golf van Russische speelfilms op televisie, de rol van de COMECON en Russisch/Cubaanse liederen. Met de val van de Muur, zette de Speciale Periode in Cuba in. Filmregisseur Gustavo Arcos: ’Of je het nu juist of niet juist vindt, de samenleving die we nu zijn, zijn we geworden door de bijdrage vanuit het socialistische kamp.’

Link
* De volledige film: Todo tiempo pasado fue mejor / Vroeger was alles beter (2008) van Zoe García Miranda, 32 minuten
 
6. Soupalicious met Latin Adventure
Vandaag in Soupalicious (15.00 tot 18.30 uur) een optreden van een van de dynamische en swingende latinbands uit Amsterdam.

Latin Adventure
Latin Adventure reist langs alle Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, en soms nog wel verder! Cubaanse Son en Salsa, Dominicaanse Merengue en Bachata, Braziliaanse Samba en Forró, Colombiaanse Cumbia, oftewel: een avontuur in de latin muziek, met breed en spannend repertoire, verrassende combinaties, originele bezetting, opzwepende ritmes, vrolijke noten en vooral mucho sabor!

Meer informatie
Entree: gratis
Plaats: Soupalicious, Arlandaweg 98, 1043 HP Amsterdam

Link
 
7. Niet ‘Open’, maar ‘Abierto’
De officiële website CubaSi kritiseert de gewoonte van veel Cubaanse restaurants en paladaressen om aankondigingen te doen in het Engels in plaats van in het Spaans. Waarom Open in plaats van Abierto? De website stelt: ’In Cuba spreekt met Spaans’.

Onderzoek
Volgens CubaSi is het gemeentelijk Planbureau opgedragen onderzoek te doen naar het gebruik van dergelijke borden en te onderzoeken waarom de ‘geldende regels’ niet worden nagevolgd.  Het fenomeen lijkt verband te houden met de toenadering tussen Cuba en de VS en de verwachting ‘dat er veel meer Amerikanen zullen komen.’

Nieuwe bordjes
CubaSi roept de staat op te zorgen dat er een winkel komt waarin deze mededelingenbordjes in het Spaans kunnen worden gekocht door handelaren die dat wensen. Het bericht kreeg op de website Diario de Cuba enkele reacties zoals: ‘Waarom klagen die journalisten niet over de overbodige veelheid van politieke boodschappen in de straten?’ En een ander reageert met: ‘Het bordje op een hotel in Oud Havana waar men mij uitgooide omdat ik Cubaan was, vermeldde Welcome en zeker niet Bienvenido. Ik spreek over 20 jaar terug.’
 
8. Herwonnen vrijheid – zolang het duurt, ook in Cuba: 3 mei in Tilburg
Op 5 mei vieren we dat Nederland 70 jaar geleden het juk van de Duitse bezetter heeft afgeschud. Vijf jaren van onderdrukking en extreme onvrijheid maakten plaats voor een tijd waarin grondrechten worden gerespecteerd en de vrijheid werd herwonnen. Tijdens de derde editie van Sporen van Oorlog wordt in het Theater de NWE Vorst in Tilburg onder leiding van Nathan de Groot de vraag gesteld: Hoe vrij zijn we nu eigenlijk? Neemt onze vrijheid nog verder toe of worden we beknot?
 
Iran
Nederland mag dan wel onvrije trekjes krijgen, elders in de wereld is de ontwikkeling juist tegenovergesteld. We gaan naar Iran: naar het liberale Teheran van de jaren ’70, het islamitische regime van de ayatollah’s vanaf 1979 naar het heden, een tijdperk waarin hernieuwde vrijheden zich aandienen met de afschaffing van de westerse boycots. Die ontwikkeling bespreken we met Sander Terphuis, geboren als Ahmad Qeleich Khany (Teheran, 1972), die in 1990 naar het ‘vrije’ Nederland is gevlucht.
 
Cuba
Ook gaan we naar Cuba. Als Fidel Castro in 1959 de macht grijpt, belooft hij een vrije samenleving. Maar het Castroïsme pakt anders uit en resulteert in een hardvochtig regime onder de Caribische zon. Zal dat veranderen nu de VS en Cuba langzaam toenadering zoeken? Kees van Kortenhof, voorzitter van de stichting Glasnost in Cuba laat hierover zijn licht schijnen.
 
Iran
Onze tweede gast uit Iran is Homayoon Hakimi. Als tiener ontvluchtte hij het Iran van de ayatollahs en kwam zonder familie in 1988 aan in Nederland. Hakimi is een vurige voorvechter van wereldvrede en bezoekt regelmatig scholen voor Vluchtelingenwerk. “Als iedereen één stapje extra zou doen, zou er zoveel minder ellende zijn.” Zijn droom is om ooit nog terug te kunnen naar zijn geboorteland. Homayoon Hakimi zal ook de muzikale intermezzo’s van deze avond voor zijn rekening nemen.
 
Meer informatie
Datum: zondag 3 mei, aanvang 20.30u. Inloop met koffie en thee vanaf 20.00u
Plaats: Theater de NWE Vorst, Willem II straat 49, Tilburg.
Kaartverkoop: voorverkoop 5 euro | dagprijs 6 euro. Kaarten zijn te koop aan de kassa van Theater de NWE Vorst.
 
9. Culturele Cuba Agenda
* Tango Extremo: Los Maestros de La Habana: in verschillende plaatsen
Vanaf september 2014 is Tango Extremo weer met een bijzonder programma gekomen: Los Maestros de La Habana. Klik hier voor een overzicht van alle voorstellingen.
 
* Twee Cubaanse films op MOOOV-Festival: 24 april t/m 3 mei in 9 Vlaamse steden
Films met zicht op de wereld luidt de ondertitel van een filmfestival dat van 24 april tot en met 3 mei in een negental Vlaamse steden plaats vindt. Er worden dit jaar twee Cubaanse films gepresenteerd, nl. Conducta en Obra del Siglo. Meer informatie
 
10. Het laatste nieuws
* Waarnemers niet gewenst bij gemeenteraadsverkiezingen
De Kiescommissie voor de gemeenteraadsverkiezingen (Asamblea Municipal del Poder Popular) van 18 april, heeft waarnemers van de oppositie verboden het stemproces te controleren. Twee – niet-officiële – waarnemers , Augusto Guerras Márquez en Oswaldo Herrera Hernández, zijn zaterdagavond gevangen genomen. Aan deze gemeenteraadsverkiezingen namen 27.379 kandidaten deel waarvan 2 deel uitmaakten van de oppositie. Lees verder 
 
* Geen opposanten in Cubaanse gemeenteraden
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag jl. brachten 88,3% van de 8 miljoen stemgerechtigden hun stem uit. Dat waren 6% stemmen minder dan in 2012. Bijna 5% van de stemmen bleek ongeldig en 4,54 % was blanco. Volgens de stemcommissie ligt de oorzaak van de daling aan de buitenlandse bezoeken van veel Cubanen. De twee enige kandidaten van de oppositie die deelnamen, Hildebrando Chaviano en Yuniel López kregen respectievelijk 138 en 233 stemmen en werden niet verkozen. Lees verder 
 
* Cubaanse buitenland minister doet Europa aan
De Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez Parrilla, is afgelopen weekend in Europa aangekomen voor een bezoek aan Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland. Hij ontmoette president Hollande van Frankrijk en in Nederland o.a. minister Koenders. De Paus overweegt in september op doorreis naar de VS, Cuba te bezoeken. Lees verder 
 
* Engelse cursussen zijn ‘booming’
In de straat San Lázaro, tussen pizzaverkooppunten en enkele taxi’s die een spoor van rook achterlaten, hangt een glimmend reclamebord waarop Engelse les voor alle leeftijden wordt aangekondigd. In de deuropening staat een vrouw van ongeveer 50-jaar die alle details van de cursus opschrijft en het geld telt dat zij in haar portemonnee heeft. Jarenlang nadat ze Russisch leerde op het moment dat de Sovjet-Unie alom op het eiland aanwezig was, heeft ze besloten ‘de taal van de vijand’ te gaan leren. Lees verder 
   
* Europese Unie start bijzondere dialoog mensenrechten met Cuba
Na enkele maanden vooral indirect over het beladen thema van de mensenrechten te hebben gesproken tijdens de dialoog tussen de EU en Cuba, heeft de EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini woensdag in aanwezigheid van de Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez aangekondigd dat vanaf juni aanstaande ‘een gestructureerde dialoog over mensenrechten’ zal plaats vinden. Lees verder 
   
* Ministers Koenders en Ploumen op missie naar Cuba
Begin volgend jaar gaat minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met een handelsmissie (de tweede binnen één jaar!) naar Cuba. ​Op 7 mei a.s. vertrekt minister Koenders van Buitenlandse Zaken naar Havana. Dat is vrijdag in Den Haag afgesproken tijdens een ontmoeting van beide bewinsdslieden met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez. Voor zijn bezoek aan Cuba is Koenders op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Erna gaat hij door naar Guatemala en Mexico.
Lees verder
 
* Cuba in de Top Tien van de censuur
Cuba, Iran en China behoren tot de tien landen op de wereld met de scherpste censuur, aldus een onderzoek van het Comité voor de Bescherming van Journalisten CPJ / Comité para la Protección de Periodistas (CPJ). De lijst wordt aangevoerd door Eritrea, Noord-Korea en Saudi Arabië. De organisatie met zetel in New York, heeft zich gebaseerd op methoden van regimes die gaan van opsluiting en repressieve wetten tot en met de bedreiging van journalisten en belemmeringen van internet. Lees verder