'Op een Blaadje'
Kook- en Voedingsadviesbureau
 
 
Nieuwsbrief no. 9. Mei 2010
 
 
Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,,
 
In deze nieuwsbrief kun je wat reacties lezen van mensen die hebben meegedaan aan een reinigingsweek. Onderaan vind je de agenda en een lekker recept met zevenblad staat halverwege. We gaan met elkaar een mooi seizoen tegemoet met volop leuke activiteiten.
 
Ik zou je willen uitnodigen om eens langs te komen op de moestuin voor een zak verse (on-)kruiden zoals zuring, zevenblad, brandnetel, braamblad en paardenbloemblad. Te gebruiken voor een lekkere hartige taart of een voorjaarsstamppotje. Puur, goedkoop, simpel en zo lekker!
 
Afzien en omzien in verwondering.
 
Twee weken geleden deed een gemotiveerde groep mensen mee aan een reinigingsweek onder leiding van mijzelf en Ilja Hoftijzer die de yoga en massage voor haar rekening nam.
Tien dames en twee heren. Bij iedereen ging het werk en gezin gewoon door. Dus geen klysma's en ellenlange toiletbezoeken. Is er gereinigd ..., is er afgezien ..., is het voor herhaling vatbaar ... ?  
 
        Een paar deelnemers aan het woord:       
 
Anja: "... een reinigingsweek, het idee sprak me aan. De periode kwam mij minder goed uit maar toch koos ik ervoor om de uitdaging aan te gaan.
 
Na de introductiebijeenkomst raakte ik gemotiveerd en ging van start. Om zo’n eerste keer in groepsverband te doen heeft mij er écht doorheen geholpen. Ik had het nooit volgehouden als ik een sapkoffer (koffer met alle benodigdheden voor de reinigingsweek) in de winkel had gehaald en het dan was gaan proberen.
 
De dagelijkse mailtjes van Marianne waren prettig en het idee dat er nog een groep mensen bezig was geeft je toch steun. Ik vond de aanvullende yogalessen van Ilja ook erg leuk. Het sluit goed aan bij de reiniging.
Het is mooi om je ervan bewust te worden wat je normaal allemaal onbewust eet. Op mijn verjaardag, die middenin deze periode viel, heb ik het toch wel even moeilijk gehad om al het lekkers te weerstaan.
 
De bijverschijnselen vond ik wisselend, van zwaar tot prettig. Het is zeker goed om rust voor jezelf in te bouwen. Er gebeurd zeker iets met je! Nu in de laatste fase voel ik mij steeds fitter worden, dus het doel is bereikt!".
    
Miranda: "Voor mij was het goed om bewust uit mijn dagelijkse patroon te stappen en kritisch te kijken, ervaren én voelen wat deze sapkuur met me doet! Ik ben tot de conclusie gekomen dat wat je dagelijks wil eten (snoepen) zo tussen je oren zit! Na deze sapkuur heb ik daadwerkelijk minder behoefte aan eten én snoepen en dat maakt me superfit!".
 
Ellen: "De reinigingsweek is voor mij een impuls geweest om te ervaren wat voeding en het stoppen met bepaalde voedingstoffen met je lichaam doet.
Er gebeurde van alles en soms was het zwaar door het ontgiften maar om te ontdekken dat je prima functioneert op louter sap en water was heel verhelderend.
Ik werd er bewust van wat alle toevoegingen en E-nummers die overal inzitten eigenlijk met je doen en dat is niet veel goeds.
De waarde voor mij is dat ik mij helder en schoon voel en ik dit zie en ervaar als een goede start naar een bewuster eetpatroon".
 
Marianne: Wat niemand verteld en dat doe ik dan maar even is dat er bij elkaar een dikke 20 kilo minder mensen is overgebleven na de kuur. Het was niet de insteek om af te vallen maar sommigen konden het best gebruiken (anderen weer niet ...) en gebruiken het als motivatie om door te gaan op de gezonde weg.
Het is een hele ervaring om een week lang zo intens met níet eten bezig te zijn en je te bevrijden van gewoonten en patronen. Ingesleten paadjes naar het koffieapparaat, het keukenkastje met koekjes en de routing in de supermarkt, bij alles moest worden nagedacht en niets was meer vanzelfsprekend. Ik ben trots op deze groep mensen!
 
Bevrijding in september:
 
     
 
Van vrijdag 17 september t/m maandag 20 september kun je meedoen aan een korte reinigingskuur Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,. Dit is vooral bedoeld om je lichaam te bevrijden van gifstoffen en zo je geest weer helder te maken en je lichaam fit, fitter, fitst. 
De reiniging wordt verzorgd door Marianne Willems van 'Praktijk Op een Blaadje' en Ilja Hoftijzer van 'Prana Massage'.
Wat is er zoal te doen? Er is een avondlezing over voeding en de keuzes die je maakt. Elke dag staat er yoga op het programma evenals massages, wandelingen over de heide (die is om de hoek). Je kunt gebruik maken van een leverpakking om de afvoer te bespoedigen en je lever te ondersteunen hierbij. 
We gaan vogels luisteren, kruiden zoeken die we kunnen gebruiken om ondersteunende thee van te maken, sapjes drinken, er is een saunabezoek bij voor diegenen die dat willen en er is tijd om te lezen of te luieren.
Dit alles geheel verzorgd op een prachtige locatie! www.mollenvlied.nl
Je verblijft in tweepersoons kamers. Prijs per persoon: 295,= all in.
  
Meld je snel aan want de inschrijving sluit bij 10 personen.
 
Vervolg van d' Auvergne:
 
De 'Body en Mind' week in de Auvergne gaat plaatsvinden van zaterdag 14 t/m 21 augustus. Lekker bijkomen in een prachtige omgeving. Rust, inspiratie, vuurkorf, genieten, lekker biologisch eten, wandelen, yoga, vogels kijken, kruidenwandeling, bbq, het zijn alle ingrediënten die aanwezig zijn. En dat alles voor een alleszins redelijke prijs. Deze wordt in de volgende nieuwsbrief bekend gemaakt.
Wij (het Auvergneteam) nodigen je van harte uit om te komen genieten van een actieve vakantie op een hele pure plek. Neem alvast een kijkje bij de drie huizen die we gaan betrekken:
 
 
Recepten van de koude grond:
Zevenbladtaart
 Ingrediënten voor een taartvorm van 25 cm
 
Plastic zak vol zevenblad, het liefst alleen de toppen.
Pak hartige taart deeg (10 velletjes waarvan 8 nodig)
Kleintje demi zure room (half vet)
Een (half) pak biologische spekblokjes AH (pak van twee aan elkaar)
2 eieren
Zakje geraspte jonge kaas
Scheutje olijfolie
Beetje boter
 
Zevenblad goed spoelen
Taartvorm invetten met boter
Taartdeeg laten ontdooien en taartvorm mee bekleden (royaal overlappen)
Zevenblad in olijfolie kort bakken
Overdoen in taartvorm
In mengkom de demi zure room, geraspte kaas, spekblokjes en eieren mengen
Uitsmeren over de zevenblaadjes
In oven van 200 graden ca. 20 minuten bruinbakken
 
Zevenblad is gedroogd te gebruiken als selderij en als vochtafdrijvende thee.
 
 
Open tuin:
 
Tijdens de volgende dagen is het weer mogelijk om op de moestuin te komen kijken, van alles te proeven, te plukken en vragen stellen over het Energie Herstelplan: www.energieherstelplan.nl. Natuurlijk is er, indien gewenst, uitleg over over biologisch tuinieren.
Op elke eerste woensdag van de maand en eenmalig op vrijdag 11 juni. Woensdagen 7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon. Beste Beste Abonnee van de Nieuwsbrief,, schrijf ze in je agenda. Tot ziens!
 
 
Hééérlijke High-tea op de moestuin:
 
Kom eens lekker genieten van onze Hééérlijke high-tea op de moestuin aan de Maluslaan 6 bij volkstuinvereniging Z.W.N. in Haarlem.
Tijdens deze high-tea in de idyllische tuin kun je genieten van diverse home-made lekkernijen, zoals scones met clotted cream & jam, worteltaart, diverse sandwiches & onbeperkt thee in een hééérlijke omgeving. De tuin is een fantastische plek om te onthaasten en te genieten van de rust, de prachtige natuur en uiteraard de high-tea.
 
De high-tea vindt plaats op 25 juni, 30 juli en 27 augustus.
 
Aanvangstijd 14.00 uur. De kosten zijn € 25,- per persoon.
 
De Volkstuinvereniging is gelegen aan de Van der Aartweg 25 te Haarlem. Als u het hek bent gepasseerd vindt u de moestuin aan de Maluslaan 6. Je kunt reserveren door tijdig te mailen naar: hightea@heeerlijk.nl of hightea@opeenblaadje.nl
 
 
 
Agenda:
 
Tot half mei ben ik niet voor consulten bereikbaar.
 
NATUURWINKEL HOOFDDORPelke laatste woensdag van de maand ben ik te gast in de natuurwinkel om te koken: 31 maart, april niet, 26 mei, 30 juni, 28 juli en 25 augustus. Voor informatie: info@opeenblaadje.nl of www.natuurwinkel.nl
 
INLOOPOCHTEND: voor vragen over voeding en gezondheid. Op vrijdag 31 mei van 9.30 tot 11.30 uur, kosten € 5,-. Adres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek.
 
OPEN TUIN: eenmalig op vrijdag 11 juni en verder op elke eerste woensdag van de maand7 juli, 4 augustus, 1 september en 6 oktober. Welkom van 10-12 uur, kosten € 10,- per persoon.
 
D' AUVERGNE: medio augustus kun je mee voor een 'Body & Mind' in de Auvergne.
Zet maar vast in je agenda! www.franshuisvakantie.nl
 
MOLLENVLIED: en als je niet mee kon of er nog niet genoeg van had is er nog de Mollenvlied voor een driedaagse sapvastenkuur. Een luxe plek met alle voorzieningen die je nodig hebt. Pak de agenda erbij want op 17, 18, 19 september gaan we bubbelen en spetteren in de sauna, smoothies drinken, op ons kop staan en meer ...
Zie ook de vorige nieuwsbrief of vraag hem aan bij info@opeenblaadje.nl
 
HIGH TEA: dit is een aankondiging voor diverse high tea's op een ydillisch plekje.
Op vrijdag 25 juni, vrijdag 30 juli, vrijdag 27 augustus en donderdag 9 september, aanvang 14.00 uur.
 
Inloopochtend:
 
De inloopochtend voor vragen over voeding en gezondheid is op vrijdag 31 mei van 9.30 tot 11.30 uur, kosten € 5,-. Adres: J. Michaëlpad 108, te Velserbroek.
 
Bevrijding:
 
 
Mei, maand van nieuw leven in de natuur, maar ook van herdenken en vrijheid vieren.
Het feit dat we in een vrij land leven is een groot goed. Onlangs werd ik bijzonder getroffen door de tekst: Vrijheid is niet hetzelfde als ongebondenheid. Vrijheid is het vermogen om keuzes te maken en je aan datgene te binden wat het beste voor je is.
 
Er staat ‘het beste voor je is’. Dus niet het leukste, lekkerste, mooiste, grootste, duurste etc. Weet jij wat het beste is voor jou? Kan jij de juiste keuzes maken en je daarmee verbinden?
 
Het gevoel van vrijheid is optimaal als je in staat bent vanuit een ‘eigen wijsheid’ eìgen keuzes te maken. Zo wordt Bevrijdingsdag ook het vieren van je eigen bevrijding. Op dinsdag 25 mei is er in Villa Uitzicht in Hillegom een Goed Gesprek aan de Keukentafel over dit onderwerp. Aanmelden en info via myrtle@basicbalance.nl.
 
Koken in de natuurwinkel:
 
Elke laatste woensdag van de maand ga ik koken in de Natuurwinkel te Hoofddorp. Een ruime zaak met een groot assortiment en een prachtige groente/fruit- en broodafdeling. Kom gezellig even langs om te proeven. Kruisweg 1047, 2131 CS Hoofddorp.
 
 
Kook- en voedingsadviesbureau
'Op een Blaadje'
J. Michaëlpad 108, 1992 AV Velserbroek
 
* Tot half mei ben ik niet voor consulten bereikbaar.