Cuba                  
 5 juni 2016               Wekelijks E-Magazine over Cuba
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Rutte spreekt met president Castro
  2. Infographic over economie VS en Cuba
  3. Jan Laurens Hartong overleden
  4. De Anolis allisoni
  5. Mohammed Ali 1942- 2016
  6. Reformatorische boeken gedrukt in Cuba
  7. Fotoserie: Oud-Havana wordt oud
  8. Wat hebben Jheronimus Bosch en Cuba gemeen? 
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Rutte spreekt met president Castro
Premier Mark Rutte heeft als eerste Nederlandse premier een bezoek gebracht aan Cuba. De minister-president reisde naar het eiland voor een top van de Associatie van Caribische landen.Rutte zat op Cuba onder meer om de tafel met president Raúl Castro.
De leiders spraken over de hervormingen op het communistische eiland. Ook gaf Rutte aan de banden op economisch en politiek terrein verder te willen aanhalen.


Nederlandse bedrijven
De premier sprak verder met vertegenwoordigers van Nederlandse ondernemingen die al actief zijn op Cuba. De bedrijven zijn volgens het departement van Rutte "actief ingesprongen op de economische hervormingen die president Castro heeft ingezet".


De groepsfoto met de regeringsleiders. Premier Rutte staat achter de man het het witte overhemd,  links. Ook Desi Bouterse was in Havana.

Hoogste niveau

In het bijzijn van Rutte is een contract ondertekend waarmee de Cubaanse overheid een baggerboot van het Nederlandse bedrijf IHC heeft gekocht. Die boot wordt ingezet om de haven in Mariel te verdiepen, zodat ook grote containerschepen er in de toekomst kunnen aanleggen.

Veiligheidsraad
De premier greep het bezoek verder aan om "op het hoogste niveau" aandacht te vragen voor de Nederlandse pogingen een tijdelijke zetel te bemachtigen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
 
Door: ANP
 
De partijkrant Granma publiceerde gisteren een kort bericht over de ontmoeting tussen beide regeringsleiders. Ook ambasadeur Braakhuis was daarbij.
 
2. Infographic over economische perspectieven Cuba en de VS
Sinds de jaren zestig waren de relaties tussen Cuba en de VS verstoord. Norwich Masters of Diplomacy maakte een infographic over de mogelijke positieve effecten van de verbeterde relaties tussen beide landen sinds december 2014. Wat zijn de voordelen voor Cuba en de VS?

De volgende aspecten worden met cijfers en grafieken belicht, namelijk de historie, het embargo, de economie van Cuba, human resources en distributie, nieuwe markten en bezoeken aan Cuba. Business Insider voegde er een video bij die in het geheim werd gemaakt in een winkelcentrum van Havana waar een bezoeker éénmaal boodschappen deed voor een totaal bedrag van 24 dollar, ongeveer het maandsalaris van een Cubaanse arbeider.
 
3. Jan Laurens Hartong overleden
Pianist/bandleider en componist Jan Laurens Hartong is op 30 april j.l. onverwacht overleden. Hij was de oprichter van Nuevo Manteca, een latin-jazz band die over de hele wereld alom wordt gerespecteerd.

Het orkest werd in 1983 opgericht en bestaat uit de top van de Nederlandse muziek/jazzscene. De arrangementen en composities zijn veelal van Hartong zelf. Verder was hij docent aan het Codarts te Rotterdam en werd hij als musicoloog geroemd om zijn muzikale kennis. Hij is slechts 74 jaar geworden.

* Youtube Afscheidsbijeenkomst met speciale Varadero Blues - Una rumba pa'Jan Laurens Hartong, 15 minuten
 
4. De Anolis allisoni 
Averil maakte in Cuba een foto van de Anolis allisoni. 'Deze anolis heeft de kenmerken van een kameleon, gekko en agaam in één. Dit wist ik niet totdat ik 'm te plekke zag verkleuren van mooi groen/blauw naar bruin. Heel bijzonder en super mooi beest!', luidt haar reactie.

Anolis allisoni is een hagedis uit de familie anolissen (Dactyloidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Thomas Barbour in 1928. De mannetjes van Anolis allisoni hebben een blauwe kop, zelfs buiten de paartijd maar dan is deze minder fel van kleur. De nek en oogomgeving is bij de man roodbruin tot oranje en steekt sterk af tegen de blauwe kleur kop. Verder hebben de mannetjes een felgekleurde oranjepaarse keelzak om de vrouwtjes mee te lokken. Ook vrouwtjes hebben een keelzak, maar deze heeft vaak de kleur van de keel en is veel minder fel; de andere kleuren van de vrouwtjes zijn verder egaal bruin.

Lengte
De lichaamslengte is ongeveer 22 centimeter inclusief de lange staart. De kop is lang en heeft duidelijke groeven aan de zijkant en op de neus; door de langere bek zijn ze beter gespecialiseerd om vliegen van boomstammen te grijpen. Deze anolis leeft op Cuba, Honduras, Belize en delen van Mexico*

Link
* De foto werd gemaakt door Averil voor het Colombusmagazine
 
5. Muhammed Ali  1942 - 2016
De deze week overleden Muhammed Ali bezocht tweemaal Cuba namelijk in 1996 en 1998. In 1996 ontmoette hij ook Fidel Castro.
 
6. Reformatorische boeken gedrukt in Cuba
De Spaans-Evangelische Zending meldt dat sinds kort de mogelijkheid bestaat om reformatorische boeken in Cuba zelf te drukken. Het drukapparaat dat geschonken werd door de abonnees van het Reformatorisch Dagblad, is inmiddels geplaatst in het seminarie Los Pinos Nuevos bij Pinar del Rio. 

De eerste boeken worden in een oplage van 1500 exemplaren gedrukt. Volgens de SEZ kunnen Cubaanse orthodoxe gelovigen voortaan beschikken over puriteinse boeken als De Christenreis naar de eeuwigheid van Bunyan en Er is geen andere Evangelie van Spurgeon.

Reisverslag
Coördinator Jan Haeser bezocht afgelopen mei met de voorzitter van SEZ, dominee Uitslag het eiland. Op de website staat een verslag van de ervaringen van Uitslag. Voor deze orthodoxe christenen. aldus Uitslag zijn er op Cuba twee gevaren op geloofsterrein, namelijk de katholieken (‘de armzalige roomse leer’) en de volgelingen van de pinksterbeweging (‘veel Cubanen zitten gevangen in de wereld van de Pinksterkerk’). Dominee Uitslag maakt o.a. kennis met een predikantenechtpaar bij Santiago de Cuba dat door het regime wordt vervolgd: ‘Dagelijks voelt hij de vijandschap. De overheid zit hem alles dwars, zelfs hun kinderen moeten het ontgelden. Ze dreigen zijn kerk met de grond gelijk te maken. In deze streek van het land is er nauwelijks vrijheid van godsdienst. De staat controleert alles. Hier heerst het regime van Fidel en Raúl Castro. Hun wil is wet. Zelfs de Koning der koningen menen zij het zwijgen op te kunnen leggen.’

Link
 
7. Fotoserie: Oud-Havana wordt oud 
'Soms lijkt de tijd die ik in Cuba doorbreng tekort, soms duurt het te lang. Nu regende het de meeste dagen en mijn wens om foto’s te maken werd gefrustreerd.' Na vier jaar niet in Cuba geweest te zijn wandelde Caridad door de strarten van Havana en maakte de bijgevoegde 42 foto's.

'Misschien was het die dag wat te donker, miste ik Caracas of was Oud-Havana gewoon ouder geworden, minder dynamisch en minder verrassende. Kortom, ik had niet veel plezier in mijn fotografeerwandeling. Tot ik vijf maanden later de foto’s bekeek en tot mijn verrassing zie dat de foto’s een goede weergave waren wat ik toen in de starten van Oud-Havana voelde,' aldus Caridad..

Link
* Twee-en-veertig foto’s van Caridad
 
8. Wat hebben Jheronimus Bosch en Cuba met elkaar gemeen? 
'Ik ben al jaren geïnteresserd in Cuba en Jheronimus Bosch. Politiek en kunst komen toevallig bij mij samen. Als student politicologie was ik al bezig met Cuba (eind jaren zestig, begin jaren zeventig). Ik wilde er zelfs ooit naar toe voor een studie in het kader van mijn doctoraalscriptie,' aldus de column van Petrus over de expositie en het Caribisch eiland. Hier volgt de tekst. 

Het werd Colombia. Ik had geen zin in een door de Cubaanse ambassade gewenste politieke screening van de Surinaamse linkse studentenleider Marcel Kross. Niks persoonlijks, maar ik heb een hekel aan politieke screening al geloofde ik toen nog wel in de Cubaanse revolutie. Tijdens mijn verblijf in Colombia ben ik van het revolutie geloof afgevallen en het is nooit meer goed gekomen tussen mij en Cuba. Communisme deugt niet en dat begint al bij de wortels van Marx en Engels. Ik was al vroeg met kunst bezig. Na mijn middelbare school (1964) heb ik zelfs geprobeerd te gaan schilderen. Jheronimus Bosch leerde ik stapje voor stapje kennen. Midden jaren zeventig hadden we in Mexico een reproductie van "De zwerver" aan de muur hangen. Heel veel jaren later ben ik begonnen me echt in zijn schilderijen te verdiepen. Toen ik zelf echt begon te schilderen in de jaren negentig raakte ik gefascineerd door inhoud en vorm. Intussen heb ik aan Cuba en Bosch veel blogs gewijd. Trouwe lezers zullen ze kennen. De afgelopen maand heb ik over beide gepubliceerd. 

Toerisme naar den Bosch en Cuba
Wat me nog het meest verbaasd hoe weinig mensen geïnteresserd zijn waar het in de schilderijen van Bosch over gaat en hoe het er in Cuba aan toe gaat. Er zullen wel mensen zijn die Cuba bezoeken of naar Bosch gaan kijken, die meer willen weten dan het weer op Cuba of hoe mooi Bosch wel niet kan tekenen, maar als ik zo om heen kijk zijn het er niet veel. Kunst en reis toerisme zijn beide nogal oppervlakkig. Ooit heb ik gedacht dat toerisme en verre reizen de mensen dichter bij elkaar zou brengen. Op een uitzondering hier of daar kun je dat wel vergeten, zo heb ik intussen geleerd. De meeste mensen willen leuke en gezellige dingen doen en zien. Toerisme is vermaak en tijdverdrijf , niet veel meer dan dat. Oh ja en ook nog status. Want je moet er wel geweest zijn, op Cuba en bij de Bosch tentoonstelling. Dan kun je erover mee praten.

Link
 
9. Culturele Agenda
* Cuba aan de Maas

Op zondag 19 juni puur Cubaans salsa dansen en luisteren met o.a. Tomi & su Timbalight  en een lieve-optreden van Camina la Habana.
Ook Cubaans food, Cubaans Salsa Dansen, Cubashop. Sigaren en Cafecuba.

Meer informatie
Gratis parkeren 
Zondag 19 juni 2016 van 18:00 tot 22:30
Hal 4 aan de Maas,Watertorenweg 200, 3063HA Rotterdam. 
*  
website van Cuba aan de Maas.
 
10. Het laatste nieuws
* Oproep aan Rutte: ‘Spreek in Cuba over vervolging Damas de Blanco’
Aanstaande donderdag vertrekt minister-president Rutte voor een kort bezoek aan Havana waar hij de bijeenkomst van de ACS, Associatie van Caribische Staten zal bijwonen. De stichting Glasnost in Cuba zond de minister-president een brief waarin aandacht wordt gevraagd voor de zeer ernstige positie van de mensenrechtengroepering Damas de Blanco en haar leidster Berta Soler. In de brief wordt aangedrongen deze kwestie in contacten met president Raúl Castro en de Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodriguez aan de orde te stellen.

Link
* De volledige tekst van de brief aan Mark Rutte
* Voormalig vicepresident Carlos Lage werkt bij insectenbestrijding
Toen Fidel Castro in juli 2006 gedwongen werd vanwege ernstige gezondheidsproblemen zijn werk te staken, viel regelmatig de naam van Carlos Lage als mogelijke eerste vice-president van  het land. Twee jaar later  viel hij in ongenade – samen met de Minister van Buitenlandse Zaken, Pérez Roque  – omdat beiden zich ‘onwaardig hadden gedragen’ en zich lieten verleiden door ‘de honing van de macht’, aldus een commentaar van Fidel Castro. Nu is Carlos Lage werkzaam bij de bestrijding van de Aedes aegypti-mug in de wijk Plaza in Havana, aldus een artikel van Zunila Mata van de website 14ymedio. Lees verder
 
* Universiteit Havana verwijdert opnieuw professor
Geneticus en biologieprofessor Ariel Ruiz Urquiola is om ideologische meningsverschillen van het Centro de Investigaciones Marítimas / Centrum voor Maritiem Onderzoek van de Universiteit in Havana verwijderd. Dat meldde de wetenschapper vorige week zelf via een video-interview waarin hij sprak van ‘machtsmisbruik’. Het is het tweede politiek gemotiveerde ontslag aan de Universiteit van Havana; een maand geleden werd de hervormingsgezinde hoogleraar Economie Omar Everleny ontslagen. Lees verder



 
Actie in de Fabriek van de Cubaanse Kunst
In de Fabriek van de Cubaanse Kunst / Fábrica de Arte Cubano (FAC) in Calle 26 in Havana opende maandag het Zevende Kunstenfestival. Dit zeven dagen durende spektakel met dans, muziek en beeldende kunst wordt georganiseerd door de Universiteit van de Kunsten,  vroeger bekend onder de naam Instituto Superior de Arte (ISA). Zestig kunstprojecten zijn bij het festival betrokken. Lees verder 
  
 
* Verbond van Caribische Staten ontwaart ‘imperialistisch tegenoffensief
Cuba heeft vrijdag leiders van 25 Caribische landen in Havana verwelkomd vanwege de 7e Top van het Verbond van Caribische Staten / Asociación de Estados del Caribe (AEC). De Cubaanse Minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez benadrukte dat de bijeenkomst plaatsvond op een moment dat sprake is van ‘een groeiend neo-liberaal offensief op het continent dat de verworvenheden van de afgelopen jaren in gevaar brengt.’ Nederland (namens Bonaire, Saba en St. Eustatius), Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn alle vier geassocieerd lid van de ACS. Naast minister-president Rutte nemen ook de ministers-presidenten van de drie overige landen van het Koninkrijk deel aan de top. In Havana is ook de gouverneur van Puerto Rico, Alejandro García Padilla aanwezig als speciale genodigde. Lees verder