Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Hij waar een Aarlese jongen... ðŸšŒ

 
Een speciale maand, we gaan namelijk tijdreizen met Wim Daniëls. Hoe leuk is dat? Deze Brabantse taalkundige en schrijver gaat naar Florence, op zoek naar zijn zielsverwant: de taalkundige Arnoldus van Eyndhouts, alias Arlenius. En als luisteraar van onze nieuwste tweedelige podcastserie kun je als het ware mee reizen! Wim spreekt met onze host Marilou Nillesen over het leven van Arlenius, over zijn tijd in Italië en vooral: over wat hij heeft met deze illustre voorganger uit Aarle-Rixtel. En waarom hij dat ene boek van hem in handen probeert te krijgen.
Je ontmoet ook andere mensen uit het reisgezelschap van Wim, je bezoekt het antiquariaat van Roberto Cosi in hartje Florence. Je bent getuige van de overdracht van het boek én van de verrassing die het Brabantse gezelschap in het antiquariaat staat te wachten. Als ik je nu nog niet nieuwsgierig heb gemaakt...  
 
Margot America, redactie
 

Grote fotocollectie Johan van Eerd online!

Met nooit eerder getoonde beelden van de mobilisatie en operatie Market Garden. De collectie (bijna 5000 foto's) omvat uiteenlopende thema’s, richt zich voornamelijk op Veghel en omstreken en kenmerkt het voor- en naoorlogse tijdsbeeld van Brabant. lees meer

Nieuwe bronnen mei online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
"Arlenius wilde de boeken toegankelijk maken en ik wil Arlenius toegankelijk maken. Die jongen is voor mij echt wel belangrijk geworden. Hij is de taal achterna gegaan, dat ben ik ook. Ik voel veel verwantschap met hem.” lees meer
 
 
In deze nieuwe tweedelige podcastserie 'Tijdreizen met Wim Daniëls' vertelt de Brabantse taalkundige en schrijver over zijn passie voor zijn voorganger van vijf eeuwen terug: de taalkundige Arnoldus van Eyndhouts, alias Arlenius.

Beste verhalen deze maand

De inkt van de handtekening van generaal Winkelman onder de capitulatie is nog nat als op 17 mei 1940 rond 6 uur in de middag vanuit Aken een colonne waaronder een drie-assige Mercedes Nederland binnen rijdt. Aan boord Heinrich Himmler, Reichsführer van de SS, de belangrijkste mannen in Nazi-Duitsland.
De Sint-Jans Kathedraal van Den Bosch bezat een prachtig Hollandsch renaissancistisch doksaal, bestemd om het priesterkoor af te sluiten van het kerkschip. Het kerkbestuur wilde het kwijt. Maar wat moest deze Anglicaanse verdedigster van het Geloof er mee? En wat voor diplomatieke strubbelingen had dit tot gevolg?
"Vroeger hing er in de (goei)kamer bij ons thuis boven de kachel aan de schouw een foto van een streng kijkende vrouw. Eigenlijk wist ik, toen ik klein was, niet zo goed wie zij was. Eerst jaren later werd het duidelijk." (Bijdrage: Bert Meijs)
"Net buiten de dorpskern fietsend door de Bergsestraat te 'Uibaarge' zag ik de sierlijk geschreven naam 'De Eendracht' boven de toegangsdeur van een pand. Verder overal gesloten gordijnen en deuren. Leeg en onbewoond? Te koop?" (Bijdrage: Aart van Bockel)
Mijn jeugd in kamp Lage Mierde
Hoe is het om op te groeien in kamp Lage Mierde, met z'n zevenen in zo'n klein barakken kamer? Charly Lawalata blikt terug op zijn jeugd in kamp Lage Mierde. (Charly Lawalata)
Wat doe je met een gevangenis vol boeven als de bom dreigt te vallen? Wie laat je vrij en vooral: wie niet? Begin jaren zestig is dat een heikel onderwerp, blijkt uit het archief van de Commissaris van de Koningin (1920-1969). Dat dat geheim moest blijven, is evident.
Ik geef het je te doen, bij een petroleumlamp in de winter, met twee briketjes in de kachel en acht man om de tafel de rozenkrans te bidden. “Daar was niets aardigs aan in de oorlog!”, schrijft Gerard Veltman.
"Naast landbouw was in Uden veel kersenteelt. We kwamen in het hoogseizoen letterlijk en figuurlijk handen te kort. In die periode werden gezinsleden van groot tot klein hiervoor aan het werk gezet. Mijn broer, die zijn militaire dienstplicht vervulde, wilde ook meehelpen." (Bijdrage: Rini de Groot)
BHIC Nieuwsbrief

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven