Quote
 Week 19
Jaar 2013
  ___________________________________________________________________________
 
 
 

Vertrouwen is goed, maar controle beter.

Vertrouwen is goed, controle is beter, maar wat
als de controleur niet deugt?

Controle is goed, vertrouwen nog beter!
 
 
Zoals vorige week beloofd, zullen we nu en de komende weken ingaan op enkele principes die je kunnen helpen om niet alleen als manager en expert leiding te geven, maar ook als de ‘leider’ van je groep medewerkers.
 
Zoals de quotes hierboven al aangeven starten we met een dilemma voor heel wat leidinggevenden: zetten we in op controle of gaan we voor vertrouwen.

Maar waarom er een of-of verhaal van maken? Beiden kunnen ook samengaan.

Met je managerspet op je hoofd zou je eerder geneigd zijn om kort op de bal te spelen en de processen strikt op te volgen en te controleren. Je loopt dan wel het gevaar al snel aan regelneverij te gaan doen wat contraproductief is voor creativiteit, initiatiefname en innovatie. Je zou er echter kunnen voor kiezen om vanuit je leiderschapspositie enkel te controleren of je medewerkers de vooropgestelde resultaten behalen binnen de afgesproken termijn. Dit betekent dat je moet durven loslaten. En we begrijpen dat je dit enkel zult kunnen doen wanneer je vertrouwen hebt in je medewerkers.

Wat heb jij nodig of m.a.w. wat moet jij zien, horen of voelen vooraleer je vertrouwen hebt in de ander?

Wanneer we die vraag stellen aan leidinggevenden tijdens workshops dan krijgen we heel diverse antwoorden. Maar het gaat steeds over gedragsuitingen die we kunnen clusteren onder één van de volgende vier categorieën: deskundigheid, geloofwaardigheid, verbondenheid en betrouwbaarheid. Categorieën die universeel blijken te zijn en beschreven worden door diverse onderzoekers en auteurs zoals Steven M.R.Covey, Ken Blanchard, Cynthia Olmstead, Martha Lawrence en Charles Feltman.
 
Uit onderzoek van Patrick Lencioni blijkt dat gebrek aan vertrouwen één van de vijf grootste frustraties is binnen teams. En zoals hij aangeeft kan je zonder dit bindmiddel geen goede resultaten behalen.

Hoog tijd dus om hier werk van te maken. Om je hierbij te helpen kan je het volgende overzicht van vertrouwen opbouwende gedragsuitingen downloaden. Je kan deze bespreken met je medewerkers, zelf verder aanvullen of specifiek gedrag benoemen die voor jou en je medewerkers belangrijk is.

Nodeloos te zeggen dat jij als leidinggevende ook het vertrouwen van jouw medewerkers moet verdienen. Dit overzicht kan dus ook voor jou een leidraad zijn.
 
Controle en vertrouwen kan dus ook een en-en verhaal zijn. Een man die dat blijkbaar duidelijk begrepen heeft en extreem toepast is Ricardo Semler. Op 1 mei 2013 heeft Terzake Docu een uitzending aan hem gewijd.

Volgende week gaan we verder met een tweede praktijkgericht principe om je leiderschapspet met wat meer zelfvertrouwen te dragen.    
 
 
Wil je reageren op deze quote? Klik dan hier.
 
 In het archief kan je alle vorige quotes terugvinden.