Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Zoek mee naar Brabants oudste film ðŸŽ¬

 
We zijn deze maand druk met de nieuwste campagne van BrabantinBeelden, waarbij we op zoek gaan naar de oudste film van Brabant. We zaten bij Omroep Brabant, verschenen in de regionale kranten en ook D-TV hielp mee. Onze zoektocht richt zich specifiek op films van vóór 1940, vooral ook om deze oude beelden te bewaren voor nu en voor de toekomst.
 
Wie weet wat er nog allemaal van de Brabantse zolders tevoorschijn komt. Misschien ligt die oude filmparel wel bij jouw oma in de kast? Of bij een van de Brabantse heemkundekringen of archieven. Dat kan natuurlijk ook. Wie levert straks de oudste beelden? Zou dat Helmond zijn, Eindhoven, Tilburg of misschien wel Den Bosch of Bergen op Zoom? Help mee met onze zoektocht en klik meteen even door naar de prachtige teaser. Dan kan je alvast genieten van een paar 'oude beauties' uit onze collectie.  
 
Margot America, redactie
 

Samenwerking Brabant-Collectie met BrabantinBeelden

De Brabant-Collectie in Tilburg, de grootste cultuurhistorische bibliotheek van onze provincie, werkt samen met BrabantinBeelden. Deze laatste is een belangrijke voortzetting van de Film- en Fotobank Noord-Brabant, die nog tot 2017 werd beheerd door de Brabant-Collectie. lees meer

Nieuwe bronnen maart online

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. In dit overzicht zetten we alle bronnen op een rij die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. Ook weer bibliotheekaanwinsten en nieuwe online archiefinventarissen. lees meer

Fellows schijnen nieuw licht op de Brabantse geschiedenis

“Dit BHIC fellowship programma was een mooie opstap naar een breder promotieonderzoek”, vertelt onderzoeker Felix Bosch. Ook voor onderzoeker Rosalie Versmissen heeft dit programma zeker zijn vruchten afgeworpen. In september afgelopen jaar kregen zij de kans om onderzoek te doen naar het verleden van Noord-Brabant. Nu zit hun onderzoek er weer op. Inmiddels zijn er twee nieuwe jonge onderzoekers gestart met hun onderzoek. lees meer

Gezocht: nieuwe fellows voor de periode september 2023 t/m januari 2024

"Van het ontstaan, de ontwikkeling tot de bevrijding van Brabant, over minderheden en migranten, vrouwenemancipatie en protestcultuur of aandacht voor het landschap: we hopen dat jonge onderzoekers de unieke geschiedenis van onze provincie willen schrijven”, vertelt Thijs de Leeuw, projectleider BHIC fellowships. Met deze beurs kun je vijf maanden tegen een vergoeding onderzoek doen in onze archieven en bestanden. Je kunt tot 15 juni een voorstel indienen. Interesse? lees meer
"We hoeven niet eens zo ver terug in de tijd om te zien hoe onze grootouders in krotten en sloppen wonen”, vertelt onderzoeker Jos Neomagus. Hij neemt je mee terug naar de vorige eeuw, en laat je de krotten en sloppen van Brabant zien. Dit en nog veel meer in onze nieuwste podcastaflevering 'Het geheugen van Brabant’.  lees meer  
 
Jos Neomagus, Schrijver van het boek 'Honderd jaar Brabant Wonen'

Beste verhalen deze maand

Na vier lange, onzekere oorlogsjaren hangt de bevrijding van het zuiden van Nederland in de lucht. En terwijl de geallieerden bijna bij Heesch zijn, wordt op dat moment burgemeester Offermans op zijn fiets klemgereden. En gearresteerd.
Begin december 1790 slipt Huijbert Verhulst van een loopplank, valt voorover in de Raamse waterloop maar blijft met zijn voet klem zitten tussen de plank en een boompje. Dat betekent zijn dood. Nog diezelfde maand bevelen de schepenen dat er een leuning moet komen.
"Te Bergen-op-Zoom is de eerste ansjovis gevangen in de visscherij van den visscher Maas", meldt de Maasbode van 13 april 1890. Maar om welke van de drie broers Maas gaat het dan? Willem Kruf dook in hun geschiedenis. (Bijdrage: Willem Kruf)
“Die soep van jou smaakt naar luciferkoppen.” Dat waren op maandag 27 maart 1893 zo’n beetje de laatste woorden van Martinus Verhoeven (51) uit Langenboom tegen zijn vrouw Johanna. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Priester vader van drie kinderen
De in Etten geboren priester kanunnik Henrick van der Avoirt, alias Henrick van Etten, zette aan het eind van de 15de eeuw drie kinderen op de wereld. In die tijd baarde dat weinig opzien. (Bijdrage: Cor Kerstens)
Had de 51-jarige kalverkoopman uit Wanroij de brand in zijn woning nou wel of niet zelf aangestoken? Dat was de vraag waarover de rechters in Den Bosch zich moesten uitspreken na afloop van de rechtszitting op 21 juni 1939. (Bijdrage: Geurt Franzen)
Er zijn veel foto’s voor inspecties in 1938-1939 door hoge Nederlandse militairen in het Peelland. Meestal is Koningin Wilhelmina er bij. Maar wat kwamen die zwaar besterde officieren toch steeds doen? (Bijdrage: Gerard Strijards)
Joop en Harry ontrafelen het verhaal achter een luchtfoto van Alem in onze fotobank. Bomgevaar, in het kader van een geallieerd luchtoffensief tegen bruggen over grote rivieren in het najaar van 1944, blijkt hierin een fatale rol te hebben gespeeld. (Bijdrage: Joop Thuring en Harry Brekelmans)

Het geheugen van Brabant: ga naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

 

Uitschrijven