Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
september  2011
 
In deze nieuwsbrief:
 
 
 
Toekomst cursus sensomotorische integratie:
 
Sinds 1975 ben ik intensief betrokken geweest bij de verschillende cursussen sensomotorische integratie, aanvankelijk georganiseerd door Ergotherapie Nederland en Vanboeijen te Assen. Vanaf 1990 zijn de cursussen in eigen beheer door mij georganiseerd. Ik heb besloten om mijn werkzaamheden geleidelijk af te bouwen. De voortgang van de cursus voor paramedici in 2012 is daarmee onzeker geworden. Mogelijk zijn er personen of instanties die de organisatie van de cursus over willen nemenen. Mocht u hiervoor belangstelling of suggesties hebben dan kunt u hierover met mij contact opnemen. ergopraktijk@tiscali.nl  
Wat in ieder geval doorgaat:
  • De cursussen voor paramedici die in september 2011 beginnen.
  • De studie/herhalingsdagen in januari en februari 2012.
  • De cursus sensomotorische integratie van februari tot april 2012 voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners met een HBO opleiding. Deze cursus is gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap.

  
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
De data voor de cursussen sensomotorische integratie die in september 2011 beginnen. 

Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 15, 16 september, 13, 14 oktober, 10, 11 november, 8, 9 december 2011, 12 , 13 januari 2012.  Op deze cursus zijn geen plaatsen meer beschikbaar.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking:
  • 22, 23 september, 27, 28 oktober, 24, 25 november, 15, 16 december 2011, 19, 20 januari 2012. Op deze cursus zijn nog 3 plaatsen beschikbaar.
Er is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, (kinder)fysiotherapeuten en oefentherapeuten.  Voor logopedisten worden er alleen studiebeladingsuren toegekend. Zie voor verdere informatie cursussen

 
 
 
Studie/herhalingsdagen:
 
Het vestibulaire systeem en de 'lol' van het bewegen.   

Deze tweedaagse bijscholing wordt in Groningen gehouden.
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking , die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd:  
  • donderdag 26 en vrijdag  27 januari 2012. Op deze studiedagen  zijn nog plaatsen beschikbaar. 
Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen, die eerder de cursus sensomotorische integratie of een vergelijkbare cursus hebben gevolgd: 
  • donderdag 2 en vrijdag  3 februari 2012. Op deze studiedagen  zijn nog plaatsen beschikbaar. 
  
Voor deze  studiedagen is accreditatie verleend voor ergotherapeuten, logopedisten, oefentherapeuten, fysiotherapeuten en kinderfysiotherapeuten. Zie voor verdere informatie Studiedagen 

 
 
Cursus Sensomotorische integratie voor 'anderen'.

Begin 2012 wordt er  een cursus sensomotorische integratie georganiseerd voor groepsleiders, sociaal pedagogisch medewerkers, verpleegkundigen en andere hulpverleners met een HBO opleiding. Deze cursus is gericht op professionals die werkzaam zijn met volwassenen of kinderen met een verstandelijke handicap. Cursus voor anderen
  • 13, 14 februari, 19, 20 maart, 23 en 24 april 2012.
Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

Registratie Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs:

De organisatie Ergotherapiepraktijk "De Verandering" is in juli 2011 geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO).  Naast een kwaliteitskenmerk voor de cursussen en studiedagen sensomotorische integratie, heeft dat als voordeel dat de curssussen en studiedagen vrijgesteld zijn van BTW.  

 
 
Speelgoed/materiaaltip:
 

Een speelgoed/materiaaltip van Patricia Stockmann, ergotherapeut:
 
Gelli Baff, een goedje dat je in bad kunt doen en het water verdikt tot een gelei-achtige massa. Door een andere substantie toe te voegen wordt het water weer vloeibaar.
 
De leverancier vermeldt op zijn website: "Dit slijm voor in bad is geweldig, het is iets waar elk kind in wil spelen. Als u problemen heeft om uw kleintjes in het bad te krijgen, dan is Gelli Baff de oplossing. Gelli Baff is een poeder dat je in bad strooit. Het water verandert hierdoor na 2 minuten in een neon dikke kleverige massa. Kinderen en ook volwassenen zullen versteld staan. Als je uitgespeeld bent gooi je het tweede zakje in bad waardoor het goedje langzaam weer in normaal water verandert.
Gelli Baff is niet giftig, het is gewoon poeder dat 400 keer zijn eigen gewicht in water opneemt. Het laat ook geen vlekken achter op uw handdoeken, tapijt of kinderen. Sterker nog, na een Gelli Baff 'behandeling' voelt je huid lekker zacht aan en het reinigt je huid ook nog eens! Gelli Baff is dus leuk én een soort van nuttig."
 
Eigenschappen:
- Gelli Baff verandert water in een soort pudding...en weer terug.
- Het beste resultaat behaal je door Gelli Baff in maximaal 40 liter water te  strooien als de kraan niet meer loopt.
- Ook erg leuk om in een zwembadje te doen.
 
Verkrijgbaar in:
- Verkleurende gel van geel naar groen
- Verkleurende gel van blauw naar paars
- Roos
 
   
 
 
Boekentip:

Gelezen op aanraden van Jelle Wagenaar, logopedist:

Wat zeg je? De taal van het lichaam bij de verzorging van kinderen. 
Auteur: Inga Mol. Gebonden, 96  pagina's, Elsevier Gezondheidszorg, 2010. 
Een mooi uitgegeven boekje over 'de taal' van het aanraken. Hoewel we ons er vaak niet bewust van zijn, lokt de manier waarop we onze kinderen aanraken, bepaalde reacties of 'antwoorden' uit. Door de manier van aanraken te veranderen kun je vaak ook de reactie van je kind veranderen en daardoor de communicatie met je kind verbeteren. Hiervoor staan in dit boekje heel veel eenvoudige, maar zeer waardevolle tips. De vele tekeningen maken dat nog extra duidelijk.
Geschreven voor ouders van verzorgers van jonge kinderen, maar zeker ook geschikt voor ouders of verzorgers van oudere kinderen die problemen hebben met het aanraken, en het vervelend vinden om aangeraakt te worden. Ook voor ouders en verzorgers van volwassenen en kinderen met een verstandelijke beperking, biedt het boek waardevolle informatie om te 'praten' via het aanraken. Het boek is rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op onderstaande afbeelding te klikken.  
Wat zeg je?Wat zeg je?€ 24.95
 
  
 
Amerikaanse tijdschrift voor ergotherapie gratis on-line:
 
AJOT, het Amerikaanse tijdschrift voor ergotherapie is nog steeds gratis online. Alle artikelen vanaf 2000 zijn te downloaden. U vindt er een schat aan informatie over sensomotorische integratie. Een niet te missen kans! Belangrijke nummers zijn in dat opzicht:
 
 
Bij wetenschappelijke onderzoek vindt u nog een opsommingen van een aantal artikelen die de afgelopen 10 jaar in het Amerikaanse tijdschrift voor ergotherapie zijn gepubliceerd. 

 
 
Studiedag motorische observatie test:
 
Op 17 september 2011 te Bloemendaal.
 
De docenten zijn: Berrnadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, sensorische integratie therapeute, Lynn Horowitz, oprichter van Nederlands Centrum voor Sensorische Integratie, Master of Health Science, Occupational Therapy en
Cecile Röst, manual fysiotherapeute, sensorische integratie therapeute
 
De nadruk zal liggen op het leren of opnieuw leren van de items, scoring
en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties.
 
Ga naar www.motorobservations.com om informatie over de test. 
 
Voor meer informatie over de cursusdag e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreide informatie en een inschrijfformulier.
 
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
Els Rengenhart