Lees deze mail in je browser
 
Nieuwsbrief Vrienden van Amelisweerd
Beste vrienden en vriendinnen van Amelisweerd,
De kleuren beginnen terug te keren in de landgoederen. Dit kan je volop ervaren tijdens onze excursie over de stinzenflora of bij het volgen van de cursus over de stinzenplanten. Wie zich wil onderdompelen in een verhaal over het speuren naar zoveel mogelijk soorten rondom je eigen huis kan komende zaterdag de lezing op het Fort bij Rijnauwen bijwonen.
Op 5 maart planten we gezamenlijk een herinneringsboom voor de Markiezeneik, Boom van het Jaar in 2022, omdat de Markiezeneik zelf in een niet openbaar toegankelijk deel van het landgoed staat. Al de datum van onze ledenvergadering plus lezing in de agenda gezet?
Over dit alles lees je meer in deze nieuwsbrief.
 
Tieneke de Groot
Jos Kloppenborg
AnnA Adrichem
Lynn Kragten
 
Nieuws
 
Lezing door Luc Hoogenstein op Fort bij Rijnauwen
 
Zaterdag 10 februari organiseert de Stichting Vrienden Fort bij Rijnauwen opnieuw een interessante lezing. Tijdens de covid-epidemie ging bioloog Luc Hoogenstein de uitdaging aan om in één jaar 1000 soorten in zijn tuin in Utrecht waar te nemen. Hoeveel soorten het uiteindelijk geworden zijn? Dat zal Luc uit de doeken doen in een bevlogen lezing vol leuke verhalen, anekdotes en natuurfoto’s uit eigen Utrechtse tuin.
 
Datum en tijd: zaterdag 10 februari van 14:00 - ca 16.00 uur. Inloop vanaf 13.30 uur. Toegangshek sluit om 13:55 uur, dus wees alsjeblieft op tijd!
Locatie: Kruithuis van Fort bij Rijnauwen, Vossegatsedijk 5, 3981 HS Bunnik.
Kosten: €5,-. Graag ter plekke contant betalen.
Aanmelden: via een mail aan Rob Zakee van Stichting Vrienden van Fort bij Rijnauwen: robzakee@gmail.com
 
Ben je nieuwsgierig geworden naar activiteiten op het fort, bezoek dan de site van Vrienden Fort bij Rijnauwen, de buren van Amelisweerd.
 
Herinneringsboom voor verkiezing Markiezeneik
 
De verkiezing van de Markiezeneik als Boom van het Jaar 2022 heeft laten zien hoeveel mensen zich verbonden voelen met Amelisweerd. Deze eik staat symbool voor de ongeveer 800 bomen in Amelisweerd die met kap worden bedreigd door de voorgenomen verbreding van de A27. De boom staat in een rustgebied voor reeën en andere fauna en kreeg een record van 36.693 stemmen.
 
Ter herinnering hieraan wordt samen met de bosbaas een herdenkingsboom geplant, een zomereik. Op een locatie waar iedereen wél langs kan komen, namelijk tussen de fietsenparkeerplaats en de brug over de Kromme Rijn bij Oud Amelisweerd.
Lees meer hierover op onze site.
 
Excursie Stinzenflora zondagmiddag 10 maart
 
Ook zin om je te laten verrassen door de eerste voorjaarskleuren op de landgoederen? Zondagmiddag 10 maart geven we een excursie langs plekken met bol- en knolgewassen die zo kenmerkend zijn voor de landgoederen. Wat zijn de verhalen achter deze planten, hoe zijn ze hier terecht gekomen en waar staan bepaalde soorten op de landgoederen?! Daarnaast vertellen we wat we onderweg nog meer aan natuur- en cultuurhistorische waarden tegenkomen. 
Zie voor het aanmelden onze site.
 
Cursus Stinzenflora in maart
 
Voor wie zich verder wil verdiepen in deze kenmerkende voorjaarsbollen en -knollen organiseren we een cursus stinzenflora. Het is een driemiddaagse cursus op drie zaterdagen in maart.
Ben je na de cursus nog enthousiaster geworden, dan zouden we het prettig vinden dat je ons excursieteam komt versterken. Zoiets kan door samen met ons excursies te ontwikkelen, of door zelf af en toe te assisteren bij een excursie.
Lees meer op onze site.
 
Save the date: ledenvergadering zaterdag 13 april
 
Zaterdagmiddag 13 april houden we onze jaarlijkse ledenbijeenkomst/-vergadering vanaf 14.00 uur op de Hooizolder in de Veldkeuken. Alle betalende leden zijn welkom om te horen wat we in 2023 hebben gedaan en wat de plannen voor het komende jaar zijn. Na de vergadering is er een lezing en een drankje en hapje.
 
De lezing wordt verzorgd door Sander Karst, auteur van het boek ‘Een vorst zal Uw Bewoner zijn’: Oud- en Nieuw-Amelisweerd als buitenplaats van Lodewijk Napoleon.In 1807 verhuisde koning Lodewijk Napoleon van Den Haag naar Utrecht. Hij wilde in de buurt van Utrecht een landgoed bezitten en verwierf daarom Amelisweerd. Sander zal zowel hierover meer vertellen als over hoe hijzelf hierin geïnteresseerd is geraakt.
 
Meer nieuws over de agenda volgt nog.
Als je wilt deelnemen aan de vergadering en de lezing, dan graag een mail naar info@vriendenvanamelisweerd.nl (vanwege de catering).
 
 
Steun ons!
  
Belangstelling voor ons werk voor de landgoederen?
Iedereen die een bijdrage wil leveren aan onze activiteiten is zeer welkom! We houden ons met verschillende thema’s bezig. Schroom niet om je ideeën met ons te delen! 
 
Ben jij nog geen lid van de Vrienden van Amelisweerd? Met een jaarlijkse donatie van een tientje mag je je al Vriend of Vriendin noemen ;-) Hogere donaties zijn uiteraard zeer welkom voor activiteiten ter bescherming van het bos en voor educatieve doelen. 
  
Steun ons met een donatie
Iedereen kan ons steunen door een (jaarlijkse) donatie over te maken op: 
IBAN NL21 INGB 0004 0565 70
t.n.v. penningmeester Aktie Amelisweerd / Vrienden van Amelisweerd te Utrecht.
  
Als je daarna ook je e-mailadres stuurt naar info@vriendenvanamelisweerd.nl, dan kunnen we je een bedankje en de volgende nieuwsbrief sturen!
   
  
Vrienden van Amelisweerd
 
 
 
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je je hebt ingeschreven voor onze nieuwsbrief of omdat je een contact bent van de Vrienden van Amelisweerd. Uitschrijven of je gegevens wijzigen kan eenvoudig via de link onderaan deze nieuwsbrief.