Stormschade voorkomen

Er is storm op komst. Volgens onze schade-experts is dit de top 3 van stormschade aan woningen:
 
  1. Dakpannen waaien van de daken, brengen soms letsel toe
  2. Geparkeer auto's in de buurt van bomen
  3. Schuttingen waaien om

Woning onderhouden

Het toverwoord om stormschade aan je woning te voorkomen, is onderhoud. Een schade-expert legt uit: “Goed onderhoud aan je woning is belangrijk. Zo verklein je de kans op stormschade. Is de dakbedekking in orde? Is de schutting nog stevig? Met andere woorden, onderhoud je dak, erfafscheiding, boeidelen, nokvorsten en overkapping goed. Zo verklein je de kans op stormschade en letsel door bijvoorbeeld vallende dakpannen.”
Met goed onderhoud en voorzorgsmaatregelen beperk je schade. Daarom 8 tips om stormschade zoveel mogelijk te voorkomen.

Tip 1. Controleer dakpannen

Liggen de dakpannen nog goed? Scheefliggende dakpannen kunnen lekkages veroorzaken. En losliggende dakpannen waaien met makkelijk van je dak. Je moet er niet aan denken dat de dakpan op de auto van de buren of, nog erger, een voorbijganger valt. Je kunt dakpannen met panhaken vastzetten of een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen.

Tip 2. Parkeer de auto niet bij bomen 

Jaarlijks een terugkeerde schade waar men nooit beter van wordt. Omgevallen bomen veroorzaken vaak meer schade dan de dagwaarde van de auto. Wie te bellen bij een omgewaaide boom? Stond de omgevallen boom in uw eigen tuin dan bent u zelf verantwoordelijk voor het opruimen van de boom. Stond de omgewaaide boom echter in de openbare ruimte dan belt u de plantsoenendienst of de servicebalie van uw gemeente.

Tip 3. Achterstallig onderhoud en nieuwe schutting

Omgewaaide schuttingen, deze stormschade maakt de top 3 stormschades aan woningen compleet. Erfafscheidingen zoals schuttingen kunnen behoorlijk veel wind vangen. Onderhoud de schutting daarom goed en vervang hem op tijd. Tips voor een stevige schutting
Een oude en slecht onderhouden schutting is sowieso niet verzekerd. De schutting is bijvoorbeeld zo slecht dat hij nog maar een zetje nodig heeft om te vallen. Het beste is hardhouden palen die minimaal 80 cm in de grond geplaatst zijn. Is uw schutting niet al te stevig, ondersteun deze dan tijdelijk met schuine schoren. Vervang nadien op tijd de palen.

Tip 4. Doe iets aan die scheefhangende boom
Het staat niet in de top 3 van stormschades aan woningen, maar een typische stormschade is het wel: een boom die op een woning waait. “De brandweer, een hovenier of een kraanbedrijf moet komen om de boom van het huis te verwijderen. Vervolgens moet het huis worden hersteld. Storm gaat vaak gepaard met neerslag. Flinke neerslag ook. En dat betekent soms dubbele ellende. Want als het flink regent nadat een boom op een woning is gewaaid, wordt het binnen behoorlijk nat. Het is een typische en een behoorlijk vervelende stormschade”, licht de expert toe. Doe daarom iets aan die scheefhangende boom. Niet alleen een scheve boom, ook een zieke boom waait eerder om.

Tip 5. Bekijk de stand van je woning

De bekendste stormen zijn: een noordwesterstorm en een zuidwesterstorm. Een zuidwesterstorm komt vaker voor in Nederland. Tip van de expert: “Bekijk de stand van je woning eens goed. Staan er bomen in de buurt en zo ja, hoe staan die ten opzichte van een noordwester- en een zuidwesterstorm? En wat betekent dat voor je woning? Het kan handig zijn de omliggende bomen laag te houden. Stel jezelf deze vragen ook voor je daken. Heb je bijvoorbeeld een plat dak? Wat gebeurt er als het water op het platte dak bij een noordwester- en zuidwesterstorm één kant opwaait? Kan het water dan nog weg? En is de loodslab hoog genoeg om waterschade te voorkomen​?
Kortom, bedenk wat de windrichting betekent voor de kwetsbare delen van je woning. Zoals bomen die mogelijk op je woning vallen. Beoordeel de kwetsbare delen van je woning bij een zuidwester- en noordwesterstorm.” Goed om te weten is dat een zuidwesterstorm en een noordwesterstorm qua windkracht vergelijkbare schadeprofielen boven het land hebben.

Tip 6. Zet losse dingen binnen

Misschien een open deur, toch noemen we hem even. Zet losse dingen binnen, zoals plantenbakken, tuinmeubelen, speelgoed en fietsen. Staat de tuinbank nog buiten? Een tuinbank kan flinke schade veroorzaken.

Tip 7. Controleer goten en pijpen op verstoppingen

Als de bomen weer kaal zijn, loop dan de dakgoten en afvoerpijpen even na op verstoppingen. Natte bladeren verzwaren de dakgoot. De kans dat de dakgoot afwaait wordt hierdoor groter.

Tip 8. Controleer zonnepanelen

Heb je geïnvesteerd in zonnepanelen? Kiezen voor duurzame energie komt steeds vaker voor. Misschien zit het controleren van de zonnepanelen als er storm op komst is nog niet in je systeem. Daarom als laatste tip: Controleer voordat de storm opsteekt of je zonnepanelen nog goed vastzitten