Nieuwsbrief nr. 65 - Mei 2015
 
Beste ,
 
Als mei aanbreekt kan het zaaigoed naar buiten en weten we zeker dat er minder regen zal vallen dan onze planten nodig hebben. Met andere woorden 'moeten we vaker sproeien'. Mei is ook de maand dat het hier in het Zuiden zwart ziet van het landbouwplastic, vanwege het 'witte goud', asperges. Op de een of andere manier is het geen naar gezicht hoor, al zie ik liever bollenvelden. Onlangs heb ik nog lopen genieten op de Keukenhof en het witte goud doet me wel een beetje aan tulpen denken. Ze piepen en kraken net zo en van allebei kan je genieten. De witte op je bord, de gekleurde op de vaas of in de tuin.
 
 
Voor je ligt het meinummer Op een Blaadje met de rubriek 'Uit de tuin van Truus', het vervolg van 'Tuin op grote hoogte' en de laatste editie van onze correspondent van over de grens. Veel leesgenoegen!
 
Je bent wat je eet

Dat is de stelling van Pascale Naessens. Een jonge, bevlogen vrouw die (weer) een boek geschreven heeft en uit eigen ervaring vertelt hoe het is om je lichaam te onthouden van gezond eten. Ze schrijft over de gevolgen die je op korte of langere termijn daarvan ondervindt. Haar stelregel is eenvoudig. Als je zorgt dat van wat je eet 70% uit basisvoedsel bestaat mag de rest comfortfood zijn. Dus groenten, noten, zaden, fruit, vis, vlees, eieren, zoals de natuur voortbrengt versus een croissant op zondag, desserts en andere bewerkte producten.
 
 
Mensen die haar adviezen opvolgen voelen zich fitter, soepeler en vallen af als bijkomstigheid. Het is geen boek met ingewikkelde recepten maar een lekker boek dat makkelijk op te volgen is. Geen moeilijke dingen maar lekkere, eerlijke recepten. Kijk maar eens op haar sfeervolle site als je meer wilt weten. Ze schrijft over geschiedenis en evolutietheorie, over romantiek en hoe je inpasbaar bewuster kunt leven op een niet dogmatische manier. Voor de lekkerste tips en recepten klik je hier.
 
 
Tuin op grote hoogte
Experimenten

In 'Tuin op grote hoogte' word je meegenomen door de zomermaanden. Geschreven door Esmé, mijn dochter die ook dezelfde 'groene-vinger-kriebels' heeft als ik en elke meter op het balkon benut. Na de wintertijd, waarop er weinig te telen viel op haar Bennekom's Balkon, zal ze ons deze zomer weer op de hoogte houden van haar wel en wee op de vierkante meter.
 
 
Welkom terug bij mijn column ! Vorig jaar had ik beloofd om dit seizoen meer te experimenteren. Dat heb ik gedaan. Ziehier mijn aardappelveld met mooie rode aardappeltjes, ze zitten nog veilig onder de grond hoor. Eigenlijk moeten ze een flink stuk uit elkaar en diep in de grond gepoot worden, maar ik wilde het heel graag in mijn één-meter-bak uitproberen. Daarbovenop heb ik rucola en veldsla geplant. Die komen als het goed is snel op, zodat ik ze kan oogsten voordat de aardappeltjes omhoog komen.
Verder heb ik een mini aardbeienkwekerij gemaakt. Je ziet in tuincentra vaak hangzakken voor aardbeienplantjes en kruiden. Ik had nog een grote zak aarde staan die ik niet meer nodig had, dus heb ik de aardbeienplantjes daarin gezet om ruimte in mijn één-meter-bak te besparen. Bovendien blijven de aardbeien op die manier mooi omdat ze niet op de grond hangen. Ik hoop alleen dat ze niet te snel uitdrogen. Met watergeven moet je ook een beetje voorzichtig zijn, want als je er bovenin teveel ingiet spuit het er onderaan uit… Ik ben benieuwd of het allemaal zal gaan werken, tot volgende maand!
 
Correspondenten binnen de grens
 
Afgelopen half jaar liep ik afstudeerstage bij KLM. Ik werd meestal om 9:00 op het hoofdkantoor in Amstelveen verwacht, van deur tot deur ongeveer anderhalf uur reizen. Iedere avond nam ik mij voor de volgende ochtend dit keer wél te ontbijten. Ik zette mijn wekker dan om 6:30, om de volgende ochtend te kiezen voor een half uurtje “snoozen”. Vervolgens zat ik met een knorrende maag te dromen van de lunchpauze, waar ik mijn stagevergoeding aan de kroketjes van de kantine spendeerde (ik was natuurlijk niet eerder opgestaan om broodjes te smeren). Dit gedrag heb ik nagenoeg iedere werkdag, voor een half jaar vertoond.
Gelukkig woon ik vanaf volgende maand dichter bij mijn werk. Ik hoef dan nog maar een kwartiertje te lopen. Gaat het helpen? Waarschijnlijk niet. Ik houd enorm van uitslapen. Me nog een keer omdraaien is altijd aanlokkelijker dan een half uur eerder opstaan om te ontbijten. Ik heb als ik net wakker word bovendien nog helemaal geen honger. De beloning van eten komt pas als ik mij beter kan concentreren tijdens de ochtenduurtjes op kantoor, terwijl de “instant gratification” van de snooze-knop zo veel dichter bij ligt.
 
  
 
Dat mensen een beloning in de nabije toekomst overwaarderen ten opzichte van een beloning die verder vooruit geschoven ligt, behoort tot de belangrijke principes van de psychologie en economie. Herken je het ? Dat is de reden dat we soms een frietje op het station halen, in plaats van boodschappen te doen en zelf een maaltijdsalade te bereiden. Het probleem is niet dat de snelle en vaak makkelijkere opties ons meer genot geven dan de opties die moeite en tijd kosten, maar dat het genot van die maaltijdsalade langer op zich laat wachten dan dat frietje op het station. Het wordt pas echt moeilijk als de beloning maanden op zich laat wachten, bijvoorbeeld gezonder wil gaan eten voor een fit en gezond lichaam. Het is goed om daar af en toe bij stil te staan.

Xander van der Broek
 
Uit de tuin van Truus
 
Nu de dagen weer langer worden en de zon weer meer kracht krijgt wordt het echt weer tijd om groenten te gaan zaaien in de volle grond. Ik verlang er naar om even de tuin in te lopen en mijn schaal te vullen met knapperige verse groenten uit eigen tuin.
Mijn zaaiavontuur begint altijd  met worteltjes, gemengde pluksla (mesclun), rucola, stengel- broccoli, koolrabi en enkele Aziatische groenten. Dit doe ik al in maart. In april volgen dan diverse soorten bietjes, pastinaak, snijbiet, venkel en botersla. Ik moet met de boontjes en de paksoi nog wachten tot na de IJsheiligen en dat is rond half mei.
 
 
In het najaar heb ik knoflooktenen uit Zuid Frankrijk in de grond gestopt en die staan er prachtig bij. Ook hebben de pastinaak en de rucola van het vorig jaar een mooi plekje gekregen in een gedeelte van de tuin waar de rabarber al mooi opkomt.
Dit jaar wil ik ook gaan experimenteren met aardappeltjes. Vorig jaar heb ik in de Provence 'Ratte' aardappeltjes gekocht en daarvan een paar bewaard om ze hier in de grond te zetten. Daarbij ga ik nog een paar andere soorten zetten, die nog in mijn koelkast liggen.  Ik zie wel wat er van terecht komt. Ik heb geen enkele ervaring met de teelt van aardappelen.
De vulling van de groentebakken is weer een plaatsje opgeschoven. Zoals je waarschijnlijk wel weet kun je de groentes verdelen in drie soorten wat betreft hun behoefte aan mest. Zo hebben worteltjes en bietjes het minste mest nodig en koolsoorten het meest. Het is dus handig om drie bakken te hebben die alle drie  een andere bemestingsbehoefte hebben. Als je wilt weten welke soorten bij elkaar horen wat betreft hun bemesting kun je dit opzoeken op de website van Welkoop (voorheen de Boerenbond). Uiteraard gebruik je een organische groentemest.  Maar als trouwe lezer van deze nieuwsbrief hoef ik dit eigenlijk niet te vermelden.
Ik wens je veel succes met de werkzaamheden in de tuin en ik beloof je de volgende maand een lekker recept te  geven van mijn eerste oogst uit de groentetuin.
 
Vrolijk nieuws
 
In mei is het afgelopen met die winterbenen, hangen voor de buis of achter de computer en gaan we lekker naar buiten. Een verrassende ervaring hadden wij toen we op steenworp afstand van ons huis, twee keer links, drie keer rechts, een zandpad op, nog even door en jawel daar stond een bankje, ons picknickkleedje uitsloegen en zo dichtbij huis even helemaal weg waren. Een 'Villa Velderhof' momentje om de hoek. Voor de snelle picknickmandeninpakker daarom hier wat picknicktips.
 
 
Zorg dat je een mand bombardeert tot picknickmand en zet die ergens in je schuurtje, met een kleed en een lekker mes (kurkentrekken doen we niet meer aan), zodat die altijd klaar staat en je op elk moment je plan kunt omzetten in daden.
De grootste trek stil je met een volwaardige maaltijdsalade naar keuze. Dit is mijn favoriet:

Salade van gewassen verse bladspinazie, gekookte, nog lauwe rijst, gekookte eieren, blikje tonijn in olijfolie, potje mais, dressing naar smaak, alles door elkaar husselen en smullen.
(als bijlage om te printen)
 
Verdere benodigdheden:
Vijgen/dadels, Olijven, Rijstwagels, Sesamcrackers, Tapenade, Humus, Fruitsalade, fles plat water of bruis en een fles wijn als je dat drinkt.
 
Agenda
 
Inloopspreekuur en Bodyscan
Kom eens langs voor een bodyscan. Je krijgt dan inzicht in je conditie, spiermassa, gewicht, botmassa en meer interessante cijfers. De onderlinge verhouding zegt meer dan alleen je gewicht!
In de maand mei is een bodyscan gratis, waarde 17,50.
Op dinsdagen tussen 10-17 u. Meld je van tevoren aan zodat ik genoeg tijd voor je kan vrijmaken.
Tot snel!
 
Geinige groentenborder en koddige kruidentuin
In de maand mei geef ik informatie over de aanleg en het onderhouden van een groentenborder en kruidentuin op miniformaat. Dus je hoeft hiervoor geen lap tuin te hebben. Een paar stoeptegels verwijderen of een hoekje van het balkon vrijmaken is al voldoende.
Je bent welkom in Sint Odiliënberg tussen 10-13 uur. Vooraf even bellen of mailen dat je langskomt is voldoende. Kosten inclusief koffie of thee met wat lekkers en informatie 7,50.
 
Plukken, proeven en proosten
Vanuit Sint Odiliënberg worden het hele jaar door kruidenexcursies gepland die bij goed weer (als het maar droog is) eindigen bij mij thuis, bij de 'Zweedse hoek' waar een grote vuurplaats zorgt voor de warmte en plaats is rond het vuur. Daar wordt gekookt wat wij met elkaar geplukt en gevonden hebben, in gietijzeren pannen, en met elkaar gegeten onder het genot van een glas. De kosten zijn 65 euro. Daarvoor krijg je heerlijk eten en drinken en een 2-3 uur durende kruidenwandeling vooraf. Vanaf 4 personen. Data op afspraak.
 
 
Supermarktservival
Heb je al eens een supermarktsurvival gedaan? In twee uur tijd word je wegwijs gemaakt in de supermarkt en staan we stil bij de keuzes die je gewoonlijk maakt, de weg die je voedsel heeft afgelegd voordat het bij jou in je winkelwagentje gaat en wat je ermee doet. Leerzaam en leuk! Elke woensdag van 10-12 uur in Roermond. Vooraf aanmelden.
 
Energie Herstelplan
De kookworkshops en informatieavonden volgens het Energie Herstelplan worden op aanvraag gehouden. Kijk voor uitleg hier.

 
 
 
Volg Praktijk 'Op een Blaadje' op Twitter
 
Copyright

Niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.
 
 
 
 
 
 
Praktijk:
Reutjesweg 35
6077 NA Sint Odiliënberg
0475-527561 / 06-46022065