'Op een Blaadje' 
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
 
 
Nieuwsbrief nr. 32 - Mei 2012
 
Beste ,
 
In de vorige nieuwsbrief kondigde ik het al min of meer aan. Binnenkort ga ik verhuizen naar Limburg. Nieuwsbrief 32, het huisnummer van mijn geboortehuis. Enenvijftig jaar heb ik in de omgeving van Haarlem gewoond en nu dus die enorme omschakeling. Een bewuste stap al vraagt het de nodige concentratie. Wikken, wegen, afscheid, daar past een rustige nieuwsbrief bij. De plannen voor Op een Blaadje gaan voor korte tijd de koelkast in. September zie ik als een nieuw seizoen, en vanaf dan kun je weer een nieuwsbrief verwachten met alles erop en er aan. Tot die tijd, zoals gewoonlijk op elke eerste van de maand, de korte variant.
 
 
Je mag me natuurlijk altijd mailen met vragen of opmerkingen zoals ik dat van mijn trouwe lezers gewend ben.
 
Hoest en Teering

Een prachtig en, voor onze tijd, ook een beetje ongewoon recept (nou, zeg maar gerust dat we niet weten wat we er mee aan moeten) is een recept dat wij heden ten dage nooit meer zouden maken. Hoe komen we überhaupt aan warme kalfstong, maar lees gerust verder.

Een kalfstong warm uyt het beest genome en soo swaar het selve weegt, soo veel poedersuyker. Dat door malkander gehalten in een erte pot gedaan, heel digt toe en dan in een ketel water en 24 uuren gekookt, maar het moet geduurig als het verkookt, met water opgevult werden en dan door een doek gevrongen. 3 maal daags een half teekopje gebruykt.

Uit het receptenboek van Mevrouw Marselis Anno 1790
 
 Vraag van de lezer 
 
Regelmatig krijg ik te horen "ik zie door de bomen het bos niet meer, wat raad jíj nou aan" gevolgd door een vraag rondom voeding.
Er wordt zoveel gezegd en geschreven over voeding dat ik die vraag wel begrijp. Het moet je vak zijn om er een beetje luchtig over te kunnen doen en je door je kennis de juiste keuze toch wel maakt.
Trouwens, met zondigen is niets mis als je dan maar geniet, zo blijkt uit onderzoek.
En met mate, dat mag duidelijk zijn.
Een heel lekker geschreven en goed leesbaar boekje dat ik onlangs kreeg is 'De gezondheidsepidemie', door Johan Polder, Sjoerd Kooiker en Fons van der Lucht. Hoe gezonder én ontspannen kunnen samengaan.
 
 
 
Agenda 
    
Weekend van 4-5 mei en in het Hemelvaartweekend van 26-27 mei lezing en kruidenexcursie op het prachtige landgoed Barendonk in Beers. Dat mag je niet missen. Op een mooie locatie, een landgoed met kikkerpoel, vuurplaats, speelterrein voor de kleintjes en spannende Geocache wandeling rondom het terrein.
Aantrekkelijk geprijst want bij boeking van een campingplek, hooihotel, trekkershut of appartement is het volgen van een lezing èn excursie gratis. Dat scheelt toch al gauw tientallen euro's. Voor meer informatie kun je me mailen. 

Data  infocursus “Food!”, Nieuw-Vennep: 11 april, 25 april, 9 mei en 23 mei 2012.
Data infocursus “Food”,  Velserbroek: 18 april, 2 mei, 16 mei en 30 mei 2012. Tekst hierboven in de nieuwsbrief en als bijlage. 
 
 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets van deze website mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
Praktijk
'Op een Blaadje'
 
J. Michaëlpad 108 1992 AV Velserbroek
 
 
 
023 - 5382874
06 - 46022065