De Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen (NVHVV) is de beroepsvereniging voor verpleegkundigen en diegenen die beroepsmatig betrokken zijn bij de cardiovasculaire zorg.
Iedere hart- en vaatverpleegkundige competent !
|
CarVasZ 2024 - “Klaar voor de toekomst” - Vrijdag 29 november
Keynote lectures
Wij lichten in deze nieuwsbrief graag beide keynote sprekers uit:
Jeroen Hendriks opent het congres met een interessante lezing over:
‘Integrated care vormt het hart van de gezondheidszorg, nu en in de toekomst’
In zijn lezing op het congres benadrukt Jeroen Hendriks de cruciale rol van verpleegkundigen binnen Integrated Care, een holistische benadering van gezondheidszorg. Hij pleit voor samenwerking tussen zorgverleners, patiënten en technologie om persoonsgerichte zorg te bieden, waarbij de patiënt actief betrokken is bij zijn eigen gezondheid. Hendriks moedigt verpleegkundigen aan om zich verder te ontwikkelen en zelf onderzoek te doen, en hij wijst op de noodzaak van opleiding in deze nieuwe zorgbenadering. Hij is hoopvol over de opkomst van technologie en zelfzorg onder patiënten, maar bezorgd over de personeelsbezetting in de zorg.
Lees het hele artikel in de nieuwste Cordiaal of klik hier.
Prof. dr. J.M. (Jeroen) Hendriks, Hoogleraar cardiovasculaire verpleegkunde,
Flinders University and the Royal Adelaide Hospital, Adelaide, Australia
|
Marco de Ruiter sluit het congres af met een pakkende lezing over:
‘De embryologie van de aorta’
De aorta is NIET een simpele buis van het hart naar het bekken, maar embryologisch onderverdeeld in uniek ontwikkelde segmenten. Ieder deel heeft zijn unieke celpopulaties. Evolutionair en ontwikkelings-biologisch is dit heel goed te verklaren en te illustreren. De link met de dagelijkse praktijk is dat we het unieke van ieder segment terugzien in de pathologie. De pathogenese in de buikaorta is volstrekt anders dan in de thoracale aorta (denk aan aneurysma en atherosclerose). Tevens is het sensorisch gevoel in iedere aortasegment anders geregeld. Met andere woorden je (embryonale) herkomst doet er toe, het maakt uit waar je wieg stond!
Prof. dr. M.C. (Marco) de Ruiter, PhD,
Hoogleraar klinische en experimentele anatomie, LUMC
|
Inschrijving DCVA Leadership Program 2025 open!
Toekomstige leiders binnen het cardiovasculaire veld opgelet! Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden voor het DCVA Leadership Program 2025. Het DCVA Leadership Program creëert een netwerk van getalenteerde en toegewijde mensen die worden gezien als leiders in de toekomstige cardiovasculaire arena. Je neemt samen met andere succesvolle onderzoekers, zorgprofessionals, beleidsadviseurs, patiënten en ondernemers uit het brede cardiovasculaire veld deel aan dit tweejarige programma. Hiermee ontwikkel je en verdiep je jouw competenties op het gebied van samenwerking, communicatie, leiderschaps- en ondernemersvaardigheden. Gelijktijdig werk je met collega-experts vanuit verschillende disciplines aan oplossingen voor actuele vraagstukken in het cardiovasculaire veld. Tijdens en na afloop van het programma vorm je als DCVA-ambassadeur een netwerk waarmee je je actief inzet voor het realiseren van de ambities van de DCVA. Meer informatie over wie we precies zoeken en over het programma vind je in de brochure op de website.
De deadline om je aan te melden is 31 december 2024.
|
Herziening multidisciplinaire richtlijn Hartrevalidatie
Op basis van wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met hartrevalidatie, is de richtlijn over dit onderwerp herzien. Onderwerpen die aan bod komen zijn diagnosegroepen, hulpmiddelen voor de indicatiestelling, interventies en de overgang op de periode na de hartrevalidatie (CVRM). De laatste versie van de richtlijn Hartrevalidatie komt uit 2011. Inmiddels zijn er belangrijke nieuwe inzichten en wetenschappelijke ontwikkelingen geweest die de aanbevelingen voor de praktijk veranderen, bijvoorbeeld op het gebied van telerevalidatie. Ook is er nieuw bewijs over de ideale inrichting van het revalidatieprogramma. Tenslotte zijn er sinds de laatste richtlijn nieuwe ontwikkelingen in de afbakening van complexe en niet-complexe hartrevalidatie.
Wijzigingen
Ten opzichte van de oude versie van de richtlijn zijn de aanbevelingen concreter geformuleerd Ook zijn er twee nieuwe modules toegevoegd aan de richtlijn:
Verder zijn meerdere bij elkaar horende modules samengevoegd. Het gaat onder andere om individuele modules over doelen van hartrevalidatie en de modules over screening van deze specifieke doelen. In deze module worden ook concrete aanbevelingen gegeven voor screeningsinstrumenten die artsen kunnen gebruiken. Tenslotte zijn in veel modules de aanbevelingen uitgebreid en verhelderd.
Samenwerking
Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de cardiologen (NVVC), fysiotherapeuten (KNGF), revalidatieartsen (VRA), sportartsen (VSG), psychologen (LVMP), hart- en vaatverpleegkundigen (NVHVV), medisch maatschappelijk werkers (BPSW) en patiëntvertegenwoordigers (Harteraad). Het Kennisinstituut heeft het traject begeleid. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).
|
Hartstichting maakt doelen en ambities landelijke hart- en vaatagenda bekend
Ruim tienduizend Nederlanders gaven er hun mening over. En nog eens honderd onderzoekers, zorgverleners, adviseurs en patiënten droegen eraan bij met hun expertise: de landelijke hart- en vaatagenda. Hart- en vaatziekten zijn de tweede doodsoorzaak in Nederland. Ook zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste reden voor ziekenhuisopnamen. Op dit moment lijden 1,7 miljoen mensen in Nederland aan een hart- of vaatziekte. Dat kan en moet anders. Hoe? Dat kan iedereen nu lezen in het rapport Landelijke hart- en vaatagenda.
En dat is pas het begin. De agenda is opgesteld op het initiatief van de Hartstichting door onderzoekers, zorgverleners, patiënten en beleidsmakers. En uitdrukkelijk bedoeld als routekaart om de zeven topprioriteiten, die we samen hebben vastgesteld, ook samen aan te pakken.
De NVHVV roept haar achterban dan ook van harte op om het rapport te lezen en zich erbij aan te sluiten.
Dit zijn de 7 ambities van de hart- en vaatagenda
- Zorg voor iedereen
- Oog voor verschillen
- Kennis sneller toepassen
- Gezonde omgeving
- Op tijd ontdekken
- Behandel op maat
- Hartfalen aanpakken
|
Nieuwsbrief NU'91 oktober 2024
|
|
NIEUWSBRIEF
November 2024
In deze nieuwsbrief
Wij zoeken jou!
Verenigingsvacatures NVHVV
(Vice)voorzitter en penningmeester
en andere vacatures
Hét congres voor de
Cardio Vasculaire Zorg
Inschrijving geopend !
Meer weten over sponsor-
mogelijkheden van of een stand
tijdens CarVasZ?
Agenda Congressen en scholingen
6 november en meer data
Klinische les 'hartfalen' 2024
AstraZeneca
7 november en meer data
Chronische nierschade en motivational interviewing
AstraZeneca
7 november
NVVC Najaarscongres 2024 - Shared Care
4pulse BV / NVVC
12 november en meer data
Farmacotherapie en diabetes mellitus MedClass / Boehringer Ingelheim
14 november
INNOVA Symposium 2024
Stichting TWINZ
15 november en meer data
Chronische nierschade; ziektebeloop en behandeling v2024
AstraZeneca
18 november en meer data
Hart(falen) en diabetes: "Mel en Cor op date"
MedClass / Boehringer Ingelheim
19 november en meer data
Hart & Nier in het Vizier
Stichting TWINZ
Advanced Life Support (ALS)
Ikazia Ziekenhuis Rotterdam / Leerhuis
21 november
Symposium Interventies bij congenitale hartziekten
De Alliantie - Roijé Congressen
28 november
WCN congres 2024
MEDCON International
29 november
CarVasZ 2024
NVHVV - Roijé Congressen
SOCRATES - COPD scholing
AstraZeneca
16 januari 2025
Hartfalenzorg 2030, wie, wat, waar?
AstraZeneca
31 januari 2025
Het multidisciplinaire en intermurale hartteam Naar een regionale en landelijke consensus
Dr. J.A. Kragten, cardioloog
3 februari 2025
Hartfalenzorg 2025; "Samenwerken over grenzen en hoe nu verder..."
MedClass / Boehringer Ingelheim
13 februari 2025
CVRM nascholing Zuid West Nederland
Franciscus Gasthuis&Vlietland, Stichting WO
Voor deze scholingen is/wordt accreditatie aangevraagd bij de NVHVV. Zie voor meer informatie en data de PE-Online agenda.
ACNAP Talk - Advancing practice for nurses and allied professionals: strategies and opportunities
- Date: 13 November 2024 16:00-17:00
- Access: Free for everyone. Registration is obligatory.
- More info & register here.
ACNAP All About Clinical Trials Course
- Date: 12-13 December 2024
- Location: Oslo, Norway
- Suitable for anyone interested in research, including students, PhD candidates, clinicians such as doctors and nurses.
- The purpose of the AACT course is to provide insights into all aspects of clinical trials
- See programme.
- More info and registration:
https://esc365.escardio.org/event/1613
|
|