Nieuwsbrief 22 december 2015 
BivT nieuwsbrief december 2015

Inhoud:
  • Voorwoord
  • Docent Aukje Reinders: "Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan"
  • Beroepsvereniging in de spotlight: NVGH
  • Nieuws: SNRO-certificering biedt nieuwe perspectieven
  • Bijscholing in de spotlight: Prikkelbare Darm Syndroom
  • Achtergrond: Terugblik congres
  • Nawoord

 
Voorwoord
 
Terwijl de meesten zich klaarmaken voor de kerstdagen en plannen maken voor het nieuwe jaar, zijn wij nog aan het nagenieten van ons eerste congres. Wat ons betreft – en gebaseerd op de feedback die we tot nu toe ontvingen – kunnen we stellen dat het een succes was. Alles klopte. De intieme sfeer van de Kloosterkerk, de afwisselende, boeiende en inspirerende sprekers, de interessante aanbiedingen op de stands, de enthousiaste deelnemers en de attente service van het personeel in opleiding. We willen bij deze nogmaals iedereen bedanken voor haar of zijn bijzondere bijdrage aan deze dag en kijken nu al uit naar het vervolg in 2017.
 
Waar wij ook naar uitkijken is het nieuwe jaar. Onze recent ontvangen SRNO-certificering (verderop meer hierover) biedt nieuwe kansen, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van masterclasses. Het ‘hoe en wat’ gaan we op 19 december verder invulling geven, wanneer we met onze docenten om tafel gaan om de plannen voor 2016 verder door te spreken. Zeker is in ieder geval dat we weer aantrekkelijke nieuwe bijscholingen aan ons aanbod zullen toevoegen. Houd onze nieuwsbrieven en agenda in de gaten voor de laatste updates!
 
Rest mij om een ieder, namens het gehele BivT-team, gezellige, ontspannen en bovenal vreedzame feestdagen toe te wensen en veel inspiratie voor het nieuwe jaar.
 
René Veraar
 
René Veraar, directeur
 
Reageer op LinkedIn
 

 
Docente Aukje Reinders:
 
“Leraren openen de deur, maar je moet zelf binnengaan”
 
 
Coach, supervisor en trainer Aukje Reinders is al vele jaren verbonden aan het BivT. Haar aanpak is creatief, krachtig, persoonlijk en uitdagend. Theater is haar passie. Dit komt is bijzonder goed van toepassing in de bijscholing ‘Provoceren in de praktijk’, waarbij ze zich op het grensvlak van theater en therapie begeeft.

Aukje: “Ik ben een gecertificeerd plaaggeest. Bij provocatief coachen hou ik je met opzet een lachspiegel voor. Ik overdrijf je probleem, gevoelens, manier van denken, doe je absurde oplossingen aan de hand of geef absurde verklaringen. Net zolang totdat je een emotionele reactie geeft. Meestal in de vorm van een lach, soms ook met een (verborgen) traan.”
 
Beroepsmatig heeft Aukje zich ontwikkeld van secretaresse, bedrijfsmaatschappelijk werker, docente op een HBO-opleiding tot dynamisch coach, supervisor en trainer. Haar eigen bewogen ontwikkelingsproces heeft haar gebracht waar zij nu is, met als voornaamste kernkwaliteiten helderheid, humor en warmte.
 
“Ik help mijn cliënten ontdekken wie ze echt zijn en wat hun unieke kracht is. Dat geeft ze de motivatie, de vrijheid, het plezier, het lef en het vertrouwen zichzelf te zijn in hun professionele en persoonlijke communicatie. Ik geloof in de eigen creativiteit van mensen. Mijn methodes zijn daarop afgestemd: ze zijn positief (oplossingsgericht en narratief werken), prikkelend (provocatieve coaching), actief onderzoekend (voice dialogue), of doen juist meer een beroep op non-verbale aspecten (imaginatie, metaforen).”
 
Bij het BivT geeft Aukje de cursus ‘Provoceren kun je leren’. Deze methode hanteert een aantal uitgangspunten die afwijken van het  ‘vanzelfsprekende’. Aukje: “Een positief leerklimaat voor beide partijen ontstaat bij een wederzijdse bereidheid een open, onderzoekende, nieuwsgierige en actieve houding aan te nemen. Ik heb gemerkt dat als de deelnemers zich openstellen en nieuwsgierig zijn naar deze benadering en met plezier en een klein portie frustratie het leerproces aangaan, dat we dan met elkaar een heel verfrissend, actief en uitdagend leerklimaat neerzetten dat leidt tot nieuwe inzichten en vaardigheden.”
 
 
  
Reageer op LinkedIn
 

 
 
Beroepsvereniging in de spotlight:

NGVH, Beroepsvereniging voor Psychotherapie
 
De NGVH is dé beroepsvereniging van therapeuten die psychotherapie hebben gestudeerd ná een andere HBO of WO beroepsopleiding in de mens- of sociale wetenschappen. De NGVH bundelt een aantal specialisaties, die officieel  erkend zijn door de European Association for Psychotherapy te Wenen. Vanuit deze bundeling is het mogelijk om snel een op de persoon toegespitste therapievorm te kiezen. De therapeuten binnen de NGVH werken vanuit een breed mensbeeld, hebben een flinke dosis levenservaring, en bieden zorg op maat.

Wat zijn de belangrijkste taken van de NGVH?

Door de kwaliteit van het professionele handelen en de praktijkvoering van haar leden te toetsen, deskundigheid te bevorderen en informatie te verstrekken over relevante ontwikkelingen voor de praktijk, wordt de beroepsuitoefening van de NGVH leden gemonitord en de kwaliteit geborgd. Daarnaast onderhoudt de NGVH contacten met belangrijke partijen in het professionele veld en streeft daarbij naar blijvende erkenning van haar leden en hun deskundigheid.

Wat is uw visie op bijscholing?

De NGVH hecht grote waarde aan kwalitatieve goede bij- en nascholing van haar leden. De NGVH vindt het van wezenlijk belang dat de leden van de NGVH jaarlijks hun vakinhoudelijke kennis bijscholen om up-to-date te blijven en kwalitatief hoogwaardige therapie te kunnen blijven leveren.
Minimaal twee keer per jaar organiseert de NGVH zelf een bijscholing voor haar leden. De NGVH wil met deze activiteiten haar leden inspireren bij de vakinhoudelijke ontwikkeling en uitwisseling. Daarnaast hecht de NGVH veel waarde aan de praktijkvoering zelf. In een veranderend veld worden er in toenemende mate eisen aan therapeuten en hun praktijkvoering gesteld. De NGVH vindt het van belang haar leden hierin zo goed mogelijk te informeren en ondersteunen.

Waar ziet u kansen om verder te innoveren op het gebied van bijscholingen?

De NGVH wil de bijscholing van haar eigen leden graag verbreden door  in samenwerking met andere beroepsorganisaties voor een bredere groep therapeuten bijscholing aan te gaan bieden. Daarbij denken we aan speciale themadagen, waarbij bijvoorbeeld ook  vanuit verschillende specialisaties casussen behandeld worden. Doel is naast vakinhoudelijke ontwikkeling en inspiratie ook een platform te bieden voor intercollegiale uitwisseling  en leden ook te laten profiteren van de hoogwaardige kennis en kunde die er binnen de beroepsgroep beschikbaar is.

Wat kunnen NGVH en BivT voor elkaar betekenen om het bijscholingsaanbod voor uw leden verder te verbeteren?

Dat is een vraag die de NGVH alleen in samenspraak met het BivT kan beantwoorden. De NGVH ziet het BivT als een van de kwalitatief goede opleidinginstituten waar hun leden opleidingen en bijscholingen kunnen volgen. Verschillende opleidingen zijn geaccrediteerd door de NGVH. 
 

Reageer op LinkedIn
 

 
Nieuws:

SNRO-cerificering biedt nieuwe perspectieven
 
 
Sinds november 2015 is het BivT geaccrediteerd door de SNRO voor bij- en nascholingsactiviteiten conform accreditatiestandaarden op HBO-niveau. Het BivT voldoet hiermee aan de kwaliteitscriteria voor de bij- en nascholing van therapeuten in het complementaire veld.
 
De instituut-systeemaccreditatie is voor het BivT een mooi stap voorwaarts. Het is niet alleen een bevestiging van onze kwaliteit, maar biedt ook mooie perspectieven voor uitbreiding van onze opleidingen, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van masterclasses.

 
 
Reageer op LinkedIn
 

 
In maart 2016 voor het laatst door onze docente Rita Gras:
 
 
Opleiding 'Prikkelbare Darm Syndroom' (PDS)
 
 
In de jaren ’90 haalde Rita Gras het door Prof.dr. Peter Whorwell ontwikkelde PDS-behandelprotocol gebaseerd op de klassieke hypnotherapie naar Nederland. Zij heeft dit in Nederland verder doorontwikkeld aan de hand van nieuwe inzichten en therapievormen en deelt al jaren haar kennis en kunde door middel van trainingen en workshops. 
 
In maart 2016 geeft Rita Gras voor de allerlaatste keer bij ons de training “Prikkelbare Darm Syndroom”. Een mooie gelegenheid om deze bijzondere bijscholing verder toe te lichten.
 
Doel van de training
  • Je leert de anamnese af te nemen bij PDS-patiënten
  • Je krijgt inzicht in de problematiek van PDS
  • Je leert het volledige behandelprotocol toe te passen
  • Je leert het protocol van Prof.dr. Peter Whorwell
  • Je leert het volledige protocol van klinisch hypnotherapeut Dr. Michael Mahoney
Na deze opleiding ben je in staat om volwassenen en jongeren met PDS-klachten te behandelen.
 
Doelgroep
De bijscholing is geschikt voor afgestudeerde en praktiserende hypnotherapeuten, met belangstelling voor psychosomatische klachten, maar ook voor coaches, psychologen, artsen, fysiotherapeuten en andere paramedici die geen vooropleiding hebben betreffende hypnotherapeutische interventies. Aan deelname zijn bepaalde eisen gesteld; deze kunt u terugvinden op de website van het BivT.
 
Programma
Je leert een programma op te zetten volgens het PDS-specifiek behandelprotocol, dat zich op de volgende gebieden richt:
  • Lichaam:
    • algemene en lokale relaxatie
    • pijnvermindering
    • vermindering van gevoeligheid en overprikkelbaarheid
    • verbeterde werking van medicijnen en/of dieet
    • beheersing van de stoelgang
    • herstel van de natuurlijke peristaltiek
  • Mentaal:
    • vergroten van het zelfvertrouwen
    • het stellen van haalbare en efficiënte doelen
    • heldere probleeminschatting
    • bevorderen van ego-sterkte
    • klacht- en stressbeheersing
  • Emotioneel:
    • angst- en pijnreductie
    • ombuigen van een passieve naar een actieve opstelling
    • negatieve beleving van de klacht ombuigen
    • positieve toekomstverwachting creëren
  • Gedrag:
    • doelen realiseren door, door te zetten
    • controle over omgevingsfactoren
    • stimuleren in huiswerkoefeningen
    • het hanteren van zelfhypnose tapes
    • het volhouden van dieet voorschriften
    • afbakenen van de eigen grenzen
    • leren sterk te zijn in conflictsituaties
    • beheersen en beheren van de eigen lichaamsspanning
 
Samenwerkende PDS Therapeuten
Het volledige programma wordt erkend door de medische wereld. Hierdoor kun je na afronding van de opleiding én het succesvol afronden van het supervisietraject, lid worden van de Samenwerkende PDS Therapeuten Nederland en doorverwijzingen van gastro-enterologen ontvangen. De lidmaatschapseisen van de Samenwerkende PDS Therapeuten zijn strenger dan onze deelname-eisen. Kijk voor informatie hier
 
Reageer op LinkedIn
  

 
 
Achtergrond

Terugblik congres
 
Het zal bijna geen van de lezers van deze nieuwsbrief zijn ontgaan: op 1 december jl. organiseerden wij het eerste congres in de serie ‘Wat maakt een mens beter?’. Het werd een inspirerende dag, met boeiende sprekers, enthousiaste deelnemers en goede gesprekken in een bezielende omgeving.

Het evenement had als ondertitel ‘De helende werking van het brein’, een onderwerp dat op vele manieren kan worden belicht. Zo lichtte Prof.dr. Hans Hovens de wetenschappelijke hoofdlijnen toe, waarna Pieter van Amerongen ons meenam in het fenomeen ‘stress’. Hij vertelde wat stress doet met ons lichaam en onze geest en wat de meest voorkomende stressoren zijn.
 
Dat ons brein tot heel veel in staat is heeft Wim (The Iceman) Hof al vele malen bewezen. Hij vertelde ons zijn geheime ‘wapen’ om zijn lichaam en geest onder controle te houden: ademen. Met een simpele oefening leerde hij ons hoe wij onze ademhaling beter konden controleren, met verrassende resultaten (waaronder een beetje een licht hoofd).
 
Na de lunch gingen we verder met ademhalen. Sonja Nijhuis vertelde over de door haar ontwikkelde ademcoach in de vorm van een app, die je in 80 dagen traint om je natuurlijke buikademhaling te herstellen.
 
Tijdens het verhaal van Arjan Erkel hielden we af en toe onze adem in… Arjan nam ons mee in de afwegingen die hij tijdens zijn gevangenschap maakte om meer grip te krijgen op zijn situatie. Hij vertelde – met de nodige humor – hoe hij al zijn krachten en talenten verzamelde om de regie over zijn leven in eigen handen te nemen én hoe hij dit nu vertaalt naar zijn dagelijkse leven.
 
Dat een stressvolle ervaring je leven niet hoeft te blijven bepalen illustreerde René Veraar in zijn interactieve lezing over EMDR. Samen met zijn dochter Vanity maakte hij ons deelgenoot van een ‘live’ (verkorte) EMDR-sessie. Hierbij wist René door middel van afleidende stimuli (handbewegingen en geluiden via de koptelefoon) de angstgevoelens die Vanity had overgehouden aan een brommerongeluk weg te nemen, waardoor zij zonder overmatige emotionele lading aan het voorval kon terugdenken.
 
De dag werd afgesloten met een korte terugkoppeling in de vorm van een quiz én natuurlijk een borrel. Alle deelnemers ontvingen een certificaat van deelname, waarmee vrijwel iedereen ook accreditatiepunten heeft verdiend.
 
 
 
  

 
Nawoord
 
Wij hopen dat je het BivT dit jaar samen met vele collega's hebt mogen ontmoeten en de methodieken en kennis die je in de bijscholingen hebt opgedaan in je praktijk hebt kunnen integreren.
 
Heb je interesse in specifieke bijscholingen of andere ideeën, laat het ons dan weten!

Het secretariaat is gesloten van 24 december tot 4 januari 2016. 
 
 

 
Ons streven is dat deze nieuwsbrief 6 keer per jaar zal verschijnen. 
 
 

BivT hoofdlocatie:
Koningstraat 75a (achter)  1941 BB  Beverwijk
secretariaat: 0251-222210  maandag t/m vrijdag 10.00 tot 17.00 uur.
  
Het BivT heeft het @ bestand met de grootste zorg samengesteld. Gegevens worden nooit voor enig ander doeleinden aan derden overgedragen. Stelt u echter geen prijs op nieuws of andere berichtgeving van het Bijscholing instituut voor Therapeuten, dan kunt u zich uitschrijven via de link onderaan deze mail of op www.bivt.nl. 
 
© BivT i.s.m. Puur Profileren - december 2015    i.s.m.