Nieuwsbrief KidsCare December 2016
Inhoud nieuwsbrief
 
Partnerschap met de overheid
Het is gelukt. De overheid heeft met KidsCare een gelijkwaardig partnerschap afgesloten. Samen gaan we de komende drie jaren werken aan het vormen en implementeren van maar liefst 24 ‘Community Based Agricultural Farmer (CBAF) groepen’. De Gouverneur van Kwale County heeft het partnerschap recent met een Letter of Intent bevestigd.

In totaal gaan 360 arme huishoudens met zo’n 1800 wees- en hulpbehoevende kinderen meedoen aan het project. De sociaal werkers van KidsCare zorgen voor de beproefde ‘homecare’ begeleiding van de huishoudens/farmers groepen. De overheid zal vooral agrarisch/economisch support geven in de vorm van trainingen, advies en het beschikbaar stellen van start benodigdheden zoals: zaden, kippen, geiten en werkmaterialen.

Dit partnerschap met de overheid mag gezien worden als een erkenning van het werk van KidsCare in Kenia. Een groot compliment voor het team. De waarde van het KidsCare homecare programma is daarmee breed onderkent. De extra economische impuls moet ervoor zorgen dat nog sneller herstel en zelfstandigheid van de zeer arme huishoudens wordt bereikt. Om die reden durft het bestuur van KidsCare het aan om het komende jaar het aantal huishoudens in dit programma te laten stijgen van 120 tot 360. De sociaal werkers zijn er klaar voor.

Wilde Ganzen heeft zeer positief gereageerd op deze ontwikkelingen in Kenia. Zij gaan KidsCare helpen met de financiering. Onze donateurs mogen erop rekenen dat hun bijdrage de komende drie jaar met circa 50% wordt verhoogd door Wilde Ganzen. Niet 100% maar 150% van uw donatie komt daarmee in Kenia aan. Blijft u ons ook in het nieuwe jaar steunen? Bedankt daarvoor.
 
Lisette en Gerard Geenen
De Gouverneur van Kwale County, Salim M. Mvurya leest een brief van Wilde Ganzen
 
Yes I Can
Tijdens onze oktober reis is het project ‘Yes I Can’ officieel van start gegaan. Dit project omvat het homecare begeleidingsprogramma voor 75 kinderen met een verstandelijke beperking. Dit project wordt uitgevoerd naast het programma voor 75 kinderen met een lichamelijke beperking.
 
De startbijeenkomst was voorbereid door de sociaal werkers. Zij bleken prima in staat om samen met de dorpsoudste deze ‘verborgen’ kinderen zichtbaar te krijgen en te mobiliseren. Voor de bijeenkomst waren 50 kinderen en hun verzorgers uitgenodigd. Uiteindelijk konden de sociaal werkers die dag 56 kinderen registeren. Tijdens de bijeenkomst spraken diverse officiële genodigden van de overheid en van specialistische organisaties. Spontaan werd door hen het project ‘Yes I Can’ vertaald in ‘Yes We Can’. Ze waren blij met deze onverwacht grote opkomst en beloofde dat zij KidsCare gingen helpen om van het project een succes te maken.
 
Een mooi begin van dit project. Er was in deze regio niets voor kinderen met een verstandelijke beperking en nu al blijkt het initiatief als een katalysator te werken. Een van onze medereizigers schreef een ‘kerstoverweging’ over de startbijeenkomst van ‘Yes I Can’. Binnenkort wordt deze overweging toegezonden.
 
Drie maanden vrijwilligerswerk bij KidsCare
Al weer meer dan drie maanden geleden stapte ik het vliegtuig uit in Mombasa. Met 2 propvolle koffers en geen idee wat me te wachten stond ging mijn KidsCare avontuur beginnen.

In de afgelopen maanden ben ik onderdeel geweest van het sociaal werkersteam. Achterop de motor ging ik elke dag samen met een van de sociaal werkers op pad. We bezochten dan vaak gezinnen die in het KidsCare programma zitten. Ook hielpen we mee in de medische posten, bezochten we scholen en waren we in de outreaches (lokale kantoortjes). Tegelijkertijd ben ik ook veel bezig geweest met de opdracht die ik had meegekregen. Ik zou een onderzoek gaan doen naar de werking van de 6 outreaches die we hebben in de 6 KidsCare locaties. Vanuit deze lokale kantoortjes wordt hulp geboden aan de community door middel van trainingen, adviezen en begeleiding. Bij trainingen kun je bijvoorbeeld denken aan trainingen over family-planning, aids, voeding en het verbouwen van gewassen. Begeleiding wordt gegeven door de sociaal werkers aan mensen die dealen met casussen als weeskinderen, tienermoeders, huiselijk geweld, kind met een handicap en nog veel meer.

Voor het onderzoek heb ik met meer dan 60 mensen gesproken en een interview mee gehouden, waaronder de chief’s, dorpshoofden, ouders, kinderen, leraren en meer. Het onderzoek is heel goed verlopen. Er kwamen goede conclusies uit en ook wat verbeterpunten. Deze verbeterpunten heb ik vervolgens omgezet tot acties, zodat de outreaches ook daadwerkelijk verbeterd worden en er straks nog veel meer mensen geholpen kunnen worden. Hiernaast heb ik ook een weekje meegelopen bij APDK, een organisatie die werkt voor fysiek beperkte kinderen, wat erg leuk en bijzonder was. Daarnaast was ook in het KidsCare centrum altijd van alles te beleven. Het ene moment hadden we een speciale dag. (Zo hebben we een dag gehad voor albino kinderen, een dag voor mentaal beperkte kinderen, een motivatiedag voor leerlingen, een teambuilding dag voor het KidsCare team en meer). En het andere moment stond ik met Fridah en de facility moeders tot diep in de nacht Keniaanse snacks te bakken omdat er de volgende dag onverwachts een grote vergadering kwam. Zo was er eigenlijk altijd wel iets. 
 
Behalve dat ik veel heb gezien en gedaan, heb ik ook heel veel geleerd. Natuurlijk geleerd over de cultuur en de omgeving, maar ook over dankbaarheid, het werken in een team en nog veel meer. Bij het bezoeken van de arme families zijn deze vaak erg dankbaar. Ze vinden het een hele eer dat je hen bezoekt en laten dit dan ook graag merken door het geven van cadeautjes. Zo heb ik heel veel kopjes thee, kokosnoten, fruit en zelfs een keer een kip gekregen. Je komt er ook achter dat je helemaal niet veel hoeft te hebben om gelukkig te zijn.
 
Wat ik zelf het allermooist vond om te zien was het verschil tussen de huishoudens die net nieuw waren in het homecare programma, en degene die al 3 jaar in het programma hebben gezeten. Kinderen gingen naar school, huizen waren beter en de verzorgers hadden een kleine business van bijvoorbeeld tomaten of ombind doeken verkopen. Het was heel leuk te zien dat KidsCare dus écht heel veel heeft kunnen betekenen voor deze mensen waardoor deze nu stabiel en zelfvoorzienend zijn. Een ander voorbeeld is dat een jongetje die niet eens kon zitten, na een aantal therapieën op het centrum kon staan en zelfs een paar stapjes kon zetten! Ook hier zie je goed dat KidsCare deze kinderen echt een toekomst kan geven. 

Het KidsCare team is echt een topteam. Ik ben ontzettend blij dat ik de kans heb gekregen om hier een deel van te kunnen uitmaken, en iets toegevoegd te kunnen hebben aan de organisatie. Ik heb super veel nieuwe vrienden, vriendinnen en ook een extra familie erbij gekregen. Het was wel even moeilijk om afscheid te nemen, maar ik weet zeker dat ik een keer terug kom en daar kijk ik nu al naar uit!

Fleur van den Bogaert
 
 
Dat pakte prima uit in Kenia!
Toen het half oktober in Nederland kouder werd ging ik voor bijna drie weken naar het ‘warme’ Kenia. Gepakt met twee zeer grote koffers vol met sportkleding van onze club kwam ik in het KidsCare Centrum in Mshiu aan. KidsCare is ontstaan uit een initiatief van Lisette en Gerard Geenen. Samen met een lokale partner hebben zij een regionale thuiszorgorganisatie voor hulpbehoevende kinderen opgezet. Iets heel nieuws in Kenia. Inmiddels werken er bij KidsCare 10 sociaal werkers. De thuiszorg richt zich in het bijzonder op weeskinderen en kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Iedere sociaal werker heeft een motor waarmee hij of zij op bezoek gaan bij kinderen en de gezinnen waarin zij wonen in nu al 24 dorpen.
 
Ik ben op bezoek geweest in dorpen bij mensen thuis die wonen in lemen huisjes. Zittend op een plastic emmer of rieten mat gaf de sociaal werker advies aan de ouders of verzorgers (meestal een tante of oma). Voor ons begrip is er in zoveel armoede nauwelijks zicht op verbetering te, maar de sociaal werker slaagde er toch in om het gesprek te eindigen met heldere vervolgafspraken. Het mooiste was dat die afspraken steeds een sprankje hoop brachten in de ogen van de verzorgers. Met een beetje maatschappelijke hulp en een kleine financiële bijdrage blijkt daar veel mogelijk.
 
Ook zag ik de fysiotherapeut van KidsCare aan het werk met (soms ernstig) gehandicapte kinderen. Kinderen die tot voor kort nog nooit zijn behandeld. Schaamte, armoede en onwetendheid zorgden ervoor dat de kinderen het grootste deel van de dag liggend op de grond van hun huisje doorbrachten. Voor veel van die kinderen is er nu weer hoop. Door oefeningen en betere voeding blijken die kinderen veel meer te kunnen. Letterlijk leren kinderen bij KidsCare om te gaan zitten en soms zelfs om te lopen. Bij KidsCare wordt echt het verschil gemaakt. Er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen, maar ik wilde jullie vooral bedanken voor al de sportkleding die we van VVAC kregen. Sportkleding die bij ons zou worden afgedankt maar die in Kenia als een zeer bijzondere gift worden gezien.
 
 
 
Op de foto’s zie je hoe die kleding werd ontvangen door de medewerkers van KidsCare en een groot aantal kinderen van de Chitshukwa Primary School. Ik schat dat we met onze groep uit Nederland wel zo’n 80 kilo sportkleding bij ons hadden. Een heel gesjouw, maar dat ben je snel vergeten als je al die blije mensen in “onze” clubtenues ziet.
 
Jos Oskam
 
Kort nieuws:
  • De leerlingen van de Heldringschool in Den Haag zijn momenteel bezig met leuke Kerstacties voor KidsCare. Vol belangstelling luisterden zij naar Lisette toen zij vertelde over de manier waarop de KidsCare kinderen in Kenia leven. Super bedankt allemaal!
  • KidsCare is ook graag bereid om een presentatie te geven bij uw bedrijf, vereniging, kerk, buurtbijeenkomst, school of andere bijeenkomst. Onze ervaring is dat de praktijkervaringen uit Kenia steeds enthousiast ontvangen en bediscussieerd worden.
  • KidsCare is op zoek naar een vrijwilliger die minimaal 3 maanden bij KidsCare in Kenia wil werken met geestelijk beperkte kinderen/jongeren. Relevante opleiding en/of ervaring is gewenst. Belangstellenden kunnen contact met ons opnemen.
  • De conferentiehal en de trainingsruimten in het KidsCare centrum in Kenia werd dit jaar heel vaak gebruikt door KidsCare zelf, maar ook door (partner-)organisaties. Dat laatste is een aardige inkomensbron voor KidsCare.
  • Maar natuurlijk is er meer geld nodig. We gaan in 2017 met onze homecare programma’s zorgen voor minimaal 2.500 kinderen. Help u ons daarbij?
  • Bedankt en blijf ons steunen. Ons rekeningnummer is NL21INGB0005921007 ten name van Stichting KidsCare Kenia. KidsCare heeft een ANBI-erkenning. Uw donatie is voor de belasting aftrekbaar.
 
 
Stichting KidsCare Kenia
Mispelstraat 21
2564 TP  Den Haag
T. 070-3250288
E.info@kidscarekenia.nl
K.v.K. 51352702
IBAN: NL21 INGB 0005921007
 
 
 
 
Bezoek ook onze website en blijf ook op de hoogte via onze Facebookpagina.