Hilversum Verbonden Nieuwsbrief, okt 2016
          4e jaargang, nummer 5
 
 
 
Organisatievormen voor buurt- en burgerinitiatieven
informatie-avond op 8 november in Museum Hilversum
Samenwerken loont. Al snel heb je dan een organisatie-vorm nodig. In veel gevallen wil je dan ook een organisatievorm gebruiken waar vrijwilligers zich veilig en met behoud van eventuele uitkering voor kunnen inzetten, waarmee een bankrekening kan worden geopend en een verzekering kan worden afgesloten et cetera.
Daarom organiseert Hilversum Verbonden onder leiding van Karel Eigenraam, in samenwerking met de gemeente Hilversum een informatieavond over “Organisatievormen”. Kun je beter een stichting oprichten, of juist een vereniging? Of misschien een coöperatie? Wat zijn de voor- en nadelen?
 
Voor de avond zijn twee deskundigen uitgenodigd, namelijk:
* notaris Bas Leenders van Van Hengstum & Stolp Netwerk Notarissen
* Mariëlle de Groot van STOCK5 coöperatieve bewonersbedrijven.
 
Deze avond wordt georganiseerd op:
Dinsdag 8 november, van 20:00 tot 22:00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)
Lokatie: Museum Hilversum op de Kerkbrink
 
Heb je iets te repareren, of wil je gewoon even langskomen voor een kopje koffie op je wilt advies om zelf iets te fixen? Je bent van harte welkom.                                                 Meer informatie
 
Repair Cafe Hilversum  -  Weggooien? Mooi niet!
 
5 nov. - Wijkcentrum Lopes Dias - Lopes Diaslaan 213, Noord
10 dec. - Wijkcentrum Riebeeck - Van Riebeeckweg 50, H'sum zuid/oost
(telkens op zaterdag van 11.00 tot 14.00 uur)
 
5 nov: aandacht voor Fietslicht-reparatie
De ANWB is partner geworden van Stichting Repair Café. Zij steunen Repair Cafés in Nederland met gereedschap en materiaal om fiets-verlichting te repareren. Op 5 november staat dat materiaal klaar in Lopes Dias zodat we kapotte fietslichten kunnen repareren. Kinderfietsen zijn zeer welkom, want goed zichtbaar zijn op weg naar en van school is van groot belang; je kind steekt van de fietslicht reparatie vast wat op, want ze kunnen meehelpen. Repair Café Hilversum is altijd geopend van 11.00-14.00 uur.
Reparaties worden aangenomen tot 13.30 uur.          Meer informatie
   
 

Muziektheatergroep Hartstocht presenteert: ASOPOESTER 3D

Na de vrolijke, muzikale voorstellingen “De Gouden Bruiloft”, “Ik Vertrok” en “Kerst met Hartstocht”, kondigt Muziektheatergroep Hartstocht met trompetgeschal haar vierde voorstelling aan: De familievoorstelling “Asopoester 3D”. Dit is een moderne theaterversie van het sprookje van Assepoester met een twist.
Alle liedjes worden live gezongen en door een band gespeeld.
 
Speeldata: Wijkcentrum De Lelie, Leliestraat 6-8, Hilversum
Zaterdag 29 Oktober, Vrijdag 4 November en Zaterdag 5 November: 20.00 uur
Zondag 6 november 2016: 14.00 uur
Kaartjes kosten €15,00 en u kunt ze bestellen door een mail te sturen aan info@hartstocht.nu of te bellen/sms’en naar 06-2310 1242. Wilt u meer weten over Hartstocht? Kijk dan op www.hartstocht.nu of op de facebookpagina van de groep.
 

Fietsen Alle Jaren – Hilversum

Veel ouderen kunnen zelf niet meer fietsen en zitten noodgedwongen veel binnen. Contacten met andere mensen en vooral jongeren verschralen. Om deze mensen weer het ‘fietsgevoel’ te geven en het contact tussen de generaties te versterken, is in Denemarken het project Cycling without age bedacht. Een ‘piloot’ komt op een afgesproken tijdstip voorrijden met een moderne riksja voor een rit in de buurt. Onderweg raken piloot en passagiers vanzelf aan de praat. Om een indruk te krijgen van dit project: bekijk dan de Tedex presentatie van de Deense initiatiefnemer: < link youtube >
 
Fietsen alle Jaren (FaJ) kan in Hilversum van start dankzij:
Stadsfonds Hilversum, de Fietsersbond en het Rabobank Coöperatiefonds
 
FaJ start in Hilversum Zuid, woonzorgcentrum De Egelantier. Als locatie voor de tweede riksja staat Hilversum Oost/St. Joseph in de planning. Daarna is het de bedoeling om Fietsen Alle jaren ook in andere wijken van Hilversum te introduceren, in samenwerking met woonzorginstellingen.
 
Het initiatief voor FaJ komt van Hilversummers Philip Schmittmann en Marian Schouten. In nauwe samenwerking met Hilverzorg, Hilversum Verbonden, gemeente Hilversum en Versa Welzijn vormen zij een stuurgroep en trainen zij deze winter piloten.               Meer informatie
 
De agenda van sociaal maatschappelijk Hilversum vind je op onze website.
 
Jouw initiatief (*) ook in onze agenda, op onze website of in de volgende nieuwsbrief? Stuur een email aan: info@hilversumverbonden.nl
(*) activiteiten voor/door inwoners van Hilversum zonder winstoogmerk
Pecha Kucha Hilversum: donderdag 17 november
De twaalfde PechaKucha Night gaat plaatsvinden op 17 november 2016. Aan het programma wordt volop gewerkt. Een tipje van de sluier: Peter Kors, Susan Gerritsen, Daisy Hatusupy, Peter Lammersma en Oscar van der Burgh.
Interesse om zelf ook je idee, fascinatie of bijzonder verhaal te komen vertellen? Neem dan contact met het Pecha Kucha team op.
Zij zijn ook voor komende edities continu op zoek naar inspirerende verhalen.
 
Gemene Goed Economie het Gooi; 3 november
 
Meebouwen aan een op waarden gebaseerde economie in het Gooi
Een van de meest actuele thema´s van dit moment is onze economie. Mede door de economische crisis is het besef ontstaan dat onze economie veel te eenzijdig financieel wordt gestuurd. Het is verbazingwekkend dat algemene waarden als menswaardigheid, coöperatie, ecologie, rechtvaardigheid en democratie, niet vanzelfsprekend in het middelpunt staan van al onze economische activiteit.
 
Ben je geïnteresseerd in een op waarden gebaseerde economie in het Gooi, het verbinden van netwerken en het leren van elkaars initiatieven en voorbeelden?  Kom dan donderdagavond 3 nov. naar Bussum.
 
De 'Deel-economie'. Kan ik meedoen?
Een serie over 'Best Practices' van de deel-economie, waar je zo aan mee kunt doen.
Deel 8: Speel-o-Theek De Steeg
 
 
 
 
 
 
 
Afwisselend en uitdagend speelgoed voor weinig geld
 
Spelen is de manier voor kinderen om zich te ontwikkelen.
We hebben speelgoed voor elke ontwikkelingsfase en leeftijdsgroep.
Voor zowel jongens als meisjes is er een ruime keus.
Zo heb je voor weinig geld het hele jaar afwisselend en uitdagend speelgoed in huis. Het lidmaatschap is ook ideaal voor gastouders en voor grootouders.
De speel-o-theek is tevens een ontmoetingsplek voor (gast) ouders terwijl de kinderen samen aan het spelen zijn.
Kom eens langs, we laten je graag onze speel-o-theek zien.
Meer informatie: speelotheek-desteeg.nl
 
Wanneer we lokaal dezelfde oplossingen kiezen dan maken we Hilversum vanzelf socialer, duurzamer en leuker. Het Hilversum van de toekomst wordt namelijk niet ontworpen op de tekentafel, maar ontstaat vanuit de kracht van mensen en gemeenschappen. Het is deze kracht die zichtbaar moet worden.
Door bestaande en nieuwe initiatieven zichtbaar te maken en initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen wordt een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid, duurzaamheid en zelfs aan innovatie. Klein is het nieuwe groot en het delen van kennis en ervaring met anderen wordt steeds belangrijker.
Volg ons ook op facebook: www.facebook.com/hilversumverbonden