Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 21 mei 2017
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Commentaar: Uitdaging Cubaanse kleine ondernemers
  2. Cubaanse held moet wijken voor Gucci en Versace
  3. Postzegel tegen homofobie
  4. Cartoon: Zuiver op de Universiteit
  5. 'Che' - de mens achter de mythe
  6. Cuba ondersteunt Suriname bij criminaliteitsbestrijding
  7. Een cruise is het antwoord
  8. Chris Cornell’s legendarisch concert in Havana 2005
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Uitdaging Cubaanse kleine ondernemers
Sinds Raúl Castro Cuba leidt, zijn de economische activiteiten in het land flink gegroeid. Dat gaat gepaard met groeiende misstanden in de particuliere sector: lange werkdagen van 10 tot 12 uur, gebrekkige en onveilige arbeidsomstandigheden en corruptie. Naast dissidente vakbonden, hebben nu ook kleine particuliere ondernemers zich verenigd en wel in de Asociación Cubana de Hombres de Negocios (ACHN).

Deze Cubaanse Associatie van Zakenlieden wil de positie van niet-statelijke ondernemers versterken.
 
Ons recht
De organisatie telt een juridisch departement met vier advocaten en een penningmeester om de activiteiten mogelijk te maken. Een deel van de financiële steun komt van sympathiserende Duitse ondernemers. ‘Waarom zouden wij moeten wachten tot de transnationale bedrijven komen om datgene te doen wat ook ons recht is,’ zegt oprichter Moreno Ramón en verwijst naar de obstakels van de Cubaanse overheid bij het opzetten van kleine bedrijven. Steen des aanstoots zijn de hoge winstbelastingen die soms 50% van de complete winst bedragen. Ook de mogelijkheid om via de Kamer van Koophandel economische relaties aan te gaan met het buitenland zijn tot nu toe verboden voor kleine ondernemers. De ACHN heeft nu eeen verzoek ingediend tot opname in het Register van Verenigingen. Tot nu toe hebben de Cubaanse autoriteiten het verzoek genegeerd. Erkenning zou trouwens betekenen dat de traditionele ‘massa-organisaties’ niet in staat blijken te zijn de excessen die optreden bij de explosieve economische groei, te
beteugelen.
 
De redactie 
 
2. Cubaanse held moet wijken voor Gucci en Versace
De performance duurde amper een paar minuten. Terwijl tientallen Cubanen een glimp probeerden op te vangen van de opening van de vip-boetiek van Gucci in Havana stond kunstenaar Luis Manuel Otero Alcántara naast hen als een levend standbeeld, zijn gezicht bedekt met een grote zwart-witfoto van Julio Antonio Mella. Voor zijn voeten een bord: ‘Waar is Mella?’ Het duurde niet lang voordat een politieagent de kunstenaar wegleidde en in een auto zette.

In de Groene Amsterdammer van deze week beschrijft Pamela Kalkman hoe het beeld van de communistische voorman Antonio Mella (1903-1929) in het winkelcentrum Manzana de Gómez plaats moest maken voor Gucci en Versace.

Weggehaald
Antonio Mella (1903 -1929) was de oprichter van de eerste communistische partij in Cuba en wordt gezien als een van Cuba’s revolutionaire helden. Een grote buste met zijn afbeelding stond tot voor kort op de plek waar de performance van Otero Alcántara plaatsvond. ‘Het is zomaar weggehaald, zonder enige verklaring’, vertelde de kunstenaar aan een journalist van Diario de Cuba, ‘zoals vaker gebeurt met standbeelden van bekende figuren als er plaats gemaakt moet worden voor nieuwbouw.’

Trekpleister voor de rijken
Begin twintigste eeuw gebouwd als Cuba’s eerste overdekte winkelcentrum, geliefd bij de Amerikaanse en Europese jetset, stond het gebouw ‘Manzana de Gómez’ al geruime tijd leeg. De verlaten galerijen op de begane grond dienden vooral als speelplek voor Cubaanse kinderen. Nu, zo’n honderd jaar na de bouw, is het weer een plek voor de rijken der aarde. Het hotel Kempinski Manzana is het eerste vijfsterrenhotel op het eiland en herbergt beneden luxe kledingboetieks van Mont Blanc en Lacoste. In de exclusieve winkel ‘Giorgio G. VIP’ worden naast Gucci ook de merken Versace en Armani verkocht. ‘Cuba is een modeparadijs geworden, daarom wilde ik hier komen’, verklaarde Giorgio Gucci tijdens de opening van de winkel eind april. Hij doelt daarmee op de onlangs geopende parfumwinkel van Guerlain en de groots opgezette modeshow van Chanels ‘Cruise Collection’ vorig jaar in het oude centrum van Havana.

Respect
Na zijn arrestatie zette kunstenaar Otero Alcántara een filmpje online waarin hij uitlegt dat hij vroeger als kind ook in de galerijen speelde, vlak bij de buste van Antonio Mella. ‘Mijn performance ging over het gemis van het standbeeld, dat stond voor de Cubaanse geschiedenis en de Cubaanse identiteit. Het weghalen ervan voor de bouw van zo’n plek voor buitenlanders getuigt van totaal gebrek aan respect.’

Bron: Pamela Kalkman in de Groene, 16 mei 2017
 
3. Postzegel tegen homofobie
Cuba heeft in het kader van een conferentie tegen homofobie een postzegel uitgebracht met de beeltenis van Vilma Espín, de oprichter van de communistische vrouwenbond FMC, ‘een organisatie van gelijkheid en sociale insluiting in Cuba’ aldus het officiële persbericht van Prensa Latina.
 
Vilma Espín overleed in 2007 en was de echtgenote van president Raúl Castro. Hun dochter Mariela Castro is een voorvechtster van homorechten.
 
Lofzang op echtgenote
Onafhankelijke homo-initiatieven zetten vraagtekens bij de eenzijdige lofzang voor Vilma Espín. Toen zij de officiële vrouwenbond leidde was de afkeer van homo’s in Cuba groot. Cuba kende strafkampen voor mensen die afweken. Kunstenaars en schrijvers die homoseksueel waren, werden gemeden en belasterd vooral als zij zich kritisch over het regime uitten. De FMC steunde dit beleid.
 
Zwijgen
Homoseksuele schrijvers die meeliepen in het spoor van de partij, hoefden weinig te vrezen. Een van hen is de huidige voorzitter van de schrijversbond UNEAC, Miguel Barnet, die destijds ook zweeg toen collega's werden gemarginaliseerd. Hij was nu aanwezig bij de presentatie van de postzegel.

Zwarte lijst
De zwarte periode van de homovervolging in Cuba wordt beschreven door Reinalda Arenas in zijn boek Antes que anochezca, een boek dat in Cuba op de zwarte lijst staat. Mariela Castro verdedigde dit verbod. Begin mei zei ze op een persconferentie dat alles wat men in het buitenland over Arenas vertelt leugens zijn ‘bedoeld om de Revolutie schade toe te brengen’.
 
4. Zuiver op de universiteit
 

Cartoonist Lauzán tekent de recente politieke zuiveringen op universiteiten en andere onderwijsinstellingen. De etiketten (worm, proseliet, vijand van het volk, rot op, mietje en ideologische spelbederver) zijn niet van de lucht.
 
5. "Che' - De mens achter de mythe
Hij werd een mythe van wereldformaat en een pop-icoon. Zijn jongere broer Juan Martín Guevara schreef een boek over ‘Che’, vijftg jaar na zijn dood in 1967.
 
Juan’s oudere broer werd bekend met de bijnaam ‘El Che’. De vijftien jaar jongere Juan Martín Guevara (op de foto op de arm van zijn vader) eindigde met ‘Patatín’, zoals ze hem thuis noemden en wat jaren later in kranten ‘Tin’ werd.
 
Gepensioneerd
Tegenwoordig is ‘Tin’ Juan Martin Guevara een gepensioneerde Argentijn, uitgever en handelaar in de zogenoemde Habana cigars bij het bedrijf Puro Tabaco. Hij bewondert zijn oudere broer en wil de mythe weer menselijk maken. Juan: ‘Het is nooit een last geweest om de broer van Che te zijn. Mensen zeiden abusievelijk dat ik in zijn schaduw opgroeide. Veel mensen kennen zijn beeltenis, slechts weinigen hebben zijn werk gelezen (3.000 pagina’s, red.)'
 
Link
* Kort gesprek (5 minuten) Duitse televisie met Juan Martin met oude opnamen uit de familiesfeer.
 
6. Cuba ondersteunt Suriname bij criminaliteitsbestrijding
De samenwerking tussen Suriname en Cuba zal op een aantal gebieden, zoals het uitleveringsverdrag en criminaliteitsbestrijding worden uitgebreid.
 
Dat is recent tijdens het kennismakingsbezoek van de Cubaanse ambassadeur Manuel Rubido aan minister Van der San besproken. Dat meldt het Surinaamse ministerie van Justitie en Politie in een persbericht.
 
Uitleveringsverdrag
Ambassadeur Rubido heeft de bewindsman gevraagd om aan een uitleveringsverdrag tussen beide landen te werken, aangezien uitlevering soms wenselijk is bij criminele activiteiten van Cubanen. Rubido pleit voor een preventieve aanpak op het gebied van toerisme, omdat er een rechtstreekse verbinding is tussen beide landen. Hij ziet graag dat er duidelijke afspraken worden gemaakt.
 
Criminaliteitsbestrijding
Ook is Cuba bereid om haar expertise aangaande criminaliteitsbestrijding met het ministerie te delen. Tijdens zijn presentatie aan de bewindsman heeft de ambassadeur inzicht verschaft over de huidige politionele aanpak in Cuba. Hieraan zal vervolg worden gegeven door een werkbezoek van Van der San aan Cuba.
 
 
7. Een cruise is het antwoord
Drie van 's werelds grootste cruisemaatschappijen duiken vol op het eiland. Carnival, Royal Caribbean Cruises en Norwegian Cruise Line Holdings zien hun dienst als de perfecte manier om Cuba te ontdekken. Dankzij de drijvende resorts kun je volop genieten van al het moois dat het eiland te bieden heeft, zonder in te leveren op een luxe verblijfsplek, aldus de website Manners (voor mannen met lifestyle).
 
Manners somt naast pluspunten ook minpunten over Cuba op. Een pluspunt: ‘Nergens ga je een plek vinden waar het communisme nog zo levend voelt.’

Straatarm
Volgens Manners is Cuba ‘nog steeds een land dat ver achter ligt op andere vakantiebestemmingen, vooral financieel. Het land is straatarm en dit is duidelijk terug te zien in de hospitality sector. Er zijn maar weinig goede hotels en de meeste accommodaties voldoen, ondanks de vaak hoge prijzen, niet aan onze verwachtingen. Restaurants kampen regelmatig met voedseltekorten en je hoeft niet raar op te kijken als er geen toiletpapier meer aanwezig is.'
 
Droom
‘Ondanks alle minpunten is het maken van een rondreis over het eiland voor velen een droom. Logisch, want nergens ga je een plek vinden waar het communisme nog zo levend voelt. Klinkt dit alles als Cubaanse muziek in je oren, maar houden de minpunten je tegen? Dan hebben we goed nieuws voor je.’ Een cruise is volgens Manners de perfecte oplossing. Je bezoekt Cuba en de ‘ongemakken van het eiland’ voorkom door te verblijven op een cruiseschip.
 
Perfecte ligging
Manners: 'Voor de maatschappijen is Cuba de perfecte toevoeging aan hun portfolio en dat is niet alleen omdat het populair is bij toeristen, maar ook vanwege de ligging. Het eiland ligt namelijk midden in het Caribisch gebied en kan daardoor gemakkelijk opgenomen worden in de routes. Meer concurrentie rondom het eiland kan vervolgens positieve gevolgen hebben voor ons toeristen. Het reisaanbod wordt groter en er is een serieuze kans dat de prijzen gaan dalen. Een vakantie naar dit stukje communistische geschiedenis lijkt dus een stuk aantrekkelijker te gaan worden.' 
 
 
8. Chris Cornell’s legendarisch concert in Havana 2005
Rockheld Chris Cornell die afgelopen week een einde aan zijn leven maakte, zal in Havana door duizenden Cubaanse jongeren herinnerd worden als de voorzanger van Audioslave die in 2005 een eenmalig concert gaf.
 
‘Geen enkele liefhebber van de grungemuziek die opgroeide in de jaren negentig, had kunnen denken nog eens oog-in-oog te staan met hun rockheld', aldus de Cubaanse muziekwebsite Vistar. Het concert vond plaats op de Anti-Imperialistische Tribune vlak voor het gebouw van de Amerikaanse vertegenwoordiging. Tien jaar later zou de officiële Amerikaanse ambassade daar worden geopend. Chris speelde er met drie leden van de Rage Against the Machine. Grunge is Amerikaanse gitaarrock met elementen uit de punk en de heavy metal.

Gratis concert
Ruim 70.000 Cubanen woonden het concert bij, het eerste openluchtoptreden van een Amerikaanse band in Cuba. Het was tot stand gekomen na afspraken tussen Buitenlandse Zaken in de VS en Cubaanse officials. Zij presenteerden het concert als een voorbeeld van culturele uitwisseling. De Cubanen konden het concert gratis bijwonen en Cornell zei later dat de band 1 miljoen dollar van de kosten voor zijn rekening had genomen. Cornell zei toen ook dat het concert zijn manier van denken had veranderd. ‘Ik begreep nu echt wat muziek is en hoe muziek de taal van iedereen spreekt, ongeacht welke taal men ook spreekt.’
Er is een dvd beschikbaar van dit concert, getiteld Audioslave’s Havana show, Live in Cuba.

Linken
* YouTube 4 minuten: Cubans Remember Audioslave Concert as ‘Once in a lifetime experience’
 
9. Culturele Agenda
* Festival Latino Americano Rotterdam: 3 tot 27 augustus 2017
LantarenVenster presenteert de tweede editie van het Festival Latino Americano Rotterdam. Opnieuw vijf dagen lang Latijns-Amerika. Met ruim dertig filmvertoningen, drie concerten en een doorlopend randprogramma met feesten, diverse talkshows, dans, dj’s en vele interessante gasten brengen ze de Latijns-Amerikaanse sfeer naar de Wilhelminapier.

Link
 
10. Het laatste nieuws
* Critici regime vaker slachtoffer reisverboden
Opnieuw worden dissidenten in Cuba geconfronteerd met reisverboden. Zo kreeg Yoandy Izquierdo (op foto), bestuurslid van het Centro de Estudios Convivencia (CEC), te horen dat hij niet naar Zweden mocht reizen waar hij zou deelnemen aan een internetcongres. Berta Soler, leider van de Damas de Blanco, kreeg vorige week ook te horen geen reis naar de VS te mogen maken; het is haar tweede reisverbod dit jaar. Lees verder
 
* Monument 'Che' gerestaureerd
Het monument in Santa Clara waar de laatste resten van Ernesto Che Guevara rusten, wordt op dit moment gerestaureerd. De restauratie wordt uitgevoerd door het Duitse bedrijf MD Projektmanagement, een onderneming die ook meewerkte aan de restauratie van het Capitool en de kathedraal van Havana. Lees verder
 
* Twijfels over de koers van santería
Darnelys Dominguez Pino is 42 jaar en werkt in een sportschool. Hij heeft al jarenlang banden met de Afro-Cubaanse religie, santería genoemd. Hij is een man van weinig woorden maar bezorgd over de koers die de santería dreigt in te slaan door commercie en eigen belang. Lees verder
 
* Website met anticensuurtips geblokkeerd
De website van de Cubaanse groepering Movimiento Somos+ is sinds enige tijd niet meer bereikbaar via Cubaanse servers. De pagina is toegevoegd aan de pagina’s die al werden gecensureerd op de wifi-plekken in het land en via het wifi van het telecommunicatie- bedrijf van de staat Etecsa. Somos+ verspreidt wekelijks een e-mailnieuwsbrief o.a. met tips om de censuur te ontduiken. Lees verder
   
* Oom Ho: een buste en een verre herinnering
Het is een soort piramidestructuur met roodgeverfde metalen stroken die nauwelijks aandacht trekt, gelegen in een park aan Avenida 26, bijna recht tegenover de bioscoop Acapulco in Havana. In de compositie staat een voetstuk met daarop de buste van de Vietnamese leider Ho Chi Minh, die onder jeugdige Cubanen vrijwel onbekend is. Lees verder