Nieuwsbrief BHIC Bericht niet goed weergegeven? Bekijk het hier.
BHIC Nieuwsbrief

Duik in de rechtspraak vroeger en nu! 

Waren er vroeger ook vechtscheidingen? Was er onderscheid in straffen voor mannen, vrouwen en jongeren? Hoe ging het eraan toe in de rechtszaal? Kom naar de interactieve middag op 25 september, die we samen organiseren met de rechtbank Oost-Brabant en het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, en krijg antwoord op al je vragen. lees meer

Gerard Ulijn over vijftig jaar archiefonderzoek

“Het nog steeds niet weten, dat is de reden om iedere keer weer te komen”, vertelt Gerard Ulijn uit Megen. We maken zelden mee dat iemand al zo lang archiefonderzoek doet, daarom zetten we hem in het zonnetje! lees meer

Nieuwe bronnen in augustus 

Dagelijks worden nieuwe gegevens toegevoegd aan onze zoekmachines. Ook deze maand weer in een overzicht melding van alle bronnen die onlangs online zijn gezet en waar je bij je onderzoek wellicht goed gebruik van kan maken. lees meer
BHIC Nieuwsbrief

Beste verhalen deze maand

Hoe Van Spaendonck in de slaapkamer van Marie-Antoinette belandde
Als eenvoudig decoratieschilder uit Tilburg vertrekt Gerard van Spaendonck in de zomermaanden van 1769 naar Parijs. Binnen enkele jaren weet hij zich op te werken tot hofschilder van koning Lodewijk XVI. En dan is de stap naar de slaapkamer van Marie-Antoinette nog maar klein.
Twijfelende koopman in de boeien geslagen
Het is een eerlijke en hardwerkende koopman, Hendrik Korstiaan uit Aalst. Toch komt hij in 1561 flink in de problemen en wordt uiteindelijk zelfs in de boeien geslagen. En dat allemaal... omdat hij is gaan twijfelen aan zijn geloof. (Bijdrage: Henk Beijers)
De bevrijding van “Vrijhoeve”
Op maandag 30 oktober 1944 werd Vrijhoeve-Capelle door de Geallieerden bevrijd. Dat is nu ruim 70 jaar geleden. Ik was toen 11 en mijn zus 8 jaar oud. Hoewel we verlangend naar onze bevrijding uitzagen, waren het toch dagen van spanning en van angst. (Bijdrage: Johan Nieuwenhuijzen)
Onbereikbare geliefde van Bredero verkiest succesvolle lakenhandelaar
Nederlands dichter en toneelschrijver Bredero overleed vierhonderd jaar geleden en - naar nu verluidt - door een zelfgekozen dood. Zijn geliefde Magdalena Stockmans verkoos namelijk de oudere en succesvolle lakenhandelaar Isaac van der Voort.
Ze zijn keurig gedateerd, de brieven die Martien Eijkmans aan zijn gezin schreef tijdens zijn gevangenschap in voormalig groot seminarie Haaren. Eijkmans werd door de Duitsers gevangen gezet van september tot december 1942. Een week voor Kerst werd hij vrijgelaten om op eerste kerstdag thuis te sterven, 41 jaar oud.
Scholieren staken vóór inspraak en tegen ongeschikte adjunct
Het begint in mei 1969 met één leraar die ‘n dag geen les geeft, gesteund door leerlingen die de aula van de Schijndelse HAVO-school bezetten. Dan biedt de adjunct-directeur zijn ontslag aan. Wat was er nu precies aan de hand?
Helikopter én gezin de mist in
Per brief van 16 november 1963 kondigde mijn broer Marinus aan dat hij begin december op het vliegtuig zou stappen. De Mill-Hill missionaris, werkzaam op een missiepost in Belgische Congo, ruilde daarmee tropische temperaturen in voor de koude kerstdagen in Nederland. Maar het liep anders. (Bijdrage: Rini de Groot) 
Steekt uw sweert in uw schede
Een bruiloft, een zwaard en iemand die gewond raakt, zonder dat duidelijk is wie de dader is. Deze ingrediënten zorgen samen voor een interessant verhaal waarbij de centrale vraag is: wie verwondde Anthonis Udonis Huijberts uit Haren?
BHIC Nieuwsbrief

Tweet van de maand

 
Wil jij weten hoe archiefonderzoek door de jaren heen is veranderd? Onze bezoeker Gerard Ulijn kan daar mooi over vertellen. Lees hier verder

Vragen over Vroeger? Surf naar www.bhic.nl

Vind ons leuk
Vind ons leuk
Volg ons
Volg ons
Bekijk foto's
Bekijk foto's
Lees verhalen
Lees verhalen

Volg ons op Instagram
redactie@bhic.nl | 073-6818500 | doorsturen

 

Uitschrijven