Det väsen vi kallar VED följer upp förra årets självbetitlade album på Adrian Recordings med en ny vinyl-LP. Denna gång har vi tagit hjälp av våra vänner på lablarna Psychic Malmö och Lugnet Records, för att tillsammans sprida anden över världen.
 
Vi är stolta att kunna presentera:
 
Artist: VED
LP: Spectra
Artwork: www.adrianfiles.com/VED_Spectra-300dpi.jpg
Layout: Svärta
Målning: “Hairloom” av Till Gerhard
Presspix: www.adrianfiles.com/ved_photo-Jens_Nordstrom.jpg
Foto: Jens Nordström
Releasedatum: 5 mars
Katalognr: ar12” 152
 
Låtar:
A. Spectra (15:32)
B. Starokórokas (15:34)
 
Releasefest kommer hållas på Victoria Teatern i Malmö den 23 februari. VED spelar bl.a.a live i 2 set. Mer info och biljettköp HÄR.

 

På ett sätt hör VED hemma i en tradition av musiker som letat sig vidare mot musik bortom den omedelbara närheten. Ibland ut i det okända. En tradition som jagar det rena uttrycket, där sökandet i sig är en del av skapandet. Precis som Miles Davis spelade jazz, men tänkte funk och rock när han gjorde Bitches Brew, Henry Mancini tonsatte galna knuttar i Orson Welles Touch Of Evil utan att kunna kulturen och Kraftwerk skapade den moderna elektroniska popmusiken genom att spela synt och tänka på Beach Boys. De skapade alla nytt, ibland en parallell genre, en slags version i en annan tid, på en annan plats. Musik som för dem var ny, men samtidigt bekant för andra.
 
Spectra är ett resultat av bandet VED. Tidigare har vi kunnat lyssna på Mathias Nihléns musik under samma namn, både på skiva och live, men det är först nu de ger ut något tillsammans. Live har hans musik vuxit och mognat tillsammans med de andra i bandet, men de här två låtarna är de första som är inspelade och utgivna av den grupp som nu är VED. Det hörs. Låtarna har tillåtits växa fram över tid. De är organiskt luftiga och slugt suggestiva. Den geniala enkelheten tillåter frihet och improvisation genom de begränsningar de nötit fram genom ändlösa sessioner i reploken. Enkelheten är minutiöst konstruerad, men låter som att den precis har hittat sin form.
 
Att lyssna på Spectra föder flimriga bilder av den fria loftscenen i New York, en rökig rockbar i Istanbul, Polanskis feberdrömmar, sena orientaliska strandpartyn och Don Cherrys hus i Farstorp, men det är Malmö som är hemma. Malmö som är den konkreta punkt som tillåtit dem skapa sitt eget unika universum. Ett universum som rymmer fragment av det förflutna och ekon av platser de inte ens besökt.
 
 Adrian Recordings
0709–20 38 53
magnus@adrianrecordings.com
www.adrianrecordings.com

The Fine Arts Showcase
Den svenska tystnaden
Boeoes Kaelstigen
Andreas Tilliander
The Bear Quartet
Dmitry Fyodorov
Edda Magnason
Björns vänner
This Is Head
Emil Jensen
Familjen
MF/MB/
Cato
VED