Producentbyrån Nyhetsbrev 9 juni 2016

Vårens sista nyhetsbrev. Herregud, vad hände egentligen?
Och här skulle vi ju kunna ha en gemytlig text om den stundande sommaren med grillkvällar, rosévin och allt det där trevliga som väntar. Men nej, vi har en sista sak att säga innan det är dags att gå på ledighet. Vi har nämligen tänkt lite på det här med konst och kultur. Igen.

Kulturbranschen måste alltid vara bättre än alla andra branscher. Minst dubbelt så bra, gärna bättre. Det handlar om att förhålla sig till regelverk och direktiv som många gånger rimmar illa med kulturens och konstens verklighet, politiska beslut där kapporna vänds efter hur vinden blåser just nu och en projektbaserad verklighet där långsiktig planering närmast blivit en mytologiserad utopi. Men mest av allt så måste konstnärerna hålla koll på de helgade medel som ges. Man måste hålla koll på sina pengar.
 
Så när man då läser om oegentligheter på större kulturinstitutioner så är det lätt att bli uppgiven. Om t.ex. en läkare på ett sjukhus fuskar till sig pengar eller förmåner som hen inte är berättigad till så är det naturligtvis både moraliskt och rättsligt fel. Men det höjs inga röster om att vi ska skära ner på pengar till sjukvården. Det muttras inte att vi ska lägga ner sjukhusen. När politiker gör samma sak är det lika förkastligt. Men det höjs inga röster för att vi ska avskaffa den representativa demokratin, att vi ska avveckla departementen eller riksdagen. Men när samma sak sker inom kultursektorn, då höjs rösterna. Rösterna som säger att vi ska skära ner på kulturbudgetarna som straff, att vi ska avskaffa institutionerna och dra tillbaka pengarna. Då blir hela kultursfären bara en girig fuskare som snor samhället på pengar. Som kostar och kräver, som bara är en börda. Kaffet sätts i halsen, nävar slås i bordet. Nu får det fan vara nog.
 
För kulturen gör ju ingen nytta. Vi klarar oss utan statligt, regionalt och kommunalt finansierad kultur. Det är väl bättre att vi för över de pengarna till vård, skola och omsorg. Där pengarna verkligen gör nytta för samhället. För det gör inte kulturen. För kulturen tillhör den tärande sektorn… eller?

Vi skulle vilja hävda att kulturen är otroligt nyttig, på så många plan. Vad konst och kultur ger oss är ofta värden som är svåra att mäta. Den ger oss underhållning, förströelse, intellektuellt motstånd och känslomässiga upplevelser. Den får oss att ifrågasätta och fantisera, den berör och upprör. Den är vår ständiga följeslagare i allt från vad vi har för kläder till vilka smycken vi tar på oss, vilka böcker eller tidskrifter vi läser och vilken musik vi för tillfället har i vår spellista. Och visst är det så att kultur kan, och kanske till och med ibland ska vara nyttig, men den ska väl inte behöva vara nyttig för att få legitimitet?
 
Det är lätt att ta konsten och kulturen för given. Den finns ju bara där. Men det som är givet och självklart kan tas bort om vi inte är beredda att stå upp och kämpa för det. Och ett samhälle utan ett brett utbud av kultur är inget samhälle som vi vill leva i.

Nu jobbar vi ett par veckor till här på Producentbyrån, sen blir det flip-flops, korsord och hammock för hela slanten... i en perfekt värld.

Trevlig sommar!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn har just avslutat den första vändan av community-dansprojektet Tidslösa, som genomförs i samarbetet med Scenkonst Sörmland. Projektet utgår från olika människors berättelser som sedan ska tolkas konstnärligt. Berättelserna blir pusselbitar eller fristående mindre verk som kan sättas ihop och leva kvar. Spinn kommer att vara på plats i Sörmland totalt 5 veckor under året. Spinn och några av dansarna från SpinnUnga kommer sedan att gestalta vissa av berättelserna tillsammans med amatörer från Sörmland.

Arbetet med Spinns egen produktionslokal går vidare. Syftet med den här satsningen är att etablera Göteborgs första helt tillgänglighetsanpassade produktionslokal för dans. Här tillgodoses behov som finns hos ett stort antal aktörer i Göteborg och etableringen av lokalen kommer att fungera som en ovärderlig resurs för både Danskompaniet Spinn och för danscommunityn i Göteborg i stort. Tack vare en otroligt lyckad crowdfundingkampanj har Spinn hittills samlat in över 20 000 kronor till etableringen och byggnationen av lokalen. Kampanjen är dock inte över ännu, så det finns fortfarande chans att vara med och bidra! Beräknad inflyttning i Spinns nya lokal är satt till augusti 2016.
 
För projektet SpinnVäxa/SpinnUnga har det varit en händelserik termin med många spännande kontakter och möten, och villigheten vad gäller att skapa ett mer inkluderande dans- och kulturliv går framåt inom dans- och scenkonstvärlden. Vägen dit handlar om att bli medveten, nyfiken och villig till förändring, och SpinnVäxa/SpinnUnga fortsätter påverka, opinionsbilda och utbilda inom inkluderande dansverksamhet och dansutbildning för alla slags kroppar. Både dansgrupperna i SpinnVäxa och danskompaniet SpinnUnga flyttar under hösten in i Spinns nya dansstudio i Göteborg. Mer information om detta kommer under hösten!
 
foto: Johann Nordqvist
 
 
Linda Wardal Produktioner
Linda Wardal har precis avslutat den första repetitionsperioden inför nya verket Sida vid Sida som har premiär på Göteborgs Kulturkalas den 19 augusti. På scenen får du möta romska och svenska musiker och dansare, alla med sin egen historia att berätta, och med sitt eget förhållande till staden och till varandra. Projektet handlar om att mötas och att skapa en föreställning tillsammans, trots att man talar olika språk och lever under olika förutsättningar. Sida vid Sida spelas även på Stora Teatern i Göteborg den 18 september. Biljetter till detta släpps inom kort. I samband med repetitionerna på Bergsjöskolan togs även föreställnings- och pressbilder av den helt fantastiska fotografen Maja Kristin Nylander, som tidigare bland annat stod för fotot i den uppmärksammade utställningen Vi är romer – möt människorna bakom myten som visades på Göteborgs Stadsmuseum 2013-2014.

www.lindawardal.com

foto: Linda Wardal
 

PROJEKT
Moving Beyond Inclusion  
Danskompaniet Spinn är tillsammans med Producentbyrån en av sex europeiska parter i EU-projektet Moving Beyond Inclusion! Projektet är ett två-årigt aktivitetsprogram som vill visa på mångfald och skapa lika möjligheter att utöva konst för alla. Det handlar om att skapa ett stödjande nätverk av kompanier, artister och programläggare och att på sikt bredda den europeiska arbetskraften och de konstnärliga verken. I grund och botten handlar det om att utveckla den professionella danskonsten både vad gäller dansare, koreografer och publik. Den svenska delen av projektet, som också är startskottet för hela projektet, är förlagt till Världskulturmuseet i Göteborg samt Regionteater Väst och Bohusläns Museum i Uddevalla.

Under Lab Sweden den 23–27 augusti 2016 möts scenkonstnärer från olika länder på Världskulturmuseet i Göteborg under ledning av Danskompaniet Spinn, Quarantine och Candoco Dance Company. Anmälan för att medverka i labbet är öppen till den 10 juni. Under labbveckan kan museets besökare ta del av spontana föreställningar, repetitioner och dansperformances i hela huset, även bland utställningarna. Spinn kommer dessutom också att vara synliga på stan i området runt Världskulturmuseet. Den 26 augusti mellan kl 12:00-13:00 anordnas det också en Lunch Beat som är öppen för allmänheten. Mer om detta kommer i början av augusti.
 
Uddevalla Choreographic Lab äger rum på Regionteater Väst och på Bohusläns Museum i Uddevalla den 29 augusti till 2 september 2016. Under veckan kommer över 40 deltagare från 6 länder att arbeta tillsammans, både inne på institutionerna och utanför. Fredag den 2 september ges en offentlig presentation där publiken får möjlighet att ta del av veckans arbete. Presentationen äger rum på Bohusläns Museum och det är fri entré.

Den 1 september genomförs även seminariet Vem vågar ge plats på scen? som handlar om hur man kan arbeta med integrerad dans. Seminariet riktar sig till arrangörer, programläggare, curators och alla som arbetar med eller är nyfikna på att arbeta med integrerad dans. Seminariet äger rum på Bohusläns Museum och medverkar gör bl.a. Stockholmsbaserade koreografen Carl-Olof Berg, koreografen Fin Walker från Storbritannien samt deltagare från projektet Moving Beyond Inclusion. Observera att seminariet hålls på engelska. Anmälan öppnar snart, men boka redan nu in den 1 september i era kalendrar!
 
Lead part för Moving Beyond Inclusion är Londonbaserade Candoco Dance Company. Övriga parter är Oriente Occidente – Italien, Dance Centre Zagreb/Centre for Movement Research – Kroatien, Tanzfaehig/Dachverband Tanz Deutschland – Tyskland och Beweggrund – Schweiz.

Candoco Dance Company, foto: Pedro Machado


RNM   
Den 20-21 maj besökte RNM, tillsammans med tonsättaren och tillika medlem i Levande Musiks styrelse Henrik Denerin, festivalen Only Connect i Oslo. Festivalen ägde rum i nyetablerade arenan Sentralen och mer om Henriks intryck från festivalen kan ni läsa här. Under hösten planeras just nu för fler resor och pitchmöten till ett antal europeiska festivaler.

Det är nu också klart att det blir en uppföljning på Ny Musik Göteborg, den gemensamma marknadsföringsfolder som ett antal Göteborgsbaserade arrangörsföreningar producerade inför våren 2016. Som det ser ut nu så blir det dessutom en utökning vad gäller antal arrangörer, och mer om det här kommer i augusti.
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Arts & Audiences 2016
Konferensserien Arts & Audiences har under den senaste veckan presenterat några nya namn som kommer att medverka i Göteborg den 7-8 november.

Lynn Scarff, chef på Science Gallery i Dublin. Lynn ska prata om hur vi fortsätter vara relevanta för vår publik och hur vi förhåller oss till deras intressen och saker som angår dem, samt hur det här förhållningssättet förankras inom den egna organisationen.

Chris Baldwin, curator inom Interdisciplinary Performance i Wroclaw – som är europeisk kulturhuvudstad 2016 – pratar om hur ett deltagande förhållningssätt vad gäller konsten utmanar institutionerna att ifrågasätta och omvärdera sin roll och funktion i samhället, och vilken slags frågeställningar som en konstnärlig ledare måste vara beredd att förhålla sig till i den pågående omvandlingsprocessen.

Chris Torch från Intercult i Stockholm ska tala om vilken slags utveckling och vilka förändringar vi egentligen söker vad gäller framtidens kulturella ledarskap, samt vilka verktyg beslutsfattare, institutionschefer och konstnärer behöver för att möta de här förändringarna.
 
Fram tills den 1 augusti kostar det bara 1495 plus moms, och förutom alla fantastiska medverkande ingår även lunch, trerätters middag, plockbuffé och lite bubblor. Arts & Audiences 2016 äger rum på Clarion Hotel Post i Göteborg den 7-8 november. Titeln på årets konferens är Leading Transition. Tematiken handlar om hur kulturen kan bli en självklar del i de sociala omvandlingsprocesser vi just nu befinner oss i, både inom kultursektorn men även i samhället i stort. Konferensen utgår från fyra teman som handlar om att sätta publiken, konstnärerna, institutionerna och ledarskapet i fokus för de här förändringsprocesserna.

www.artsandaudiences.com

 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se