Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - September 2022
Beste belangstellende,
 
Hoewel we dat natuurlijk al wel persoonlijk gedaan hebben, willen we via deze nieuwsbrief iedereen hartelijk bedanken die heeft meegeholpen deze hoogseizoen zomerweken mee mogelijk te maken, te weten de tijdelijke participanten en de cursus- en workshopleid(st)ers. Maar zij niet alleen. Omdat de tendens van een tekort aan tijdelijke participanten zich in het voorjaar al aftekende hadden we ons afgevraagd hoe we dit op een andere wijze zouden kunnen oplossen. Behalve dat we een aantal Fransen uit de omgeving hebben gevraagd tegen betaling de schoonmaakwerkzaamheden van wc’s en douches op zich te nemen, ontstond het idee om onze gasten te betrekken bij de uitvoering van onze werkzaamheden. Dat gebeurde onder het motto “Help Ecolonie de zomer door.” Verderop in de nieuwsbrief lees je hier meer over.

Workshoptenten van het Kinderfestival zijn, nu begin september, weer afgebroken en opgeborgen. Ook de huurtenten hebben hun weg naar de opslag gevonden. De fruitbomen dragen veel fruit. Het plukken is begonnen. De aardappelen zijn klaar om gerooid te worden. We missen de dynamiek die het hoogseizoen met zich meebrengt; de vele ontmoetingen. We omhelzen de sfeer van de naderende herfst, de verstilling. En beseffen dan weer extra hoe we hier leven met de karakteristieken van de verschillende seizoenen.

Tot en met de herfstvakantieweken ontvangen we nog steeds gasten. Er zijn vooral in die laatste weken van oktober nog cursussen en workshops. Na 6 november sluiten we tot 3 februari 2023 voor gasten. Tijdelijke participanten zijn in die periode nog steeds welkom. Er is veel werk te verrichten om onze tuinen winterklaar te maken, te renoveren, te oogsten en te wecken. Overigens zijn we nu heel blij met het feit dat het aantal tijdelijke participanten nu weer in evenwicht is met de werkzaamheden die we te doen hebben.

Deze nieuwsbrief behandelt de volgende onderwerpen:
 • onze herfstactiviteiten
 • bouwplannen; handige klussers gezocht
 • zaag- en snoeiweek
 • de actie ‘Help Ecolonie de zomer door’
 • onze ecologische voetafdruk
 • woonruimte beschikbaar
 • oproep voor workshop- en cursusleid(st)ers voor de Groene Kathedraal weken
 • interviews met de Franse filosoof Bruno Latour
 • vollemaanceremonieën
 • foto’s kinderfestival
Met vriendelijke groet,
De bewoners en participanten

Onze herfstactiviteiten

De herfst komt eraan en dat is altijd een bijzondere ervaring: prachtige kleuren van de loofbossen geven de vakantie een decor waar je graag doorheen wandelt. We raden je dan ook aan om naar Ecolonie te komen, om te genieten van ons herfstarrangement, geldig van woensdag 21 september tot zondag 6 november: een verblijf van 4 nachten/5 dagen in een kamer op basis van halfpension voor slechts 185 euro.
Lees meer over de activiteiten die we in de herfstvakantie aanbieden op de website

Cursusweken in september en oktober

Leven met planten - Kruidenweek door Mevrouw Onkruid
Van 18 tot 24 september Nog 1 plaats! 
Leer alles over planten en hoe ze jou in het dagelijks leven kunnen voeden, verzorgen en helen.

Yogawandelweek - Caroline Kluijtmans
Van 1 tot 7 oktober
Begin je dag met een meditatie en een mooie wandeling, fris en actief. Later op de dag zal de yoga je voeden en ontspannen.

Yin en adem ‘Kracht in zachtheid’ - Martijn van der Windt
Van 15 tot 22 oktober
Een hele week in de mooie omgeving van Ecolonie aan de slag met een unieke combinatie van Yin en adem. Een reis naar binnen om contact te maken met hetgeen dat aanwezig is in het onderbewuste.
 
Kijk voor meer informatie over deze cursussen op de website

Algemeen
De Nederlandse herfstvakantieweken zijn van 15 tot 30 oktober 2022. De Belgische tot 6 november. We bieden dan diverse activiteiten aan: kampvuuravond, lezing over Ecolonie, creatief werken in het atelier en begeleide wandelingen.

Bouwplannen – handige klussers gezocht
De komende jaren blijven we investeren in houten hutten ter vervanging van onze huurtenten. Wie handig is en creatief en mogelijk ervaring heeft als timmerman of klusser, nodigen we graag uit om mee te werken aan deze werkzaamheden. In overleg bepalen we de periode(s). Belangstelling? Graag een mailtje naar: info@ecolonie
We nemen dan contact met je op.

Zaag- en snoeiweek
Van 19 t/m 26 oktober
In bovenstaande week gaan we met een groepje mensen bomen en struiken snoeien op onze terreinen. Heerlijk fysiek werk waarvoor we je van harte uitnodigen als je er een weekje uit wilt, maar toch bezig wilt zijn. En je lichaam dit natuurlijk ook toestaat. Even opgeven via info@ecolonie is voldoende. We nemen dan contact met je op.

Help ECOlonie de zomer door!

Onze oproep aan gasten om mee te werken via de laatste nieuwsbrief en ook hier ter plekke heeft zijn vruchten afgeworpen. Enthousiast hebben gasten meegeholpen in de tuin, bij de afwas, in de keuken, het plukken en rissen van basilicum, het knoflook pellen, eieren wassen en nog veel meer. Vaak voor enkele uurtjes. Ongeveer 20 gasten hebben ieder meer dan 16 uur gewerkt. Zij hebben verschillende taken gedaan. Gezamenlijk hebben zij ruim 450 uren gewerkt. Een hele mooie bijdrage, die wij zeer gewaardeerd hebben. We kregen van hen terug dat het leuk was om op deze wijze bij te dragen en dat het tegoed dat hier tegenover staat, gewaardeerd werd. Maar wat het voor hen vooral waardevol maakte, is het ervaren hoe onze gemeenschap werkt. Nu niet alleen als gast, maar door zelf actief deel te nemen. De gesprekken tussen het werk door, de contacten en het inzicht in het werk maakten het voor hen tot een bijzondere ervaring.

Naast de volwassenen hebben ook een ongeveer eenzelfde aantal kinderen enthousiast geholpen. In de afwas hadden we een zeer enthousiaste groep! Maar ook in de tuin, bij het bagage rijden en allerlei hand- en spandiensten. Ongeveer 15 kinderen hebben samen zo’n 250 uren gewerkt.

Bovenstaande ervaring die ook voor ons nieuw was en uit nood geboren, vraagt om een voortzetting. Tijdens onze evaluaties gaan we het daar over hebben.

Ecologische voetafdruk

Ook dit jaar hebben we, samen met onze gasten en participanten, weer nieuwe stappen gezet om onze ecologische voetafdruk* te verkleinen. Die was al relatief laag, gelet op onze 33 jarige geschiedenis met vegetarische maaltijden, de eigen productie en verwerking en consumptie van groenten, kruiden, fruit en zuivel en het zuiveringsfilter van het afvalwater. Wat die nieuwe stappen betreft:
 • deze winter hebben we vijf nieuwe composttoiletten gebouwd, wat het totale aantal brengt op vijftien. We zagen deze zomer een verdubbeling van het zaagsel vermengd met ontlasting, uit deze toiletten komen (zie foto). Deze zaagselhopen composteren deze winter en worden in het voorjaar gebruikt als bodembedekking/voeding onder de bessenstruiken. De besparing van het gemeentelijk leidingwater uit de gebruikelijke toiletten is dan ook zeer groot. We schatten 4 à 5 m3 water per dag!
 • Een andere besparing is het aanbod van bronwater uit een watertank die we bij onze bron op Forge Neuve vullen en plaatsen tegenover de winkel. In totaal 8000 liter bronwater hebben onze gasten en participanten getapt om er hun duurzame flessen mee te vullen. Behalve dat dit aanbod in deze hete zomer onze gasten financieel een en ander bespaart, draagt het ook bij aan een vermindering van de afvalproductie van plastic wegwerpflessen en wordt de gemeentelijke voorraad met een beperkte hoeveelheid water ontzien.
In de media hoor je tegenwoordig veel over de noodzaak om regeneratieve landbouw te ontwikkelen in verband met de stikstofuitstoot. In dat verband zijn we hier op Ecolonie ook op de goede weg. Natuurlijk omdat we altijd al biologisch ‘boeren’, en de afstand tussen productie en consumptie zeer kort is. Daarnaast worden onze 8 septic tanks minimaal een keer per jaar leeggezogen en uitgereden over onze weilanden.

Kortom, door op vakantie naar Ecolonie te gaan, breng je ook je eigen ecologische voetafdruk fors omlaag.

*De ecologische voetafdruk is een getal dat weergeeft hoeveel biologisch productieve grond- en wateroppervlakte nodig is om je consumptieniveau te kunnen handhaven, en om de afvalproductie te kunnen verwerken.
Zomergroet van de steenmensen. Gasten hebben de afgelopen zomer gebruik gemaakt van de droogte in de beek van de Wolvenvallei en hebben daar met de aanwezige stenen bijzondere kunstzinnige bouwwerken gemaakt.

Woonruimte beschikbaar

In de vorige nieuwsbrieven lieten we weten dat er woonruimte beschikbaar is voor een (echt)paar, al of niet met kind, die voor langere tijd een commitment wil aangaan en interesse heeft om met name in de groentetuin en/of kaasmakerij te willen werken. Die oproep heeft resultaat gehad. Anne en Flip en hun kinderen Sim en Koosje kozen er voor minimaal een paar jaar bij ons te komen wonen om hun bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Ecolonie. Vanaf 1 juli werden zij meteen in het ‘diepe’ gegooid tijdens ons hoogseizoen.

Aangezien onze Franse coördinator voor de groentetuin wegens langdurige ziekte is vertrokken zoeken we nog steeds iemand /evt. (echt)paar, die ons groententuinteam wil(len) versterken.

Belangstelling om hier te komen wonen en werken voor langere tijd?

Deze zomermaanden hebben we een aantal gasten gesproken die blijk gaven van hun belangstelling om zich aan te sluiten bij onze gemeenschap. Die de essentie begrepen waar we hier mee bezig zijn. Als je nog steeds interesse hebt, kun je dat kenbaar maken door het aanmeldingsformulier voor tijdelijke participanten in te vullen en op te sturen. Het staat onder het kopje Meewerken op onze website. Minimaal twee weken meewerken is de beste manier om met ons verder kennis te maken en je te laten informeren en antwoorden te krijgen op je vragen.

Groene Kathedraal Forge Neuve

We willen volgend jaar in de eerste weken van juli op bovengenoemde locatie met haar bijzondere krachtplekken en haar wonderschone natuur, activiteiten ontwikkelen (workshops, cursussen) die aansluiten bij of anders gezegd afgestemd zijn op de kern of ziel van de plek. Zo willen we de Gatheringweek die de laatste drie jaren in augustus gehouden werd ook in die periode laten plaats vinden.

In deze weken zoeken we geïnteresseerde workshopgevers/cursusleiders die een aanbod hebben, passend bij bovengenoemde essentie van de Groene Kathedraal Forge Neuve. Een aanbod die enerzijds de ziel van de plek eert, anderzijds de deelnemers aan de workshops helpt zich bewust te worden van GAIA* en de eisen die deze aan ons stelt voor een leefbare toekomst.
 
* Is het begrip Gaia je onbekend dan verwijzen we je naar de Filosofische beschouwingen zijnde samenvattingen, van de boeken van de Franse filosoof Bruno Latour, waarin dit begrip toegelicht wordt.

Als je ideeën hebt horen we dat graag. Als je nog twijfelt en van gedachten wilt wisselen ook. Weet dat het een proces is waarin wij samen met jou stap voor stap willen onderzoeken wat passend is voor deze bijzondere plek. Je kunt een mailtje sturen naar info@ecolonie.eu, met als onderwerp Groene Kathedraal. Harmen de Haas neemt dan contact met je op.
Drie steentjes : 
Een voor jezelf
Een voor je verwanten / relaties 
Een voor Gaia 
 
Op de top van de heuvel, de 'bovenste punt' van de Gouden Driehoek op Forge Neuve,
wordt de krachtige energie ervaren.

Interviews met Bruno Latour

Een van de tijdelijke participanten van vorig jaar die zeer geïnteresseerd is in de filosofie van Latour en onze ontwikkelingen volgt met betrekking tot het thema Gaia, stuurde ons onderstaande link, die verwijst naar een 12-delig interview met hem. Het zijn in tijd overzichtelijke delen van gemiddeld 13 minuten. Je kunt kiezen uit een aantal talen als ondertitel, zoals Engels en Duits.

Hij bespreekt een aantal thema’s en gaat o.a. in op de vraag ‘Wat is filosofie ?’ Ook vragen komen aan de orde als ‘Wat is waarheid’. Als hem gevraagd wordt wat filosofie voor hem betekent wordt hij emotioneel. ‘Filosofie is zo mooi’, zegt hij. Voor hem is filosofie liefde. Sociologie noemt hij de wetenschap van de verbindingen. In deze reeks waarin je hem op een andere manier leert kennen dan uit zijn boeken, gaat hij niet zoveel in op het thema Gaia. Wel zegt hij dat als we de plek waar we wonen niet kennen, een oplossing van de problemen niet mogelijk is. In het laatste deel vraagt de interviewer hem wat hij zijn jongste kleinkind Lilo te zeggen heeft. Bruno Latour antwoordt o.a.: ‘hij en zijn generatie krijgen te maken met zeer moeilijke 20 jaren. Bereid je daar op voor. Onze generatie is schuldig aan deze toestand omdat we veel te langzaam reageren op de bedreigingen, de veranderende omstandigheden. De toekomstige generaties zullen moeten betalen voor de nalatigheden van de generaties daarvoor. Na die 20 jaren zal het langzaam beter gaan.’
 

Wie voor het eerst nu bovenstaande leest over Bruno Latour verwijzen we graag naar een samenvatting van zijn twee boeken, te weten: ‘Oog in oog met Gaia’, acht lezingen over het Nieuwe Klimaatregime en ‘Waar kunnen we landen? Politieke oriëntatie in het Nieuwe Klimaatregime’ (beiden van uitg. Octava).
De samenvatting heeft als titel: Filosofische beschouwingen

Volle Maan Ceremonie

Als het enigszins mogelijk is houden we op Ecolonie een Volle Maan Ceremonie in de Steencirkel op de Zilverweide. In de maand augustus werd dat gehouden op 12 augustus ’s avonds. De augustus ceremonie stond in het teken van de Roos en het Weerlicht. Onderstaand een deel van de tekst die uitgereikt werd aan de aanwezigen. Ongeveer 160(!) mensen namen er aan deel.
 
 
De Roos, symbool voor schoonheid. 
Die schoonheid zien en ervaren is soms een hele kunst te midden van de alledaagse hectiek van het leven.

Donder en bliksem… 

Gelukkig kun je hier op ECOlonie even afstand nemen en je laven in een bad van natuurlijke schoonheid. De rust van de wouden, de geur van de dennen, de stilte op het platteland, het pure bronwater om te drinken en zelfs in te zwemmen… we mogen dankbaar zijn dat we dit kunnen ervaren.

Dit alles staat in schril contrast met de wereld om ons heen, oorlog en hoge energieprijzen, verdroging en klimaatmutatie, stijgende armoede…

De wereld staat in brand, letterlijk en figuurlijk…

De roos en het weerlicht.

Eigentijds Kinderfestival

Dit zevende festival was weer bijzonder geslaagd. Het maximale aantal kinderen was ingeschreven. We bedanken iedereen die hier een bijdrage aan heeft geleverd. Hierboven 2 foto’s. Voor meer foto’s verwijzen we naar de website van het kinderfestival.
Een jaar geleden zijn de grote bomen op de heuvel op Forge Neuve gerooid.
Een deel daarvan is verzaagd tot balken en planken van diverse maten. Twee weken geleden heeft de groep op de foto de ongesorteerde stapel van de houtzagerij gesorteerd en een droge plek gegeven, zodat ze volgend jaar mogelijk gebruikt kunnen worden.
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook