Quote
Week 51
Jaar 2014
 
 
 
De organisatie of het bedrijf waarvoor je werkt, vraagt je wellicht niet om de wereld te veranderen. Ze vragen je soms wel om interne veranderingsprocessen te begeleiden. Of misschien wil jij zelf wel iets veranderen. En hoe dikwijls heb je om dat te realiseren niet geprobeerd om je medewerkers te veranderen? Misschien heb je ook al wel eens gedacht dat het beter zou zijn indien je baas zou veranderen.

Welke resultaten heb je tot hier toe behaald met al je pogingen om mensen te veranderen?

De  Kerstperiode is sinds mensenheugenis een periode van bezinning. Het ideale moment om ook als leidinggevende even stil te staan bij jezelf. Je af te vragen wat jij anders zou kunnen doen. Hoe jij het anders zou kunnen aanpakken.

Want laat ons eerlijk zijn. Al je goed bedoelde pogingen om medewerkers te veranderen, bezorgen je waarschijnlijk wel wat kopzorgen.

In ‘Egoshock’, de nieuwe publicatie van Dirk Deboe, zegt de auteur dat we allemaal een cirkel van invloed hebben en een cirkel van bekommernis. Wij bepalen zelf in welke van de twee we willen leven.

 
In de cirkel van bekommernis, dingen waarop je niet onmiddellijk vat hebt, verliezen we energie. In de cirkel van invloed krijg je energie. Deboe zegt dat we soms teveel in de cirkel van bekommernis zitten door ons teveel te focussen op die dingen die fout lopen waardoor je alles negatief gaat zien en je jezelf in een slachtofferrol duwt. Je kan er echter uitkomen door je de vraag te stellen: hoe zou ik de situatie ook eens anders kunnen bekijken? Door het antwoord bij jezelf te zoeken vind je creatief vernieuwende oplossingen die een andere aanpak mogelijk maken.

Mahatma Gandhi illustreert dit principe perfect met de uitspraak dat “onze grootste kracht niet ligt in ons vermogen om de wereld te veranderen, maar in de mogelijkheid onszelf opnieuw uit te vinden.”
   
Focus je energie dus op wat je wel kan veranderen: jezelf.
 
We wensen je alvast een fijne en vredige Kerst.


 
 
P.S.: Heb je een citaat dat je graag zou willen behandeld zien? Laat het ons weten. Wij zoeken dan voor een interessante bedenking of toepassing ter illustratie.
  
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.