'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau 
 
 Nieuwsbrief no. 4. December 2009
Marianne Willems Voedingskundige
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
Alweer de 4e  en laatste nieuwsbrief van dit jaar. Met wat informatie over de Mexicaanse Griep want daar is al zoveel over gezegd dat ik niet achter wil blijven.
Verder nog een Kerstrecept, maar anders dan je denkt.
Vanaf januari ontvang je de nieuwsbrief rond de 5e van de maand. Dit omdat er al zoveel te lezen binnenkomt rond de 1e en ik jullie niet wil overvoeren.
 
Agenda
  • Woensdag 9 december is er weer een inloopochtend voor vragen.
  • Donderdag 16 december vindt er opnieuw een Kookworkshop plaats.
  • In januari start er een loopgroepje, meer hierover in de volgende nieuwsbrief.
  • Het Ministerie van LNV heeft mij ook dit jaar uitgenodigd als gastspreker tijdens Ekodiners in Friesland. Dit loopt van januari t/m mei. Hierover komt tegen die tijd een verslag.
  • In januari start er weer een cursus in Amsterdam van vijf avonden over voeding, gezondheid, kruiden en supplementen.
 

Lekkere snack

 
Pompoenpitten zijn een prima snack. Even in de koekenpan, zout en wat olijfolie er op en klaar. Pompoenpitten zitten vol zink, wat als een afrodisicum werkt ...
Om pompoenpitten van eigen oogst te drogen en te verorberen is wat geduld nodig. Van de groene pompoenen zijn de zaden direct eetbaar maar van de oranje niet. Daar zit de snack goed verborgen in het vlies, dat eerst verwijderd dient te worden. Dat lijkt bijna op ouderwets pinda's doppen. Overigens ook een goed alternatief voor 'Duyvis als er een fuif is' knabbels.
 

 

 
Nieuws
 
Per 1 januari 2010 zie ik mij genoodzaakt om telefonische- en e-mailcontacten die tijd kosten (uitzoeken van voedingsgegevens, navragen van uitslagen, uitwerken van gegevens) in rekening te brengen. Dit stond altijd al vermeld op mijn site maar in de praktijk bracht ik hiervoor nooit iets in rekening. Omdat er vaak vele uren mee gemoeid zijn is het niet langer haalbaar dit gratis te doen. De grens ligt bij 10 minuten.
Het kan efficiënter zijn om langs te komen voor een kort consult. Deze wordt (afhankelijk van de verzekeraar) over het algemeen vergoed. Ook op inloopdagen is er tijd voor het stellen van vragen. 
 
Kookworkshop
 
Er komen steeds meer aanvragen binnen voor particuliere kookworkshops. In besloten kring, met vrienden en vriendinnen gezamenlijk luisteren naar het hoe en waarom van goede voeding en daarna de praktijkervaring van het bekokstoofde diner. In het menu wordt rekening gehouden met de natuur en het milieu en waar mogelijk worden er zoveel mogelijk biologische en diervriendelijke producten verwerkt. Dit gaat uitstekend samen met een goede smaak. Denk eens aan wie je blij maakt met een avondje lekker uit eten.
 
Woensdag 16 december is er weer een Energie Herstelplan Kookworkshop, van 16.30-20 u. Het thema is dit keer een aanpassing op de feestdagen die er aan zitten te komen.
Kosten 42 euro, aanmelding graag telefonisch of via de e-mail.
 
 
 
 ...............................
...............................
KORTINGSBON
 
 
 
10% korting
in de maanden
december
&
januari
...............................
...............................
 
 
December is de maand van stilstaan bij wat geweest is. 'Alweer een jaar voorbij, wat vliegt de tijd'. Voor veel mensen komen er weer wat vrije dagen, vaak zeer welkom in ons haastige bestaan. Beetje hangen, beetje lummelen, op bezoek en voor je het weet is het alweer om. En je wilde nog zoveel... Laat het je niet gebeuren. Focus je aandacht en kies bewust. Of dat nou voor voeding is, een lekkere wandeling of het lezen van een tijdschrift. En eet gezond want als je je fit voelt maak je ook bewustere keuzes. En zo is het cirkeltje weer rond.
 
Heb je nu toch het idee dat het allemaal wel wat beter kan met je energie en je voeding kom dan langs en neem de kortingsbon mee. Het geeft je recht op 10% van het bedrag.  Of geef hem cadeau. Ook te gebruiken voor loopgroep die in januari van start gaat.
 
 
Recept
 
Dit keer geen recept om klaar te maken maar een recept voor hoe je de Kerstdagen een beetje gezond door komt. Want: bij de feestdagen hoort plezier maken, genieten van elkaars gezelschap en lekker (en teveel) eten. Met als gevolg dat de kilo`s eraan vliegen. Door je eetlust een beetje in toom te houden, voorkom je dat je op 31 december het hardst roept "ik moet nu echt gezonder gaan eten!" en in januari uren moet gaan zweten in de sportschool om al die extra kilo`s er vanaf te krijgen.
 
Handige tips voor de feestdagen:
  • Let op de porties...
  • Berg al het lekkers meteen weer op…
  • Voorkom een lege maag…
  • Overdrijf niet met alcohol…
  • Overdrijf niet, maar geniet!
 
Zorg voor voldoende beweging...
 
foto: internet
 
Griep of niet?
 
Hoe denk jij over de griep, weet je waar je op moet letten? Het lichaam geeft signalen af dat een ‘vijand’ probeert binnen te dringen. De waarschuwingen lijken onnozel, vandaar dat velen deze verwaarlozen. Zoals een beetje moe, wat minder eetlust, een licht verstopte neus en nog een hele lijst meer. Eén ding hebben ze gemeen: alle klachten zijn -nog- héél licht. Doorlopen en hopen dat het weggaat (eventueel met een paracetamolletje) ... dan kun je er op wachten tot het lichaam grover geschut inzet om te waarschuwen.
 
Acuut in actie komen!
Nu weet je dat je dan juist in actie moet komen. Komt de vraag: ‘welke acties dan?’. Er zijn drie hoofdmaatregelen: 1 Voeding, de állersterkste! 2 leefmaatregelen, 3 energie verbeteren. Door deze maatregelen gaat de weerstand met sprongen omhoog.
 
Voeding: dagelijkse medicijn
We eten minimaal drie keer per dag. Meer zelfs, als we de tussendoortjes meetellen. Elke keer is dat een kans om brandstof te nemen waarmee je het lichaam voedt. Iedere keer dat we producten gebruiken waarin stoffen zitten waaraan het lichaam niets heeft, verzwakt de weerstand. Denk aan zaken als onnatuurlijke kleurstoffen, E-nummers, zoetstoffen, geraffineerde producten (witmeel, koekjes) en voorbewerkte producten. Er gaat niets boven vérs en zo onbewerkt mogelijk.
 
Top 10 voeding tegen griep
1. Kiemgroenten (sprouty, alfalfa)
2. Vérse groenten en fruit
3. Groene thee en (bron)water
4. Omega 3 oliën, hennepzaden, lecithinegranulaat    
5. Knoflook, geelwortel en gember
6. Gekookt ei, vis
7. Zeegroenten, zeekraal, algen
8. Misosoep
9. Ongeraffineerde granen
10 Verse noten
 
Leefmaatregelen
Pas nu komen de ‘was je handen’ en andere hygiënemogelijkheden aan de beurt. Schrap ook -als het maar éven kan- alle activiteiten die geen energie opleveren en alleen maar energie kosten.
 
Versterk de reserve-energie
Het lichaam en je geest zijn ingenieus ingesteld. Ben je wakker en bezig? Dan levert het lichaam alle stoffen zodat je al die activiteiten kunt doen die je wilt doen. Van lezen, tot werken en sporten. Alléén in rust en bij diepe ontspanning herstelt het lichaam zich. Dan worden alle diepere herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Vandaar dat iemand die slecht slaapt of blijft piekeren zich gevloerd voelt.
 
Bron en met dank aan: www.gottswaal.nl
 
Voor een uitgebreide toelichting op de voor- en nadelen van vaccineren:
 
Inloopochtend
 
Deze maand is de inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid op 
woensdag 9 december (8.30-10.30u) op het praktijkadres:
J. Michaëlpad 108, te Velserbroek, kosten 5 euro.
 
Even voorstellen….
 
Sinds enige tijd werk ik samen met personal coach Myrtle Vos, van Basic Balance Coachatelier uit Hillegom. We delen dezelfde visie als het gaat om balans en manier van werken. Haar bedrijf heet ook niet voor niets Basic Balance. Voor cliënten kan deze ‘kruisbestuiving’ bijzonder effectief en stimulerend zijn. Bij o.a. gewichtsbeheersing of een burn-out.
                               
Myrtle: “Voor mij gaat coaching over het vinden van je persoonlijke evenwicht. Je leert  handvatten te ontwikkelen voor situaties die je voorheen (soms letterlijk) uit balans brachten. Daardoor krijg je weer de grip op je leven.
Dit doe ik met respect, passie, plezier en vooral persoonlijk. Ik werk op basis van de begrippen authenticiteit (jezelf zijn) en zelfsturing (je eigen keuzes maken vanuit je eigen verantwoordelijkheid)."
 
Wie een steuntje in de rug kan gebruiken voor het realiseren van zijn/haar voornemen kan via Op een Blaadje gebruik maken van de kortingsbon in deze nieuwsbrief. Natuurlijk is iedereen ook welkom op de praktische en inspirerende workshop: 'wat wil jij bereiken in 2010', op woensdag 6 januari in Villa Uitzicht te Hillegom. Deze workshop duurt van 19.30 tot 22.00 uur.
 
Voor meer informatie over de manier van coaching van Myrtle Vos: 
 
Foto's
 
Er komen vaak vragen over de foto's die ik gebruik in de nieuwsbrieven en op de website. Deze foto's zijn van eigen makelij. Veel van de foto's zijn gemaakt op de moestuin. Maar ook tijdens vakanties of uitstapjes. Als jij een foto hebt die je graag in mijn nieuwsbrief wilt plaatsen mail hem me dan. Leuk om je eigen foto verspreid te zien onder bijna 300 nieuwsbrieflezers! Natuurlijk met bronvermelding.
 
  
                     Vliegenzwam                                                 Pastinaak
 
 
Via deze nieuwsbrief wens ik jullie fijne dagen toe en een gezond en gelukkig 2010 !!!
 
Marianne Willems
    IJskerstboom                                                      Moestuin in winterslaap
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
023-5382874 / 06-46022065