'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 10. Juli 2010
 
 
 
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Als je toch toevallig achter de computer zit lees dan even verder! In deze nieuwsbrief vind je een zoete taart zonder suiker, iets over barbequen en twee boekaanbevelingen.
 
 
 
FRIESE LIEFDE
 
Zoals ik in eerdere nieuwsbrieven weleens heb verteld werk ik in opdracht van het AOC Friesland om lezingen te houden tijdens Ekodiners. Daarvoor rijd ik dan naar allerlei prachtige plekjes in Friesland.
 
Nu is uit dat moois een boekje verschenen dat zeer de moeite waard is en gaat over puur en eerlijk werkende ambachtslieden die mooie producten telen en kweken. Zoals versgevangen harder, handgeraapte wadoesters, schapenfesta, duindoorn, bokbier en paarse boerenkool.
 
Ingrediënten, vergaard uit de natuur of biologisch geteeld op het Friese land. De beste koks van Friesland toveren hiermee in lente, zomer, herfst en winter 60 nieuwe gerechten op tafel. Voor nieuwsgierige thuiskoks en kookfanaten.

Telers en makers vertellen tussen de recepten door hun verhaal. Liefdesverhalen over het land, bierbrouwen, sappig zachtfruit, karakters van koeien en stieren en de kunst van het nietsdoen.
 
Het boekje is te gebruiken als kookboek, leesboek en met vier wandelroutes en een adressenlijst voor authentieke plekjes te gebruiken als begeleider op een smaakexpeditie in Friesland. Het gebonden boekje 'Friese Liefde' is voor 15 euro te koop.
 
BBQ KAN WEL:
 
Het zit in de lucht ... en met mooi weer zit het letterlijk in de lucht en worden her en der barbecues ontstoken. "Heerlijke geuren", vindt de een, "hinderlijke dampen" vindt de ander. Lekker of niet; barbecuen heeft iets heel gezelligs en roept primitieve gevoelens op. Lekker eenvoudig buiten je potje koken op een vuurtje.
 
Op de barbecue kun je, naast de (over-)bekende gemarineerde vleessoorten, heel veel doen met groenten. Verrassend eenvoudig is het om tomaten, aubergines en paprika's te roosteren en daarna te ontvellen. Dit doe je het makkelijkste door de groenten als ze heetgeroosterd zijn in een plastic zak een kwartiertje afgedekt te bewaren. Daarna trek je de velletjes er af en roer je de zachte groenten door elkaar met wat olijfolie.
 
 
 
Eet geen zwarte randjes en houtskoolstof dat opwaait en op het voedsel belandt. Hierin zitten gevaarlijke stoffen die Pak's genoemd worden: poly cyclische aromatische koolwaterstoffen. Deze zijn kankerverwekkend. Barbecue met verstand, wacht tot de kooltjes mooi grijs zijn. Veel mooie lange zomeravonden gewenst!
 
RABARBERTAART ZÓNDER SUIKER:
 
Ingrediënten:
1 kg rabarber
200 g zachte roomboter                        
2 ½ dl ahornsiroop
1 ei
250 g gebuild meel
1 eetl bakpoeder
1 theel vanillepoeder
zout
(5 gedroogde abrikozen in reepjes)
 
Verwarm de oven voor op 250 °c. Beboter een taartvorm en bestuif met meel. Maak de rabarber schoon en snijd er stukken van 3 cm van. Maak van de overige ingrediënten een beslag. Giet de helft van het beslag in de taartvorm, verdeel de rabarber erover en leg hier en daar een reepje abrikoos. Giet de rest van het beslag over de rabarber. Bak de taart gaar in 45 min. op 180 °C.
De wat zure rabarber combineert goed met de zoete ahornsiroop. Er kunnen afhankelijk van het seizoen ook ander vruchtensoorten gebruikt worden zoals bramen, bessen, peren, bananen etc.
 
 
 
 
 
 
VOOR VEGETARISCHE KINDEREN:
 
In samenwerking met  Antoinette Hertsenberg heeft Marion Pluimes 'De Kleine Vegetariër' geschreven. Het is een kleurrijk kookboek geworden waarin de basisvoeding voor kinderen van 0-15 jaar besproken wordt. Per leeftijdsgroep staat er een overzicht van de benodigde voedingsstoffen.
 
Het staat vol recepten die in oplopende volgorde voor elke leeftijdsgroep gebruikt kunnen worden. Want wat je als 5 jarige lekker vindt, lust je meestal daarna ook nog wel. De recepten zijn bruikbaar in de gezinskeuken zodat ook de ouders lekker mee kunnen smullen. Een vegetarische voeding voor kinderen hoeft niet onnodig ingewikkeld te zijn maar vooral leuk, lekker en gezond. Voor meer informatie zie de website: http://www.pluimes.nl
 
SAPVASTEN IN SEPTEMBER:
 
Omdat er steeds nieuwe mensen bijkomen die de nieuwsbrief ontvangen wordt er soms agenapunt herhaald, zoals deze:
  
Van vrijdag 17 september t/m maandag 20 september kun je meedoen aan een korte reinigingskuur. Dit is vooral bedoeld om je lichaam te bevrijden van gifstoffen en zo je geest weer helder te maken en je lichaam fit, fitter, fitst. 
De reinigingskuur wordt verzorgd door natuurvoedingskundige Marianne Willems van 'Praktijk Op een Blaadje' en yogadocent en masseur Ilja Hoftijzer van 'Prana Massage'.
  
Wat is er zoal te doen? Er is een avondlezing over voeding en de keuzes die je maakt. Elke dag staat er yoga op het programma evenals massages en een wandeling over de heide (die is om de hoek). Je kunt gebruik maken van een leverpakking om de afvoer te bespoedigen en je lever te ondersteunen hierbij. 
We gaan vogels luisteren, kruiden zoeken die we kunnen gebruiken om ondersteunende thee van te maken, sapjes drinken, er is een saunabezoek bij voor diegenen die dat willen en er is tijd om te lezen of te luieren. Dit alles geheel verzorgd op een prachtige locatie! www.mollenvlied.nl.
Je verblijft in tweepersoons kamers. Prijs per persoon: 295,= all in. Meld je snel aan, de inschrijving sluit bij 10 personen.
 
             
 
VANDAAG BEN IK EEN ...
 
 
De vergelijking met een appel of een peer is voor de meesten van ons wel herkenbaar. Een appel of peer zegt dan vooral iets over onze uiterlijke vorm. Maar dat is slechts een aspect van onze eigenschappen.
 
Stel: je staat in een (moes-)tuin. Met welke groente, kruid, bloem of fruit associeer jij je dan? Ben jij die zonnebloem, stralend en met een groot hart, of de knoflook die aanwezig is en het leven smaak geeft. Of de rucola, karakteristiek en pittig. Een mooie krop sla, altijd goed, fris en makkelijk te combineren. Of voel je je vandaag een huilerige ui? Zo kan ik natuurlijk nog wel even door gaan.
 
Het leuke van associëren is dat je in een oogopslag je eigen kenmerken en kwaliteiten ziet. Het grappige is dat er elke dag wel iets anders de boventoon voert. Vandaag ben ik basilicum, zacht maar duidelijk herkenbaar, gedoseerd in gebruik. Gister meer een aardbei, blozend in de zon en in overvloed genietend. Of een woekerend onkruid, overal tegelijk maar oppervlakkig. En er zijn ook dagen dat je je misschien een bermbloempje voelt, onder de voet gelopen,maar wel weer terugverend.
 
-          waar associeer jij jezelf mee
-          waar associeert een ander jou mee                                          
-          waar associeer jij de ander mee
 
Daar kan je natuurlijk allerlei leuke spelletjes mee doen voor lange zomeravonden, of tijdens de autorit naar het zonnige zuiden. 
Kijk voor het actuele zomerprogramma op www.basicbalance.nl 
 
ELKE MAAND OPEN TUIN:
 
Wanneer kom je langs op de moestuin om te komen kijken, van alles te proeven, te plukken en vragen stellen over voeding, gezondheid en het Energieherstelplan? (www.energieherstelplan.nl).
 
Op deze informatieve ochtenden is er ook is er, indien gewenst, uitleg over biologisch tuinieren. Elke 1e woensdag van de maand. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon incl. koffie, thee en lekkers. Graag vooraf even aanmelden (telefonisch of via mail). 
 
De Volkstuinvereniging is gelegen aan de Van der Aartweg 25 te Haarlem. Als je het hek bent gepasseerd vind je de moestuin aan de Maluslaan 6.
 
 
 
OP EEN BLAADJE:
 
Op 17 juni is het alweer drie jaar geleden dat Praktijk 'Op een Blaadje' haar deuren opende. In die tijd is er veel gebeurd. De klantenkring breidt zich nog altijd uit en dat is maar goed ook. Mensen komen en gaan. Met een voedingsadvies kun je in principe wel even vooruit dus zijn twee á drie consulten vaak al voldoende. Bij vermoeidheid, allergie, diabetes, buik- en darmklachten, ondergewicht, eczeem, migraine; er is vaak wat aan te doen door verandering van voeding. Blijf niet zitten met vage klachten maar reken er mee af!
 
Mocht je een beetje moe zijn van steeds maar weer opnieuw lijnen doe het dan gewoon voor de laatste keer en kom langs! Want lijnen is een zeer tijdelijk hulpmiddel. Het veranderen van eetgewoonten is blijvend en nog plezierig ook. Zeker met wat hulp.
 
Bij het eerstvolgende bezoek ontvang je een korting van € 5,50 (geldig tot september a.s.).
 
 
AGENDA:
 
NATUURWINKEL HOOFDDORPelke laatste woensdag van de maand ben ik te gast in de natuurwinkel om te koken. Elke keer een ander thema. Zo was er snel en slank, glutenvrij en homemade broodbeleg. 
Volgende keer zijn er lekkere zomerse hapjes en een fris wijntje te proeven. Voor informatie: info@opeenblaadje.nl of www.natuurwinkel.nl
  
OPEN TUIN: elke eerste woensdag van de maand7 juli4 augustus, 1 september en 6 oktober. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon.
 
HIGH TEA: dit is een aankondiging voor diverse high tea's op een ydillisch buitenplekje in Haarlem. Op vrijdag 30 juli, vrijdag 27 augustus en donderdag 9 september, aanvang 14.00 uur. Zie verderop voor meer info.
  
MOLLENVLIED: Vierdaagse sapvastenkuur onder begeleiding van vrijdag 17 t/m maandag 20 september. Prijstechnisch een interessante en volledige kuur. Voor meer info: info@opeenblaadje.nl / Voor een sfeerimpressie kijk op: www.mollenvlied.nl.
 
INLOOPOCHTEND: voor vragen over voeding en gezondheid start weer in september. Incidentele afspraken kunnen, na telefonisch overleg, worden gepland.
Adres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek.
 
MINDFULNESS & GEWICHTSBEHEERSING van 8 bijeenkomsten begint op dinsdag 28 september (17-19 u). Zie voor meer informatie www.villauitzicht.nl en/of de nieuwsbrief van augustus.
 
LOOPGROEP: Er wordt nog altijd gelopen door een kleine groep op dinsdagavond vanuit Santpoort-Noord. Het tempo ligt gemiddeld hoog. Lopen met Nordic walkpoles is mogelijk (eigen poles meebrengen). Wil je mee met de loopgroep mail me dan even.
 
VERWENWEEK IN AUVERGNE:
 
Wil je een keer puur genieten in de Auvergne in midden Frankrijk? Van zondag 3 tot en met vrijdag 8 oktober kun je mee voor een ‘vogel-verwenweek’.
Trefwoorden zijn: rust, natuur, vogels, inspiratie, wandelen, yoga, biologische eten, vuurkorf en genieten.
Er is plaats voor 10 deelnemers. De kosten bedragen € 450,- per persoon (inclusief verblijfskosten, eten, excursies, yoga en exclusief vervoer en drankjes).
 
De boerderij waar we verblijven dateert van 1897 en is gelegen op een bergkam genaamd Eybarithoux, op het hoogste punt (ca. 1330 m) van het nabij gelegen dorp, met een schitterend uitzicht op de vallei van de Cantal.
Het is in 2001 geheel gerenoveerd en heeft de beschikking over onder meer centrale verwarming, vloerverwarming, een moderne keuken, badkamer en een ruime tuin met BBQ. Er zijn diverse tweepersoonskamers en een driepersoonskamer. Kijk voor meer informatie over de accommodatie op www.franshuisvakantie.nl
  
Het regionale park Auvergne is onderdeel van het Centraal Massief en omvat de bergen van de Cantal en een aantal vulkanen waaronder de Puy de Dôme en de Puy Mary. Er zijn heel uiteenlopende landschappen; bossen, meren, alpenweiden, heidevelden en ravijnen.
In het gebied komen onder andere voor Dwergarend, Slangenarend, wouwen, diverse spechtensoorten, Rode Rotslijster, Grijze Gors en zelfs de Rotskruiper. In oktober kunnen er aanzienlijke aantallen roofvogels door het gebied naar het zuiden trekken en ook boven de boerderij zijn ze veelvuldig te zien. Het gebied is ook zeer de moeite waard vanwege het voorkomen van Gems, Mouflon, Wild Zwijn, Edelhert en Alpenmarmot. Vanaf het terras van de boerderij maakt u kans op Gems en Edelhert!
 
De week wordt op het gebied van voeding en natuur begeleid door mijzelf en Evert van Huijssteeden. Heb je belangstelling meld je dan aan bij: info@opeenblaadje.nl
 
 
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
Stuur deze e-mail door naar een vriend