BJÖRNS VÄNNER - > EP:  Märker ni ingenting alls? - > Singel: Du vill inte nå fram till ditt mål - > Album i höst

Här kommer en nyhet som för vissa är det största som hänt på 7 år, andra fattar inget alls, det finns en tredje grupp, som vi hoppas mycket på, och det är de som kanske aldrig hört Björns vänner men som nu hakar på och blir helt sålda. För Björns vänner är redan giganter i mångas öron, men denna nya EP och den kommande plattan kan faktiskt va det bästa de gjort. Det låter förmätet att säga om ett band som gjort låtar som "Åkrar och himmel", "Kvar på film" och "Vad ska jag med ett foto på dig?" men döm själva.

Så, idag, lite från en klarblå himmel kommer här en ny EP, 4 låtar där första låten fungerar som singel. Senare i höst kommer ett helt nytt album.

Märker ni ingenting alls?
Soundcloud: soundcloud.com/adrianrec/sets/bj-rns-v-nner-m-rker-du
Spotify: open.spotify.com/album/5nzuUHnrjeiCe4y37MAwXV

Pressbilder: adrianrecordings.com/artists/bjorns-vanner/

bjornsvanner.tumblr.com

Björns vänner är ett rockband som bildades för cirka fjorton årsedan. De släppte några EPs, ett album och en samlingsplatta, utgivna av Adrian Recordings. Bandet tog en liten paus 2005 och är nu i färd med att ge ut en uppföljare. Texterna är långt fram i mixen, och präglas av stora känslor kring smala perspektiv - självironi, självömkan och självutlämning samt en del humor, för balansens skull.

Nu släpper de en ny EP, "Märker ni ingenting alls?" med fyra låtar. Den är tänkt att vara en försmak till en fullängdsskiva som dyker upp i augusti, men kan förstås även åtnjutas på egen hand. Låtarna finner människor i diverse stadier av krisande. Det ges inte många lösningar som verkar vara annat än tillfälliga, uppgivna kompromisser.

I "Du vill inte nå fram till ditt mål" ska det obönhörliga rytmiska drivet från rytmsektionen John Bjerkert och Conny Fridh spegla de påträngande tankar som isolerar protagonisten i sin lägenhet, i sitt medvetande och från sitt öde. En respit i rytmenmot slutet ger en antydning om att en förändring är möjlig, meningen befrielse infinner sig.

De poppiga, ljusa klangerna i "Åsa, Sandra, Katja - märker ni ingenting alls?" (de kretsar kring en av Markus Slivkas karaktäristiskt enkla men effektiva pianoslingor) ska föra tankarnatill den poppiga, ljusa ungdomen och känslan av att vara uppslukad avstunden och kärleken - en känsla som låtens jag lever i skuggan av.

I "En ny hund nu" - där rocken är rak och energisk - tycks trotsallt en viss glädje och upplevelse av nytändning infinna sig, men den tillåts aldrig bli riktigt trovärdig, varken som beskrivande en faktiskt situation eller som metafor. Hunden är antingen verklig, ivilket fall man kan ana att den utgör ett substitut för en mergrundläggande längtan (och här ber vi om ursäkt till eventuella hundälskare) eller så är den en metafor, och då - kan man kanske ana - ett substitut för en textförfattares brist på glädjeämnen att skriva om. Avsaknaden av äkta engagemang görs ännu tydligare i och med den plötsliga övergången till ett lågmält slutparti och Richard Schickes loja, nästan ironiska sånginsats här.

I den opluggade "Se dig glad" behandlas en krissituation explicit, diverse strategier för att hantera situationen övervägs men lyckas inte rå på de många upprivande reaktionerna på att ha blivit ratad och åtrån till rataren. Lyssnaren erbjuds endast den måhända riktiga men för stunden föga trösterika insikten om att det nog går över med tiden - även detta representerat av ett djur, här en katt.

Varför djuren står som portvakter till förlösning, varför ödet kastar fåglar på fönstret för att bryta den deprimerades trans eller huruvida allt detta vittnar om en misstro mot att man kan nå tillfredsställelse i den mänskliga samvaron, så långt har Björns vänner inte själva tänkt, men ja, det är onekligen en del djur medi leken. Ett djur som man kan frestas tro vakar över alltihop är förstås underdogen, men vi vill vara tydliga med att det är de egna hämningarna, den egna bristen på perspektiv och den egna tendensen till självbedrägeri som är boven i dramat, och det anklagande. "Märker ni ingenting alls?" är förstås, som så mycket annat här i livet, en projektion.

Björns vänner spelar på Adrian Recordings Festival den 9 maj på Victoriateatern i Malmö tillsammans med This Is Head, Alice Boman och YAST. Biljetter hittar du här: victoria.se
 
Kontakt:
Adrian Recordings | magnus@adrianrecordings.com | 0709-203853
 
Märker ni ingeting alls?