Nieuwsbrief nr. 148
 
Februari 2023
 
Beste ,
 
Februari is een tussenmaand. Met de feestdagen achter ons en het voorjaar soms al heel even in zicht. Het is een korte maand ook. Laten we eens kijken wat je in februari allemaal al in de tuin kan doen.
 
Vooral inspecteren met je handen op je rug. Als je nu gaat rommelen in de bodem en blad gaat harken (alleen op gazon is dat een prima idee) komt dat het bodemleven en daarmee de vruchtbaarheid van je tuin niet ten goede.
 
Heb je een kasje? Dan is het nu tijd om die schoon te maken. Oude potten nog even nalopen, zaaibakken klaarzetten en stekaarde in de aanslag leggen.
 
 
Heb je nog zaden nodig of heb je ze al besteld? Goed gedaan, met sommige zaden kun je vroeg beginnen. Tuinbonen in de volle grond of in potjes, sla op rijtjes in de onverwarmde kas. Komkommer en tomaat leg je per potje 1 komkommerzaadje op zijn kant.
 
Snoeien kan nu als het niet vriest en bollen in manden voor de eerste hongerige hommels en bijen. Let daarbij op dat je planten biologisch zijn anders help je de bijen en hommels juist om zeep. Dat kan niet de bedoeling zijn.
 
In het vroege voorjaar kun je met wat geluk al de eerste zandbijen zien. Dus met je handen op je rug door de tuin lopen is zo gek nog niet. Straks is er weer genoeg te doen. Veel plezier.
 
Vertragen en verbinden
 Te gast: Mirja Brandorff

Voor de nieuwsbrief van Op een Blaadje mag ik als gast een stukje schrijven over wie ik ben en wat ik doe. Door Marianne ben ik uitgenodigd om in mei een workshop natuurjournalen te komen geven. Ik heb nu al zin om naar Limburg te komen, er valt voor mij als noorderling zoveel te ontdekken! Maar ik zal mezelf eerst voorstellen:
 
 
Ik ben Mirja Brandorff en ik ben natuurillustrator, natuurgids voor basisscholen en auteur van het boek natuurjournalen. Al zolang ik mij herinner ben ik mateloos geïnteresseerd in de natuur. Ik weet nog dat ik als meisje van een jaar of 3 werd opgetild door mijn vader om naar het merelnestje in de heg in onze tuin te kunnen kijken. Ik tintelde van verwondering door het kunstig gevlochten nest en de kleine vogeltjes met hun opengesperde bekjes in de veilige kom van het nest. Die verwondering voor alles wat groeit en bloeit is altijd gebleven. Toen ik een jaar of 8 was raakte ik geïnteresseerd in vogels. Met de oude verrekijker van mijn vader en een klein notitieboekje van mijn moeder ging ik naar buiten en tekende en schreef ik over wat ik buiten zag. Thuis zocht ik alles na in natuurgidsen en op deze manier leerde ik de natuur om mijn heen kennen.
 
Dit ben ik (in fasen) altijd blijven doen en een aantal jaar geleden begon ik met een blog over mijn natuurjournal. Via mijn blog werd ik gevraagd een boek te maken over natuurjournalen om andere mensen te helpen en inspireren om ook een natuurjournal op te starten. Het boek is in mei 2022 verschenen. Sinds die tijd geef ik met heel veel plezier workshops waarop ik enthousiaste reacties ontvang van deelnemers.
 
Natuurjournalen is voor mij verbinding maken met de natuur om mij heen en met mezelf. Voelen dat ik onderdeel ben van de  aarde onder mij en alles wat erop leeft. 
 
Bij natuurjournalen gaat het niet om de mooie tekening maar om de diepgaande observatie en aandacht die ontstaan door het tekenen. Het werkt vertragend en verstillend. 

En dan gebeurt er iets: je merkt dingen op die je nog nooit eerder waren opgevallen ook al loop je er misschien iedere dag langs.

Je gaat vragen stellen bij iets dat je eerder misschien wel heel vanzelfsprekend vond omdat je er nooit echt bij stil stond. 
Natuurjournalen prikkelt je nieuwsgierigheid en je ontdekkingslust en daarvoor hoef je geen wetenschapper te zijn. 

Je voelt verwondering of misschien wel een diepe dankbaarheid voor wat er om je heen groeit en bloeit.
De natuur zit vol wonderlijke kleine en grote mysteriën die erop wachten om ontdekt te worden! 
 
 
Workshop Natuurjournalen
 

 
Naar aanleiding van bovenstaand artikel is er op zondag 7 mei vanaf 14.00 uur een workshop Natuurjournalen bij Op een Blaadje in Vlodrop onder leiding van Mirja Brandorff. De workshop vindt buiten plaats en gaat ook door bij minder mooi weer. We zitten dan onder de kap.
 
Mirja neemt je op een uitnodigende manier mee naar een paar simpele technieken in het Natuurjournalen. Je hoeft geen ervaring te hebben. Kom en voel hoe fascinerend dit tekenen op je inwerkt. Ik had geen ervaring in tekenen maar kwam tot hele aardige schetsen en het is verslavend leuk om te doen!
 
Er is plaats voor maximaal 8 personen. Kosten 35 euro per persoon, inclusief wat lekkers bij de thee/koffie. Adres: Tussen de Bruggen 14, 6063 NA Vlodrop.
 
Je aanmelding is definitief na betaling.
 
 
Nog net winterse stoofpot
 
De dagen gaan langzaam maar merkbaar lengen. De moestuin vraagt weer de eerste aandacht met bemesten, los- en zaaiklaar maken van de grond. Voor zover nog niet gebeurd worden de laatste wintergroenten geoogst of uit de opslag gehaald. Een andere optie is natuurlijk om de groenten in de winkel te kopen.
Dit recept is een basis stoofpot waar vrij op gevarieerd kan worden met diverse stevige wintergroenten. Als voor de meeste stoofgerechten wint het aan smaak als het een dag gestaan heeft, des te meer reden om uit te gaan van een maaltijd voor twee dagen. Makkelijk en smakelijk!
 
 
Ingrediënten
2 grote uien
2 tenen knoflook
500 g. vegagehakt
eetlepel Provençaalse kruiden
1,5 tot 2 kg aardappelen, ongeschild, in blokjes gesneden
½ liter bouillon
een kleine witte kool
een halve knolselderij
3 winterwortelen
Eventueel een staartje witte wijn of als u er witte wijn bij schenkt reserveer dan een glas voor in de pan
 
Bereiding
Neem een grote gietijzeren stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook in een scheut olijfolie. Voeg, zodra het ui/knoflookmengsel begint te kleuren het gehakt toe en roer dit op hoog voor rul. Breng op smaak met peper, kruiden en eventueel wat zout.
Temper het vuur en voeg de bouillon toe. Ondertussen heeft u de aardappelen en groenten kunnen wassen en snijden. Voeg ze toe en breng het geheel tegen de kook aan en laat het, onder af en toe omroeren, ongeveer een uur stoven.
Proef de stoofpot en zorg dat hij niet verder dan beetgaar is, op die wijze is hij de tweede dag nog mooi stevig en doortrokken van smaak.
 
Agenda
Makkelijke moestuin
Als je nu je tuin herinricht kan je tuin in het voorjaar gelijk gaan groeien. Orde scheppen, scheuren wat te groot wordt, vormsnoeien, de winter is er een goede periode voor zolang het niet vriest.

Misschien wil je het wel anders, eenvoudiger, overzichtelijk en minder arbeidsintensief. Door de samenhang te kennen kun je het jezelf makkelijker maken en de natuur voor je laten werken. Klik hier voor het aanvragen van informatie.
 
 
Plukken, proeven en proosten en koken op houtvuur
Kom ook koken op houtvuur Zondag 26 februari - 15.30 uur
We scharrelen een deel van ons eten bij elkaar in de tuin dat we bereiden op houtvuur in grote gietijzeren pannen, de zogenaamde Dutch ovens. 
Daarna eten we met elkaar onder het genot van een glas wijn, bier of sap. De kosten zijn 45 euro all in. Zondag 26 februari - 16.00 uur Vlodrop
VOOR AANMELDEN Klik hier

 
Natuurwandeling
Op afspraak kun je met mij (vogelaar/plantenkenner) op stap  voor een natuurwandeling. Een wandeling in Roerdalen waarbij ik je vertel over wilde (on-)kruiden, de vogels die we horen en zien en de natuur in het algemeen.
Start 10.00 op onderstaand adres. Duur ca. 2 uur. Kosten inclusief koffie, thee en wat lekkers 15 euro. VOOR AANMELDEN Klik hier


Foto: Ruud Snijders

Wecken, fermenteren, roken of drogen
De Kruidige Keuken komt weer bij elkaar op zaterdag 25 februari 14-16.30 uur
Dit keer gaan we wortels roken. Zo maak je een 'look-a-like' zalm. Gaat door bij 4 deelnemers. Kosten 27,50 euro inclusief een zakje overheerlijke gerookte zalmwortelfilet. VOOR AANMELDEN Klik hier
 
 
Workshop tekenen van Natuurjournalen Zondag 7 mei 14.00 uur
Voor meer informatie zie eerder in de nieuwsbrief. Je aanmelding is definitief na betaling. Voor aanmelden klik hier.
 
 
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.