Cuba                  
Wekelijks E-Magazine over Cuba: 27 november 2016
 
 

                        Hoofdredactie: Kees van Kortenhof 
INHOUD NIEUWSBRIEF
 
  1. Commentaar: Fidel Castro 1926 - 2016
  2. Media over de dood van Fidel Castro
  3. Levensloop van Fidel Castro
  4. Joris Ivens en Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog
  5. Cartoons Fidel Castro
  6. Passier: 'Hier heb ik 13 jaar op gewacht.'
  7. Bijzondere levensbeschrijvingen over Fidel Castro
  8. Bouquetroman: Nachten in Havana van Zarayda Groenhar
  9. Culturele Agenda
10. Het laatste nieuws

 
 CUBA 
U ontvangt deze CubaTips omdat u zich hebt opgegeven als abonnee.
 
Gratis
Geïnteresseerden kunnen zich voor een gratis abonnement aanmelden. Klik hier
  
Wijzigingen
Wijzigingen van uw e-mail-adres en opzeggingen/uitschrijvingen kunnen via de link hierna gemakkelijk worden doorgegeven. Klik hier
 
Voorgaande nummers
Alle voorgaande nummers van CubaTips zijn op internet te lezen. Klik hier  



Het laatste nieuws uit en over Cuba op Twitter
 
 
  Alle actuele berichten over Cuba op Facebook
BEST GEÏNFORMEERD
OVER CUBA
 
 
‘De best geïnformeerde webpagina voor politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op Cuba’ 
(Citaat Dagblad Trouw)

KLIK HIER!
CUBA-ARCHIEF
 

Dagelijkse informatie uit en over Cuba over de periode: 27 oktober 2003 t/m 23 augustus 2011 vindt u op onze archief-weblog.
 
KLIK HIER!
 
Dit wekelijkse E-Magazine CubaTips is de grootste nieuwsbrief over Cuba in Nederland en Vlaanderen.

Onze Cubaweblog bevat dagelijks actueel nieuws uit en over Cuba.

Beiden zijn uitgaven van de Stichting Glasnost in Cuba.

De Stichting steunt sinds 1989 (juridisch opgericht op 18 april 1990) de vreedzame mensenrechtenbeweging in Cuba.
DONATIE


Onze Stichting Glasnost in Cuba is geheel onafhankelijk, bestaat uit louter vrijwilligers en ontvangt geen subsidies.

De Cubaweblog en de CubaTips zijn voor iedereen gratis.  De daarvoor te maken kosten worden betaald uit vrijwillige giften van individuele sympathisanten.
 
U kunt uw bijdrage overmaken op:
NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba.
 
 

Stichting Glasnost in Cuba

Sint Willibrordusstraat 52, 1073 VC Amsterdam
 
 
Telefoon:
06 10 80 83 33 of 020 679 02 89  

Banknr.:
 NL45 INGB 0006 1317 44 van de Stichting Glasnost in Cuba
 
 

De redactie van CubaTips stelt de gegevens in deze nieuwsbrief zo zorgvuldig mogelijk samen. We kunnen echter niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele foutieve informatie noch voor het gebruik van deze informatie en eventuele nadelige gevolgen daarvan. 
Indien deze E-mailbrief niet goed of minder goed leesbaar is of indien de linken ervan niet goed werken, raden we u aan de versie op internet te gebruiken.
Klik hier om deze nieuwsbrief in uw browser op internet te lezen
 
1. Fidel Castro 1926 - 2016
Fidel Castro overleefde bijna 12 Amerikaanse presidenten. Zijn dood op vrijdagavond 25 november, 22.29 uur Cubaanse tijd, (zaterdagochtend Nederlands/Belgische tijd) werd na zijn vertrek uit de actieve politiek in 2006, al veelvuldig aangekondigd. Nu was het zover en kondigde zijn broer Raúl Castro zijn overlijden aan. Fidel’s dood is een historische gebeurtenis omdat hij in Cuba en daarbuiten voor vele tientallen jaren het symbool was van het revolutionaire verzet op veel plekken op deze wereld. Maar hij was voor velen ook de verpersoonlijking van de dictator, die zonder mededogen zijn land leidde.

Vrijheid
Al in de eerste week van de revolutie, op 5 januari 1959, deed Fidel tijdens een toespraak in Camagüey de volgende belofte: ‘Wie persvrijheid zegt, zegt vrijheid van vereniging, het recht om vrij te kiezen. Niet alleen de vrijheid om de president vrij te kiezen, maar ook de vrijheid van arbeiders om hun eigen leiders te kiezen.’ Hij verbrak deze en veel andere beloften herhaaldelijk en hij schrok er niet voor terug zijn trouwste vrienden en kameraden gevangen te zetten of te executeren.
 
Met of zonder
Na de dagen van rouw zal Cuba weer terugkeren in de realiteit. Wat heeft Cuba te verwachten van de komende president Trump, hoe gaat het met de dalende hulp uit Venezuela, met de jongere generatie die het land wil verlaten en met de tekort schietende maatregelen ter hervorming van de economie? Die onzekerheden blijven, met en zonder Fidel Castro.

De redactie
 
2. Media over de dood van Fidel Castro
* Raúl Castro kondigde de dood van Fidel Castro aan op de Cubaanse televisie, 25 november 2016
* De Morgen, Revolutionair tot in de kist, Lode Delputte * Elsevier - Cubaanse ex-dictator (90) overleden
* Dertig historische foto’s uit het leven van Fidel Castro - El Pais, Spanje
* The Guardian 26 november 2016: Cuba’s revolutionary leader, Fidel Castro, dies aged 90
* Alle toespraken van Fidel Castro - Latin American Network Information Center
* Fidel Castro: meesterlijk overtuiger en icoon voor de socialisten, artikel van Marjolein Van de Water, De Volkskrant
* Binnen- en buitenlandse reacties op de dood van Fidel Castro op Nu.nl
* Wat doet Castro's dood met Cuba? Latijns-Amerikaspecialist Edwin Koopman wordt in Trouw geinterviewd.
 
3. Levensloop van Fidel Castro
 
4. Joris Ivens en Fidel Castro tijdens de Koude Oorlog
Bij uitgeverij Prometheus Bert Bakker verscheen onlangs het boek Fout in de Koude Oorlog van Martin Bossenbroek. Hierin staat de Nederlandse tweestrijd tijdens de Koude Oorlog (1945-1989) centraal. 
 
In het boek worden deze tweestrijd geillustreerd aan de hand van twee Nederlanders: de aartsconservatieve politicus Joseph Luns en de communistische filmmaker Joris Ivens. Bossenbroek probeert door in te zoomen op hun ‘foute’ keuzes het dilemma van die tijd weer te geven. 
 
Joris Ivens
Hierna volgt een fragment over Joris Ivens, die dankzij Fidel Castro een grote droom in vervulling zag gaan. De camera als wapen in de revolutionaire strijd.

Onorthodox
Het was moeilijk Fidel Castro niet tegen het lijf te lopen in Havana. Joris Ivens overkwam het al op zijn tweede avond, begin september 1960, gewoon op een terrasje. Ze konden het meteen goed vinden, al hield Ivens eerst nog enige afstand. Met zijn wilde baard, donkere baret, grote sigaar en eindeloze woordenstroom was de 34-jarige leider van de Cubaanse revolutie zo totaal anders dan de partijbureaucraten die Ivens gewend was in Oost-Europa. Castro was ook geen communist, althans niet officieel, dus geen echte. Volgens de marxistisch-leninistische leer kon dat helemaal niet, revolutie zonder communistische leiding. Voor ‘de oude orthodox’ Ivens telde dat nog het zwaarst.
 
Gevechtsacties
Maar het heilig vuur bleek sterker dan de officiële heilsleer. Een paar weken later al ging Ivens met een expeditie mee de jungle in, op persoonlijk verzoek van Castro, om de overmeestering van contra – revolutionaire rebellen op film vast te leggen. Na al zijn vredesfilms draaide hij eindelijk weer eens gevechtsacties, voor het eerst sinds de Chinees-Japanse oorlog – in 1938. Fysiek viel het de bijna 62-jarige Ivens zwaar. De vochtige tropenhitte was een ramp voor zijn astma. Maar voor zijn strijdbare ziel was het een zegen. Dit was het ware leven, dat zijn hart sneller deed kloppen. De gewapende revolutie tegen het grootkapitaal, jonge guerrillero’s met cowboylaarzen. Hij zou eigenlijk maar zes weken blijven; het werd, met tussenpozen, tweeënhalf jaar. Cuba gaf hem nieuwe energie, de adrenalinestoot voor zijn tweede revolutionaire jeugd.              (...)
 
Charlie Chaplin
De uitnodiging van Cuba’s nationale filminstituut ICAIC (Instituto Cubano del Arte e Industria Cinematográficos), kwam dan ook als geroepen. Eenmaal in Havana, begin september 1960, opperde Ivens zelf het idee van een gefilmde reisbrief over de positieve effecten van de revolutie, te richten aan niemand minder dan Charlie Chaplin. Het zou de grote komiek wellicht kunnen overhalen om in navolging van Sartre en andere progressieve wereldsterren zelf te komen kijken naar het Cubaanse wonder. In een deinende Cadillac ging Ivens op weg, kriskras over het eiland, oudergewoonte associatief filmend wat hem zo al voor de lens kwam.

Twee documentaires
Tot Castro’s telefoontje, waaraan hij direct gehoor gaf. Zijn vreedzame roadtrip kreeg zodoende een militant intermezzo in het oerwoud. Veel bloed vloeide daar overigens niet. De rebellen – in feite boeren net als Castro’s guerrillero’s – werden ingesloten, ontwapend en weer vrijgelaten. In één geval speelden ze hun nachtelijke overgave op verzoek van Ivens overdag nog een keertje na voor de camera. Al met al een doorslaand succes, en voor Ivens buitengewoon efficiënte draaidagen. Toen hij na zes weken terugvloog naar Parijs, had hij materiaal voor twee documentaires: de reisbrief Carnet de viaje – jammer alleen dat Chaplin niets van zich liet horen – en Pueblo armado over de geslaagde expeditie, als illustratie van de revolutionaire strijdbaarheid van het Cubaanse volk tegen interne en externe dreigingen.
 
Varkensbaai
Dat het gevaar vooral van buiten kwam, bleek een halfjaar later. In april 1961 voerde een door de CIA gesteunde groep Cubaanse ballingen een invasie uit in de Varkensbaai. Binnen drie dagen was de hele invasiemacht alweer uitgeschakeld – gesneuveld of gevangengenomen – maar de schrik zat er goed in. Castro zette sindsdien steeds meer koers richting orthodox communisme. Eind dat jaar bekeerde hij zich openlijk tot het marxisme-leninisme. De banden met de Sovjet-Unie werden nauwer aangehaald, niet alleen politiek maar ook economisch en militair.

Militaire opleidingsfunctie
De ideologische aanscherping van de Cubaanse revolutie had ook gevolgen voor Ivens. Bij zijn volgende bezoeken – een halfjaar lang in 1961, en tot begin 1963 steeds een paar maanden als uitvalsbasis voor trips naar het Latijns-Amerikaanse vasteland – kwam hij aan eigen filmwerk niet meer toe. Hij kreeg een aanstelling als general consultant bij het ICAIC, en daarnaast had Castro opnieuw een speciale opdracht voor hem. Een extra speciale dit keer, want het ging nu om een militaire opleidingsfunctie. De Cubaanse leider wilde kunnen beschikken over een aantal ‘strijdbare filmers’, die in geval van een volgende invasie niet alleen met een geweer maar ook met een filmcamera overweg konden, ‘praktische, snel werkende mensen. Militairen en geen kunstenaars.’ Met zijn grote filmkennis en oorlogservaring was Ivens de aangewezen persoon om hun dat te leren. De camera als wapen in de revolutionaire strijd. Zijn eigen grote ideaal.
 
 
5. Cartoons over Fidel Castro
 
 
6. Passier: 'Hier heb ik 13 jaar op gewacht' 
Bij het openen van zijn ogen wist Merlijn Passier zaterdagochtend: dit is het moment. De Nuenenaar is al dertien jaar bezig met een documentaire over de Cubaanse leider Fidel Castro. Nu de voormalige dictator is overleden, kan hij beginnen aan een nieuw deel van zijn verhaal. Maandag vliegt hij naar Cuba.

"Er is niets dat ik niet van hem weet", zegt Passier. In 1997 al maakte hij de documentaire De tranen van Castro, waarin hij op zoek ging naar de communistische leider. Hiermee won hij een Gouden Kalf. Sindsdien liet de fascinatie voor Castro de Nuenenaar niet meer los.  

Lees verder
 
7. Bijzondere levensbeschrijvingen Fidel Castro 
De dissidente en digitale krant van Yoani Sánchez, 14ymedio publiceerde gisteren een uitvoerige chronologische biografie over het leven van Fidel Castro. Ook de New York Times kwam met een bijzondere publikatie: Castro’s Revolution, Illustrated.
 
Biocronologia
De Spaanstalige publicatie van 14ymedio begint met: 
13 augustus 1926: Geboorte Fidel Castro Ruz in Birán, deeluitmakend van de gemeente Holguín (Mayarí) en eindigt met: 25 november 2016: dood Fidel Castro. Zijn stoffelijke resten zijn gecremeerd.
 
Castro’s Revolution, Illustrated
De New York Times (26 november) beschrijft het leven van Fidel Castro aan de hand van de vele affiches uit de eerste 40 jaar van de Cubaanse revolutie. De affiches die ook in Nederland en België in boekvorm werden uitgebracht, moesten de belangrijkste activiteiten van de Cubaanse revolutionairen bevorderen of eren zoals de alfabetisering, de aanval op de Moncadakazerne, de suikerrietoogst, de landhervorming of activiteiten ter ondersteuning van de internationale solidariteit. De journalist Shreeya Sinhanov beschrijft het leven van Fidel Castro aan de hand van een tiental van deze affiches. De twee hier afgedrukte dateren uit 1968 en 1973.
 
Linken
 
 
 
 
 
 
8. Bouquetroman: Nachten in Havana van Zarayda Groenhar
De laatste keer dat ik echt zo’n fout Bouquet romannetje gelezen heb met van die seksscenes waar het taalgebruik soms wat, uhm, bijzonder is, dat was al even geleden (true story) (echt waar, niets aan gelogen). Maar toen ik een mail binnen kreeg over Nachten in Havana wist ik gelijk dat ik die wilde lezen.
 
Nachten in Havana gaat over Lara Lieveld. Ze heeft een dynamische carrière in de PR en een niet zo dynamisch seksleven.
 
Romance
Daar komt verandering in als ze door een van haar beste vriendinnen de Cubaanse dansleraar Ramon ontmoet. Ze zit totaal niet op Ramon te wachten, maar het zou geen roman zijn als ze zich niet laat inpalmen en halsoverkop in een romance stort. Met stomende seksscènes als gevolg, op een chique manier geschreven, ze laten zich prima lezen in de speeltuin (schrijf ik uit ervaring): ” Je ging zo diep querida, ik dacht, ik wacht even op je. Dames gaan altijd voor. Dat is de Cuban way. ”

Kink in de kabel
Zoals het een echte Bouquet betaamt komt er een kink in de kabel. In het geval van Lara en Ramon speelt dit zich af met het zinderende Cuba als achtergrond. Heerlijk als je dat vakantiegevoel weer even kwijt bent. Wat die kink precies inhoud, dat ga ik niet verklappen. Wel verklap ik een wijze les aan alle Nederlandse mannen; het mag best een beetje meer zijn 😉 Op elk vlak! Van die Cubanen kunnen we nog wat leren.
 
Weglezer
Nachten in Havana is een heerlijke weglezer. Herkenbaar en heel fijn leesvoer langs het zwembad of gewoon zomaar.
 
Bouquet Special: Nachten in Havana | 9789034771834 | Zarayda Groenhart | €7,75 | ook als e-book verkrijgbaar
 
Lees meer
* De volledige boekbespreking door Jess op website Caraibische Letteren
 
9. Culturele Agenda
* Matinee met Cubaanse muziek: 27 november 2016 in Amersfoort.
Op zondag 27 november is er een matinee in De Observant in Amersfoort met Cubaanse muziek van Renason en Djangeldcuba. Aanvang: 17.00 uur.  
 
* Fototentoonstelling Cuba Libre: tot 4 december 2016 in Knokke-Heist
Eddy Verloes uit Boutersem stelt opnieuw fotowerk tentoon. Na het succes van 'No time to Verloes' vorig jaar, deed hij nu inspiratie op in Cuba. Rode draad zijn de vogelkooien: zij staan symbool voor het land en zijn inwoners die zich al te lang opgesloten hebben gevoeld. De tentoonstelling loopt tot 4 december 2016 in kunstgalerij ExpoTempo, Zeedijk 670 in Knokke-Heist. De tentoonstelling is open in de weekends en op feestdagen van 11.00 tot 18.00 uur.
 
* Foto's Cuba uit dubbele invalshoek: t/m 4 december 2016 in Amersfoort
De in Amersfoort opgegroeide fotograaf Pieter Griffioen (67) exposeert samen met zijn Cubaanse collega Gabriel Dávalos (35) in de St. Aegtenkapel (Het Zand 37) in Amersfoort. Te zien zijn foto's van Cuba, vanuit verschillende invalshoeken. Zo worden de contrasten en tegenstellingen goed duidelijk gemaakt. Griffioen presenteert zijn werk traditioneel, het werk van Dávalos is nieuw, modern en brutaal op houten platen geprikt.
Website: http://www.sintaegtenkapel.nl/fotografie
 
* Echte Cubaanse son en salsa: 4 december in Arnhem
Een puur Cubaans feest, met Cubaanse muzikanten, dans en mojito's. Dat is Soy Cuba Salsa Cubana, een maandelijks feest in restaurant Geniet in het Bruishuis in de Arnhemse wijk Malburgen-oost. In een paar maanden tijd heeft zich dit ontwikkeld tot een vaste ontmoetingsplek voor liefhebbers van de traditionele Cubaanse dans- en muziekcultuur.
Zondag 4 december staat de derde editie op het programma. De organisatie is in handen van de Arnhemse dansschool Soy Cuba en de Arnhemse band SonSiboney.
Tijd en plaats: zondag 4 december, van 17.00 tot 21.30 uur, entree 10 euro. Restaurant Geniet in het Bruishuis is gelegen aan de Akkerwindestraat 1 in Arnhem.
Voor een impressie:zie deze video
 
10. Het laatste nieuws
* Als Vietnam vooruit gaat, waarom Cuba dan niet?
De economische hervormingen die Raúl Castro in 2008 aankondigde, voltrekken zich schoksgewijs en traag. In Havana vond twee weken geleden een grote economische beurs plaats om buitenlandse investeerders (ook Amerikaanse kapitalisten) te verleiden, maar een week later wordt het land gemobiliseerd vanwege militaire oefeningen en trainingen voor revolutionaire milities. Een richtingbepalende keus voor modernisering en economische welvaart in de Cubaanse samenleving is blijkbaar na acht jaar nog niet genomen. De welvaart blijft dan ook voor de meeste Cubanen uit. Journalist Fernando Ravsberg van de website Cartas desde Cuba vroeg zich af waarom Vietnam vooruit gaat maar Cuba niet? Hij komt tot de harde conclusie dat ‘het enige dat in Cuba groeit de eindeloze debatten zijn over de ideologische gevaren van de modernisering.’ Hier volgt een uitvoerige samenvatting. Lees verder

 
* Presenteert de katholieke kerk de rekening?
De katholieke kerk van Cuba verbrak haar politiek zwijgen van de afgelopen maanden en herhaalde oude eisen aan het adres van de regering: toegang tot het onderwijssysteem en meer ruimte in de Cubaanse media. De op 26 maart benoemde nieuwe aartsbisschop van Havana, Juan de la Caridad García Rodríguez, werd voor de eerste maal geïnterviewd door het kerkblad Palabra Nueva. Lees verder
 
* Felle criticus Obamabeleid Cuba in transitieteam Trump
Mauricio Claver-Carone, een van de felste tegenstanders van het Cuba-beleid van president Obama, maakt deel uit van het transitieteam van de nieuwe president Trump. Claver-Carone is directeur van U.S.-Cuba Democracy Political Action Committee (USCD PAC), een lobbygroep die onverminderd voor handhaving van het embargo tegen Cuba is. Claver-Carone zal met nog drie anderen tot 22 januari 2017, de transitie voorbereiden op het Ministerie van Financiën. Lees verder
 
 
Voorrang nieuwe elite bij concert Plácido Domingo
Het eenmalige concert van de Spaanse tenor Plácido Domingo op 26 november in het Grote Theater Alicia Alonso in Havana is exclusief en op uitnodiging van organisaties van de staat. De kaarten worden verspreid door de staatsvakcentale CTC, de officiële studentbond FEUU, de Schrijvers- en Kunstenaarsbond UNEAC en de staatsorganisatie voor jeugdcultuur, Asociación Hermanos Saíz. Lees verder 
   
Overheid en paladares, een dubbelzinnige relatie 
Een reportage in de partijkrant Granma maakt op ongewoon objectieve wijze de beperkingen zichtbaar die het goed kunnen functioneren van de privérestaurants belemmeren. De officiële pers toont zelden enige journalistieke belangstelling, vandaar dat deze reportage van 11 november n.a.v. de controles die recentelijk door de overheid bij een totaal van 32 particuliere restaurants in Havana werden uitgevoerd, bijzonder prettig is. Het is een tekst die op ongewoon objectieve wijze enkele van de beperkingen weergeeft die het goed kunnen functioneren van de particuliere restaurants in Havana belemmeren, aldus de reactie van onafhankelijk journalist Miriam Celaya op de website 14ymedio. Haar tekst publiceren we hier in 2 delen. Deel 1  
Deel 2