Oktober 2014
Dit is de nieuwsbrief van Scholen met Succes. De nieuwsbrief verschijnt gemiddeld 5x per jaar.
In deze nieuwsbrief:
 
Jubileumjaar
Onze Tevredenheidspeilingen bestaan 15 jaar. In 1999 voerden we de eerste peilingen voor het onderwijs uit. Anno 2014 zijn we nog steeds marktleider met de meeste terugkerende klanten en de grootste benchmark.
Werden de peilingen vijftien jaar geleden nog op papier afgenomen, nu verloopt iets meer dan de helft van onze onderzoeken online. De standaardvragenlijst kan nu, via de Vragenplanner, flexibel en op maat worden ingezet. En nog steeds leveren we kwalitatief hoogstaande rapportages met heldere analyses voor een alleszins scherpe prijs.
Het komende schooljaar gaan we op verschillende manieren aandacht aan ons jubileum besteden. Onze eerste activiteit:
 
 
 
Vensters PO en Scholen met Succes
 
Inmiddels zijn de vragenlijsten van Vensters voor Verantwoording primair onderwijs definitief. Deze zijn te vinden op www.vensterspo.nl/ondersteuning/materialen.
Vanaf november kunnen de Venstervragen worden opgenomen in onze Tevredenheidspeilingen door de vragenset via de Vragenplanner toe te voegen.
 
 
Succesvolle Schoolprofilering!
Hoera, een nieuw boek over schoolprofilering. En dan vooral een heel praktische variant, geschreven door onze gewaardeerde collega Edwin Borger. Dit boek beschrijft hoe een schoolteam kan komen tot een gezamenlijke ambitie en een helder schoolprofiel.
 
Het boek behandelt manieren van gericht onderzoek en geeft een overzicht van mogelijke activiteiten om een gericht schoolprofiel effectief naar buiten te brengen.
 
Meer informatie over dit boek vindt u op de website van de uitgever: http://www.uitgeverijpica.nl/titels/nieuw/succesvolle-schoolprofilering-pica
 
 
Marktonderzoek voor VO-scholen
 
Momenteel voeren we bij vijf scholen voor voortgezet onderwijs gericht marktonderzoek uit. Aanleiding is bij de meeste scholen een tegenvallende aanmelding. Via demografische analyse, concurrentieanalyse, imago- en schoolkeuze onderzoek brengen we de mogelijke oorzaken in kaart en formuleren oplossingsstrategieën. Tijdens het traject voeren we panelgesprekken met docenten en leerlingen en interviewen we groep 8 leerkrachten van toeleverende basisscholen. Een dergelijk onderzoek/adviestraject heeft een looptijd van 4 tot 6 weken.
 
 
Profileren met het schoolgebouw
Twee jaar geleden kwam Cbs de Graankorrel met de vraag hoe hun gebouw een betere uitstraling zou kunnen krijgen, die bovendien beter zou aansluiten op het gewenste profiel. Na een analyse van het gebouw en diverse gesprekken hebben we concrete verbeterpunten aangedragen voor de korte én lange termijn. Begin deze maand bezochten we de school opnieuw en zien we dat onze adviezen en suggesties voor een groot deel uitgevoerd zijn. Het resultaat: een open, transparante en rustige schoolomgeving.
 
 
 
SmS-scholen in de media
 
Met ruim 1.500 scholen die periodiek peilingen of profileringstrajecten bij ons afnemen, komt er elke maand wel een aantal van onze klanten positief in het nieuws. Soms zien wij dat ook. Dat vinden wij mooi en het hoort, vinden wij, bij onze missie om die momenten van communicatief succes te vieren. Daarom geven wij elke nieuwsbrief een overzicht van de publicaties die wij zijn tegengekomen. Klik op het betreffende artikel om de publicatie te zien:
 
Blogpost van interim directeur en trainer Edwin Borger: Prinsjes? Dag!
Prinsjesdag was dit jaar niet alleen leesvoer voor de bovenbouw, ook de kleuters zouden er mee aan de slag gaan. Ruim van tevoren was er overlegd over en gezocht naar wat je met de kleuters kon doen rondom dit thema.
 
Rare hoedjes knippen en plakken, tel het aantal paarden voor de koets en wat voor woorden kun je nog meer verzinnen met de k van koning? Om maar een aantal ideeën dat op de tekentafel sneuvelde met u te delen.