Doe mee en steun het ‘ongelukkige SchepzelJenneke van Hal uit Vught…

Jenneke van Hal, geboren in Vught, trouwde in 1737 in Helvoirt met Harman van IJrsel. Toen zij hoogbejaard was, werd zij ziek. De gemeente Vught schreef in 1797 daarom een brief aan de gemeente Helvoirt: “Wij verzoeken zoo goed te willen zijn [haar] op een kar en wel bezorgt […] ons toe te zenden; wij zullen ons best doen om voor het ongelukkige Schepzel alhier in ons dorp te zorgen.” Zorg voor de zieken en armen in onze samenleving staat ook vandaag de dag weer onder druk. De ontroerende brief over Jenneke is daarom ons ‘Stuk van het Jaar’. We hebben daarbij ook uw stem hard nodig!

 Stem daarom op:      Stuk van het Jaar

Kleine boefjes en zware criminelen opsporen uit gevangenisregisters

Op 4 oktober vond bij ons de aftrap plaats van ‘Gezocht! Inkloppers van Brabantse gevangenisregisters 1821-1940’. Iedereen kan meedoen aan dit project: het is leuk werk, niet moeilijk en bovendien erg nuttig.

Verder lezen

Meer dan 150.000 archiefdossiers van Brabantse bedrijven toegankelijk

Onlangs is een deel van het historische handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Westelijk Noord-Brabant via onze website op naam doorzoekbaar gemaakt.

Verder lezen

Terug in de tijd met René in Sint Anthonis

Donderdag toeren we naar Wanroij voor onze tweede maar meteen ook laatste roadshow van dit jaar. Zorg dus dat je erbij bent!

Verder lezen

Beste verhalen deze maand

Ick sal U noijt verlaaten

We kennen ze allemaal: prinsen op het witte paard die woest aantrekkelijk zijn, je hart veroveren en je vervolgens doodongelukkig achterlaten. Dergelijke rokkenjagers bestonden ook in de 18e eeuw, zo blijkt uit een archief uit Cuijk.

Zo moeder, zo dochter?

Nog maar net bekomen van de schrik van het treurige verhaal van Magdalena van Doorn, die door haar geliefde alleen en hoogzwanger achter werd gelaten, stuitten we in hetzelfde dossier van het dekenaat Cuijk op een tweede mislukt liefdesverhaal.

Schijndel bedankt!

Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand getekend tussen de geallieerden en de centralen. Het einde van de Eerste Wereldoorlog was daar en de naar ons land gevluchte Belgen keerden weer huiswaarts, maar niet onopgemerkt.

Kinderjaren 1945 – 1953

“Mijn verhaal gaat over onze kindertijd in Berghem van 1940 tot 1953. Zo nu en dan denk ik daar wel eens aan terug.” (Bijdrage: Jo van der Sloot)

Van lauwerkrans naar voorzittershamer

Een opmerkelijke carrière, die van jonkheer Herman Carel Felix Clotilde van Heijden. Als voetballer van Quick Nijmegen mocht hij deelnemen aan de Olympische Spelen. Maar we kennen hem toch vooral als de burgemeester van Rosmalen.

Kangoeroe

Roosendaal werd bevrijd door de Polar Bears. Een ijsbeer in Roosendaal herinnert daar aan. In Veghel hebben ze ook zo’n curieus bevrijdingsmonument. (Bijdrage: Paul Spapens)

Het tweede Franse leven van de Udense noodbarak

Het Vluchtoord Uden kennen we allemaal als opvangkamp voor Belgische vluchtelingen in de WOI. Maar wie is op de hoogte van het “tweede leven” van deze Udense barakken in Noord-Frankrijk?

Feestvieren bij een koninklijk huwelijk in 1937

“Mijn moeder was recent gestorven. Tijdens 't opruimen van een la in 'n kast, kwam ik 'n rechthoekig blikje tegen waarin zich papiertjes voor vlugge notities bevonden.” (Bijdrage: Gerard de Bie)

BHIC in de (online) media

Verder lezen

Tweet van de maand

 

    

Wil jij weten over welk project dit gaat? Kijk dan hier

 

 

 

 Stuur deze email door naar een vriend

Vragen over vroeger? www.bhic.nl

redactie@bhic.nl

contact: +31 (0)73 681 85 00